kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 238 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-356-358-5 |
| Bevezetés | 11 |
| Szarvasmarha-tenyésztés (Tőzsér János, Bedő Sándor, Kovács Alfréd) | 12 |
| A szarvasmarha-tenyésztés náhány általános jellemzője | 12 |
| A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 13 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 14 |
| Szarvasmarhafajták | 15 |
| Tenyésztésszervezés | 18 |
| A tenyészcél meghatározása | 18 |
| A fajta, ill. a genotípus kiválasztása | 19 |
| A tenyésztési eljárás megválasztása | 19 |
| A teljesítményvizsgálat és a tenyészkiválasztás | 20 |
| A termelés-ellenőrzés | 23 |
| Az ellés és az újszülött borjú nevelése | 28 |
| Az ellés előkészítése és az ellés | 28 |
| Az újszülött borjú ápolása | 30 |
| A borjú táplálása a föcstejes időszakban | 30 |
| Tejfélék és tejpótló készítmények | 33 |
| A tejpótlő és tejpótló készítmények | 33 |
| A tej és a tejpótló tápszerek előkészítése etetésre | 37 |
| Tejitatási előirányzatok | 38 |
| A borjak etetése szilárd takarmányokkal | 40 |
| A választott borjak takarmányozása és tartása | 42 |
| A tejelő tehén takarmányozása | 49 |
| Zöldtakarmányok | 49 |
| Silózott takarmányok, szilázsok | 53 |
| Szénafélék | 52 |
| A tartástechnológia fogalma | 58 |
| Általános javaslatok különböző szarvasmarha-tartási technológiák alkalmazásához | 58 |
| Általános irányelvek | 59 |
| Épületek és berendezések | 59 |
| Tartástechnológia-üzemeltetés | 60 |
| A környezetterhelés megítélése | 61 |
| A borjak elhelyezése | 61 |
| A növendék üszők elhelyezése | 63 |
| A növendék bikák elhelyezése | 64 |
| A tehenek elhelyezése, gondozása | 65 |
| Javaslatok | 66 |
| Tejgazdaság (Bedő Sándor) | 71 |
| A tej fogalma és összetétele | 71 |
| A tejképződés | 72 |
| A fejhetőség | 73 |
| A tejmennyiség | 76 |
| A tej összetétele | 77 |
| A tej kezelése | 80 |
| A tejkezelés műveletei | 80 |
| Sertéstenyésztés (Wittmann Mihály) | 82 |
| A sertés kor- és ivar szerinti elnevezése, fogalommeghatározások | 82 |
| A hazai sertésfajták és hibridek termelőképessége 1998-ban | 83 |
| A sertési gyakorlati takarmányozása | 84 |
| A tenyészkocák takarmányozása | 84 |
| A malacok elválasztása | 87 |
| A tenyészkanok tartása | 88 |
| A kocák tartása | 89 |
| Az üres kocák tartása | 89 |
| A vemhes kocák tartása | 90 |
| A szoptató kocák tartása | 90 |
| A malacok utónevelése | 91 |
| A malacok elhelyezése az utónevelés folyamán | 92 |
| A hízósertések tartása | 93 |
| A sertés férőhelyigénye | 94 |
| Rácspadozatok | 95 |
| A hízósertések takarmányozása | 96 |
| Sertések vágáskori minősítése | 98 |
| Vágott állapotban minősített sertés | 99 |
| A hazai sertéstenyésztés szervezete | 99 |
| Elismert sertéstenyésztési szervezetek | 100 |
| Mesterséges termékenyítő állomások | 100 |
| Juhtenyésztés (Bedő Sándor, Póti Péter) | 101 |
| A juhok kor- és ivar szerinti elnevezése | 101 |
| A hazai szempontból jelentősebb juhfajták, és értékmérő tulajdonságaik | 101 |
| A tenyésztés | 103 |
| A tenyészcél meghatározása | 103 |
| Adatgyűjtés, törzskönyvezés | 105 |
| Tenyészértékbecslés | 106 |
| Tenyésztési eljárások | 107 |
| Báránynevelés és -hizlalás | 110 |
| A bárányhizlalás módszerei | 111 |
| Az anyajuhok és a kosok takarmányozása és táplálóanyag-szükséglete | 113 |
| Tejtermelés | 125 |
| A juhtej összetétele, kémiai és biológiai tulajdonságai | 125 |
| A juhok tartástechnológiája | 128 |
| A telephely kijelölésének szempontjai | 128 |
| A juhtartó telepekkel szembeni igények | 129 |
| A juhtartó épületek és telepek berendezése | 131 |
| Csülökápolás | 133 |
| A farkalás | 134 |
| Legeltetés | 134 |
| A juhok gyepigénye | 135 |
| A juhlegeltetés irányelvei | 136 |
| A juhlegelők állateltartói képessége | 137 |
| A legeltetés szervezése, kivitelezése | 138 |
| A legeltetés technológiája | 139 |
| A juhlegeltetés szabályai | 142 |
| Anyajuhhasználat és állományrotáció | 143 |
| Kecsketenyésztés (Bedő Sándor, Buzás Attila, Póti Péter) | 146 |
| A kecsketenyésztés jelentősége | 146 |
| A kecske eredete és domesztikációja | 147 |
| Küllemi bírálat | 148 |
| Kecskefajták | 148 |
| Magyar parlagi kecske | 148 |
| Saanen (Szánen, vagy szánentáli) kecske | 148 |
| Bajor barna kecske (német nemesített vagy őzbarna fajta) | 149 |
| Toggenburgi kecske | 149 |
| Anglo-núbiai kecske | 149 |
| Alpesi kecske | 149 |
| A tenyésztés módszerei | 150 |
| Tenyésztésszervezés | 152 |
| Takarmányozás | 153 |
| A kecske emésztési sajátosságai | 153 |
| Takarmányozási technológia | 155 |
| Legeltetés | 156 |
| Száraz takarmányozás | 158 |
| Mesterséges gidanevelés | 159 |
| Tartástechnológia | 161 |
| Tejtermelés | 162 |
| A fejés technológiája | 161 |
| Kézi fejés | 163 |
| Gépi fejés | 163 |
| Egészségügyi tennivalók | 165 |
| A kecsketej feldolgozása | 166 |
| Joghurt | 166 |
| Túró | 167 |
| Sajtkészítés | 167 |
| Lótenyésztés (Szabó József, Mészáros Gyula) | 169 |
| A ló származása, őse háziasítása, rokonfajai | 169 |
| A ló kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése | 170 |
| A lófajták csoportosítása, fontosabb fajták és típusok | 171 |
| Melegvérű lófajták | 171 |
| Hidegvérű lófajták | 172 |
| A sodrott ló | 173 |
| Pónifajták | 173 |
| A ló mozgásának törvényszerűségei | 174 |
| Az egyensúly és a mozgás | 174 |
| A ló külleme és mozgása | 177 |
| Pata, patkolás, patkótípusok | 178 |
| Lószínek, színcsoportok | 180 |
| A fej és a láb színjegyei | 181 |
| A ló vételárát módosító főbb tényezők | 183 |
| A ló életkora | 183 |
| A végtagon látható elváltozások | 183 |
| A ló elhelyezése, tartása | 184 |
| A ló takarmányozása | 186 |
| Táplálkozási, emésztési sajátosságok | 186 |
| A ló használata | 190 |
| A gazdasági állatok szaporodásáról (Látits György) | 193 |
| A gazdasági állatok kora tenyésztésbe vételkor | 194 |
| A tenyészállat-nevelés szaporodásbiológiai szempontjai | 195 |
| Az ivari ciklus, ivarzás | 196 |
| Az ivarzás | 197 |
| Az ivarzás tüneteinek részletesebb ismertetése | 198 |
| A szarvasmarha ivarzása | 198 |
| A sertés ivarzása | 200 |
| A juh és a kecske ivarzása | 204 |
| Az anyajuhok és a kecskék ivarzásának hormonális szabályozása | 207 |
| A ló ivarzása | 208 |
| Termékenyítési módok | 211 |
| A szarvasmarha termékenyítése | 211 |
| A sertés termékenyítése | 211 |
| A juh és a kecske termékenyítése | 212 |
| A ló termékenyítése | 215 |
| A vemhesség | 215 |
| A szarvasmarha méhen belüli fejlődésének kritikus időszakai | 217 |
| A sertésmagzatok méhen belüli fejlődése | 218 |
| Az anyajuhok vemhességvizsgálata | 219 |
| Az ellés | 222 |
| A szarvasmarha ellése | 223 |
| A sertéskoca fialása | 227 |
| Az anyajuhok és a kecskék ellése | 229 |
| Az ellést követő teendők | 233 |
| A szarvasmarha ellátása ellés után | 233 |
| A sertés fialást követő ellátása | 233 |
| Az anyajuh és a kecske ellés utáni kezelése | 234 |
| A kanca ellátása ellés után | 234 |
| Az involúció | 235 |
| Irodalom | 238 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.