1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Almatermesztés képekben

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ha hirtelen egy színt kell mondani: majdnem mindenkinek a piros; ha egy gyümölcsöt: akkor az alma jut az eszébe. Legalábbis Európában ez a helyzet. Éva anyánk bűne, Paris szépségverseny díja,... Tovább

Előszó

Ha hirtelen egy színt kell mondani: majdnem mindenkinek a piros; ha egy gyümölcsöt: akkor az alma jut az eszébe. Legalábbis Európában ez a helyzet. Éva anyánk bűne, Paris szépségverseny díja, Newton felfedezése, Tell Vilmos célpontja is almára utalt. De nemcsak kultúránkban hanem gazdaságunkban is kimagasló szerep jut neki: hiszen gyümölcstermesztésünk- és fogyasztásunk nagyobb felét teszi ki, mert az alma az a tárolható gyümölcs, ami télen is frissen élvezhető.
Ezért fontos, hogy termelése újra fellendüljön, aminek kapuja a versenyképesség és az odavezető út a termesztők tudása, annak állandó korszerűsítése. Az "Almatermesztés képekben" ezt a célt a megértést könnyítő és időt megtakarító "vizualizálással", a szöveget kiegészítő láttatással segíti elő, mint korunk magas szintű ismereteket közvetítő minden ábrázoló atlaszai. Hiszen a tévéhez szokott szemnek a nagy betűs információ szegényesnek tűnik.
Ezt a könyvet nagyrészt a szerzők új generációja, 28 szakember összehangolt munkájával hozta létre új időknek új ismereteit újszerűen adva át, hiszen jóformán minden más ma, mint amikor közel fél évszázada a Szakátsy Gyula és Fenyves Pál tollából kikerült első almatermesztést tárgyaló magyar könyv lektora lehettem. Azóta átélhettük az almatermesztés példátlan fellendülését, aztán a piacvesztés és struktúraváltás folytán bekövetkezett felére zsugorodását.
Ez a könyv almatermesztésünk újjászületését hirdeti és alapozza meg: a politikai rendszer- és hovatartás-váltásból következő új piaci és biológiai szemléletet nyújtva. A legfontosabb európai almatermelő országok gyakorlatának ismertetéséből indul ki, a magyar utat ennek keretében az "integrált" vagyis az ökológiai követelményekkel komplexen összehangolt technológiában látja, ami a legjobb külföldi példáknak megfelel és korszerű fajta- és minőségstratégiával a sikeres piaci integrációhoz is elvezet.
Mint a nagy elődök a fitotechnikát a termőegyensúllyal alapozza meg, az annyira szükséges új telepítésekhez értékes fajtahasználati és ültetvénykialakítási tanácsokat ad. Önálló befejező fejezete pedig a nélkülözhetetlen szüret utáni postharvest munkáról szól, amire elsőként e termesztési ág legnagyobbja Mohácsy Mátyás irányította figyelmünket.
Örömmel és a jövőbe vetett bizakodással tölt el, amikor ajánló sorokat írhatok ehhez a könyvhöz, aminek részleteit, képeit még csak képzeletemben láthatom de úgy vélem az efféle "rövid bevezető" olyan, mint lakoma előtt az aperitif: az pedig már a gazdag étlap ismeretében is ajánlható. Vissza

Tartalom

Almatermesztés Európában
Kereskedelem10
Európai kereskedelem jellemzői10
Az alma importja és exportja11
Bóden-tói gyümölcsrégió
A termelő üzem13
Értékesítő szövetkezetek15
Az ár kialakítása17
Szaktanácsadás18
Integrált termesztés18
Dél-tiroli régió22
Hollandia23
Zöldség-Gyümölcs Terméktanács24
Holland Gyümölcsszövetség25
A kertészeti árverések25
Magyarország27
Integrált Növény és Tájvédelmi Program29
További hasznos szervezetek32
Stájerország35
Az integrált termesztés37
Az üzemméret kérdése40
Termőegyensúly
Termőrészek42
Termőegyensúlyi állapot45
Éves fejlődési ciklus46
Bimbófejlődés46
A kötődés első szakasza50
A kötődés befejező szakasza56
Az alma kifejlődése59
Az érés62
A felhalmozás64
Kétarcú téli nyugalom66
Fagykárok68
Ültetvény létesítés
Fajtaválasztás76
Nyári almafajták76
Őszi almafajták77
Téli almafajták84
Varasodás rezisztens fajták96
Léültetvények fajtái97
Oszlopos almafajták97
Termesztési tulajdonságok98
Termőhely100
Alany101
Alanyfajták102
Oltványok105
Művelésmód109
Metszésmód110
Metszési fogalmak110
A metszés célja118
Termőrészek metszésmódja119
A vezérág metszése121
Koronaalakító metszés125
Tápelemek136
Nagy (makro) tápelemek136
Nyomelemek138
Tápanyag-feltöltés140
Trágyázás a nem termő időszakban141
Ültetvény beruházás143
Rendeletek143
Telepítés144
Telepítés homokon144
Támberendezés147
Ültetvény beruházás gazdaságossága149
Termesztés
Fenntartó metszés154
A korona kinyitása158
Fagykár vegyszeres mérséklése160
Méhes megporzás161
Növényvédelem163
Betegségek163
Kártevők171
Általános elvek185
Permetezés186
Vegyszeres kötődés szabályozás199
Kézi gyümölcsritkítás201
Talajművelés203
A sorköz művelése203
A sorok művelése210
Takarásos sorművelés214
Trágyázás217
Öntözés223
Esőszerű öntözés224
Mikro öntözés226
Példa a csepegtető öntözés tervezésére230
Betakarítás233
Termésbecslés233
Szüreti terv233
Szüret236
Mozgókocsis szüret238
Szüret-után
Tárolás244
Az alma előélete244
A szüret kezdete245
Betárolás248
Szabályozott légterű tárolás249
Feldolgozás253
Sűrített almalé253
Almabefőtt256
Aszalt alma257
Almabor258
Édes almabor259
Mellékletek
Az értékesítés262
Termékértékesítési szerződés262
Tárolási szerződés267
Németországi Értékesítő Szövetkezet (szerződésminta)268
Minőségtanúsítás271
Növényegészségügyi vizsgálat272
Csatlakozás az Európai Unióhoz273
Gondolatok Liskától275
Fényképek szerzői276
Forrás277
Tárgymutató279
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv