kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 455 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható oldallal. |
SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 13 |
A sertés domesztikációja | 13 |
A sertés gazdasági jelentősége | 15 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 18 |
A sertés külső testalakulása | 19 |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 20 |
Méretek felvétele a sertésen | 25 |
A sertés fejlettsége és súlya | 27 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 27 |
A sertés testrészei | 29 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 38 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 41 |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 41 |
Szaporaság | 41 |
Tejtermelő-képesség | 43 |
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 4 |
Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség | 45 |
A sertés vágóértéke | 46 |
Átörökítő-képesség | 48 |
A sertés fajtái | 52 |
A mangalica | 52 |
Magyar fehér hússertés | 55 |
Berkshire sertés | 58 |
A cornwall (large black) | 59 |
Egyéb fajták | 61 |
A sertés tenyésztése | 69 |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 69 |
A tenyészkoca kiválasztása | 71 |
A tenyészkan kiválasztása | 73 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 76 |
A vonaltenyésztés metodikája | 77 |
Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben | 78 |
A sertések törzskönyvezése | 88 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 88 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 88 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 90 |
Törzs- és tenyésztési főkönyv | 94 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 94 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 95 |
A hízékonyság és vágóérték megállapítása | 96 |
A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 97 |
A vágóttáru minősítése | 101 |
A sertés takarmányozása | 105 |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 105 |
A sertés takarmányai | 106 |
A sertés legeltetése | 106 |
Zöldtakarmányok | 108 |
Szénalisztek, szénafélék és polyvák | 108 |
Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek | 109 |
Nedves ipari melléktermékek | 110 |
Magvak | 110 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 111 |
Állati eredetű takarmányok | 112 |
Konyhamoslék | 113 |
Tápok és fehérjekoncentrátumok | 113 |
Takarmánykiegészítők | 113 |
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 114 |
A sertések elhelyezése. Sertéstelepek | 117 |
Komplex sertéstelepek épületei | 117 |
A sertésistállók építésének általános követelményei | 118 |
A sertésistállók elhelyezése | 120 |
Az istállók alapterületei | 120 |
A sertésistállók szerkezetei | 120 |
A fiaztató | 123 |
Búgató istálló | 125 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 125 |
Kifutók | 127 |
Hízósertések istállója | 127 |
Egyéb épületek | 131 |
Vályúk és etetőhelyek | 131 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 132 |
A sertés szaporítása | 133 |
A koca ivarzása | 133 |
A pároztatás | 134 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 136 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 138 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 139 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 143 |
A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 146 |
A szopós malacok gondozása és táplálása | 150 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 156 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 158 |
A sertés hizlalása | 161 |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 162 |
Húsra hízlalás | 164 |
Baconsüldők és sonkasertések hizlalása | 164 |
Zsírra hizlalás | 168 |
Idősebb süldők zsírra hizlalása | 168 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 169 |
Tőkesertések hizlalása | 171 |
Öreg sertések hizlalása | 174 |
Makkoltatás | 175 |
A sertés mázsálása | 175 |
A sertés szállítása | 176 |
Ajánlott irodalom | 178 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 181 |
A lótenyésztés jelentősége | 181 |
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 183 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 184 |
A ló származása | 184 |
A lófajták csoportosítása | 184 |
A ló megítélése | 187 |
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 187 |
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 187 |
A bírálat | 188 |
A méretek felvétele | 189 |
A kültakaró, szín és jegyek | 191 |
A testtájak alakulásai | 194 |
A fej és részei | 194 |
A nyak | 197 |
A mar | 198 |
A hát | 198 |
Az ágyék | 199 |
A far | 200 |
A farok | 201 |
A mellkas | 201 |
A has | 202 |
A nemiszervek | 202 |
Az elülső végtagok | 203 |
A hátulsó végtagok | 208 |
A ló mozgása | 213 |
A lépés | 214 |
A poroszkálás | 214 |
Az ügetés (trab) | 215 |
A vágta (galopp) | 215 |
Az ugrás | 216 |
Az úszás | 217 |
A ló életkorának megállapítása | 217 |
Magyarország lótenyésztésének története | 221 |
Az ősi magyar ló kora | 221 |
Az arab ló kora | 222 |
A spanyol ló kora | 222 |
Az angol telivér kora | 222 |
A gazdasági típusra törekvés kora | 222 |
Jelenkor | 223 |
A ló fajtái | 224 |
Hátas típusok | 224 |
Az arab ló | 224 |
Angol telivér | 225 |
Kisbéri félvér | 226 |
Gidrán | 227 |
Mezőhegyesi félvér | 228 |
Melegvérű hámos típusok | 230 |
Nóniusz | 230 |
Lipicai | 231 |
Ügető | 232 |
Hidegvérű hámos típusok | 233 |
Magyar hidegvérű | 233 |
A muraközi ló | 234 |
A sodrott ló | 235 |
Egyéb fajták | 235 |
A ló tenyésztése | 239 |
A tenyészcél megválasztása | 239 |
A tenyészegyedek megítélésének alapja | 240 |
A tenyészkanca kiválasztása | 241 |
Származás | 241 |
Küllem | 242 |
Teljesítmény | 244 |
Utód | 245 |
A tenyészcsődör kiválasztása | 245 |
Származás | 245 |
Küllem | 246 |
Teljesítmény | 246 |
Utód | 247 |
A lovak törzskönyvezése | 250 |
A ló tenyésztésbevétele | 252 |
A nemi érettség | 252 |
A tenyészérettség | 252 |
Az ivartalanítás | 253 |
A párosítás | 253 |
A sárlás | 254 |
A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás) | 255 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 256 |
A csődör nemzési ingere | 256 |
Egy csődörre számítható kancák száma | 257 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 257 |
A megtermékenyülés | 257 |
A vemhesség megállapításának módozatai | 258 |
A vemhesség tartama | 259 |
Az ellés | 259 |
A koraszülés és az elvetélés | 259 |
Az ellés előjelei | 260 |
Előkészület az elléshez | 260 |
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 260 |
A kanca ápolása ellés után | 263 |
Az újszülött csikó körüli teendők | 264 |
A csikó megítélése születés után | 265 |
A lovak takarmányozása | 266 |
A ló takarmányai | 266 |
Legelő és a zöldtakarmányok | 266 |
Nedvdús takarmányok | 267 |
Szálastakarmányok | 268 |
Abraktakarmányok | 269 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 270 |
Takarmányozási rend | 271 |
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 271 |
A lovak tartása és mozgatása | 273 |
A csikó ménesben tartásának szervezése | 273 |
A szopós csikó takarmányozása | 274 |
A csikó elválasztás utáni takarmányozása | 275 |
Az igáslovak takarmányozása | 276 |
A tenyészcsődörök takarmányozása | 277 |
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 278 |
A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 280 |
A ló ápolása | 281 |
Bőr- és szőrápolás | 281 |
Fürdetés, nyírás | 281 |
A pata és ápolása. Patkolás | 282 |
A ló istállója | 284 |
A csikó betanítása | 286 |
Nyereg alá tanítás | 286 |
Kocsiba tanítás | 287 |
Galoppcsikók idomítása | 289 |
Az ügető csikók betanítása | 289 |
A ló munkáltatása | 290 |
A ló szerszámai | 290 |
A ló használata | 292 |
Befogás és kifogás | 292 |
A fogat összeállítása | 294 |
Hajtása | 294 |
Nyereg alatti használat | 296 |
A ló rossz szokásai | 296 |
Vágócsikó-előállítás | 298 |
Függelék | |
A szamár tenyésztése | 299 |
Az öszvér | 300 |
Ajánlott irodalom | 301 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 305 |
A baromfi származása és domesztikációja | 305 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 305 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 307 |
Baromfitenyésztési alapismeretek | 308 |
A baromfi külső testalakulása | 308 |
Köztakaró | 309 |
A tollazat | 310 |
A vedlés | 311 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 313 |
Ivarmeghatározási eljárások (szexálás) | 313 |
A tojás képződése | 315 |
A tojás alkotórészei | 317 |
A kotlás | 318 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 320 |
Termékenység | 321 |
Keltethetőség | 322 |
Ellenállóképesség | 322 |
Egészségi állapot (életerő) | 323 |
Testnagyság | 323 |
A tojástermelő-képesség | 324 |
A tojás minősége | 327 |
Hústermelő-képesség | 328 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 330 |
A baromfi takarmányozása | 331 |
A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete | 331 |
A baromfi fehérjeellátása | 332 |
A baromfi ásványianyag-ellátása | 334 |
A baromfi vitaminellátása | 335 |
A tyúk tenyésztése | 339 |
Tyúkfajták | 339 |
Magyar nemesített tyúk | 339 |
Fehér leghorn | 340 |
Rhode island rend (rodájlend) | 341 |
New-hampshire (nyuhemsir) | 341 |
Plymouth rock (plimut rokk) | 342 |
Sussex (szaszex) | 343 |
Cornish (kornis) | 344 |
Tojás- és hústermelő hibridek | 345 |
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben | 349 |
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 349 |
A tenyészkiválasztás főbb elvei | 351 |
Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 353 |
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 353 |
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 355 |
Reciprok rekurrens szelekció | 357 |
Rekurrens szelekció | 357 |
A hibridtenyésztő üzemek | 358 |
A tojástermelésre irányuló szelekció | 360 |
A hústermelésre irányuló szelekció | 361 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 361 |
Teljesítményvizsgálatok | 362 |
A párosítás módjai | 364 |
A keltetés | 364 |
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 364 |
A gépi keltetés | 365 |
A különböző baromfifajok tojásasainak gépi keltetése | 377 |
Tenyészcsibék nevelése | 377 |
Tenyészkakasok nevelése | 384 |
A tyúk elhelyezése | 385 |
A baromfitelep telepítése | 385 |
Baromfiólak | 386 |
Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás | 387 |
Árutermelő nagyüzemi telepek | 387 |
Az istálló | 388 |
Tojótyúkok belterjes tartásának módszerei | 389 |
A tyúkok padlón tartása | 389 |
Tojótyúkok ketreces tartása | 393 |
Belterjes pecsenyecsirke-hizlalás | 395 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 398 |
A gyöngytyúk fajtái | 398 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 399 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 399 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 400 |
Pulykatenyésztés | 401 |
A pulyka fajtái | 401 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 403 |
Értékmérő tulajdonságok | 403 |
Pároztatás | 404 |
Intenzív pulykaáru-termelés | 404 |
Kacsatenyésztés | 408 |
A kacsa fajtái | 408 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 409 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 410 |
Pecsenyekacsa-nevelés | 410 |
Törzskacsatartás | 413 |
A kacsa tolltermelése | 413 |
Lúdtenyésztés | 414 |
A lúd fajtái | 414 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 416 |
Értékmérő tulajdonságok | 416 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 417 |
Pecsenyeliba árutermelés | 418 |
Törzslúdtartás | 418 |
Nagyüzemi lúdhizlalás | 419 |
A lúd tolltermelése | 422 |
Ajánlott irodalom | 422 |
FÜGGELÉK | |
Haszongalambtenyésztés | 425 |
Bevezetés | 425 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 426 |
Haszongalambfajták | 426 |
A Giant honner (óriás posta) | 426 |
A királygalam (king) | 427 |
Carneau (amerikai-francia Carneau) | 427 |
Texán galamb | 428 |
Egyéb húsfajták | 429 |
A tenyészgalambok kiválasztása és párosítása | 429 |
Értékmérő tulajdonságok | 429 |
Párosítás | 430 |
A galamb elhelyezése | 430 |
Fészekrendszerek | 431 |
A haszongalambok takarmányozása | 433 |
A galamb hasznosítása | 434 |
Irodalom | 434 |
Nagyüzemi nyúltenyésztés | 435 |
A nagyüzemi nyúltenyésztés jelentősége hazánkban | 435 |
A nagyüzemi nyúltenyésztés szempontjából fontosabb fajták | 435 |
Nagyüzemi hibridek | 437 |
A házinyúl tenyésztése | 437 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 437 |
Tenyésztési módszerek | 440 |
Teljesítményvizsgálat (Randow Sample Test) | 440 |
A nyúl elhelyezése és tartása nagyüzemekben | 440 |
Ketrecek | 441 |
Padozaton való tartás | 442 |
A ketrecek berendezési tárgyai | 442 |
Takarmányozás a nyúltelepen | 443 |
Vágás, vágottáru csomagolása | 444 |
Ajánlott irodalom | 445 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.