1.035.089

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termelés alapjai

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 314 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható táblázatokat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A mezőgazdaság mint termelési ág3
Növénytermelés
A növénytermelésről általában7
A növény mint élőlény9
A növények életjelenségei10
A növények sejtrendszere10
A növényi szövetek11
A növényi szervezet testalakulása11
A mag és csírázás11
A növények gyökérrendszere12
A növények hajtásrendszere13
A levél15
A növényi szervezet anyagcseréje15
A növények vízforgalma és légzése16
A növények szaporodása17
A virág és a virágzat17
A megporzás17
Megtermékenyülés és termés18
A virágos növények vegetatív szaporodása19
A keresztezés19
A növények növekedésének és fejlődésének fogalma és gazdasági jelentősége19
A környezet jelentősége a növénytermelésben20
A légköri (meteorológiai) a jelenségekkel kapcsolatos tényezők21
A növények fényigénye a környezettel szemben21
A növények hőigénye a környezettel szemben23
A levegő jelentősége a növénytermelésben24
A víz jelentősége a növénytermelésben25
A szél szerepe a növény életében26
A talajjal kapcsolatos (edafikus) tényezők27
A talaj fogalma és kialakulása27
A talaj kötöttsége28
A talaj elegyrészei28
A talaj szövete30
A talaj szövetkezete30
A talajszelvény30
A talaj kémhatása31
A talaj érettsége32
A talaj víz-, levegő- és hőgazdálkodása33
A talaj táplálóanyagviszonyai36
A talaj vízgazdálkodásának és öntözésének összefüggései38
A domborzati viszonyok hatása a talajra39
A talajvédelem40
Hazai talajtípusaink osztályozása42
A földfelszíni (fiziografikus) tényezők45
A növények élő környezetével összefüggő (biotikus) tényezők46
A földművelés füvesvetésforgós rendszere47
A vetésforgó mint a termelés vezérfonala48
A vetésforgó fogalma és alkalmazása48
A növény-sorrend kialakításának növénytermelési tényezői51
A növények üzemi csoportosítása57
A füvesvetésforgó60
A vetésforgók fajtái63
A kettős- vagy másodtermelés65
A növénytermelés technikája67
A trágyázás technikája69
A trágyaanyagok felosztása72
A szervestrágyák és alkalmazásuk72
A műtrágyák és alkalmazásuk80
A trágyázás gépesítése86
A talajművelés technikája87
A talajművelés célja és feladatai87
A talajművelés eszközei88
A talajművelés módjai91
Az időjárás jelentősége a talajművelésnél98
A talajelőkészítés irányelvei az ősziek alá99
A talajelőkészítés irányelvei a tavasziak alá100
A homok-, szikes- és láptalajok előkészítésének irányelvei101
A telkesítés fogalma és termeléstechnikai jelentősége102
A vetőmag és a vetés105
A vetőmag értékmérő tulajdonságai105
A vetőmag előkészítése106
A vetés ideje107
A vetőmag mennyisége108
A vetés módjai109
A növények ápolása113
A vetések téli ápolása113
A vetések tavaszi ápolása113
A kapásnövények ápolása115
Az évelő takarmánynövények ápolása117
A heterózis kukoricavetőmag termelése117
A növényvédelem jelentősége118
A termés betakarítása és tárolása121
A gabonafélék betakarítása121
A szemestermények tárolása126
A kapásnövények betakarítása126
A szálastakarmányok betakarítása131
Főbb növényeink termelésének részletes összefoglaló adatai134
Gabonafélék135
Búza135
Rozs136
Őszi árpa136
Tavaszi árpa137
Zab138
Rizs138
Kukorica139
Hüvelyesnövények140
Ipari növények142
Takarmánynövények144
Gyökér- és gumósnövények146
Zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermelés148
Zöldségtermelés148
A zöldségtermelés feladata, jelentősége, termelési formái148
A zöldségnövények termesztése149
A magtermelés152
Egyes zöldségfélék termesztése152
Gyümölcs- és szőlőtermelés156
A gyümölcs- és szőlőtermelés feladata, jelentősége156
A gyümölcstermelés157
Szőlőtermelés172
Állattenyésztés180
Az állattenyésztésről általában180
Az állattenyésztés alapfogalmai181
Háziállataink ismertetése183
A szarvasmarha183
A sertés186
A juh189
A ló191
Baromfiak193
A gazdaságos állattenyésztés alapjai194
Háziállataink hasznossága és ennek fokozása194
Háziállataink értékmérő tulajdonságai és e tulajdonságok gazdasági értékelése199
Háziállataink tulajdonságainak értékelése a gyakorlatban203
Háziállataink törzskönyvezése207
Takarmányozási ismeretek208
Háziállataink takarmányozásának élettana208
A takarmányok emészthetősége és értékesülése218
Háziállataink gazdaságos takarmányozása220
A takarmányok tápértéke220
Háziállataink takarmányszükségletének kiszámítása222
A takarmányféleségek megválasztása225
A takarmányfélék megválasztásának szempontjai234
A takarmányok gazdaságos felhasználása236
A takarmányok tartósítása, eltartása és raktározása236
Szálastakarmányok tartósítása. Szénakészítés236
A takarmányok tartósítása erjesztéssel. Silózás238
A takarmányok előkészítése238
A takarmányok technikája240
Az etetés és itatás technikája241
Háziállataink egészségének megőrzése (Állategészségügyi ismeretek)242
Az állatok megóvása a fertőzéstől245
A fertőtlenítés245
Az oltás245
Állategészségügyi intézkedések246
Háziállataink hasznosítása247
Az állatállomány szaporítása247
Háziállataink mint termelőeszközök247
A szaporodás élettana249
Az állatok tenyésztésbe vétele és selejtezése251
A szaporítás technikája252
A vemhes állat ápolása és takarmányozása255
A vemhesség időelőtti megszűnése258
Ellés258
Növendékállatnevelés259
A szarvasmarha felnevelése261
Növendéksertések nevelése265
Bárányok felnevelése266
A csikó felnevelése267
Baromfiak szaporítása és a növendék-nevelés268
A tejtermelés268
A hús és a zsír termelése285
A gyapjú termelése294
A tojás termelése299
A bőr termelése301
Az igaerő302
Irodalom309
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv