1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 675 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Márkus József, az egyik szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gazdasági állataink szervezetének felépítése és működése - Kállai László
Az állat szervezet felépülése3
Az élő szervezet és környezete3
Az állat sejtjei és szövetei4
Az anyagforgalom8
Az emésztőkészülék8
Az emésztés és felszívódás11
A légzőkészülék12
A gázcsere13
A kiválasztás szervei13
Az anyagszállítás és a szabályozás14
Az anyagcsere16
A növekedés és a szaporodás18
A fejlődés és a növekedés18
Az ivarkészülék19
A szaporodás20
A tejmirigy és a tejelválasztás21
A mozgás és szervei22
A csontvázrendszer22
Az izomrendszer24
A mozgás25
Az ingerlékenység és szervei26
Az állati test beosztása, testtájak27
Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.)
Bevezetés az állattenyésztésbe29
Az állatvilág kialakulása29
A fajok és fajták kialakulása30
Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés34
Gazdasági állataink eredete34
Állattenyésztési alapfogalmak36
Gazdasági állataink értékelésének szempontjai40
Az értékmérő tulajdonságok ismertetése41
Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése52
A testnagyság mérése és a testúly megállapítása53
A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége54
Az ivadékvizsgálat jelentősége54
A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók55
Az állatok megjelölésének módjai56
Tenyésztechnikai tudnivalók57
A tenyészcél kitűzésének szempontjai57
Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása58
Tenyésztési módok59
Az állatok szaporítása62
A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők74
Állategészségügy - Hámori Dezső
Az állategészségügy feladata76
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei77
Az egészséges állat életjelenségei79
A beteg állat ismertetőjelei80
Teendők a beteg állattal82
Elsősegélynyújtás82
A gyógyszerek beadása83
Nem fertőző betegségek84
Betegségek erőművi behatások következtében84
Légzőszervi betegségek85
Az emésztőszervek gyakoribb betegségei85
Anyagcsere-betegségek88
Mérgezések89
A vemhességgel kapcsolatos betegségek89
Egyéb nem fertőző betegségek91
A fertőző betegségekről általában92
A fertőzés92
Védekezés a fertőző betegség ellen94
A fertőző betegségek96
Lépfene96
Takonykór96
Tenyészbénaság96
Tetanusz (dermedés, szarvas-betegség)97
Mirigykór97
Ragadós száj- és körömfájás98
Sercegő üszök99
Gümőkor99
Brucellózis (járványos vagy fertőző elvetélés)100
Veszettség101
Fertőző hurutos tőgygyulladás102
Juhhimlő102
Juhok fertőző lágvéggyulladása (büdös sántaság, lábrothadás)103
Sertéspestis104
Sertésorbánc104
Fertőző sertésbénulás105
A sertés fertőző gyomor-bélgyulladása105
A sertések paratífusza106
A malacok himlőszerű bőrkiütése106
A sertések Aujeszky-féle betegsége106
Sertésinfluenza107
Baromfipestis107
Baromfikolera107
Baromfitífusz108
Baromfihimlő vagy diftéria109
Házinyulak kokcidiózisa (vérhasa)109
Nyulag ragadós orrhurutja109
Élősködők okozta betegségek110
Külső élősködők110
Belső élősködők113
Állategészségügy-rendészet118
Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére118
Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására120
Az állattartók, állattenyésztési és állategészségügyi dolgozók kötelességei120
Állatszavatosság122
Általános takarmányozástan - Márkus József
A takarmányok kémiai összetétele125
A víz125
Az ásványi anyagok126
A fehérjék126
A zsírok128
A nyersrost128
A nitrogénmentes kivonható anyagok128
A vitaminok129
Tarakmányozási alapfogalmak131
A takarmányok emészthetősége131
A takarmányok hasznosítható energiatartalma132
A keményítőérétk133
A taakrmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők133
A táplálóanyagszükséglet fedezése133
A fehérje-keményítőértékarány134
A ballaszt134
A sav-bázis egyensúly134
Takarmányismeret135
A zöldtakarmányok136
A szénák143
Szalmák és pelyvák144
Gyökér- és gumóstakarmányok145
Magvak és szemek146
Ipari takarmányok147
Állati eredetű takarmányok149
A takarmányok tartósítása150
A szénaszárítás150
A széna kazalozása156
A takarmányejresztés (silózás, savanyítás)159
A szalmák és pelyvák eltartása166
A kukoricaszár eltartása168
A takarmányrépa és a burgonya eltartása169
A takarmányok előkészítése172
Gazdasági állataink takarmányozása172
Egyedi takarmányozás173
A takarmányadagok összeállítása174
A takarmányozás tervszerűségének biztosítása178
A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben179
Szarvasmarhatenyésztés - Czakó József
A szarvamarhatenyésztés népgazdasági jelentősége185
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek186
A szarvasmarha testalakulása186
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei192
A szarvasmarha elnevezései193
Az ivarjelleg és az ivartalanítás193
A szarvasmarha életkorának megállapítása194
A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása196
A szarvasmarha eredete és fajtái201
A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarha-fajták csoportosítása201
Magyarországon tenyésztett szarvasmarha-fajták202
A magyar állattenyésztésre befolyást gyakorolt külföldi fajták205
Egyéb bennünket érdeklő külföldi fajták208
A szarvasmarha tenyésztése209
A tenyészállatok kiválasztása209
A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése214
Tenyésztési eljárások217
A szarvasmarha felnevelése231
Az újszülött borjú gondozása és táplálása231
A szopósborjú táplálása234
A szopósborjú ápolása, tartása246
A növedékmarhák felnevelése247
A tenyészállatok takarmányozása252
A takarmányalap biztosítása252
A tehenek táplálóanyag-szükséglete253
Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése271
A tenyészbika takarmányozása274
A szarvasmarha tejtermelése275
A tőgy szerkezete és a tej képződése275
A tejelválasztást befolyásoló tényezők277
A fejés280
A tej kezelése a fejés után292
A szarvasmarha hizlalása294
A hízómarha ápolása296
A hízómarha takarmányozása297
A hízóállatok átvétele és elszállítása306
A szarvasmarha igázása306
A szarvasmarha ápolása és elhelyezése307
A szarvasmarha ápolása307
A szarvasmarhaistálló és berendezése315
Sertéstenyésztés - Csire Lajos
A sertéstenyésztés népgazadsági jelentősége317
A sertés konstituciója és küleme318
A test mellső része320
A test középső része322
A test hátulsó része324
A sertés fajtái326
A mangalica326
A magyar fehér hússertés329
A bershire sertés331
A cornwall sertés333
A sertések takarmányozása334
A sertések legeltetése334
A sertések téli tömegtakarmányozása337
A sertések makkoltatása338
A sertéstakarmányok előkészítése339
A sertés tenyésztése341
A tenyésztői munka megszervezése341
A tenyésztői munka módszerei342
A tenyészállatok kiválasztása345
A sertés törzskönyvezése349
Állami hízékonysági vizsgálatok355
A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség356
A párosítás és búgatás356
A kanok ápolása és takarmányozása361
A kocák ápolása és takarmányozása363
A malac felnevelése379
A sertések hizlalása388
Húsra hizlalás388
Zsírra hizlalás389
Sonka- és baconsüldő hizlalása390
Gyorshizlalás394
Öreg sertések hizlalása400
Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása400
A sertések vágóértéke402
A sertések elhelyezése és szállítása402
A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai403
Az istálló alapterülete403
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőzltetők404
A fiaztató405
A kanistálló407
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója407
Szabadszállások407
Egyéb épületek409
A sertések szállítása409
Lótenyésztés - Hámori Dezső
A lótenyésztés jelentősége és célja a gépesített mezőgazdaságban411
A lovak csoportosítás és elnevezése használat, kor és ivar szerint413
A ló küllemtana413
A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések413
A ló testtájainak ismerete és azok jelentősége415
A lábállások425
A ló mozgása427
Méretek felvétele429
A ló életkorának meghatározása430
A ló színe432
A lófajták435
Melegvérű lovak435
Hidegvérű lovak442
A ló tenyésztése443
A tenyészcél kitűzése443
A tenyészlovak kiválasztása444
Lótenyésztésünk szervezete és intézményei446
Törzskönyvezés448
A lótenyésztés módszerei450
A tenyésztésbevétel ideje451
A párosítás452
A sárlás452
A fedeztetés454
A mesterséges termékenyítés454
A fedeztetési idény megszervezése455
A vemhesség456
Az ellés456
Elvetélés458
A csikó felnevelése458
A szopós csikó nevelése458
A választott csikó felnevelése460
A ló takarmányozása469
Általános szempontok469
A ló takarmányozási rendje470
A ló takarmányai471
A ló táplálóanyag-szükséglete473
A lovak elhelyezése, ápolása és használata480
Az istálló480
Lóápolás482
A ló szerszámai487
A csikó betanítása490
A lovak használata494
A ló értékét csökkentő tulajdonságok499
Öröklődő hibák499
Rossz szokások500
A szamár és az öszvér tenyésztése500
A szamár500
Az öszvér501
Juhtenyésztés - Márkus József
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége503
Juhtenyésztésünk múltja503
Az eredményes juhtenyésztés feltételei504
Alapismeretek505
A juh testalakulása, méretei és súlya505
A juhok elnevezései506
A juhok korának meghatározása507
Gyapjúismeret507
Mitől függ a gyapjú értéke?508
A fontosabb bundaszerkezetek511
A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők512
A gyapjúféleségek elnevezései513
Juhfajták514
A Magyarországon tenyésztett juhfajták514
A juh tenyésztése519
Az ország tenyészterületi felosztása519
A tenyészállatok értékelése519
A párosítás524
A juhok törzskönyvezése524
A juhok szaporítása528
Az évi szaporulat528
Az üzekedés528
A hágatás módjai429
A hágatás előkészítése és megszervezése531
A mesterséges termékenyítés535
A szaporulat növelésének lehetőségei536
A vemhes anyák gondozása és takarmányozása538
Az elletés előkészítése és megszervezése539
Teendők az ellés körül540
A növendékjuhok felnevelése541
A szopósbárányok takarmányozása541
A szopósbárányok gondozása541
A választott bárányok takarmányozása542
A toklyók takarmányozása542
A kifejlett juhok takarmányozása542
Takarmányozás a legeltetési idényben542
Takarmányozás a téli istállózás idején545
A juhok itatása546
A juhistálló és berendezése548
A juhistálló548
A juhok gondozása553
A juhok gyapjának megóvása a károsodástól554
A juhok gyapjútermelése555
A nyírósúly növelésének külső tényezői555
A juhok nyírása556
A juhbőrök lefejtése és tárolása560
A juhok tejtermelése562
A tejelés fokozásának lehetőségei562
A tiszta tejnyerés563
A juhtej feldolgozása564
A juhok hústermelése565
Kecsketenyésztés565
Kisállattenyésztés - Czakó József
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége568
A baromfifélék fajai569
A tyúk tenyésztése569
Tyúkfajták569
A tenyésztendő fajta megválasztása573
A tenyészanyag kiválasztása és párosítása574
A keltetés580
A csirkék felnevelése582
A baromfi takarmányozása és hizlalása587
A baromfi elhelyezése589
A baromfi gondozása592
A pulyka tenyésztése593
A gyöngytyúk tenyésztése594
A kacsa tenyésztése595
A lúd tenyésztése597
A házinyúl tenyésztése599
A házinyúl fajtái599
A házinyúl elhelyezése601
Tenyésztési alapismeretek602
Takarmányozás604
A laprémezés és a gerezna kezelése604
Méhészet605
A méhcsalád élete605
A kaptár606
A méhcsalád kezelése607
Haltenyésztés612
A tógazdasági haltenyésztés612
A halak ellenségei és betegségei620
A halszállítás620
A rizsföldi haltenyésztés621
A takarmányok táplálóértéke623
Tárgymutató641
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv