kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 675 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható és kivehető mellékletekkel. |
| Gazdasági állataink szervezetének felépítése és működése - Kállai László | |
| Az állat szervezet felépülése | 3 |
| Az élő szervezet és környezete | 3 |
| Az állat sejtjei és szövetei | 4 |
| Az anyagforgalom | 8 |
| Az emésztőkészülék | 8 |
| Az emésztés és felszívódás | 11 |
| A légzőkészülék | 12 |
| A gázcsere | 13 |
| A kiválasztás szervei | 13 |
| Az anyagszállítás és a szabályozás | 14 |
| Az anyagcsere | 16 |
| A növekedés és a szaporodás | 18 |
| A fejlődés és a növekedés | 18 |
| Az ivarkészülék | 19 |
| A szaporodás | 20 |
| A tejmirigy és a tejelválasztás | 21 |
| A mozgás és szervei | 22 |
| A csontvázrendszer | 22 |
| Az izomrendszer | 24 |
| A mozgás | 25 |
| Az ingerlékenység és szervei | 26 |
| Az állati test beosztása, testtájak | 27 |
| Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.) | |
| Bevezetés az állattenyésztésbe | 29 |
| Az állatvilág kialakulása | 29 |
| A fajok és fajták kialakulása | 30 |
| Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés | 34 |
| Gazdasági állataink eredete | 34 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 36 |
| Gazdasági állataink értékelésének szempontjai | 40 |
| Az értékmérő tulajdonságok ismertetése | 41 |
| Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése | 52 |
| A testnagyság mérése és a testúly megállapítása | 53 |
| A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége | 54 |
| Az ivadékvizsgálat jelentősége | 54 |
| A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók | 55 |
| Az állatok megjelölésének módjai | 56 |
| Tenyésztechnikai tudnivalók | 57 |
| A tenyészcél kitűzésének szempontjai | 57 |
| Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása | 58 |
| Tenyésztési módok | 59 |
| Az állatok szaporítása | 62 |
| A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 74 |
| Állategészségügy - Hámori Dezső | |
| Az állategészségügy feladata | 76 |
| Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 77 |
| Az egészséges állat életjelenségei | 79 |
| A beteg állat ismertetőjelei | 80 |
| Teendők a beteg állattal | 82 |
| Elsősegélynyújtás | 82 |
| A gyógyszerek beadása | 83 |
| Nem fertőző betegségek | 84 |
| Betegségek erőművi behatások következtében | 84 |
| Légzőszervi betegségek | 85 |
| Az emésztőszervek gyakoribb betegségei | 85 |
| Anyagcsere-betegségek | 88 |
| Mérgezések | 89 |
| A vemhességgel kapcsolatos betegségek | 89 |
| Egyéb nem fertőző betegségek | 91 |
| A fertőző betegségekről általában | 92 |
| A fertőzés | 92 |
| Védekezés a fertőző betegség ellen | 94 |
| A fertőző betegségek | 96 |
| Lépfene | 96 |
| Takonykór | 96 |
| Tenyészbénaság | 96 |
| Tetanusz (dermedés, szarvas-betegség) | 97 |
| Mirigykór | 97 |
| Ragadós száj- és körömfájás | 98 |
| Sercegő üszök | 99 |
| Gümőkor | 99 |
| Brucellózis (járványos vagy fertőző elvetélés) | 100 |
| Veszettség | 101 |
| Fertőző hurutos tőgygyulladás | 102 |
| Juhhimlő | 102 |
| Juhok fertőző lágvéggyulladása (büdös sántaság, lábrothadás) | 103 |
| Sertéspestis | 104 |
| Sertésorbánc | 104 |
| Fertőző sertésbénulás | 105 |
| A sertés fertőző gyomor-bélgyulladása | 105 |
| A sertések paratífusza | 106 |
| A malacok himlőszerű bőrkiütése | 106 |
| A sertések Aujeszky-féle betegsége | 106 |
| Sertésinfluenza | 107 |
| Baromfipestis | 107 |
| Baromfikolera | 107 |
| Baromfitífusz | 108 |
| Baromfihimlő vagy diftéria | 109 |
| Házinyulak kokcidiózisa (vérhasa) | 109 |
| Nyulag ragadós orrhurutja | 109 |
| Élősködők okozta betegségek | 110 |
| Külső élősködők | 110 |
| Belső élősködők | 113 |
| Állategészségügy-rendészet | 118 |
| Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére | 118 |
| Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására | 120 |
| Az állattartók, állattenyésztési és állategészségügyi dolgozók kötelességei | 120 |
| Állatszavatosság | 122 |
| Általános takarmányozástan - Márkus József | |
| A takarmányok kémiai összetétele | 125 |
| A víz | 125 |
| Az ásványi anyagok | 126 |
| A fehérjék | 126 |
| A zsírok | 128 |
| A nyersrost | 128 |
| A nitrogénmentes kivonható anyagok | 128 |
| A vitaminok | 129 |
| Tarakmányozási alapfogalmak | 131 |
| A takarmányok emészthetősége | 131 |
| A takarmányok hasznosítható energiatartalma | 132 |
| A keményítőérétk | 133 |
| A taakrmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők | 133 |
| A táplálóanyagszükséglet fedezése | 133 |
| A fehérje-keményítőértékarány | 134 |
| A ballaszt | 134 |
| A sav-bázis egyensúly | 134 |
| Takarmányismeret | 135 |
| A zöldtakarmányok | 136 |
| A szénák | 143 |
| Szalmák és pelyvák | 144 |
| Gyökér- és gumóstakarmányok | 145 |
| Magvak és szemek | 146 |
| Ipari takarmányok | 147 |
| Állati eredetű takarmányok | 149 |
| A takarmányok tartósítása | 150 |
| A szénaszárítás | 150 |
| A széna kazalozása | 156 |
| A takarmányejresztés (silózás, savanyítás) | 159 |
| A szalmák és pelyvák eltartása | 166 |
| A kukoricaszár eltartása | 168 |
| A takarmányrépa és a burgonya eltartása | 169 |
| A takarmányok előkészítése | 172 |
| Gazdasági állataink takarmányozása | 172 |
| Egyedi takarmányozás | 173 |
| A takarmányadagok összeállítása | 174 |
| A takarmányozás tervszerűségének biztosítása | 178 |
| A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben | 179 |
| Szarvasmarhatenyésztés - Czakó József | |
| A szarvamarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 185 |
| Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek | 186 |
| A szarvasmarha testalakulása | 186 |
| A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 192 |
| A szarvasmarha elnevezései | 193 |
| Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 193 |
| A szarvasmarha életkorának megállapítása | 194 |
| A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása | 196 |
| A szarvasmarha eredete és fajtái | 201 |
| A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarha-fajták csoportosítása | 201 |
| Magyarországon tenyésztett szarvasmarha-fajták | 202 |
| A magyar állattenyésztésre befolyást gyakorolt külföldi fajták | 205 |
| Egyéb bennünket érdeklő külföldi fajták | 208 |
| A szarvasmarha tenyésztése | 209 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 209 |
| A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése | 214 |
| Tenyésztési eljárások | 217 |
| A szarvasmarha felnevelése | 231 |
| Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 231 |
| A szopósborjú táplálása | 234 |
| A szopósborjú ápolása, tartása | 246 |
| A növedékmarhák felnevelése | 247 |
| A tenyészállatok takarmányozása | 252 |
| A takarmányalap biztosítása | 252 |
| A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 253 |
| Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 271 |
| A tenyészbika takarmányozása | 274 |
| A szarvasmarha tejtermelése | 275 |
| A tőgy szerkezete és a tej képződése | 275 |
| A tejelválasztást befolyásoló tényezők | 277 |
| A fejés | 280 |
| A tej kezelése a fejés után | 292 |
| A szarvasmarha hizlalása | 294 |
| A hízómarha ápolása | 296 |
| A hízómarha takarmányozása | 297 |
| A hízóállatok átvétele és elszállítása | 306 |
| A szarvasmarha igázása | 306 |
| A szarvasmarha ápolása és elhelyezése | 307 |
| A szarvasmarha ápolása | 307 |
| A szarvasmarhaistálló és berendezése | 315 |
| Sertéstenyésztés - Csire Lajos | |
| A sertéstenyésztés népgazadsági jelentősége | 317 |
| A sertés konstituciója és küleme | 318 |
| A test mellső része | 320 |
| A test középső része | 322 |
| A test hátulsó része | 324 |
| A sertés fajtái | 326 |
| A mangalica | 326 |
| A magyar fehér hússertés | 329 |
| A bershire sertés | 331 |
| A cornwall sertés | 333 |
| A sertések takarmányozása | 334 |
| A sertések legeltetése | 334 |
| A sertések téli tömegtakarmányozása | 337 |
| A sertések makkoltatása | 338 |
| A sertéstakarmányok előkészítése | 339 |
| A sertés tenyésztése | 341 |
| A tenyésztői munka megszervezése | 341 |
| A tenyésztői munka módszerei | 342 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 345 |
| A sertés törzskönyvezése | 349 |
| Állami hízékonysági vizsgálatok | 355 |
| A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség | 356 |
| A párosítás és búgatás | 356 |
| A kanok ápolása és takarmányozása | 361 |
| A kocák ápolása és takarmányozása | 363 |
| A malac felnevelése | 379 |
| A sertések hizlalása | 388 |
| Húsra hizlalás | 388 |
| Zsírra hizlalás | 389 |
| Sonka- és baconsüldő hizlalása | 390 |
| Gyorshizlalás | 394 |
| Öreg sertések hizlalása | 400 |
| Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása | 400 |
| A sertések vágóértéke | 402 |
| A sertések elhelyezése és szállítása | 402 |
| A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai | 403 |
| Az istálló alapterülete | 403 |
| Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőzltetők | 404 |
| A fiaztató | 405 |
| A kanistálló | 407 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 407 |
| Szabadszállások | 407 |
| Egyéb épületek | 409 |
| A sertések szállítása | 409 |
| Lótenyésztés - Hámori Dezső | |
| A lótenyésztés jelentősége és célja a gépesített mezőgazdaságban | 411 |
| A lovak csoportosítás és elnevezése használat, kor és ivar szerint | 413 |
| A ló küllemtana | 413 |
| A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések | 413 |
| A ló testtájainak ismerete és azok jelentősége | 415 |
| A lábállások | 425 |
| A ló mozgása | 427 |
| Méretek felvétele | 429 |
| A ló életkorának meghatározása | 430 |
| A ló színe | 432 |
| A lófajták | 435 |
| Melegvérű lovak | 435 |
| Hidegvérű lovak | 442 |
| A ló tenyésztése | 443 |
| A tenyészcél kitűzése | 443 |
| A tenyészlovak kiválasztása | 444 |
| Lótenyésztésünk szervezete és intézményei | 446 |
| Törzskönyvezés | 448 |
| A lótenyésztés módszerei | 450 |
| A tenyésztésbevétel ideje | 451 |
| A párosítás | 452 |
| A sárlás | 452 |
| A fedeztetés | 454 |
| A mesterséges termékenyítés | 454 |
| A fedeztetési idény megszervezése | 455 |
| A vemhesség | 456 |
| Az ellés | 456 |
| Elvetélés | 458 |
| A csikó felnevelése | 458 |
| A szopós csikó nevelése | 458 |
| A választott csikó felnevelése | 460 |
| A ló takarmányozása | 469 |
| Általános szempontok | 469 |
| A ló takarmányozási rendje | 470 |
| A ló takarmányai | 471 |
| A ló táplálóanyag-szükséglete | 473 |
| A lovak elhelyezése, ápolása és használata | 480 |
| Az istálló | 480 |
| Lóápolás | 482 |
| A ló szerszámai | 487 |
| A csikó betanítása | 490 |
| A lovak használata | 494 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 499 |
| Öröklődő hibák | 499 |
| Rossz szokások | 500 |
| A szamár és az öszvér tenyésztése | 500 |
| A szamár | 500 |
| Az öszvér | 501 |
| Juhtenyésztés - Márkus József | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 503 |
| Juhtenyésztésünk múltja | 503 |
| Az eredményes juhtenyésztés feltételei | 504 |
| Alapismeretek | 505 |
| A juh testalakulása, méretei és súlya | 505 |
| A juhok elnevezései | 506 |
| A juhok korának meghatározása | 507 |
| Gyapjúismeret | 507 |
| Mitől függ a gyapjú értéke? | 508 |
| A fontosabb bundaszerkezetek | 511 |
| A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők | 512 |
| A gyapjúféleségek elnevezései | 513 |
| Juhfajták | 514 |
| A Magyarországon tenyésztett juhfajták | 514 |
| A juh tenyésztése | 519 |
| Az ország tenyészterületi felosztása | 519 |
| A tenyészállatok értékelése | 519 |
| A párosítás | 524 |
| A juhok törzskönyvezése | 524 |
| A juhok szaporítása | 528 |
| Az évi szaporulat | 528 |
| Az üzekedés | 528 |
| A hágatás módjai | 429 |
| A hágatás előkészítése és megszervezése | 531 |
| A mesterséges termékenyítés | 535 |
| A szaporulat növelésének lehetőségei | 536 |
| A vemhes anyák gondozása és takarmányozása | 538 |
| Az elletés előkészítése és megszervezése | 539 |
| Teendők az ellés körül | 540 |
| A növendékjuhok felnevelése | 541 |
| A szopósbárányok takarmányozása | 541 |
| A szopósbárányok gondozása | 541 |
| A választott bárányok takarmányozása | 542 |
| A toklyók takarmányozása | 542 |
| A kifejlett juhok takarmányozása | 542 |
| Takarmányozás a legeltetési idényben | 542 |
| Takarmányozás a téli istállózás idején | 545 |
| A juhok itatása | 546 |
| A juhistálló és berendezése | 548 |
| A juhistálló | 548 |
| A juhok gondozása | 553 |
| A juhok gyapjának megóvása a károsodástól | 554 |
| A juhok gyapjútermelése | 555 |
| A nyírósúly növelésének külső tényezői | 555 |
| A juhok nyírása | 556 |
| A juhbőrök lefejtése és tárolása | 560 |
| A juhok tejtermelése | 562 |
| A tejelés fokozásának lehetőségei | 562 |
| A tiszta tejnyerés | 563 |
| A juhtej feldolgozása | 564 |
| A juhok hústermelése | 565 |
| Kecsketenyésztés | 565 |
| Kisállattenyésztés - Czakó József | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 568 |
| A baromfifélék fajai | 569 |
| A tyúk tenyésztése | 569 |
| Tyúkfajták | 569 |
| A tenyésztendő fajta megválasztása | 573 |
| A tenyészanyag kiválasztása és párosítása | 574 |
| A keltetés | 580 |
| A csirkék felnevelése | 582 |
| A baromfi takarmányozása és hizlalása | 587 |
| A baromfi elhelyezése | 589 |
| A baromfi gondozása | 592 |
| A pulyka tenyésztése | 593 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 594 |
| A kacsa tenyésztése | 595 |
| A lúd tenyésztése | 597 |
| A házinyúl tenyésztése | 599 |
| A házinyúl fajtái | 599 |
| A házinyúl elhelyezése | 601 |
| Tenyésztési alapismeretek | 602 |
| Takarmányozás | 604 |
| A laprémezés és a gerezna kezelése | 604 |
| Méhészet | 605 |
| A méhcsalád élete | 605 |
| A kaptár | 606 |
| A méhcsalád kezelése | 607 |
| Haltenyésztés | 612 |
| A tógazdasági haltenyésztés | 612 |
| A halak ellenségei és betegségei | 620 |
| A halszállítás | 620 |
| A rizsföldi haltenyésztés | 621 |
| A takarmányok táplálóértéke | 623 |
| Tárgymutató | 641 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.