kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 675 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Márkus József, az egyik szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. |
Gazdasági állataink szervezetének felépítése és működése - Kállai László | |
Az állat szervezet felépülése | 3 |
Az élő szervezet és környezete | 3 |
Az állat sejtjei és szövetei | 4 |
Az anyagforgalom | 8 |
Az emésztőkészülék | 8 |
Az emésztés és felszívódás | 11 |
A légzőkészülék | 12 |
A gázcsere | 13 |
A kiválasztás szervei | 13 |
Az anyagszállítás és a szabályozás | 14 |
Az anyagcsere | 16 |
A növekedés és a szaporodás | 18 |
A fejlődés és a növekedés | 18 |
Az ivarkészülék | 19 |
A szaporodás | 20 |
A tejmirigy és a tejelválasztás | 21 |
A mozgás és szervei | 22 |
A csontvázrendszer | 22 |
Az izomrendszer | 24 |
A mozgás | 25 |
Az ingerlékenység és szervei | 26 |
Az állati test beosztása, testtájak | 27 |
Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.) | |
Bevezetés az állattenyésztésbe | 29 |
Az állatvilág kialakulása | 29 |
A fajok és fajták kialakulása | 30 |
Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés | 34 |
Gazdasági állataink eredete | 34 |
Állattenyésztési alapfogalmak | 36 |
Gazdasági állataink értékelésének szempontjai | 40 |
Az értékmérő tulajdonságok ismertetése | 41 |
Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése | 52 |
A testnagyság mérése és a testúly megállapítása | 53 |
A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége | 54 |
Az ivadékvizsgálat jelentősége | 54 |
A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók | 55 |
Az állatok megjelölésének módjai | 56 |
Tenyésztechnikai tudnivalók | 57 |
A tenyészcél kitűzésének szempontjai | 57 |
Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása | 58 |
Tenyésztési módok | 59 |
Az állatok szaporítása | 62 |
A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 74 |
Állategészségügy - Hámori Dezső | |
Az állategészségügy feladata | 76 |
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 77 |
Az egészséges állat életjelenségei | 79 |
A beteg állat ismertetőjelei | 80 |
Teendők a beteg állattal | 82 |
Elsősegélynyújtás | 82 |
A gyógyszerek beadása | 83 |
Nem fertőző betegségek | 84 |
Betegségek erőművi behatások következtében | 84 |
Légzőszervi betegségek | 85 |
Az emésztőszervek gyakoribb betegségei | 85 |
Anyagcsere-betegségek | 88 |
Mérgezések | 89 |
A vemhességgel kapcsolatos betegségek | 89 |
Egyéb nem fertőző betegségek | 91 |
A fertőző betegségekről általában | 92 |
A fertőzés | 92 |
Védekezés a fertőző betegség ellen | 94 |
A fertőző betegségek | 96 |
Lépfene | 96 |
Takonykór | 96 |
Tenyészbénaság | 96 |
Tetanusz (dermedés, szarvas-betegség) | 97 |
Mirigykór | 97 |
Ragadós száj- és körömfájás | 98 |
Sercegő üszök | 99 |
Gümőkor | 99 |
Brucellózis (járványos vagy fertőző elvetélés) | 100 |
Veszettség | 101 |
Fertőző hurutos tőgygyulladás | 102 |
Juhhimlő | 102 |
Juhok fertőző lágvéggyulladása (büdös sántaság, lábrothadás) | 103 |
Sertéspestis | 104 |
Sertésorbánc | 104 |
Fertőző sertésbénulás | 105 |
A sertés fertőző gyomor-bélgyulladása | 105 |
A sertések paratífusza | 106 |
A malacok himlőszerű bőrkiütése | 106 |
A sertések Aujeszky-féle betegsége | 106 |
Sertésinfluenza | 107 |
Baromfipestis | 107 |
Baromfikolera | 107 |
Baromfitífusz | 108 |
Baromfihimlő vagy diftéria | 109 |
Házinyulak kokcidiózisa (vérhasa) | 109 |
Nyulag ragadós orrhurutja | 109 |
Élősködők okozta betegségek | 110 |
Külső élősködők | 110 |
Belső élősködők | 113 |
Állategészségügy-rendészet | 118 |
Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére | 118 |
Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására | 120 |
Az állattartók, állattenyésztési és állategészségügyi dolgozók kötelességei | 120 |
Állatszavatosság | 122 |
Általános takarmányozástan - Márkus József | |
A takarmányok kémiai összetétele | 125 |
A víz | 125 |
Az ásványi anyagok | 126 |
A fehérjék | 126 |
A zsírok | 128 |
A nyersrost | 128 |
A nitrogénmentes kivonható anyagok | 128 |
A vitaminok | 129 |
Tarakmányozási alapfogalmak | 131 |
A takarmányok emészthetősége | 131 |
A takarmányok hasznosítható energiatartalma | 132 |
A keményítőérétk | 133 |
A taakrmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők | 133 |
A táplálóanyagszükséglet fedezése | 133 |
A fehérje-keményítőértékarány | 134 |
A ballaszt | 134 |
A sav-bázis egyensúly | 134 |
Takarmányismeret | 135 |
A zöldtakarmányok | 136 |
A szénák | 143 |
Szalmák és pelyvák | 144 |
Gyökér- és gumóstakarmányok | 145 |
Magvak és szemek | 146 |
Ipari takarmányok | 147 |
Állati eredetű takarmányok | 149 |
A takarmányok tartósítása | 150 |
A szénaszárítás | 150 |
A széna kazalozása | 156 |
A takarmányejresztés (silózás, savanyítás) | 159 |
A szalmák és pelyvák eltartása | 166 |
A kukoricaszár eltartása | 168 |
A takarmányrépa és a burgonya eltartása | 169 |
A takarmányok előkészítése | 172 |
Gazdasági állataink takarmányozása | 172 |
Egyedi takarmányozás | 173 |
A takarmányadagok összeállítása | 174 |
A takarmányozás tervszerűségének biztosítása | 178 |
A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben | 179 |
Szarvasmarhatenyésztés - Czakó József | |
A szarvamarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 185 |
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek | 186 |
A szarvasmarha testalakulása | 186 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 192 |
A szarvasmarha elnevezései | 193 |
Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 193 |
A szarvasmarha életkorának megállapítása | 194 |
A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása | 196 |
A szarvasmarha eredete és fajtái | 201 |
A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarha-fajták csoportosítása | 201 |
Magyarországon tenyésztett szarvasmarha-fajták | 202 |
A magyar állattenyésztésre befolyást gyakorolt külföldi fajták | 205 |
Egyéb bennünket érdeklő külföldi fajták | 208 |
A szarvasmarha tenyésztése | 209 |
A tenyészállatok kiválasztása | 209 |
A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése | 214 |
Tenyésztési eljárások | 217 |
A szarvasmarha felnevelése | 231 |
Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 231 |
A szopósborjú táplálása | 234 |
A szopósborjú ápolása, tartása | 246 |
A növedékmarhák felnevelése | 247 |
A tenyészállatok takarmányozása | 252 |
A takarmányalap biztosítása | 252 |
A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 253 |
Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 271 |
A tenyészbika takarmányozása | 274 |
A szarvasmarha tejtermelése | 275 |
A tőgy szerkezete és a tej képződése | 275 |
A tejelválasztást befolyásoló tényezők | 277 |
A fejés | 280 |
A tej kezelése a fejés után | 292 |
A szarvasmarha hizlalása | 294 |
A hízómarha ápolása | 296 |
A hízómarha takarmányozása | 297 |
A hízóállatok átvétele és elszállítása | 306 |
A szarvasmarha igázása | 306 |
A szarvasmarha ápolása és elhelyezése | 307 |
A szarvasmarha ápolása | 307 |
A szarvasmarhaistálló és berendezése | 315 |
Sertéstenyésztés - Csire Lajos | |
A sertéstenyésztés népgazadsági jelentősége | 317 |
A sertés konstituciója és küleme | 318 |
A test mellső része | 320 |
A test középső része | 322 |
A test hátulsó része | 324 |
A sertés fajtái | 326 |
A mangalica | 326 |
A magyar fehér hússertés | 329 |
A bershire sertés | 331 |
A cornwall sertés | 333 |
A sertések takarmányozása | 334 |
A sertések legeltetése | 334 |
A sertések téli tömegtakarmányozása | 337 |
A sertések makkoltatása | 338 |
A sertéstakarmányok előkészítése | 339 |
A sertés tenyésztése | 341 |
A tenyésztői munka megszervezése | 341 |
A tenyésztői munka módszerei | 342 |
A tenyészállatok kiválasztása | 345 |
A sertés törzskönyvezése | 349 |
Állami hízékonysági vizsgálatok | 355 |
A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség | 356 |
A párosítás és búgatás | 356 |
A kanok ápolása és takarmányozása | 361 |
A kocák ápolása és takarmányozása | 363 |
A malac felnevelése | 379 |
A sertések hizlalása | 388 |
Húsra hizlalás | 388 |
Zsírra hizlalás | 389 |
Sonka- és baconsüldő hizlalása | 390 |
Gyorshizlalás | 394 |
Öreg sertések hizlalása | 400 |
Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása | 400 |
A sertések vágóértéke | 402 |
A sertések elhelyezése és szállítása | 402 |
A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai | 403 |
Az istálló alapterülete | 403 |
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőzltetők | 404 |
A fiaztató | 405 |
A kanistálló | 407 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 407 |
Szabadszállások | 407 |
Egyéb épületek | 409 |
A sertések szállítása | 409 |
Lótenyésztés - Hámori Dezső | |
A lótenyésztés jelentősége és célja a gépesített mezőgazdaságban | 411 |
A lovak csoportosítás és elnevezése használat, kor és ivar szerint | 413 |
A ló küllemtana | 413 |
A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések | 413 |
A ló testtájainak ismerete és azok jelentősége | 415 |
A lábállások | 425 |
A ló mozgása | 427 |
Méretek felvétele | 429 |
A ló életkorának meghatározása | 430 |
A ló színe | 432 |
A lófajták | 435 |
Melegvérű lovak | 435 |
Hidegvérű lovak | 442 |
A ló tenyésztése | 443 |
A tenyészcél kitűzése | 443 |
A tenyészlovak kiválasztása | 444 |
Lótenyésztésünk szervezete és intézményei | 446 |
Törzskönyvezés | 448 |
A lótenyésztés módszerei | 450 |
A tenyésztésbevétel ideje | 451 |
A párosítás | 452 |
A sárlás | 452 |
A fedeztetés | 454 |
A mesterséges termékenyítés | 454 |
A fedeztetési idény megszervezése | 455 |
A vemhesség | 456 |
Az ellés | 456 |
Elvetélés | 458 |
A csikó felnevelése | 458 |
A szopós csikó nevelése | 458 |
A választott csikó felnevelése | 460 |
A ló takarmányozása | 469 |
Általános szempontok | 469 |
A ló takarmányozási rendje | 470 |
A ló takarmányai | 471 |
A ló táplálóanyag-szükséglete | 473 |
A lovak elhelyezése, ápolása és használata | 480 |
Az istálló | 480 |
Lóápolás | 482 |
A ló szerszámai | 487 |
A csikó betanítása | 490 |
A lovak használata | 494 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 499 |
Öröklődő hibák | 499 |
Rossz szokások | 500 |
A szamár és az öszvér tenyésztése | 500 |
A szamár | 500 |
Az öszvér | 501 |
Juhtenyésztés - Márkus József | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 503 |
Juhtenyésztésünk múltja | 503 |
Az eredményes juhtenyésztés feltételei | 504 |
Alapismeretek | 505 |
A juh testalakulása, méretei és súlya | 505 |
A juhok elnevezései | 506 |
A juhok korának meghatározása | 507 |
Gyapjúismeret | 507 |
Mitől függ a gyapjú értéke? | 508 |
A fontosabb bundaszerkezetek | 511 |
A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők | 512 |
A gyapjúféleségek elnevezései | 513 |
Juhfajták | 514 |
A Magyarországon tenyésztett juhfajták | 514 |
A juh tenyésztése | 519 |
Az ország tenyészterületi felosztása | 519 |
A tenyészállatok értékelése | 519 |
A párosítás | 524 |
A juhok törzskönyvezése | 524 |
A juhok szaporítása | 528 |
Az évi szaporulat | 528 |
Az üzekedés | 528 |
A hágatás módjai | 429 |
A hágatás előkészítése és megszervezése | 531 |
A mesterséges termékenyítés | 535 |
A szaporulat növelésének lehetőségei | 536 |
A vemhes anyák gondozása és takarmányozása | 538 |
Az elletés előkészítése és megszervezése | 539 |
Teendők az ellés körül | 540 |
A növendékjuhok felnevelése | 541 |
A szopósbárányok takarmányozása | 541 |
A szopósbárányok gondozása | 541 |
A választott bárányok takarmányozása | 542 |
A toklyók takarmányozása | 542 |
A kifejlett juhok takarmányozása | 542 |
Takarmányozás a legeltetési idényben | 542 |
Takarmányozás a téli istállózás idején | 545 |
A juhok itatása | 546 |
A juhistálló és berendezése | 548 |
A juhistálló | 548 |
A juhok gondozása | 553 |
A juhok gyapjának megóvása a károsodástól | 554 |
A juhok gyapjútermelése | 555 |
A nyírósúly növelésének külső tényezői | 555 |
A juhok nyírása | 556 |
A juhbőrök lefejtése és tárolása | 560 |
A juhok tejtermelése | 562 |
A tejelés fokozásának lehetőségei | 562 |
A tiszta tejnyerés | 563 |
A juhtej feldolgozása | 564 |
A juhok hústermelése | 565 |
Kecsketenyésztés | 565 |
Kisállattenyésztés - Czakó József | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 568 |
A baromfifélék fajai | 569 |
A tyúk tenyésztése | 569 |
Tyúkfajták | 569 |
A tenyésztendő fajta megválasztása | 573 |
A tenyészanyag kiválasztása és párosítása | 574 |
A keltetés | 580 |
A csirkék felnevelése | 582 |
A baromfi takarmányozása és hizlalása | 587 |
A baromfi elhelyezése | 589 |
A baromfi gondozása | 592 |
A pulyka tenyésztése | 593 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 594 |
A kacsa tenyésztése | 595 |
A lúd tenyésztése | 597 |
A házinyúl tenyésztése | 599 |
A házinyúl fajtái | 599 |
A házinyúl elhelyezése | 601 |
Tenyésztési alapismeretek | 602 |
Takarmányozás | 604 |
A laprémezés és a gerezna kezelése | 604 |
Méhészet | 605 |
A méhcsalád élete | 605 |
A kaptár | 606 |
A méhcsalád kezelése | 607 |
Haltenyésztés | 612 |
A tógazdasági haltenyésztés | 612 |
A halak ellenségei és betegségei | 620 |
A halszállítás | 620 |
A rizsföldi haltenyésztés | 621 |
A takarmányok táplálóértéke | 623 |
Tárgymutató | 641 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.