1.034.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési kézikönyv II.

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 378 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A tej, kezelése és feldolgozása3
Bevezetés5
A tehéntej vegyi összetétele és tulajdonságai8
A tejben előforduló mikroorganizmusok10
A rendes tej mikroorganizmusai11
A tejben található kórokozó mikroorganizmusok12
A tejben előforduló mikroorganizmusok élettevékenységének szabályozása13
A tej kezelése, tárolása és szállítása13
A tej szűrése és mérése14
A tej hűtése18
A tej tárolása19
A tej szállítása20
A tej pasztőrözése20
A tej fagyasztása21
A tej minőségi ellenőrzése21
A tej ízének, szagának, fajsúlyának és színének vizsgálata22
Mintavétel23
A tej fajsúlyának megállapítása25
A zsírtartalom megállapítása25
A savtartalom meghatározása26
A tej szennytartalmának megállapítása26
Diétikus savanyútejféleségek készítése27
Az aludtej készítése29
Acidofil-tej készítése30
Kefirkészítés31
Tejszíntermelés33
A tej gépi fölözése35
A tejszín zsírtartalmának megállapítása35
A tejszín savtartalmának megállapítása36
Vajgyártás36
Volgodaiés édestejszín-vaj készítése42
Savanyútejszínből készült vaj gyártásának sajátosságai42
Az olvaszott vaj készítése43
Savanyított tejszín készítése44
A tejszín savanyítása44
A csomagolás45
Sajtgyártás46
A hollandi, a kosztromai és a sztyepi sajtok gyártása46
A litván és a jarcevi sajt készítésének sajátosságai55
A brinza gyártásának sajátosságai56
Túrókészítés57
Soványtúró készítése57
A túró csomagolása59
A zsíros túró készítésének sajátosságai59
Ipari kazein készítése60
Tejkezelőhelyiségek60
Jéggyűjtés és tárolás a telep tejtermelő helyisége részére65
A jég és víz tejhűtésre való felhasználása68
A tejkezeléssel kapcsolatos egészségügyi és higiéniei követelmények72
A tejkezelőhelyiség felszerelési tárgyainak gondozása73
Állategészségtan és a gazdasági állatok betegségének megelőzése
A külső körülmények hatása a gazdasági állatok egészségére és termelőképességére76
A környező levegő hatása76
A talaj hatása80
A víz, az állatok vízellátása és itatása81
Az állatok okszerű takarmányozásának jelentősége84
A gazdasági állatok istálóbantartásának egészségügyi szabályai86
Az épületek helyének kiválasztása és az épületek elhelyezése86
Az istállók építése és berendezése88
Az istállók karbantartása95
A trágyatelep96
Védekezés a legyek és rágcsálók ellen az istállókban97
Az alom98
A gazdasági állatok legeltetésének egészségügyi szabályai99
A legelőterület előkészítése99
Az állatok előkészítése a legeltetésre100
A gondozó személyek kiképzése101
A lovak és más gazdasági állatok patkolása101
A gazdasági állatok betegségeiről általában102
Az egészséges állat ismertetőjelei102
A beteg állat ismertetőjelei103
Az állatok rögzítése103
A nem fertőző betegségek104
A külső betegségek104
A belső szervek betegségei107
A fertőző betegségek111
A gazdasági állatok fertőző betegségei111
Általános intézkedések a fertőző betegségek ellen való védekezésben115
Megelőző óvintézkedések115
A fertőzött gazdaságban alkalmazandó intézkedések115
Az istállók és a felszerelés fertőtlenítése117
Intézkedések a növendékállatok betegségeinek leküzdésére119
Az inváziós betegségek ellen való védekezés általános rendszabályai120
A bőrparazitás betegségek123
Az ellés és az ellést követőleg fellépő betegségek124
Az állategészségügyi törvényhozás: az állategészségügyi szolgálat megszervezése a kolhozokban130
Az állatenyésztés munkáinak gépesítése
Bevezetés134
Vízellátás és az önitatók használata138
A vízellátás forrásai138
Nyílt vizek (mesterséges és természetes tavak, folyók) felhasználása140
Vízvételező berendezések140
Vízemelőgépek és berendezések142
A vízvezetéki hálózat150
Itatóberendezések152
Takarmányelőkészítés152
Silótöltő szecskavágók153
Szecskavágó silózók és szecskavágók157
IK-3 takarmányzúzó gép159
Burgonya- és répamosó gép162
A répavágó164
A gőzölőkészülékek165
Aprítógépek166
Darálók167
Takarmányelőkészítő üzemek170
A szellőztetés173
A nem fűtött helyiségek szellőztetése173
Fűtött helyiségek szellőztetése174
A szellőztető berendezések használata176
A marhaistállók berendezése176
Jászlak181
Szarvasmarhák kötőfékei183
A gazdaságon belüli szállítás gépesítése183
A függővasút187
Keskenyvágatú vasút188
A juhnyírás gépesítése189
Berendezések a juhok gépi nyírásához194
Villamos juhnyírógépek195
Egyes juhnyírógépek198
Motoros juhnyírógépek198
A berendezés felszerelése204
A nyíróállomás helyiségeinek berendezése204
A berendezés üzemeltetése204
A gépcsoport főbb egységeinek szétszedése, összeszerelése és szabályozása205
Juhnyírási eljárások205
A kések és fésűk köszörülési előírásai207
A gépcsoport főbb egységeinek esetleges elromlása és azok megjavítása209
Műszaki karbantartás210
A berendezés tárolása210
A tehenek gépi fejése211
A gépi fejés alapfogalmai211
A háromütemű fejőgép működési elve212
A háromütemű fejőgép szerkezeti vázlata216
A fejőszerkezet felszerelése223
A fejőszerkezet üzemelése227
A fejőszerkezet főbb egységeinek esetleges elromlása és megjavítása231
A takarmánytermelés és növénytan alapfogalmai
A növények életének és szerkezetének alapismeretei232
Bevezető238
A mag244
A gyökér247
A szár250
A levél253
A növények szaporítása260
Rövid növényrendszertani tájékoztatás260
Az alsóbbrendű (spórás) növények264
A felsőbbrendű növények275
Szántóföldi és takarmányvetésforgók276
A vetésforgókra vonatkozó általános fogalmak279
A szántóföldi vetésforgók281
A takarmányvetésforgók283
Az élenjáró kolhozok eredményei286
A szántóföldi takarmánytermelés286
A talaj megmunkálása és trágyázása takarmánynövények alá286
Az évelő fűfélék288
Az egyéves fűfélék292
A takarmánynövények magtermesztése295
A széna betakarítása és tárolása297
A széna súlyának és minőségének meghatározása299
A szalma és a pelyva tárolása300
Gyökértermésű takarmányok301
A burgonya306
A burgonya négyzetes ültetése308
A zöld futószalag310
Silónövények312
A takarmányok silózása317
Rétek és legelők320
A fűfélék csoportjai320
Termesztett évelő takarmánynövények325
A pázsitfüvek325
A kaszálók és legelők típusai336
Az erdős-réti övezet rétjei336
Lápi kaszálók és legelők339
Az erdős-sztyepi rétek és legelők339
A sivatagok és félsivatagok kaszálói és legelői340
Hegyi kaszálók és legelők341
A fűállomány és növénytársulások változása342
A fűállomány évszakonkénti és időjárás szerinti változása342
A növényi társulások életkorral járól változása343
A kaszálás és legeltetés hatása344
A természtes kaszálók és legelők javítása345
Erdős-réti övezet345
A vízgazdálkodás szabályozása346
A kaszálók és legelők talajfelszínének megjavítása346
A gyep elmunkálása347
A talaj termőerejének növelése348
A fűállomány javítása350
A sztahanovista rétművelők tapasztalatai351
Az erdős-sztyepek, a sztyepek és a félsivatagok353
A hóvisszatartás és az öntözés353
A fűállomány összetételének javítása353
Élenjáró tapasztalatok353
A mesterséges kaszálók és legelők létesítése355
A mesterséges rétek jelentősége a takarmányvetésforgóval356
A fűkeverékek összeállítása és vetése356
A talaj előkészítése mesterséges rét alá58
A legjobb kolhozok sikerei a takarmányvetésforgók bevezetése terén360
A természetes és mesterséges kaszálók használata361
Az erdős-réti övezetben363
Az erdős-sztyepen, a sztyepen és a félsivtagon365
A természetes és mesterséges legelők használata366
Az erdős-réti övezetben366
A zöld futószalag370
Az erdős-sztyepen, a sztyepen és a félsivatagon371
A zöld futószalag372

Je. F. Liszkun

Je. F. Liszkun műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Je. F. Liszkun könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv