kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 377 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, 35 ábrával illusztrálva. |
| Előljáróban Európa almatermesztéséről (Pethő) | 5 |
| Az exportról | 6 |
| Az importról | 8 |
| Mennyi alma lesz 1970-ben? | 8 |
| Magyarországi almatermesztés (Pethő) | 15 |
| A XX. századi termesztés első szakasza (1895-1919) | 15 |
| A XX. századi termesztés második szakasza (1920-1945) | 17 |
| A XX. századi termesztés harmadik szakasza (1946-1970) | 19 |
| Az almatermesztés területi elhelyezkedése | 20 |
| Csak számokban | 33 |
| A szaporítóanyagtermesztés egyes kérdései (Probocskai-Nagy) | 40 |
| Az alma alanyai | 40 |
| Közbeoltás | 50 |
| Gyökérnemes gyümölcsfák | 51 |
| Az alanyok hatása a nemesre | 52 |
| A faiskolai oltványnevelés és a termesztés összefüggése | 53 |
| A fajták helyzete az üzemi almatermesztésben | 55 |
| A termesztésben található fontosabb fajták (Pethő) | 56 |
| Előzetesen elismert fajták (Tomcsányi) | 67 |
| Hazai fajtajelöltek (Tomcsányi) | 68 |
| Megvizsgált külföldi fajták (Tomcsányi) | 70 |
| A fajtaválaszték alakulása a fő almatermesztő országokban (Tomcsányi) | 72 |
| Művelésmód (Gyúró-Pethő) | 75 |
| Hagyományos művelésmód | 75 |
| Átmeneti művelésmód | 77 |
| Intenzív művelésmód | 77 |
| Ültetési rendszer | 77 |
| A fa alakja | 87 |
| Metszés (Gyúró-Pethő) | 105 |
| A metszés célja | 105 |
| Az almafa részei | 106 |
| A fa fiziológiai tevékenysége és a metszés összefüggése | 110 |
| A metszés gyakorlati szabályai | 116 |
| A metszésre alkalmas időszak | 118 |
| Jelentősebb koronaformák alakító és fenntartó metszése | 118 |
| Különleges metszések | 129 |
| Sövény koronaforma és a támrendszer | 131 |
| Talajerőgazdálkodás (Terts) | 133 |
| A terület előkészítése | 134 |
| A trágyázás | 137 |
| A talajművelés és a gyomírtás | 168 |
| Az öntözés | 169 |
| A virágképződés folyamata és a termésszabályozás (Bubán-Zatykó) | 174 |
| A virágképződés folyamata | 174 |
| A termés szabályozása | 192 |
| Növényvédelem (Jenser) | 206 |
| Betegségek | 206 |
| Kártevők | 215 |
| Az alma egész évi növényvédelme | 227 |
| Szüret (Heltmann) | 253 |
| Az alma érése a fán, majd szedése után a tárolóban | 254 |
| Az alma méretének, illetve súlyának növekedése a szedésre érettség időszakában | 259 |
| A szedés ideje | 262 |
| A szedés módja | 274 |
| Tárolás (Boros) | 285 |
| A tárolás termesztéstechnikai feltételei | 285 |
| Tárolási technológia és módszerei | 291 |
| Raktári betegségek | 297 |
| A tárolás költségei és gazdaságossága | 301 |
| Üzemszervezés és munkaszervezés (Vígh) | 304 |
| Almaültetvények és a kapcsolódó létesítmények tervezése | 310 |
| Almaültetvények munkaszervezése | 320 |
| A jövedelem | 356 |
| Felhasznált irodalom | 364 |