| Az élelmiszerek alkotóelemeinek táplálkozástani szerepe | 6 |
| Alaptápanyagok | 6 |
| A fehérjék | 7 |
| Zsírok | 9 |
| Szénhidrátok | 12 |
| Kiegészítő tápanyagok | 13 |
| Vitaminok | 13 |
| Szervetlen anyagok | 20 |
| Kísérőanyagok | 25 |
| Élelmi rostok | 25 |
| Diétás rostok | 26 |
| Az élelmiszerekben előforduló szín-, íz- és szaganyagok | 26 |
| Az enzimek mint kísérőanyagok jelentősége és szerepe az élelmiszerekben | 29 |
| Az enzimek felosztása | 29 |
| Enzimpreparátumok előállítása | 30 |
| A helyes és korszerű táplálkozási követelményei | 38 |
| A különböző növényi és állati élelmiszerek energia- és tápanyagtartalom meghatározási módszere | 40 |
| Energiaforgalom | 40 |
| A tápanyagszükséglet fedezése | 40 |
| Az energiaszükséglet részletes indoklása és számítása | 44 |
| A tápanyagszükséglet meghatározása | 47 |
| Tápanyagtartalom változását befolyásoló tényezők a növényi és állati eredetű nyersanyagokban és késztermékekben | 49 |
| Növényi és állati eredetű nyersanyagok tápanyagtartalmának változása a tartósítás során | 53 |
| A technológiai eljárások során keletkező veszteségek növényi nyersanyagokban | 54 |
| A technológiai eljárások során keletkező veszteségek állati nyersanyagokban | 57 |
| Élelmi nyersanyagok tartósítása | 60 |
| Az élelmiszertartósítás elméleti alapjai | 60 |
| Fizikai eredetű változások | 60 |
| Kémiai eredetű változások | 60 |
| Az enzim okozta romlási folyamatok | 60 |
| Mikrobiológiai romlások | 61 |
| Tartósítóipari tevékenységek formái | 61 |
| Tartósítás hőelvonással | 64 |
| Tartósítás hőközléssel | 65 |
| Tartósítás vízelvonással | 67 |
| Tartósítás sugárzással | 69 |
| Kombinált tartósítási eljárások | 70 |
| Erjesztések | 71 |
| A kémiai tartósítás elméleti alapjai | 72 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések, toxikus anyagok az élelmiszerben | 76 |
| Mikroorganizmus az élelmiszerekben | 78 |
| Az élelmiszerek kémiai kontaminációja | 79 |
| Az élelmiszeripari üzem telepítésének hatósági szabályozása | 82 |
| Az élelmiszerek előállításának feltételei | 82 |
| Az élelmiszerüzem létesítése | 84 |
| Az élelmiszeripari gépek és berendezések megválasztásának elvi előírásai | 86 |
| Általános előírások | 86 |
| Állati eredetű termékek feldolgozására szolgáló gépek | 86 |
| Növényi eredetű termékek feldolgozására szolgáló gépek | 87 |
| Élelmiszerfeldolgozó üzem higiéniája | 88 |
| Takarítás, fertőtlenítés | 88 |
| A tisztogatás technológiája | 90 |
| A dolgozók és vezetők képzettsége | 91 |
| Általános követelmények | 91 |
| Minőségbiztosítási rendszerek alkalmazása | 92 |
| Új vagy módosított termék előállításakor szükséges képzés | 93 |
| Az élelmiszertermelés környezetgazdálkodási szempontjai | 94 |
| Új létesítményekkel kapcsolatos környezetgazdálkodási feladatok | 94 |
| Működő élelmiszeripari üzemek és a környezet kölcsönkapcsolata, környezeti hatásuk | 95 |
| A növényi és állati eredetű hulladékok másodlagos hasznosítása | 98 |
| Az élelmiszerelőállítás hatósági előírásai, hatályos jogszabályok | 101 |
| Élelmiszerelőállítóüzem, telephely megválasztása, az üzem technológiai elrendezése, horizontális és vertikális vonalvezetés | 104 |
| Az élelmiszerek előállításának általános feltételei | 104 |
| A forgalombahozatal feltételei | 107 |
| Felhasznált irodalom | 109 |