| Előszó | 3 |
| Az állattenyésztés fogalma, jelentősége és fejlődéstörténete | 5 |
| Az állattenyésztés fogalma, feladata, alanyai és segédtudományai | 5 |
| A gazdasági állatok eredete és domesztikációja | 7 |
| A domesztikáció ideje és helye | 9 |
| A háziasítás módjai | 12 |
| Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 20 |
| Elvadulás (dedomesztikáció) | 32 |
| Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége | 33 |
| Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 37 |
| A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 50 |
| Irodalom | 58 |
| A változékonyság és az átöröklés | 61 |
| Az átöröklés fogalma, lényege | 61 |
| A változékonyság fogalma, okai, a megváltozások irányítása | 63 |
| Két ellentétes irányzat harca és győzelme | 77 |
| A micsurini irányzat harca és győzelme | 77 |
| A szervezet és környezet egysége | 83 |
| A szerzett tulajdonságok öröklődése | 85 |
| A vegetatív hibridek | 90 |
| A növényi és állati szervezetek tulajdonságainak irányított megváltozása | 92 |
| Irodalom | 94 |
| Biometriai alapfogalmak | 95 |
| A variációs sor grafikus ábrázolása | 96 |
| A variáció szélessége | 100 |
| A variáció magassága | 100 |
| Az aritmetikai átlag (középérték, átlagérték, média) | 100 |
| Korrelációk | 105 |
| Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 109 |
| A középérték közepes hibája, a valódi érték | 111 |
| Két középérték különbsége | 113 |
| A korrelációs koefficiens megbízhatósága | 114 |
| Irodalom | 114 |
| A gazdasági állatok külső testalakulása | 115 |
| A külső testalakulás jelentősége és bírálata | 115 |
| A bírálat technikai lebonyolítása | 121 |
| Bírálati eljárások | 122 |
| A méretek felvétele | 124 |
| Fejlettség (testsúly) | 131 |
| A testsúly megállapítása | 138 |
| Kondíció | 139 |
| Arányosság | 142 |
| A kültakaró | 144 |
| Színeződés (pigmentáció) | 145 |
| A nemi jelleg | 151 |
| Irodalom | 158 |
| A külső és belső tényezők hatása az állati szervezet kialakítására | 160 |
| A takarmányozás hatása az állati szervezet kialakítására | 162 |
| Az éghajlat hatása az állatok szervezetének kialakulására | 166 |
| A hőmérséklet | 167 |
| A nedvesség | 173 |
| A fény | 175 |
| Egyéb éghajlati tényezők | 180 |
| Az istálló | 182 |
| A gyakorlás, mozgás és a szervműködés hatása a szervezet kialakulására | 185 |
| A meghonosulás (akklimatizáció) | 188 |
| Az ivartalanítás, ennek hatása és jelentősége | 192 |
| A belső elválasztású mirigyek hatása az állati szervezet kialakítására | 193 |
| A konstitúció és ennek gazdasági jelentősége | 202 |
| Az egészség | 211 |
| Irodalom | 215 |
| Gazdasági állatok rendszerezése | 218 |
| A faj | 218 |
| A fajta | 218 |
| A fajták osztályozása | 226 |
| A fajták keletkezése | 232 |
| A fajták változékonysága, fejlődése és leromlása | 243 |
| A fajtatisztaság, a telivér és félvér fogalma és jelentősége | 250 |
| Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal | 253 |
| Irodalom | 256 |
| A szaporodás | 258 |
| A szaporodás lényege és módjainak fejlődése általános biológiai megvilágításban | 258 |
| A hím ivarsejt | 259 |
| A női ivarsejt szerkezete és fejlődése | 263 |
| A megtermékenyülés | 265 |
| A párzás | 266 |
| A pároztatás módjai | 267 |
| Egy apaállatra számítható nőivarú állatok száma | 274 |
| Az ivarzás biológiai alapja | 275 |
| Az ivarzás | 277 |
| A nőstény szerepe a szaporodásban | 279 |
| A hímállat szerepe a szaporodásban | 280 |
| Az ivarzás rendellenességei | 285 |
| Az ivarzás pozitív irányú rendellenességei | 285 |
| Az ivarzás negatív irányú rendellenességei | 287 |
| A hím párzási ingere | 288 |
| A meddőség | 293 |
| A magzat fejlődése | 302 |
| A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők | 307 |
| A magzat méhen belüli elhelyezkedése | 309 |
| A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők | 307 |
| A magzat méhen belüli elhelyezkedése | 309 |
| A vemhesség megállapításának lehetőségei | 310 |
| A vemhesség alatt előforduló megbetegedések | 314 |
| A közeledő ellás jelei és az ellés lefolyása | 318 |
| Az újszülött gondozása | 323 |
| Az anyaállat ápolása az ellés után | 324 |
| Az elléssel kapcsolatos megbetegedések | 325 |
| A gazdasági háziállatok mesterséges termékenyítése | 327 |
| A mesterséges termékenyítés története | 329 |
| A mesterséges termékenyítés Magyarországon | 331 |
| Az ondóvétel módja | 332 |
| Az ondóvizsgálat | 336 |
| Az ondó hígítása és konzerválása | 338 |
| Az ondó szállítása | 338 |
| Az ondó mélyhűtése | 339 |
| Az inszeminálás technikája | 339 |
| A mesterséges termékenyítő állomások szervezete | 340 |
| Irodalom | 342 |
| A növekedés és fejlődés | 343 |
| A növekedés és fejlődés fogalma és irányíthatósága | 343 |
| Az egyes állatfajok értékmérő tulajdonságainak kialakulása a fejlődés során | 359 |
| Az ikerkutatás | 375 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 378 |
| A kor szerepe az állatok életében | 383 |
| Irodalom | 388 |
| A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai, ezek megállapítása, elbírálása és átöröklése | 391 |
| Az értékmérő tulajdonságok értékelése, átöröklésük jellege | 391 |
| A tejelékenység | 402 |
| Hús- és zsírtermelőképesség, gyorsfejlődés, koraérés | 416 |
| Az erőtermelés | 429 |
| A gyapjútermelés | 437 |
| A tojástermelés | 440 |
| Termékenység, szaporaság | 442 |
| A betegségek átöröklése és az immunitás | 446 |
| Egyes kvalitatív jellegű értékmérő tulajdonságok átöröklése és jelentősége | 451 |
| Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 457 |
| Szellemi és ösztönszerű képességek | |
| Igénytelenség | 464 |
| Irodalom | 465 |
| A kiválasztás és módszerei | 470 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) | 470 |
| Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján | 478 |
| A származás, a család és a rokonok jelentősége a tenyészkiválasztásban | 480 |
| Az utóellenőrzés (ivadékvizsgálat) és ennek módszerei | 488 |
| A párosítás alapelvei | 501 |
| A tenyészkiválasztás sikeres alkalmazásának általános irányelvei | 504 |
| Irodalom | 505 |
| Tenyésztési eljárások | 507 |
| A tenyésztési eljárások fejlődése | 507 |
| Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés) | 510 |
| Rokontenyésztés és beltenyésztés mértékének megállapítása | 518 |
| A rokontenyésztés gyakorlati végrehajtása | 521 |
| Vérvonaltenyésztés | 525 |
| Keresztezés | 527 |
| Cseppvérkeresztezés | 531 |
| Fajtaátalakító keresztezés | 532 |
| Új fajtát előállító keresztezés | 534 |
| Haszonállatelőállító keresztezés | 536 |
| A fajhibrid előállítás (hibridizáció) | 549 |
| Irodalom | 556 |
| A törzskönyvezés | 560 |
| Az egyedi megjelölés módszerei | 568 |
| Az állatok fényképezése | 573 |
| Irodalom | 581 |
| A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 583 |
| A jó istállóval és az állatok elhelyezésével szemben támasztott általános követelmények | 583 |
| Istállórendszerek | 587 |
| A természetszerű tartás, fűszerek, karámok, kifutók | 592 |
| A legeltetés és a legelő tartozékai | 597 |
| Az állatok ápolása | 601 |
| Az állatok szállítása | 606 |
| Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 607 |
| Irodalom | 609 |
| Az állattenyésztés néhány időszerű kérdése | 612 |
| A gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 612 |
| A törzskönyvezés kritikája és a jövő feladatai | 618 |
| Formalizmus az állattenyésztésben | 620 |
| Állatkiállítások | 623 |
| Egyoldalú és vegyeshasznosítás az állattenyésztésben | 625 |
| Irodalom | 628 |
| Névmutató | 631 |
| Tárgymutató | 639 |