kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 627 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Negyedik, átdolgozott kiadás. 165 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
| Gazdasági állataink szervezetének felépítsée és működése (Kállai László) | |
| Az állati szervezet felépítése | 5 |
| Az élő szervezet és környezete | 5 |
| Az állat sejtjei és szövetei | 6 |
| Az anyagforgalom | 9 |
| Az emésztőkészülék | 9 |
| Az emésztés és a felszívódás | 13 |
| A légzőkészülék | 14 |
| A gázcsere | 15 |
| A kiválasztás szervei | 15 |
| Az anyagszállítás és a szabályozás | 16 |
| Az anyagcsere | 18 |
| A növekedés és a szaporodás | 20 |
| A fejlődés és a növekedés | 20 |
| Az ivarkészülék | 21 |
| A szaporodás | 23 |
| A tejmirigy és a tejelválasztás | 23 |
| A mozgás és szervei | 24 |
| A csontvázrendszer | 24 |
| Az izomrendszer | 26 |
| A mozgás | 27 |
| Az ingerfelvétel és szervei | 28 |
| Az állati test felosztása, testtájak | 29 |
| Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.) | |
| Bevezetés az állattenyésztésbe | 30 |
| Az állatvilág kialakulása | 30 |
| A fajok és fajták kialakulása | 31 |
| Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés | 34 |
| Gazdasági állataink eredete | 35 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 36 |
| Gazdasági állataink értékelési szempontjai | 41 |
| Az értékmérő tulajdonságok ismertetése | 41 |
| Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése | 51 |
| A testnagyság mérése és a testsúly megállapítása | 52 |
| A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége | 53 |
| Az ivadékvizsgálat jelentősége | 53 |
| A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók | 54 |
| Az állatok megjelölésének módjai | 55 |
| Tenyésztechnikai tudnivalók | 56 |
| A tenyészcél kitűzésének szempontjai | 56 |
| Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása | 56 |
| Tenyéstési módok | 57 |
| Az állatok szaporítása | 61 |
| A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 71 |
| Állategészségügy (Hámori Dezső) | |
| Az állategészségügy feladata | 73 |
| Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 74 |
| Időjárás | 74 |
| Talajviszonyok | 77 |
| Elhelyezés | 79 |
| A természeszerű állattartás egészségügye | 81 |
| Vízellátás | 82 |
| Takarmányozás | 83 |
| Az egészséges állat életjelenségei | 92 |
| A beteg állat ismertetőjelei | 93 |
| Teendők a beteg állattal | 95 |
| Elsősegélynyújtás | 95 |
| A gyógyszerek beadása | 96 |
| Nem fertőző betegségek | 97 |
| Betegségek erőművi behatások következtében | 97 |
| Légzőszervi betegségek | 99 |
| Az emésztőszervek gyakoribb betegségei | 99 |
| Az újszülöttek egészségügye | 102 |
| A vemhességgel kapcsolatos betegségek | 103 |
| Egyéb betegségek | 105 |
| A fertőző betegségekről általában | 106 |
| A fertőzés | 106 |
| Védekezés a fertőző betegség ellen | 108 |
| Fertőző betegségek | 111 |
| Élősködők okozta betegségek | 124 |
| Külső élősködők | 125 |
| Belső élősködők | 128 |
| Állategészségügyi igazgatás | 134 |
| Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére | 134 |
| Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására | 137 |
| Szavatosság állatok adásvétele esetén | 140 |
| Általános takarmányozástan (Márkus József) | |
| A takarmányok kémiai összetétele | 143 |
| A víz | 143 |
| Az ásványi anyagok | 144 |
| A fehérjék | 144 |
| A zsírok | 145 |
| A nyersrost | 145 |
| A nitrogénmentes kivonható anyagok | 146 |
| A vitaminok | 146 |
| Az antibiotikumok | 148 |
| Takarmányozási alapfogalmak | 149 |
| A takarmányok emészthetősége | 149 |
| A takarmányok hasznosítható energiatartalma | 150 |
| A keményítőérték | 150 |
| A takarmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők | 151 |
| A táplálóanyagszükséglet fedezése | 151 |
| A fehérje-keményítőértékarány | 151 |
| A ballaszt | 152 |
| A sav-bázis egyensúly | 152 |
| Takarmányismeret | 153 |
| A zöldtakarmányok | 153 |
| A szénák | 157 |
| Szalmák és pelyvák | 161 |
| Gyökér- és gumóstakarmányok | 161 |
| Magvak és szemek | 162 |
| Ipari takarmányok | 163 |
| Állati eredetű takarmányok | 165 |
| Gyári takarmánykeverék | 166 |
| A takarmányok tartósítása | 168 |
| A szénaszárítás | 168 |
| A széna kazalozása | 174 |
| A takarmányerjesztés (silózás, savanyítás) | 177 |
| A szalmák és pelyvák eltartása | 187 |
| A kukoricaszár eltartása | 187 |
| A takarmányrépa és a burgonya eltartása | 188 |
| A takarmányok előkészítése | 189 |
| Gazdasági állataink takarmányozása | 192 |
| Egyedi takarmányozás | 192 |
| A takarmányadagok összeállítása | 193 |
| A takarmányozás tervszerűsége | 197 |
| A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben | 197 |
| Szarvasmarhatenyésztés (Czakó József) | |
| A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 204 |
| Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek | 205 |
| A szarvasmarha testalakulása | 205 |
| A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 212 |
| A szarvasmarha elnevezései | 213 |
| Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 213 |
| A szarvasmarha életkorának megállapítása | 214 |
| A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása | 216 |
| A szarvasmarha eredete és fajtái | 221 |
| A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarhafajták csoportosítása | 221 |
| Magyarországon tenyésztett szarvasmarhafajták | 221 |
| A magyar szarvasmarha tenyésztésére befolyást gyakorolt külföldi fajták | 225 |
| Egyéb, bennünket érdeklő külföldi fajták | 227 |
| A szarvasmarha tenyésztése | 228 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 228 |
| A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése | 234 |
| Tenyésztési eljárások | 236 |
| A szarvasmarha felnevelése | |
| Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 249 |
| A szopósborjú táplálása | 252 |
| A szopósborjú ápolása, tárolása | 261 |
| A növendékmarhák felnevelése | 262 |
| A tenyészállatok takarmányozása | 267 |
| A takarmányalap megteremtése | 267 |
| A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 268 |
| Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 284 |
| A tenyészbika takarmányozása | 286 |
| A szarvasmarha tejtermelése | 287 |
| A tőgy szerkezete és a tej képződése | 287 |
| A tejelválasztást befolyásoló tényezők | 289 |
| A fejés | 292 |
| A tej kezelése a fejés után | 301 |
| A szarvasmarha hízlalása | 303 |
| A hízómarha ápolása | 305 |
| A hízómarha takarmányozása | 306 |
| A hízóállatok átvétele és elszállítása | 311 |
| A szarvasmarha igázása | 312 |
| A szarvasmrha ápolása és elhelyezése | 313 |
| A szarvasmarha ápolása | 313 |
| A szarvasmarhaistálló és berendezése | 316 |
| Sertéstenyésztés (Csire Lajos) | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 323 |
| Sertéstenyésztési alapismeretek | 324 |
| A test mellső része | 326 |
| A test középső része | 328 |
| A test hátulsó része | 330 |
| A sertés fajtái | 334 |
| A sertések takarmányozása | 344 |
| A sertések legeltetése | 344 |
| A sertések téli tömegtakarmányozása | 346 |
| A sertés makkoltatása | 347 |
| A sertéstakarmányok előkészítése | 348 |
| A sertés tenyésztése | 350 |
| A tenyésztői munka megszervezése | 350 |
| A tenyésztői munka módszerei | 351 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 354 |
| A sertés törzskönyvezése | 357 |
| Hízékonyságvizsgálatok | 361 |
| A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség | 366 |
| A párosítás és a bugatás | 367 |
| A kanok ápolása és takarmányozása | 371 |
| A kocák ápolása és takarmányozása | 372 |
| A malac felnevelése | 387 |
| A sertések hizlalása | 396 |
| Húsrahizlalás | 396 |
| Zsírrahizlalás | 398 |
| Sonka- és baconsüldő hizlalása | 398 |
| Gyorshizlalás | 402 |
| Öreg sertések hizlalása | 409 |
| Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása | 409 |
| A sertések vágóértéke | 411 |
| A sertések elhelyezése és szállítása | 411 |
| A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai | 412 |
| Az istálló alapterülete | 412 |
| Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőztetők | 413 |
| A fiaztató | 413 |
| A kanistálló | 415 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 415 |
| Szabadszállások | 416 |
| Egyéb épületek | 417 |
| A sertések szállítása | 417 |
| Lótenyésztés (Hámori Dezső) | |
| A lótenyésztés jelentősége és célja a szocialista mezőgazdasági nagyüzemben | 419 |
| A lovak csoportosítása és elnevezése használat, kor és ivar szerint | 421 |
| Lótenyésztési alapismeretek | 421 |
| A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések | 421 |
| A ló testtájai | 423 |
| A lábállások | 431 |
| A ló mozgása | 433 |
| Méretek felvétele | 435 |
| A ló életkorának meghatározása | 435 |
| A ló színe | 437 |
| A lófajták | 440 |
| Melegvérű lovak | 440 |
| Hidegvérű lovak | 445 |
| A ló tenyésztése | 446 |
| A tenyészcél | 446 |
| A tenyészlovak kiválasztása | 447 |
| Lótenyésztésünk szervezete és intézményei | 448 |
| A lótenyésztés módszerei | 450 |
| A csikó felnevelése | 457 |
| A szopós csikó nevelése | 457 |
| A választott csikó nevelése | 459 |
| A ló takarmányozása | 465 |
| A ló táplálóanyag-szükséglete | 469 |
| A lovak elhelyezése, ápolása és használata | 474 |
| Az istálló | 474 |
| Lóápolás | 476 |
| A ló szerszámai | 480 |
| A csikó betanítása | 182 |
| A lovak használata | 485 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 489 |
| Öröklődő hibák | 489 |
| Rossz szokások | 490 |
| A szamár és az öszvér tenyésztése | 490 |
| Juhtenyésztés (Márkus József) | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 493 |
| Juhtenyésztésünk múltja | 493 |
| Az eredményes juhtenyésztés feltételei | 494 |
| Juhtenyésztési alapismeretek | 495 |
| A juh testalakulása, méretei és súlya | 495 |
| A juhok elnevezései | 496 |
| A juhok korának meghatározása | 496 |
| Gyapjúismeret | 497 |
| Mitől függ a gyapjú értéke? | 498 |
| A fontosabb bundaszerkezetek | 501 |
| A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők | 501 |
| A gyapjúféleségek elnevezései | 502 |
| Juhfajták | 503 |
| A Magyarországon tenyésztett juhfajták | 503 |
| A juh tenyésztése | 507 |
| Az ország tenyészkerületi felosztása | 507 |
| A tenyészállatok értékelése | 508 |
| A párosítás | 512 |
| A juhok törzskönyvezése | 512 |
| A juhok szaporítása | 515 |
| Az üzekedés | 515 |
| A hágatás módjai | 516 |
| A hágatás előkészítése és megszervezése | 518 |
| A mesterséges termékenyítés | 521 |
| A szaporulat növelésének lehetőségei | 522 |
| A vemhes anyák gondozása és takarmányozása | 524 |
| Az elletés előkészítése és megszervezése | 524 |
| Teendők az ellés körül | 525 |
| A növendékjuhok felnevelése | 527 |
| A kifejlett juhok takarmányozása | 528 |
| Takarmányozás a legeltetési idényben | 528 |
| Takarmányozás a téli istállózás idején | 530 |
| A juhok itatása | 532 |
| A juhistálló berendezése | 533 |
| A juhistálló | 533 |
| A juhok gondozása | 539 |
| A juhok gyapjának megóvása a károsodástól | 540 |
| A juhok gyapjútermelése | 541 |
| A juhok nyírása | 542 |
| A juhbőrök lefejtése és tárolása | 546 |
| A juhok tejtermelése | 548 |
| A tejelés fokozásának lehetőségei | 548 |
| A tiszta tej fejésének szabályai | 549 |
| A juhtej feldolgozása | 550 |
| A juhok hústermelése | 550 |
| Kecsketenyésztés | 551 |
| Baromfitenyésztés (Czakó József) | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 553 |
| Baromfitenyésztési alapismeretek | 554 |
| A baromfi külleme | 554 |
| A baromfi ivarának és életkorának megállapítása | 555 |
| A baromfifélék elnevezése | 556 |
| A tojás képződése | 556 |
| A vedlés | 557 |
| A kotlás | 558 |
| Tenyésztési módszerek | 558 |
| A fajtatiszta tenyésztés | 558 |
| Tenyészkiválasztási eljárások | 559 |
| Keresztezés | 560 |
| A tyúk tenyésztése | 561 |
| Tyúkfajták | 561 |
| A tenyésztendő fajta megválasztása | 565 |
| A tenyészanyag kiválasztása | 566 |
| A törzskönyvezés | 569 |
| A keltetés | 572 |
| Csibenevelés | 574 |
| A tojótyúkok takarmányozása | 584 |
| A tyúkállomány elhelyezése | 587 |
| A pulyka tenyésztése | 592 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 594 |
| A kacsa tenyésztése | 595 |
| A lúd tenyésztése | 597 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.