| Előszó | 9 |
| Kevei Ferenc: | |
| Kucsera Judit: Történeti áttekintés | 11 |
| Vágvölgyi Csaba: A mikroorganizmusok rendszerezésének alapelvei | 19 |
| A mikroorganizmusok rendszerezésének jelentősége és alapelvei | 21 |
| A vírusok rendszerezése | 22 |
| A vírusok rendszerezésének alapelvei | 22 |
| Prokarioták rendszerezése | 24 |
| Prokarioták rendszerezésének alapelvei | 24 |
| A baktériumok nevezéktana | 24 |
| A baktériumok rendszerezésére használt hagyományos eljárások | 24 |
| Kemotaxonómiai és molekuláris taxonómiai módszerek a bakteriológiában | 25 |
| A gombák rendszerezése | 26 |
| A gombák rendszerezésének alapelvei | 26 |
| A gombák nevezéktana | 26 |
| A gombák rendszerezésére használt hagyományos eljárások | 27 |
| Kemotaxonómiai módszerek | 27 |
| Molekuláris taxonómiai módszerek | 28 |
| Szűcs György: Vírusok | 39 |
| Alapfogalmak | 41 |
| A vírusok evolúciós eredete | 41 |
| Virionok felépítése, szerkezete, morfológiája | 41 |
| Virionok csoportosítása szerkezetük és szimmetria-viszonyuk alapján | 42 |
| Virionok molekuláris felépítése | 44 |
| Vírusmultiplikáció, a vírusfertőzés lefolyása | 46 |
| A vírusok genetikája (A vírusok kölcsönhatásai. Interferencia) | 48 |
| A vírusok tenyésztése | 50 |
| Virionok kimutatása. A vírusok mennyiségi meghatározása | 52 |
| A virionok tisztítása | 53 |
| Vírusok rendszerezése | 54 |
| Bakteriofágok | 55 |
| Tumorvírusok, onkogének | 56 |
| Szubvirális ágensek | 59 |
| A gazdaszervezet védelmi mechanizmusai. Interferonok | 61 |
| Vírusok elleni aktív és passzív védekezés | 63 |
| Biró Sándor: Prokarióták | 67 |
| A prokarióta sejt általános jellemzése | 69 |
| A baktériumsejtek mérete, és fénymikroszkópos morfológiája | 69 |
| A prokarióták felszínének szerkezete | 71 |
| Flagellumok | 71 |
| Pílusok és fimbriák | 72 |
| A glikokalix | 73 |
| A sejtfal | 74 |
| Az eubaktériumok sejtfala: A Gram-pozitív (G+) és Gram-negatív (G-) sejtfal | 76 |
| A Gram-festés | 79 |
| Az Archaebacteriumok sejtfala | 81 |
| A sejtmembrán szerkezete és funkciói | 81 |
| Az eubaktériumok membránja | 81 |
| Az ősbaktériumok membránja | 82 |
| A citoplazma és a maganyag szerkezete és funkciói | 82 |
| A citoplazma szerkezete | 82 |
| A baktériumok genetikai anyagának szerkezete | 82 |
| A riboszómák | 83 |
| Speciális prokarióta organellumok szerkezete és funkciói | 83 |
| Tápanyagok felhalmozása a citoplazmában | 84 |
| A baktériumok spóraképzése | 85 |
| Endospóraképzés | 85 |
| Exospóraképzés | 85 |
| A legfontosabb baktériumok rövid leírása | 87 |
| I. divízió: Gracilicutes (Gram-negatív baktériumok) | 87 |
| II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok) | 101 |
| III. Divízió: Tenericutes | 111 |
| IV. Divízió: Mendosicutes | 112 |
| Maráz Anna: Eukarióta mikroorganizmusok | 117 |
| Az eukarióta sejtek felépítése és működése | 119 |
| A citoplazma-membrán | 122 |
| A sejtfal | 123 |
| Az eukarióta sejtek mozgásszervei | 124 |
| A tok és a fimbria | 126 |
| A citoplazma és a citoszkeleton | 126 |
| A citoplazma belső membránrendszere | 127 |
| A sejtmag | 130 |
| A mitokondrium | 134 |
| A kloroplasztisz | 136 |
| Az eukarióta mikroorganizmusok jellemzése és főbb csoportjai | 137 |
| Az eukarióta mikroorganizmusok helye az élőlények rendszerében | 137 |
| A gombák országa (Regnum: Fungi/Mycota) | 138 |
| A Nyálkagombák országa (Regnum: Myxomycota) | 157 |
| Az Algák országa (Regnum: Algae) | 158 |
| A protozoonok országa (Regnum: Protozoa) | 161 |
| Kevei Ferenc: | |
| Kucsera Judit: Mikroorganizmusok energianyerése | 165 |
| Mikroorganizmusok tápanyagigénye | 167 |
| Mikrobiális energianyerő folyamatok | 175 |
| Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás | 175 |
| Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés | 183 |
| Hornok László: A mikroorganizmusok genetikája | 201 |
| Genetikai alapismeretek | 203 |
| A DNS felépítése, replikációja | 204 |
| Transzkripció és transzláció | 206 |
| A fehérjeszintézis genetikai szabályozása | 209 |
| A mikroorganizmusok genetikai változékonysága | 211 |
| Mutációk és egyéb vertikális irányú változások a genomban | 211 |
| Genetikai információ átvitele mikroorganizmusok között (Horizontális génátvitel) | 219 |
| Hornok László: A mikroorganizmusok mint kórokozók | 227 |
| Alapfogalmak | 229 |
| Baktériumok patogenitása | 233 |
| Magasabb rendű állatokra és az emberre patogén baktériumok | 233 |
| Növénykórokozó baktériumok | 236 |
| Gombák patogenitása | 239 |
| Humánpatogén gombák | 239 |
| Növénykórokozó gombák | 242 |
| Pesti Miklós | 249 |
| Szaporodásgátlás típusai, hatásmód, hatásspektrum | 251 |
| Analitikai mikrobiológia alapjai | 253 |
| Vírusellenes vegyületek | 254 |
| Baktériumellenes vegyületek | 255 |
| Szintetikus baktériumellenes vegyületek | 256 |
| Antibakteriális antibiotikumok | 257 |
| A fehérjeszintézist gátló antibiotikumok | 258 |
| Tetraciklin antibiotikkumok | 259 |
| Néhány jelentősebb antibakteriális vegyület | 259 |
| Gombaellenes vegyületek | 260 |
| Antimikrobiális anyagokkal szembeni rezisztencia | 262 |
| Maráz Anna: Mikrobiális biotechnológia | 265 |
| A génsebészet alapjai, molekuláris klónozás | 267 |
| A molekuláris klónozás | 267 |
| A klónozáshoz használt nukleinsavak izolálása, előállítása | 268 |
| A rekombináns DNS in vitro előállítása | 270 |
| Klónozó vektorok | 270 |
| A rekombináns DNS bejuttatása a gazdasejtbe | 275 |
| Géntárak, klóntárak | 276 |
| A megfelelő klón kimutatása, izolálása | 276 |
| A génkifejeződés feltételei | 277 |
| In vitro és célzott mutagenezis | 278 |
| A fehérje szerkezetének megváltoztatása a kódoló gén célzott mutagenezisével: fehérjemérnökség (protein engineering) | 278 |
| A génsebészet gyakorlati alkalmazása | 281 |
| Biró Sándor: Mikroorganizmusok gazdasági jelentősége | 285 |
| Élesztőket hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások | 287 |
| Borászat | 287 |
| Sörgyártás | 288 |
| Kenyérgyártás | 289 |
| Ecetsav-baktériumokat hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások | 290 |
| Ecetgyártás | 290 |
| Egyéb ecetsav-baktériumok által előállított termékek | 290 |
| Tejsavbaktériumok alkalmazása | 290 |
| Tejtermékek (sajt, kefir, joghurt) előállítása | 290 |
| Savanyúságok készítése és zöldnövények silózása | 291 |
| Húskészítmények tartósítása | 292 |
| Dextrán és más poliszaharidok termelése | 292 |
| Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások | 293 |
| Áztatási eljárások | 293 |
| Aceton-butanol fermentáció | 293 |
| Mikróbák mint fehérje- és aminosavforrások | 294 |
| Egysejtfehérje-előállítás | 294 |
| Aminosavak előállítása | 295 |
| Egyéb mikrobákat hasznosító eljárások | 295 |
| Ajánlott irodalom | 297 |
| Tárgymutató | 299 |