kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 502 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-356-0837 |
| A háziállatok anatómiája és élettana (Dr. Racskó Pál) | |
| Az állat testtájai | 3 |
| A fej tájékai | 3 |
| A törzs tájékai | 4 |
| A végtagok tájékai | 4 |
| A mozgásszervek rendszere | 5 |
| A mozgás passzív szervei | 5 |
| A mozgás aktív szervei | 7 |
| Az emésztőkészülék | 9 |
| Az emésztőkészülék szakaszai és az emésztés | 9 |
| A vér- és a nyirokrendszer | 13 |
| A vér | 14 |
| A légzőszervek rendszere | 16 |
| A légzőkészülék | 16 |
| A kiválasztószervek rendszere | 18 |
| A vese | 18 |
| Az ivarszervek rendszere és a szaporodás | 20 |
| A hím ivarszervek és élettani működésük | 20 |
| A női ivarszervek és élettani működésük | 22 |
| A szervezet hormonáli és idegrendszeri szabályozása | 29 |
| A belső elválasztású mirigyek | 30 |
| Az idegrendszer | 32 |
| Általános állattenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
| Az állattenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 35 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 35 |
| A gazdasági állatok rendszerezése | 37 |
| A faj | 37 |
| A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai | 39 |
| Külső értékmérő tulajdonságok | 39 |
| Belső értékmérő tulajdonságok | 41 |
| A gazdasági állatok tenyésztése | 46 |
| A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 46 |
| Tenyésztési eljárások | 46 |
| A gazdasági állatok szaporítása | 50 |
| A párosítás | 50 |
| Az állattartással kapcsolatos egyéb tudnivalók | 54 |
| A gazdasági állatok viselkedése | 54 |
| Takarmányozástan (Márkó József) | |
| A takarmányozási ismeretek jelentősége | 57 |
| A takarmányok alkotórészei | 57 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 58 |
| A takarmányok szerves anyagai | 59 |
| Szervetlen anyagok | 67 |
| Takarmányozási alapismeretek | 69 |
| A takarmányok emészthetősége | 69 |
| A takarmányok táplálóértéke | 70 |
| A takarmányok értékesülése | 72 |
| A takarmányok minőségének megállapítása | 73 |
| A takarmányok csoportosítása, ismertetése | 74 |
| A takarmányok tartósítása, tárolása | 96 |
| A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 101 |
| A takarmányok előkészítése etetésre | 101 |
| A takarmánykiosztás módjai | 102 |
| Az etetés rendje | 105 |
| Az ivóvíz és az itatás módjai | 105 |
| A takarmányszükséglet megállapítása, készletezése | 106 |
| A gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete | 107 |
| Szarvasmarha-tenyésztés (Timári László) | |
| A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége | 113 |
| A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 114 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 115 |
| A szarvasmarha külső értékmérő tulajdonságai | 115 |
| Belső értékmérő tulajdonságok | 116 |
| Szarvasmarhafajták | 120 |
| A szarvasmarhafajták hasznosításuk szerint | 120 |
| A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása | 126 |
| Tenyészcél, a fajta megválasztása | 126 |
| Tenyésztési eljárások | 127 |
| Vemhesség | 133 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 134 |
| A szarvasmarha felnevelése, takarmányozása | 137 |
| Borjúnevelés, a borjak takarmányozása | 138 |
| A növendék üszők takarmányozása | 141 |
| A hízómarhák takarmányozása | 143 |
| A tehenek takarmányozása | 146 |
| Az etetés és az itatás technikája | 150 |
| A szarvasmarha tejtermelése | 152 |
| Tejelválasztás, tejleadás | 152 |
| Kézi fejés | 153 |
| A gépi fejés munkaműveletei | 155 |
| A szarvasmarha elhelyezése, gondozása | 161 |
| Az elhelyezés módjai | 161 |
| A szarvasmarha ápolása | 163 |
| Kisgazdasági modellek | 166 |
| Tejgazdaságtan | |
| A tej jelentősége, összetétele | 171 |
| A tej összetétele | 171 |
| A tej minőségével szemben támasztott követelmények | 172 |
| A tej szabványában foglalt minőségi jellemzői és követelményei | 172 |
| Mintavétel, érzékszervi vizsgálatok | 176 |
| Mintavétel | 176 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 177 |
| A tej fizikai és kémiai vizsgálatai | 177 |
| Tejtermékek készítése | 184 |
| Aludttej készítése | 184 |
| Tejföl és túró készítése | 184 |
| Kefír készítése | 185 |
| Sajtkészítés | 185 |
| Juhgomolya, zsendice és orda készítése | 185 |
| Sertéstenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
| A sertés gazdasági értéke és jelentősége | 189 |
| A sertés származása, háziasítása | 190 |
| A sertés ivar, kor és hasznosítás szerinti elnevezése | 190 |
| A sertés külső értékmérő tulajdonságai | 191 |
| A testalakulás megítélése | 191 |
| A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 198 |
| Egészségi állapot, szervezeti szilárdság | 198 |
| A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok | 198 |
| A hízékonysági és vágási teljesítmények | 201 |
| Sertésfajták és hibridek | 203 |
| Nagy fehér hússertés fajtacsoport | 203 |
| Lapály (landrace - lándrász) fajtacsoport | 205 |
| Egyéb sertésfajták | 208 |
| Hazai hibridek | 211 |
| A sertés tenyésztése | 213 |
| A tenyészirány és a fajta megválasztása | 213 |
| Tenyésztési eljárások | 213 |
| A sertés tenyészértékének becslése | 217 |
| A sertés takarmányozása | 219 |
| A sertés takarmányozásának általános elvei | 219 |
| A takarmányozás technológiája, az etetés módszere | 221 |
| A sertés szaporítása | 223 |
| A koca ivarzása | 223 |
| A vemhesítés | 225 |
| A fialások gyakorisága, a kocaforgó | 226 |
| A tenyészkanok takarmányozása és ápolása | 228 |
| Az üres és vemhes kocák takarmányozása, ápolása és elhelyezése | 229 |
| A fialás | 230 |
| A malacelválasztás | 234 |
| A sertés hizlalása | 237 |
| A hizlalást befolyásoló tényezők | 237 |
| A sertés hústermelése, a hizlalási módok | 240 |
| A sertés elhelyezése | 245 |
| A sertéstartás épületeivel szemben támasztott követelmények | 246 |
| Lótenyésztés (Komjáthy György) | |
| Az ismeretek fontossága a ló tartásában és tenyésztésében | 251 |
| A dézsaelmélet | 251 |
| A ló tenyésztése | 253 |
| A tenyészcél meghatározása | 253 |
| A tenyészanyag kiválasztása | 255 |
| Párosítás | 264 |
| Szaporítás | 264 |
| Ellés | 267 |
| Felnevelés | 267 |
| A ló tartása | 268 |
| A lovak elhelyezése | 268 |
| A lovak takarmányozása | 270 |
| Egészségvédelem | 271 |
| Lovas idegenforgalom | 274 |
| Juhtenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
| A juhtenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 277 |
| A juh háziasítása | 278 |
| A juh elnevezése ivar és kor szerint | 278 |
| Gyapjúismeret | 278 |
| A bunda alkotórészei | 278 |
| A juh értékmérő tulajdonságai | 283 |
| A juh testalakulása | 283 |
| A juh értékmérő tulajdonságai | 285 |
| Juhfajták | 287 |
| Ősi fajtáink | 287 |
| Merinó fajtacsoport | 288 |
| Gyapjútermelő fajta | 291 |
| Hústermelő fajták | 292 |
| Szapora fajta | 293 |
| A juh tenyésztése | 294 |
| A tenyészirány és a fajtakérdés | 294 |
| A juh szaporítása | 297 |
| A párosítás és a pároztatás | 297 |
| A tenyészjuhok előkészítése pároztatásra | 298 |
| Az üzekedés jelei, tartama, ismétlődése | 299 |
| Az ellés időpontjának megválasztása, az ellés szervezése | 300 |
| A vemhesség | 301 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 301 |
| A juh felnevelése | 302 |
| Az újszülött és a szopós bárányok nevelése | 302 |
| A bárányok elválasztása, a választott bárányok nevelése és takarmányozása | 303 |
| A tenyésztésre szánt növendék nevelése, takarmányozása | 305 |
| A juh takarmányozása | 305 |
| A juh táplálóanyag-szükséglete | 305 |
| A juhok takarmányai | 307 |
| A juhok legeltetése | 307 |
| A juhok hasznosítása | 309 |
| A gyapjútermelés | 309 |
| A hústermelés | 312 |
| A tejtermelés | 314 |
| A juhok elhelyezése | 316 |
| A juhakol (hodály) | 316 |
| A juhakol berendezései | 317 |
| Baromfi-, nyúl-, prémesállat-tenyésztés (Maknics Zoltán) | |
| Általános baromfitenyésztési ismeretek | 319 |
| A baromfitenyésztés jelentősége | 319 |
| A baromfifélék elvevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 319 |
| A baromfi szervezetének sajátosságai | 320 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai | 324 |
| Tyúktenyésztés | |
| A tyúkfajták és a hibridek | 329 |
| A tyúk tenyésztése | 336 |
| A pecsenyecsirke-hizlalás tartástechnológiája | 337 |
| Természetes csibenevelés | 337 |
| Mesterséges csibenevélés | 337 |
| Az árutojás-termelés | 345 |
| A nevelés szakasza | 346 |
| A tojástermelés szakasza | 346 |
| Szülőpártenyésztés | 351 |
| Lúdtenyésztés | |
| A lúd értékmérő tulajdonságai | 353 |
| A tojástermelő képesség | 353 |
| Hizlalhatóság és a májtermelő képesség | 353 |
| Lúdfajták, hibridek | 354 |
| A pecsenyeliba-tartás technológiája | 355 |
| A pecsenyeliba nevelése | 355 |
| A lúdhizlalás, libamájtermelés | 357 |
| A lúd tolltermelése | 359 |
| Kacsatenyésztés | |
| A kacsa értékmérő tulajdonságai | 361 |
| A tojástermelő képesség | 361 |
| A hústermelő képesség | 361 |
| Kacsafajták, hibridek a pecsenyekacsa tartástechnológiája | 363 |
| A pecsenyekacsa nevelése | 363 |
| Pulykatenyésztés | |
| A pulyka értékmérő tulajdonságai | 369 |
| A testtömeg | 369 |
| A hústermelő képesség | 369 |
| Pulykafajták, hibridek | 369 |
| A pecsenyepulyka tartástechológiája | 371 |
| Pulykahizlalási módszerek | 371 |
| Gyöngytyúktenyésztés | |
| A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai | 375 |
| A hústermelő képesség | 375 |
| A tojástermelő képesség | 375 |
| Gyöngytyúkfajták és hibridek | 375 |
| Gyöngytyúktartás extenzív körülmények között | 376 |
| Istállók | 376 |
| Környezetszabályozás | 377 |
| Takarmányozás | 377 |
| Keltetéstan | |
| Természetes keltetés | 379 |
| Mesterséges keltetés | 380 |
| A tenyésztojás | 380 |
| Keltetőgépek | 381 |
| A keltetés technológiája | 382 |
| Galambtenyésztés | |
| A galamb életmódbeli sajátosságai | 387 |
| A galamb értékmérő tulajdonságai | 388 |
| A szaporaság | 388 |
| A hústermelő képesség | 388 |
| A takarmányértékesítő képesség | 388 |
| A galamb hasznosítási típusai, galambfajták | 389 |
| Röpgalambok | 389 |
| Díszgalambok | 389 |
| Gazdasági (haszon) galambok | 389 |
| A galambok tenyésztése | 390 |
| Pároztatás | 390 |
| Tenyészésztési módszerek | 390 |
| A galambok elhelyezése | 391 |
| A galambok takarmányozása | 393 |
| Nyúltenyésztés | |
| A nyúl elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint | 395 |
| A nyúl szervezetének felépítése, sajátosságai | 395 |
| A nyúl szaporodása | 397 |
| A nyúl köztakarója | 397 |
| A nyúl értékmérő tulajdonságai | 398 |
| A hústermelő képesség | 398 |
| A takarmány | 398 |
| A prém minősége | 399 |
| A nyúl tenyésztése | 399 |
| Pároztatás | 399 |
| A vemhesség vizsgálata | 399 |
| Az ellés | 399 |
| Az elválasztás | 400 |
| A tenyészegyedek kiválasztása | 400 |
| Ivarmeghatározás | 400 |
| Tenyésztési eljárások | 400 |
| Házinyúlfajták és hibridek | 401 |
| Házinyúlfajták | 401 |
| Hibird nyulak | 403 |
| A nyúl elhelyezése és tartása | 404 |
| Szabadtartásos nyúltelep | 405 |
| Zárt tartás | 405 |
| A húsnyúl előállítása | 410 |
| Takarmányozás | 410 |
| A baromfifélék és a nyúl elsődleges feldolgozása | 412 |
| A baromfi elsődleges feldolgozása | 412 |
| A házinyúl feldolgozása | 414 |
| Prémesállat-tenyésztés | |
| A prémesállatok csoportosítása | 417 |
| Rágcsáló prémesállatok | 417 |
| A ragadozó prémesállatok | 420 |
| Méhészeti alapismeretek (Dr. Racskó Pál) | |
| A méhészet jelentősége | 423 |
| A méhcsalád | 424 |
| A munkásméhek | 425 |
| A herék | 425 |
| Az anya | 425 |
| A méhkaptárak és méhészeti eszközök | 426 |
| Méhlakás | 426 |
| Méhészeti eszközök és felszerelések | 427 |
| A méhcsalád gondozása, termeltetés | 428 |
| A fejlődés időszaka | 428 |
| A termelés időszaka | 429 |
| A méhek szaporítása és a betelelés | 431 |
| Rajzás | 431 |
| Mesterséges szaporítás | 431 |
| Söprött raj | 431 |
| Röptetett raj | 431 |
| A betelelés | 432 |
| Állat-egészségügyi és higiéniai ismeretek (Dr. Mentes Katalin) | |
| Állat-egészségügyi és higiéniai alapismeretek | 433 |
| A betegség kifejlődése és általános tünetei | 433 |
| Az egészséges és a beteg állat fogalma | 433 |
| A betegség keletkezésének okai | 434 |
| Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 438 |
| Az állatok betegségei | 444 |
| A fertőző betegségek | 444 |
| A fertőző betegségek gyógyítása | 445 |
| A fertőző betegségek megelőzése | 446 |
| A fertőző betegségek leküzdése | 449 |
| A fertőzéstől való mentesítés | 449 |
| A baktériumok okozta betegségek | 449 |
| Vírusok okozta betegségek | 456 |
| A gombák által okozott betegségek | 461 |
| A paraziták okozta betegségek | 462 |
| Nem fertőző betegségek | 467 |
| A szaporodásbiológiai rendellenességek | 473 |
| Az elléssel kapcsolatos megbetegedések | 475 |
| Elsősegélynyújtás, gyógyszerbeadások, egyszerűbb beavatkozások | 477 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.