| Állatbonctan és élettan | |
| Az állati szervezet megismerésének jelentősége | 3 |
| Az állati test vegyi alkotórészei | 4 |
| Sejtek, szövetek, szervek | 4 |
| Sejtek | 4 |
| A sejtek életjelenségei | 5 |
| Szövetek | 6 |
| Szervek | 8 |
| A csontok általános ismertetése | 8 |
| Az állati test csontjai és izületei | 10 |
| A fej csontjai | 10 |
| A fogak | 11 |
| A törzs csontjai | 13 |
| A végtagok csontjai és izületei | 15 |
| Izmok, inak, ínhüvelyek | 17 |
| Az állati test általános beosztása és tájai | 20 |
| A fej részei | 20 |
| A törzs részei | 20 |
| A végtagok | 22 |
| Az emésztőkészülék | 23 |
| Az emésztőcső | 24 |
| Az emésztőcső járulékos mirigyei | 29 |
| Hashártya | 31 |
| Emésztés | 31 |
| Szájemésztés | 31 |
| Gyomoremésztés | 32 |
| Bélemésztés | 34 |
| Felszívódás | 35 |
| Belső anyagforgalom | 37 |
| A víz és ásványi anyagok | 38 |
| Erjesztők | 39 |
| Vitaminok | 39 |
| A vér és nyirok | 40 |
| A vérnedv | 41 |
| Alakoselemek | 41 |
| A nyirok | 42 |
| A szív és vérkeringés | 42 |
| A szív | 42 |
| Vérrendszer | 43 |
| Vérkörök | 44 |
| Vérkeringés | 45 |
| A szív működését kísérő jelenségek | 46 |
| A nyirokérrendszer | 47 |
| A lép | 49 |
| A lélekzőkészülék és a lélekzés | 49 |
| A külső lélekzés | 49 |
| A tüdő | 51 |
| Belső vagy szöveti lélekzés | 53 |
| A kiválasztás szervei | 53 |
| Vizeletelválasztás | 55 |
| A vizelet | 55 |
| Az izzadságmirigyek | 55 |
| Belsőelválasztású (endokrin) mirigyek | 56 |
| Az ivarszervek | 59 |
| A hím ivarszervek | 59 |
| Női ivarszervek | 62 |
| A tejmirigyek | 64 |
| Az ivarszervek élettani működése | 66 |
| Az idegrendszer | 69 |
| A központi idegrendszer | 69 |
| A környéki idegrendszer | 71 |
| Az érzékszervek | 71 |
| Az ízlelés szervei | 71 |
| A szaglás szerve | 71 |
| A látás szerve | 71 |
| A hallás és egyensúlyozás szerve | 74 |
| A tapintás szervei | 75 |
| Kültakaró és képletei | 76 |
| Tenyésztési biológia | |
| Az állattenyésztés fogalma, gazdasági jelentősége | 80 |
| A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 84 |
| A környezet hatása a szervezetre | 88 |
| A takarmányozás hatása | 89 |
| Az éghajlat hatása | 91 |
| A gyakorlás hatása | 95 |
| A környezethatás belső tényezői | 97 |
| A szervezet válogatóképessége (szelektivitása) | 98 |
| A szervezet képlékenysége (plaszticitása). A változékonyság | 99 |
| A szervezet oszthatatlansága. A korrekció | 101 |
| Belsőelválasztású mirigyek hatása az állat szervezetére | 104 |
| A másodlagos ivarjelleg | 105 |
| Az ivartalanítás | 107 |
| A meghonosulás. (Akklimatizáció) | 108 |
| Az öröklődés | 109 |
| A szerzett tulajdonságok átöröklése | 110 |
| A betegségek átöröklése | 112 |
| Fejlődés, növekedés | 113 |
| Az irányított nevelés | 114 |
| Gazdasági állataink testtájai | 116 |
| Gazdasági állataink alkattípusai | 117 |
| Testméretek felvétele | 119 |
| Faj- és fajtatan | 123 |
| Fajta | 123 |
| Alfajta, tájfajta, válfajta | 129 |
| Tenyészet, törzstenyészet, törzs, család, vérvonal | 130 |
| A fajtakiválasztás irányelvei | 131 |
| Egyedi kiválasztás | 131 |
| Termelőképesség | 132 |
| Szaporaság | 135 |
| Egészségi állapot | 136 |
| Kor, fejlettség, testtömeg | 137 |
| Vérmérséklet | 138 |
| Rossz szokások | 139 |
| Igénytelenség | 139 |
| Szellemi képesség | 140 |
| Kültakaró | 141 |
| A szín | 141 |
| Tápláltsági állapot | 142 |
| Arányosság | 143 |
| Konstitúció | 143 |
| Formalizmus | 145 |
| Gazdasági állatok tenyésztési módszertana | |
| A származás jelentősége | 147 |
| A törzskönyvelés | 148 |
| Egyedi megjelölés | 152 |
| Testalkati bírálat | 156 |
| Állatkiállítások | 157 |
| Állattenyésztési módszerek | 158 |
| Párosítás | 158 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 160 |
| Vérvonaltenyésztés | 161 |
| Rokontenyésztés, beltenyésztés | 161 |
| Keresztezés | 162 |
| Vérújítás vagy vérfrissítés | 163 |
| Nemesítő vagy cseppvérkeresztezés | 163 |
| Fajtaátalakító keresztezés | 163 |
| Új fajtaelőállító keresztezés | 164 |
| Haszonállatelőállító keresztezések | 164 |
| Szaporodásbiológia | |
| Az állatok szaporodása | 167 |
| Ivarérettség - Tenyészérettség | 167 |
| Az ivarzás | 168 |
| A hím párzási ingere | 169 |
| A párzás és megtermékenyülés | 170 |
| A fogamzás elmaradása | 172 |
| A pároztatás módszerei | 173 |
| Egy hímre hány anyaállat számítandó? | 174 |
| Mesterséges termékenyítés | 175 |
| A vemhesség. Ellés | 179 |
| A magzat elhelyezkedése, fejlődése és táplálkozása | 179 |
| A vemhesség tartama | 180 |
| A vemhesség megállapításának módjai | 180 |
| A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 181 |
| Az ellés | 183 |
| Koraellés, elvetélés | 184 |
| Az anya és az újszülött ellés utáni ápolása | 187 |
| Növendékállatok felnevelése | 188 |
| Gazdasági állatok elhelyezése | 189 |
| Gazdasági állatok gondozása | 194 |
| Az általános állattenyésztéstan záró fejezetei | |
| A gazdasági és biológiai tenyészcél-egyensúly fogalma és biztosítása | 195 |
| Az állattenyésztés gépesítése | 197 |
| A dolgozók munkaszervezése. Munkaverseny | 198 |
| Balesetelhárítás és egészségvédelem az állattenyésztésben | 198 |