kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 1 |
| A környezet fogalma és változása | 2 |
| A szervezet és a környezet egymásra hatása | 3 |
| Az alkat (konstitúció) és az alkalmazkodás | 6 |
| Környezetünk a bioszféra | 13 |
| Általános meteorológiai alapismeretek | 13 |
| A légkör fizikai és kémiai állandóinak biológiai hatása | 14 |
| A levegő hőmérséklete | 15 |
| A levegő nedvességtartalma | 15 |
| A légnyomás | 16 |
| A légmozgás | 16 |
| A napsugárzás | 17 |
| Időjárási frontok, időjárás-változások | 21 |
| A frontátvonulások hatása a szervezetre | 22 |
| Az üzemek fejlesztése és az üzemeltetés higiéniája | 25 |
| Az épületek elhelyezése, épülettípusok | 26 |
| Az istállók építésének higiéniája | 27 |
| Alapismeretek az építőanyagok felhasználásához | 28 |
| A határoló szerkezetek hőtechnikai tulajdonságai | 30 |
| Higiéniai követelmények a padozattal szemben | 32 |
| Rugalmasság | 33 |
| Hőtechnikai követelmények | 34 |
| Az istálló hő- és légtechnikai tulajdonságának kapcsolata az állati szervezettel | 36 |
| Az állati szervezet energiaforgalma | 36 |
| A környezeti tényezők hatása az energia-forgalomra | 38 |
| Az állatok hőtermelése | 39 |
| Az állatok hőszabályozása | 40 |
| Az állatok hőcseréje | 44 |
| Hőcsere sugárzás útján | 45 |
| Hőcsere áramlás útján | 46 |
| Hőcsere párologtatással | 47 |
| Az istálló mikroklímája | 49 |
| Az istálló hőmérséklete | 50 |
| Az optimális termelési zóna klímatényezőinek ajánlott értékei | 50 |
| Az alacsony hőmérséklet | 51 |
| A magas hőmérséklet | 52 |
| Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 53 |
| Az istálló belüli légáramlás | 54 |
| A lehűlés nagysága (száraz kataérték) | 55 |
| Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 56 |
| A levegőt szennyező gázok | 56 |
| Az istállólevegő porszennyezettsége | 61 |
| Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége (mikroflórája) | 63 |
| Az istálló megvilágítása | 65 |
| Az istálló szellőztetése | 66 |
| A levegő kicserélésének lehetőségei | 66 |
| Az istállóklíma vizsgálatának általános szempontjai | 67 |
| A takarmányozás higiéniája | 70 |
| A takarmány, az állatok termelésének és egészségének kapcsolata | 70 |
| A takarmánygazdálkodás hazai sajátosságai | 71 |
| A tápláló- és hatóanyagok hatása az ellenálló képességre | 73 |
| Fehérjeellátás, biológiai hatóanyagok | 74 |
| Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása | 81 |
| Az ipari abrakkeverékek kémiai és mikróbás eredetű bomlása | 83 |
| Peroxidszám | 84 |
| Specifikus toxin termelés | 85 |
| Ártalmas bomlástermékek | 85 |
| A bélflóra változása | 86 |
| Az állathullák és az állati eredetű hulladékok takarmányozásának higiéniája | 87 |
| A húspépek gyártása és felhasználása | 88 |
| A kukorica nedvesen (erjesztéssel) való tárolásának higiéniai szempontjai | 90 |
| Erjedésbiológiai kérdések | 90 |
| Diétás és gyógyszert tartalmazó takarmányok | 93 |
| Az ivóvíz higiéniája | 95 |
| Az állatok vízszükséglete | 95 |
| A jó ivóvíz tulajdonságai | 96 |
| A vizet szennyező anyagok | 96 |
| A víz fertőzést közvetítő szerepe | 98 |
| Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 98 |
| A víz tisztítása és fertőtlenítése | 99 |
| Az etetés és itatás higiéniája | 100 |
| Az itatás higiéniája | 101 |
| A legeltetés higiéniája | 102 |
| A parazitás és fertőző betegségek megelőzése a legelőn | 103 |
| A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 105 |
| A takarmány és mérgező növények okozta ártalmak | 106 |
| Növényi mérgek | 107 |
| A szemes takarmányok penészgombás fertőzöttsége | 108 |
| A penészgombák szaporodásához szükséges feltételek | 109 |
| A penészes takarmányok káros hatásai | 110 |
| Az egyes gombatörzsek toxintermelése | 111 |
| Penészgomba-toxikózisok | 111 |
| A telepek és üzemek járványvédelmi szempontjai | 116 |
| Általános járványvédelmi fogalmak | 116 |
| Komplex (polifaktorális) oktanú betegségek | 116 |
| A technológiai hibákkal összefüggő komplex (polifaktorális) oktanú betegségek megelőzése | 119 |
| Az oktani tényezők kombinációs lehetőségei | 121 |
| Fertőtlenítés | 130 |
| Fertőtlenítés vegyszerekkel | 131 |
| Fertőtlenítés gáz halmazállapotú vegyszerekkel | 132 |
| A gyakorlatban használatos folyékony és szilárd halmazállapotú fertőtlenítőszerek | 136 |
| Lúgok | 137 |
| Savtartalmú fertőtlenítők | 137 |
| Klórtartalmú fertőtlenítőszerek | 138 |
| Aldehidek | 139 |
| Jodoforok | 139 |
| A felületi fertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése | 140 |
| Aeroszol fertőtlenítés | 141 |
| A fertőtlenítés gyakorlati végrehajtása | 143 |
| A szakosított kisüzemi árutermelés állathigiéniai vonatkozásai | 146 |
| Általános szempontok | 146 |
| Genetikai munka | 150 |
| Tartáshigiénia | 151 |
| Takarmányozás és takarmányellátás | 152 |
| A kisüzemi állomány "élő" (mikrobiális) környezete | 153 |
| A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére | 155 |
| Általános szempontok | 155 |
| A minőségre ható tényezők | 157 |
| Genetikai tényezők | 157 |
| A tartástechnológia hatása a minőségre | 160 |
| A takarmány hatása a minőségre | 164 |
| Az állatok fertőzöttsége és a minőség | 168 |
| Az állati eredetű élelmiszerek termelése, valamint a környezet- és egészségvédelem kapcsolata | 170 |
| Általános szempontok | 170 |
| A talaj savasodása | 172 |
| Makro- és mikroelem állapot | 172 |
| Nehézfémsók | 173 |
| Nitrátterhelés | 175 |
| A talajok és takarmányok gombás fertőzöttsége | 175 |
| Különféle szervesanyagok környezetszennyező hatása | 177 |
| A hígtrágya | 177 |
| Homogenizáló (elválasztás nélküli) hígtrágyakezelés | 179 |
| Elválasztó (fázisbontó) hígtrágyakezelés | 180 |
| A hígtrágya biológiai kezelése | 180 |
| A hígtrágya és szerves anyagok káros hatása | 181 |
| Ajánlásoka talaj és a víz szervesanyag-szennyezettségének a csökkentésére | 183 |
| A hígtrágya | 183 |
| Bűzös anyagok | 184 |
| Állathullák | 184 |
| A levegőt szennyező gázok | 186 |
| Állatról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek | 187 |
| A brucellosis, a lépfene, a sertésorbánc | 188 |
| A salmonellosis, a campylobacteriosis, a leptospirosis | 189 |
| A Q-láz, a chlamydiosis | 190 |
| A tularémia, Lyme-kór, gombák okozta betegségek | 190 |
| A vírusok okozta zoonosisok | 191 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.