| SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 13 |
| A sertés domesztikációja | 13 |
| A sertés gazdasági jelentősége | 15 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 18 |
| A sertés külső testalakulása | 19 |
| Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 20 |
| Méretek felvétele a sertésen | 25 |
| A sertés fejlettsége és súlya | 27 |
| A sertés színe, bőre és szőrzete | 27 |
| A sertés testrészei | 29 |
| Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 38 |
| A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 41 |
| Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 41 |
| Szaporaság | 41 |
| Tejtermelő-képesség | 43 |
| Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 4 |
| Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség | 45 |
| A sertés vágóértéke | 46 |
| Átörökítő-képesség | 48 |
| A sertés fajtái | 52 |
| A mangalica | 52 |
| Magyar fehér hússertés | 55 |
| Berkshire sertés | 58 |
| A cornwall (large black) | 59 |
| Egyéb fajták | 61 |
| A sertés tenyésztése | 69 |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 69 |
| A tenyészkoca kiválasztása | 71 |
| A tenyészkan kiválasztása | 73 |
| Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 76 |
| A vonaltenyésztés metodikája | 77 |
| Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben | 78 |
| A sertések törzskönyvezése | 88 |
| Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 88 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 88 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 90 |
| Törzs- és tenyésztési főkönyv | 94 |
| A küllemi bírálat előfeltételei | 94 |
| Törzskönyvi osztályba sorolás | 95 |
| A hízékonyság és vágóérték megállapítása | 96 |
| A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 97 |
| A vágóttáru minősítése | 101 |
| A sertés takarmányozása | 105 |
| A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 105 |
| A sertés takarmányai | 106 |
| A sertés legeltetése | 106 |
| Zöldtakarmányok | 108 |
| Szénalisztek, szénafélék és polyvák | 108 |
| Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek | 109 |
| Nedves ipari melléktermékek | 110 |
| Magvak | 110 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 111 |
| Állati eredetű takarmányok | 112 |
| Konyhamoslék | 113 |
| Tápok és fehérjekoncentrátumok | 113 |
| Takarmánykiegészítők | 113 |
| A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 114 |
| A sertések elhelyezése. Sertéstelepek | 117 |
| Komplex sertéstelepek épületei | 117 |
| A sertésistállók építésének általános követelményei | 118 |
| A sertésistállók elhelyezése | 120 |
| Az istállók alapterületei | 120 |
| A sertésistállók szerkezetei | 120 |
| A fiaztató | 123 |
| Búgató istálló | 125 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 125 |
| Kifutók | 127 |
| Hízósertések istállója | 127 |
| Egyéb épületek | 131 |
| Vályúk és etetőhelyek | 131 |
| A sertések ápolásának általános irányelvei | 132 |
| A sertés szaporítása | 133 |
| A koca ivarzása | 133 |
| A pároztatás | 134 |
| A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 136 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 138 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 139 |
| Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 143 |
| A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 146 |
| A szopós malacok gondozása és táplálása | 150 |
| Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 156 |
| A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 158 |
| A sertés hizlalása | 161 |
| A hízósertések takarmányozásának rendje | 162 |
| Húsra hízlalás | 164 |
| Baconsüldők és sonkasertések hizlalása | 164 |
| Zsírra hizlalás | 168 |
| Idősebb süldők zsírra hizlalása | 168 |
| Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 169 |
| Tőkesertések hizlalása | 171 |
| Öreg sertések hizlalása | 174 |
| Makkoltatás | 175 |
| A sertés mázsálása | 175 |
| A sertés szállítása | 176 |
| Ajánlott irodalom | 178 |
| LÓTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 181 |
| A lótenyésztés jelentősége | 181 |
| Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 183 |
| A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 184 |
| A ló származása | 184 |
| A lófajták csoportosítása | 184 |
| A ló megítélése | 187 |
| A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 187 |
| Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 187 |
| A bírálat | 188 |
| A méretek felvétele | 189 |
| A kültakaró, szín és jegyek | 191 |
| A testtájak alakulásai | 194 |
| A fej és részei | 194 |
| A nyak | 197 |
| A mar | 198 |
| A hát | 198 |
| Az ágyék | 199 |
| A far | 200 |
| A farok | 201 |
| A mellkas | 201 |
| A has | 202 |
| A nemiszervek | 202 |
| Az elülső végtagok | 203 |
| A hátulsó végtagok | 208 |
| A ló mozgása | 213 |
| A lépés | 214 |
| A poroszkálás | 214 |
| Az ügetés (trab) | 215 |
| A vágta (galopp) | 215 |
| Az ugrás | 216 |
| Az úszás | 217 |
| A ló életkorának megállapítása | 217 |
| Magyarország lótenyésztésének története | 221 |
| Az ősi magyar ló kora | 221 |
| Az arab ló kora | 222 |
| A spanyol ló kora | 222 |
| Az angol telivér kora | 222 |
| A gazdasági típusra törekvés kora | 222 |
| Jelenkor | 223 |
| A ló fajtái | 224 |
| Hátas típusok | 224 |
| Az arab ló | 224 |
| Angol telivér | 225 |
| Kisbéri félvér | 226 |
| Gidrán | 227 |
| Mezőhegyesi félvér | 228 |
| Melegvérű hámos típusok | 230 |
| Nóniusz | 230 |
| Lipicai | 231 |
| Ügető | 232 |
| Hidegvérű hámos típusok | 233 |
| Magyar hidegvérű | 233 |
| A muraközi ló | 234 |
| A sodrott ló | 235 |
| Egyéb fajták | 235 |
| A ló tenyésztése | 239 |
| A tenyészcél megválasztása | 239 |
| A tenyészegyedek megítélésének alapja | 240 |
| A tenyészkanca kiválasztása | 241 |
| Származás | 241 |
| Küllem | 242 |
| Teljesítmény | 244 |
| Utód | 245 |
| A tenyészcsődör kiválasztása | 245 |
| Származás | 245 |
| Küllem | 246 |
| Teljesítmény | 246 |
| Utód | 247 |
| A lovak törzskönyvezése | 250 |
| A ló tenyésztésbevétele | 252 |
| A nemi érettség | 252 |
| A tenyészérettség | 252 |
| Az ivartalanítás | 253 |
| A párosítás | 253 |
| A sárlás | 254 |
| A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás) | 255 |
| A fedeztetés idejének megválasztása | 256 |
| A csődör nemzési ingere | 256 |
| Egy csődörre számítható kancák száma | 257 |
| A mesterséges termékenyítés jelentősége | 257 |
| A megtermékenyülés | 257 |
| A vemhesség megállapításának módozatai | 258 |
| A vemhesség tartama | 259 |
| Az ellés | 259 |
| A koraszülés és az elvetélés | 259 |
| Az ellés előjelei | 260 |
| Előkészület az elléshez | 260 |
| Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 260 |
| A kanca ápolása ellés után | 263 |
| Az újszülött csikó körüli teendők | 264 |
| A csikó megítélése születés után | 265 |
| A lovak takarmányozása | 266 |
| A ló takarmányai | 266 |
| Legelő és a zöldtakarmányok | 266 |
| Nedvdús takarmányok | 267 |
| Szálastakarmányok | 268 |
| Abraktakarmányok | 269 |
| A ló takarmányozásának főbb elvei | 270 |
| Takarmányozási rend | 271 |
| A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 271 |
| A lovak tartása és mozgatása | 273 |
| A csikó ménesben tartásának szervezése | 273 |
| A szopós csikó takarmányozása | 274 |
| A csikó elválasztás utáni takarmányozása | 275 |
| Az igáslovak takarmányozása | 276 |
| A tenyészcsődörök takarmányozása | 277 |
| A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 278 |
| A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 280 |
| A ló ápolása | 281 |
| Bőr- és szőrápolás | 281 |
| Fürdetés, nyírás | 281 |
| A pata és ápolása. Patkolás | 282 |
| A ló istállója | 284 |
| A csikó betanítása | 286 |
| Nyereg alá tanítás | 286 |
| Kocsiba tanítás | 287 |
| Galoppcsikók idomítása | 289 |
| Az ügető csikók betanítása | 289 |
| A ló munkáltatása | 290 |
| A ló szerszámai | 290 |
| A ló használata | 292 |
| Befogás és kifogás | 292 |
| A fogat összeállítása | 294 |
| Hajtása | 294 |
| Nyereg alatti használat | 296 |
| A ló rossz szokásai | 296 |
| Vágócsikó-előállítás | 298 |
| Függelék | |
| A szamár tenyésztése | 299 |
| Az öszvér | 300 |
| Ajánlott irodalom | 301 |
| BAROMFITENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 305 |
| A baromfi származása és domesztikációja | 305 |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 305 |
| A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 307 |
| Baromfitenyésztési alapismeretek | 308 |
| A baromfi külső testalakulása | 308 |
| Köztakaró | 309 |
| A tollazat | 310 |
| A vedlés | 311 |
| Az életkor és az ivar meghatározása | 313 |
| Ivarmeghatározási eljárások (szexálás) | 313 |
| A tojás képződése | 315 |
| A tojás alkotórészei | 317 |
| A kotlás | 318 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai | 320 |
| Termékenység | 321 |
| Keltethetőség | 322 |
| Ellenállóképesség | 322 |
| Egészségi állapot (életerő) | 323 |
| Testnagyság | 323 |
| A tojástermelő-képesség | 324 |
| A tojás minősége | 327 |
| Hústermelő-képesség | 328 |
| Vérmérséklet és rossz szokások | 330 |
| A baromfi takarmányozása | 331 |
| A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete | 331 |
| A baromfi fehérjeellátása | 332 |
| A baromfi ásványianyag-ellátása | 334 |
| A baromfi vitaminellátása | 335 |
| A tyúk tenyésztése | 339 |
| Tyúkfajták | 339 |
| Magyar nemesített tyúk | 339 |
| Fehér leghorn | 340 |
| Rhode island rend (rodájlend) | 341 |
| New-hampshire (nyuhemsir) | 341 |
| Plymouth rock (plimut rokk) | 342 |
| Sussex (szaszex) | 343 |
| Cornish (kornis) | 344 |
| Tojás- és hústermelő hibridek | 345 |
| Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben | 349 |
| A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 349 |
| A tenyészkiválasztás főbb elvei | 351 |
| Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 353 |
| A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 353 |
| A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 355 |
| Reciprok rekurrens szelekció | 357 |
| Rekurrens szelekció | 357 |
| A hibridtenyésztő üzemek | 358 |
| A tojástermelésre irányuló szelekció | 360 |
| A hústermelésre irányuló szelekció | 361 |
| A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 361 |
| Teljesítményvizsgálatok | 362 |
| A párosítás módjai | 364 |
| A keltetés | 364 |
| A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 364 |
| A gépi keltetés | 365 |
| A különböző baromfifajok tojásasainak gépi keltetése | 377 |
| Tenyészcsibék nevelése | 377 |
| Tenyészkakasok nevelése | 384 |
| A tyúk elhelyezése | 385 |
| A baromfitelep telepítése | 385 |
| Baromfiólak | 386 |
| Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás | 387 |
| Árutermelő nagyüzemi telepek | 387 |
| Az istálló | 388 |
| Tojótyúkok belterjes tartásának módszerei | 389 |
| A tyúkok padlón tartása | 389 |
| Tojótyúkok ketreces tartása | 393 |
| Belterjes pecsenyecsirke-hizlalás | 395 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 398 |
| A gyöngytyúk fajtái | 398 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 399 |
| Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 399 |
| A gyöngytyúk hasznosítása | 400 |
| Pulykatenyésztés | 401 |
| A pulyka fajtái | 401 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 403 |
| Értékmérő tulajdonságok | 403 |
| Pároztatás | 404 |
| Intenzív pulykaáru-termelés | 404 |
| Kacsatenyésztés | 408 |
| A kacsa fajtái | 408 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 409 |
| Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 410 |
| Pecsenyekacsa-nevelés | 410 |
| Törzskacsatartás | 413 |
| A kacsa tolltermelése | 413 |
| Lúdtenyésztés | 414 |
| A lúd fajtái | 414 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 416 |
| Értékmérő tulajdonságok | 416 |
| Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 417 |
| Pecsenyeliba árutermelés | 418 |
| Törzslúdtartás | 418 |
| Nagyüzemi lúdhizlalás | 419 |
| A lúd tolltermelése | 422 |
| Ajánlott irodalom | 422 |
| FÜGGELÉK | |
| Haszongalambtenyésztés | 425 |
| Bevezetés | 425 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 426 |
| Haszongalambfajták | 426 |
| A Giant honner (óriás posta) | 426 |
| A királygalam (king) | 427 |
| Carneau (amerikai-francia Carneau) | 427 |
| Texán galamb | 428 |
| Egyéb húsfajták | 429 |
| A tenyészgalambok kiválasztása és párosítása | 429 |
| Értékmérő tulajdonságok | 429 |
| Párosítás | 430 |
| A galamb elhelyezése | 430 |
| Fészekrendszerek | 431 |
| A haszongalambok takarmányozása | 433 |
| A galamb hasznosítása | 434 |
| Irodalom | 434 |
| Nagyüzemi nyúltenyésztés | 435 |
| A nagyüzemi nyúltenyésztés jelentősége hazánkban | 435 |
| A nagyüzemi nyúltenyésztés szempontjából fontosabb fajták | 435 |
| Nagyüzemi hibridek | 437 |
| A házinyúl tenyésztése | 437 |
| A tenyészkiválasztás szempontjai | 437 |
| Tenyésztési módszerek | 440 |
| Teljesítményvizsgálat (Randow Sample Test) | 440 |
| A nyúl elhelyezése és tartása nagyüzemekben | 440 |
| Ketrecek | 441 |
| Padozaton való tartás | 442 |
| A ketrecek berendezési tárgyai | 442 |
| Takarmányozás a nyúltelepen | 443 |
| Vágás, vágottáru csomagolása | 444 |
| Ajánlott irodalom | 445 |