| Bevezetés | 5 |
| A laboratóriumi munkarend | 5 |
| Elővigyázatossági rendszabályok a laboratóriumi munka közben | 6 |
| A laboratóriumi munkaeszközök és az egyszerűbb szerelési munkák | 7 |
| A laboratóriumi munkaeszközök | 7 |
| Üvegedények | 7 |
| Porceláneszközök | 13 |
| Faeszközök | 14 |
| Fémeszközök | 14 |
| A készülékek szerelésének alapmunkái | 17 |
| Az üvegcsövek megmunkálása | 17 |
| A dugófúrás | 19 |
| A mérleg és a súlymérés. A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése | 20 |
| A mérlegek és a súlyok | 20 |
| Mérés az analitikai mérlegen | 23 |
| A mérőeszközök térfogatának ellenőrzése (kalibrálása) | 25 |
| Keverék; elegy; vegyület. A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma; A vegyszerek minősége, tárolása és használata | 28 |
| Keverék; elegy vegyület | 28 |
| A keverékek | 28 |
| Az elegyek | 29 |
| A vegyületek | 30 |
| A kémiai képletek; nevezéktan; a vegyérték fogalma | 31 |
| A kémiai képletek | 31 |
| A vegyületek elnevezése | 32 |
| A vegyérték | 32 |
| A vegyszerek minősége, tárolása és használata | 33 |
| Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása. Gázfejlesztés | 36 |
| Az anyagok tisztítása és fizikai módszerekkel történő elválasztása | 36 |
| A dekantálás | 36 |
| A centrifugálás | 36 |
| A szűrés | 37 |
| A szárítás | 39 |
| A kristályosítás | 39 |
| A desztilláció (lepárlás) | 40 |
| A szublimáció | 44 |
| A kivonás (extrakció) és kirázás | 44 |
| A gázfejlesztés; a gázok tisztítása és tárolása | 47 |
| A technikai savak és technikai ammóniumhidroxid desztillálással történő tisztítása | 50 |
| Kénsav desztillálása | 50 |
| Sósav desztillálása | 51 |
| Salétromsav desztillálása | 51 |
| Ecetsav desztillálása | 52 |
| Ammóniumhidroxid desztillálása | 52 |
| Az anyagok tisztaságának fizikai módszerekkel történő ellenőrzése | 53 |
| Az olvadáspont meghatározása | 53 |
| A sűrűség-, ill. fajsúlymérés | 54 |
| A fajsúly meghatározása piknométerrel | 55 |
| A fajsúly mérése Archimedes törvénye alapján. Mérés areométerrel és Moh-Westphal-mérleggel | 56 |
| A forráspont meghatározása | 58 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 59 |
| A mustok cukortartalmának meghatározása | 62 |
| A gabona fajsúlyának mérése | 63 |
| A gabona hektoliersúlyának mérése | 64 |
| A kémiai összetétel és a kémiai átalakulások törvényei | 67 |
| Az állandó súlyviszonyok törvénye | 67 |
| A többszörös súlyviszonyok törvénye | 67 |
| A vegyülő gázok térfogati törvénye | 68 |
| Avogadro tétele; a gázok moltérfogata; az atomok és molekulák valóságos súlya | 70 |
| Az anyag megmaradásának törvénye | 71 |
| A gázok és gőzalakú testek molekulasúlyának meghatározása | 72 |
| A gáztörvények | 76 |
| Boyle-Mariotte törvénye | 76 |
| Gay-Lussac törvénye | 77 |
| Az egyesített gáztörvény | 79 |
| A gáztörvények alapján történő számítások | 79 |
| Az oldatok | 82 |
| Az oldatok tulajdonságai | 82 |
| Szilárd testek oldódása folyadékokban | 83 |
| Folyadékok oldódása folyadékokban | 89 |
| Gázok oldódása folyadékokban | 91 |
| A diffúzió és a dialízis | 93 |
| A felületi feszültség | 94 |
| A híg oldatok fagyáspontcsökkenése, forráspontemelkedése és az ozmózis | 96 |
| Az oldatok készítése | 100 |
| Az oldatok hígításával kapcsolatos számítások | 103 |
| A savak, bázisok és sók; a komplex vegyületek | 115 |
| A savak | 115 |
| A bázisok | 117 |
| A sók | 119 |
| A komplex vegyületek | 121 |
| A kémiai átalakulások. Az egyenértéksúly; a normál oldatok | 126 |
| A kémiai átalakulások | 127 |
| Az egyesülés | 129 |
| Az allotróp átalakulás | 129 |
| A polimerizáció | 130 |
| Az összegeződés (addíció) | 131 |
| A kondenzáció | 131 |
| A szétbomlás | 131 |
| Az izomer átalakulás | 132 |
| A cserebomlás | 132 |
| Az oxidáció és redukció | 135 |
| Az egyenértéksúly; a normál oldatok | 140 |
| Néhány egyszerűbb szervetlen kémiai készítmény | 144 |
| Termokémia | 149 |
| Exoterm és endoterm folyamatok | 149 |
| Az égés | 150 |
| A robbanás | 154 |
| Az égéshő fiziológiai jelentősége | 154 |
| A kémiai reakciók során felszabaduló hőmennyiségek észlelése és mérése | 154 |
| A közömbösítési hő | 154 |
| A magnézium égéshőjének egyszerű módszerel történő mérése | 155 |
| A mészoltás reakcióhőjének mérése egyszerű kaloriméterben | 155 |
| A kalorimetriás mérések | 156 |
| Az égéshő mérése a Berthelot-Mahler-féle bombakaloriméterrel | 157 |
| A termokémiai főtétele | 158 |
| Termokémiai számítások | 158 |
| Kémiai mechanika | 161 |
| A kémiai reakciók sebessége | 161 |
| A pillanatszerűen végbemenő ionreakciók | 161 |
| Az időreakciók | 162 |
| A reakciósebesség függése a koncentrációtól | 163 |
| A reakciósebesség függése a hőmérséklettől | 163 |
| A katalizátorok működése | 165 |
| A megfordítható reakciók; a kémiai egyensúlyok eltolása a tömeghatás törvénye alapján | 168 |
| A megfordítható reakciók; az egyensúly eltolása a komponensek koncentrációjának változtatásáaval | 168 |
| A tömeghatás törvényének alkalmazása a disszociációra | 169 |
| Az elektrolitok oldékonyságának csökkentése saját ionjainak koncentráció-növelésével | 170 |
| A hidrolízis | 170 |
| Sók kémhatásának vizsgálata | 170 |
| A hidrolízis mértékének növekedése az oldat hígításával és a hőmérséklet emelésével | 171 |
| A hidrolízis teljessé tétele a keletkezett termékek egyikének koncentrációcsökkentésével | 172 |
| A hidrogénkitevő (pH) fogalma és mérése. - A pufferoldatok | 172 |
| pH-mérés indikátorok segítségével | 173 |
| A pH kolorimetriás meghatározás ismert pH-jú puffersorozatok segítségével | 174 |
| Elektrokémia | 177 |
| A vezetőképesség | 177 |
| Az elektrolízis: Faraday törvényei | 180 |
| Az elektormos feszültségi sor | 182 |
| A galván elemek | 184 |
| A koncentrációs elem; a pH meghatározása elektromos úton | 184 |
| A redoxpotenciál | 187 |
| Fotokémia | 189 |
| Kolloidika | 191 |
| A kolloid-rendszerek előállítása | 192 |
| Kolloid oldatok előállítása kondenzációs módszerrel | 192 |
| Kolloid oldatok előállítása diszperziós módszerekkel | 194 |
| A kolloid oldatok stabilitása; a koaguláló értékek és az izoelektromos pont meghatározása | 197 |
| Hidrofób szólok koagulálása | 198 |
| Hidrofil szólok koagulálása | 199 |
| A kolloid-oldatok tisztítása; a dialízis | 199 |
| Az emulziók | 200 |
| Az emulziók előállítása | 200 |
| Homogenizált és nem homogenizált emulziók stabilitásának vizsgálata | 201 |
| A gélek sajátságai | 202 |
| Az adszorpció | 204 |
| Feladatok megoldása | 207 |
| Táblázatok | 209 |
| Az elemek periódusos rendszere | 210 |
| Atomsúlyok | 212 |
| A fontosabb elemek jellemző tulajdonságai | 212 |
| Fizikai mértékegységek | 214 |
| A kénsav-, sósav-, salétromsav- és nátriumhidroxid-oldatok koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése | 216 |
| Az ammónia-oldat koncentrációjának és fajsúlyának összefüggése | 220 |
| Vizes etilalkohol-oldatok sűrűsége és etilalkohol-tartalma | 221 |
| Szesz-hígitási táblázat | 223 |
| Hektolitersúly átszámítási táblázat búza számára | 224 |
| A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4-tartalma | 224 |
| A rézszulfát-oldat fajsúlya és CuSO4 H2O-tartalma | 225 |
| Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben | 224 |
| A laboratóriumi gyakorlatban általában használatos hűtőkeverékek | 225 |
| Vízgőz nyomása | 226 |
| A hidrogén, oxigén, nitrogén és széndioxid oldékonysága vízben | 226 |
| A kénhidrogén, kéndioxid, klór és brómgőz oldalékonysága vízben | 227 |
| A levegő oldékonysága vízben | 228 |
| A tömény savak és a tömény ammóniumhidroxid-oldat fajsúlya és normalitása | 228 |
| Indikátoroldatok | 229 |
| A görög ábécé | 230 |
| Függelék | |
| Laboratóriumi balesetvédelem | 231 |