kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 584 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 182 ábrával illusztrálva. |
| Gazdasági állataink szervezetének felépítése és működése | |
| Az állati szervezet felépítése | 3 |
| Az élet jelenségei | 3 |
| Az állati test beosztása. Testtájak | 10 |
| Az anyagcsere szervei és működésük | 12 |
| Az anyagforgalom szállítóberendezése | 18 |
| A kiválasztás szerveinek felépítése és működése | 23 |
| A szaporodás szervei és működésük | 24 |
| Hím nemikészülék | 24 |
| Női nemikészülék | 25 |
| Az ivarszervek élettani működése | 26 |
| A tejelválasztás | 27 |
| Az idegrendszer és működése | 28 |
| A középponti idegrendszer | 29 |
| A környéki idegrendszer | 29 |
| Az érzékszervek | 30 |
| Az ízlelés szerve | 30 |
| A szaglás szerve | 30 |
| A látás készüléke | 30 |
| A hallás készüléke | 31 |
| A tapintás szerve | 32 |
| A kültakaró | 32 |
| A szervezet általános működését befolyásoló anyagok | 33 |
| Belsőelválasztású mirigyek és működésük | 33 |
| A vitaminok élettani szerepei | 35 |
| Általános állattenyésztés | |
| Bevezetés az állattenyésztésbe | 37 |
| Az állatvilág kifejlődése | 40 |
| A fajok és fajták kialakulása | 40 |
| Az öröklődéssel kapcsolatos tudnivalók | 43 |
| Háziállataink eredete | 44 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 45 |
| Háziállataink értékelésének alapvonalai | 50 |
| Háziállataink bírálata és törzskönyvelése | 60 |
| Tenyésztechnikai tudnivalók | 63 |
| A tenyészcél kitűzésének szempontjai | 64 |
| Tenyészendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása | 64 |
| Tenyésztési módok | 65 |
| Az állatok szaporítása | 69 |
| Az újszülött növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 79 |
| Általános takarmányozástan | |
| Bevezetés | |
| A takarmányok kémiai összetétele | 82 |
| Takarmányozási alapfogalmak | 87 |
| Takarmányismeret | 88 |
| A takarmányok tartósítása | 99 |
| Szénaszárítás | 100 |
| A széna kazalozása | 104 |
| A takarmányerjesztés (silózás, savanyítás) | 108 |
| A szalmák és pelyvák eltartása | 114 |
| A kukoricaszár eltartása | 115 |
| A takarmányrépa és burgonya eltartása | 116 |
| A takarmányok előkészítése | 116 |
| Gazdasági állataink takarmányozása | 119 |
| Egyedi takarmányozás | 119 |
| A takarmányadagok összeállítása | 120 |
| A takarmányozás tervszerűségének biztosítása | 123 |
| A takarmányozás tervszerűsítése a termelőszövetkezetben | 123 |
| Az ország takarmánygazdálkodása | 125 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | |
| Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek | 132 |
| A szarvasmarha eredete és fajtái | 143 |
| A szarvasmarha tenyésztése | 150 |
| A szarvasmarha felnevelése | 162 |
| A tenyészállatok takarmányozása | 180 |
| A szarvasmarha tejtermelése | 200 |
| A szarvasmarha hizlalása | 212 |
| A szarvasmarha igázása | 222 |
| A szarvasmarha ápolása és elhelyezése | 222 |
| A szarvasmarhatenyésztési munka megszervezése | 228 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 236 |
| A sertés konstitúciója és küleme | 241 |
| Tenyésztés-technika | 267 |
| A sertések takarmányozása, elhelyezése, gondozása | 274 |
| Az újszülött malacok gondozása | 295 |
| A sertés hizlalása | 309 |
| A sertések elhelyezése | 322 |
| A sertés törzskönyvezése | 324 |
| Lótenyésztés | |
| Bevezetés | 330 |
| A ló külemtana | 334 |
| A lófajták | 356 |
| A tenyésztői munka | 362 |
| A lótenyésztési technika | 368 |
| A ló takarmányozása | 384 |
| A lovak elhelyezése, ápolása és használata | 392 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 408 |
| A szamár | 409 |
| Az öszvér | 410 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége. Tervgazdasági feladatok | |
| Alapismeretek | 412 |
| Gyapjúismeret | 415 |
| A fontosabb juhfajták | 420 |
| A juhok tenyésztése | 427 |
| A juhok szaporítása | 431 |
| A növendékjuhok takarmányozása | 442 |
| A kifejlett juhok takarmányozása | 444 |
| A juhok itatása | 446 |
| A juhistálló és berendezése | 447 |
| A juhok gondozása | 452 |
| A juhok gyapjútermelése | 456 |
| A juhbőrök lefejtése és tárolása | 462 |
| A juhok tejtermelése | 463 |
| A juhok hústermelése | 466 |
| Az eredményes juhtenyésztés feltételei | 466 |
| Kecsketenyésztés | 468 |
| Kisállattenyésztés | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 470 |
| A háziszárnyasok fajai és fajtái | 471 |
| A tyúk tenyésztése | 473 |
| A pulyka tenyésztése | 485 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 486 |
| A kacsa tenyésztése | 487 |
| A lúd tenyésztése | 488 |
| Méhtenyésztés | 495 |
| Haltenyésztés | 501 |
| Állategészségügy | |
| Az állategészségügy feladata | 510 |
| Az egészséges állat életjelenségei | 516 |
| A beteg állat ismertetőjelei | 516 |
| Nem fertőző betegségek | 520 |
| A fertőző betegségekről általában | 526 |
| Fertőző betegségek | 530 |
| Élősködők okozta betegségek | 539 |
| Állategészségügyi-rendészeti intézkedések a fertőző betegség fellépésének megelőzésével | 544 |
| Állategészségügyi-rendészeti intézkedések a fertőző betegségek elfojtására | 546 |
| Állatszavatosság | 547 |
| Táblázatok | 549 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.