| Állatbonc- és élettan | |
| Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek | 3 |
| A szervezet vegyi alkotórészei | 9 |
| Az állati test általános beosztása | 9 |
| A csontok és a csontváz | 12 |
| Az ízület és a szalag | 13 |
| A nevezetesebb csontok és ízületek | 14 |
| Az izmok, inak és ínhüvelyek | 17 |
| A szervezet nevezetesebb izmai | 18 |
| A szív-, a véredény- és a nyirokér-rendszer | 19 |
| A vér és a vérkeringés | 20 |
| Az emésztés szervei | 22 |
| A lélegzőkészülék | 27 |
| A húgyszervek | 28 |
| A nemiszervek | 29 |
| Az idegrendszer | 34 |
| Az érzékszervek | 34 |
| Általános állattenyésztés | |
| Állattartás és állattenyésztés | 47 |
| A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, a törzs, család, egyed | 47 |
| A háziállatok külső és belső tulajdonságai | 49 |
| A külső és belső tulajdonságok összefüggése | 57 |
| A tulajdonságok öröklése | 58 |
| A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése | 61 |
| A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre | 62 |
| A visszaütés | 63 |
| Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása | 63 |
| A tenyészcél kitűzése | 64 |
| A tenyésztési eljárások | 65 |
| A tenyész állatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága | 68 |
| Az ivarérettség és tenyészérettség | 69 |
| Az ivarzás | 70 |
| A szaporító eljárások | 71 |
| Az apa- és anyaállatok számaránya | 72 |
| A terméketlenség és meddőség | 73 |
| A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartalma | 73 |
| A vemhes állatok gondozása | 74 |
| Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés | 75 |
| A koraszülés és elvetélés | 77 |
| Az anyaállat gondozása a szülés után | 78 |
| Az újszülött kezelése | 79 |
| Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek | 80 |
| Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása | 81 |
| Az állatok jelzése | 83 |
| Hágatási, ellési kimutatások | 83 |
| Hágatási és ellési jegyzék | 84 |
| Az állatok mérése és bírálata | 84 |
| Bírálati lap | 85 |
| A törzskönyv | 86 |
| Kiállítások, díjazások | 87 |
| Takarmányozástan | |
| Az okszerű takarmányozás fontossága | 90 |
| Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok | 91 |
| A takarmány vegyi összetétele | 91 |
| A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe | 92 |
| A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik | 95 |
| A szervetlen anyagok és feladataik | 96 |
| A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények | 98 |
| A takarmányok áthasonítása | 100 |
| A takarmányok emészthetősége | 100 |
| A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték | 101 |
| A keményítőértékarány | 103 |
| A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján | 104 |
| A takarmányfélék osztályozása | 105 |
| A szálastakarmányok | 106 |
| A gyökeres- és gumóstakarmányok | 112 |
| Az abraktakarmányok | 113 |
| A szemestakarmányok | 113 |
| Az ipari takarmányok | 116 |
| Az állati eredetű takarmányok | 119 |
| A legelő és rét | 120 |
| A takarmányok eltartása | 123 |
| A takarmányok előkészítése | 124 |
| Az ivóvíz és az itatás | 126 |
| A só és sózás | 127 |
| A takarmánymész és használata | 128 |
| Az egyedi takarmányozás | 129 |
| Az etetések gyakorlati kivitele | 130 |
| A takarmányadagok kiszámítása | 131 |
| Takarmányozási előirányzat készítése | 133 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 144 |
| A szarvasmarha külseje | 145 |
| A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták | 149 |
| A szarvasmarha tenyésztése és gondozása | 155 |
| A szarvasmarhák takarmányozása | 167 |
| A szarvasmarha hasznosítása | 177 |
| A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények | 182 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 184 |
| A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták | 187 |
| A juhok tenyésztése és gondozása | 190 |
| A juhok takarmányozása | 193 |
| A juh hasznosítása | 195 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 201 |
| A sertés külleme | 202 |
| A sertésfajták | 205 |
| A sertés tenyésztése és gondozása | 211 |
| A sertés takarmányozása | 224 |
| A sertés hízlalása | 232 |
| A sertések értékesítése | 247 |
| A sertéstenyésztő egyesületek | 248 |
| Kisállatok tenyésztése | |
| A baromfitenyésztés. A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 249 |
| Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése | 250 |
| A tyúk külleme | 251 |
| Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés | 251 |
| A sikeres tyúktenyésztés feltételei | 252 |
| A tyúktenyésztés termelési irányai | 253 |
| A tyúkfajták | 253 |
| A tenyésztendő tyúkfajták megválasztása | 257 |
| A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése | 258 |
| Tenyésztörzsek alakítása | 259 |
| Az ivarok közötti számarány | 260 |
| A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése | 261 |
| A természetes keltetés | 262 |
| A mesterséges keltetés | 264 |
| A csirkék természetes nevelése | 267 |
| A csirkék mesterséges nevelése | 268 |
| A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása | 270 |
| Tojótyúkok takarmányozása és ápolása | 273 |
| A tyúkfélék elhelyezése, tyúkólak | 276 |
| A tyúkok és termékeik értékesítése | 284 |
| Pulykatenyésztés | 288 |
| Kacsatenyésztés | 294 |
| Lúdtenyésztés | 299 |
| Gyöngytyúktenyésztés | 306 |
| A baromfitenyésztés ügyét előmozdító szervek | 307 |
| Állategészségi ismeretek | |
| Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása | 309 |
| A jó istálló kellékei | 312 |
| Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem | 314 |
| Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 315 |
| Az egészség és betegség jelei | 315 |
| Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata | 316 |
| A betegség folyamata | 317 |
| A betegségek okai és megelőzésük | 317 |
| Könnyebb a betegséget megelőzni, mint gyógyítani | 317 |
| A meghűlés tünetei és orvoslása | 318 |
| Emésztési zavarok okozta betegségek | 320 |
| A mérgezések és gyógykezelésük | 323 |
| Erőművi behatások okozta megbetegedések | 324 |
| Élősködők okozta megbetegedések | 326 |
| A fertőző betegségekről általában | 332 |
| Lovak fontosabb fertőző betegségei | 339 |
| Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei | 342 |
| Sertések fontosabb fertőző betegségei | 346 |
| A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei | 346 |
| Baromfiak és galambok fontosabb fertőző betegségei | 348 |
| A házinyulak fontosabb fertőző betegségei | 350 |
| A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei | 350 |
| A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek | 351 |
| A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók | 353 |