| Szalay István: Bevezetés | 9 |
| Az alternatív baromfitenyésztés és -tartás alapelemei | 12 |
| Szalay István: Biodiverzitás, génmegőrzés | 12 |
| Biológiai változatosság (biodiverzitás) az állattenyésztésben | 12 |
| Géntartalékok, génmegőrzés | 13 |
| A háziállatfajták génmegőrzésének helyzete Magyarországon | 17 |
| Szalay István: Alternatív baromfitenyésztés, fajták és tartásmódok | 20 |
| Az alternatív baromfitenyésztés általános szempontjai | 20 |
| Magyarország baromfitermelésének tendenciái | 20 |
| Alternatív baromfifajták | 22 |
| Alternatív tartásmódok a baromfitenyésztésben | 25 |
| Kőrösiné Molnár Andrea - Mézes Miklós: A baromfi táplálkozása, takarmányozás | 29 |
| A baromfi táplálkozása, az emésztő szervrendszer felépítése és működése | 29 |
| A baromfi takarmányodzásának alapjai | 31 |
| A baromfi takarmányai | 34 |
| Barna Judit: Állat-egészségügyi irányelvek az alternatív baromfitenyésztésben | 44 |
| Megelőzés, egészségvédelem | 44 |
| Állat-egészségügyi beavatkozások | 52 |
| A baromfifélék betegségei | 56 |
| Szűcs Miklós: Az alternatív baromfitartás épített környezete | 61 |
| Az alternatív állattartás épületei | 61 |
| A baromfitartó épületek kialakítása | 65 |
| Bódi László: Az alternatív baromfitartás állatvédelmi vonatkozásai | 69 |
| Az állatvédelem általános szabályai | 69 |
| Az állatvédelem környezeti szempontjai | 70 |
| Az állatok viselkedésének állatvédelmi szempontjai | 72 |
| A stressz állatvédelmi vonatkozásai | 75 |
| Az állatok szállításának és vágásának állatvédelmi vonatkozásai | 77 |
| Mézes Miklós: Élelmiszer-biztonság, termékminőség | 78 |
| Az élelmiszer-biztonság általános kérdései | 78 |
| A minőségszabályozás fontosabb módszerei | 80 |
| A HACCP alkalmazása a baromfihús- és tojástermelésben | 81 |
| Bódi László: A baromfihús minősége | 82 |
| Hidas András: A tojás minősége | 84 |
| Székelyhidi Tamás: Agrár-környezetvédelem | 85 |
| Az agrár-környezetvédelem fejlesztésének kulcsterületei, eszközrendszere és legfontosabb teendői | 86 |
| Agrár-környezetvédelmi programok Európában | 92 |
| A magyarországi Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program | 93 |
| Székelyhidi Tamás: Az alternatív baromfitermékek marketingje | 97 |
| Marketing alapfogalmak | 97 |
| Különleges minőségű termékek, hungarikumok | 103 |
| Direkt értékesítés falusi portákon | 112 |
| Kissné Do thi Dong Xuan, Székelyhidi Tamás, Szalay István: Francia alternatív baromfi: A Label program | 113 |
| A Label program jellemzése | 113 |
| Zoltán Péter: Magyar alternatív baromfi: a Red Master program | 121 |
| A Red Master program létrehozásának indokai és háttere | 121 |
| A Red Master hagyományos szabadtartású baromfihús-termelés alapkövetelményei | 125 |
| A program és az ellenőrzés speciális előírásai | 126 |
| A Red Master termékek egyedi minősítése, a márkanév és a minősítő cimke használatának feltételei | 128 |
| Tyúktenyésztés és -tartás | 131 |
| Szalay István: Tyúkfajták | 131 |
| A házityúk származása és háziasítása | 131 |
| A régi magyar tyúkfajták kialakudlása | 132 |
| A régi magyar tyúkfajták és színváltozataik részletes ismertetése | 135 |
| Hidas András: Hagyományos tyúktartás | 138 |
| A tyúk tartásának feltételei | 138 |
| A tyúk külterjes tartása | 143 |
| Szaporítás, csibenevelés | 147 |
| Hústermelés, hizlalás | 151 |
| Kőrösiné Molnár Andrea: A tyúk alternatív tartása | 152 |
| Csirkehústermelés szabadtartásban | 152 |
| Árutojás-termelés szabadtartásban | 158 |
| Az ökológiai tyúktartás általános szempontjai | 167 |
| Csirkehústermelés az ökológiai gazdálkodásban | 171 |
| Tojástermelés az ökológiai gazdálkodásban | 172 |
| Kőrösi László: Tyúkbetegségek, védekezés és megelőzés | 173 |
| Baktériumok okozta betegségek | 173 |
| Mikoplazmózisok | 175 |
| Vírusok okozta betegségek | 176 |
| Parazitás megbetegedések | 180 |
| Pulykatenyésztés és -tartás | 185 |
| Szalay István: Pulykafajták | 185 |
| A pulyka származása és háziasítása | 185 |
| A régi magyar pulykafajták és színváltozataik részletes ismertetése | 187 |
| Barna Judit: Hagyományos pulykatartás | 190 |
| Történeti áttekintés | 190 |
| A pulykatartás feltételei | 191 |
| Alternatív pulykatenyésztés és -tartás | 195 |
| Barna Judit: A természetes pulykatenyésztés és -tartás gyakorlata | 195 |
| Kissné Do thi Dong Xuan, Szalay István: A Label tanyasi karácsonyi pulyka | 202 |
| Kőrösi László: Pulykabetegségek, védekezés és megelőzés | 208 |
| Baktériumok okozta betegségek | 208 |
| Pulyka-mikoplazmózisok | 210 |
| Vírusok okozta betegségek | 210 |
| Parazhitás megbetegedések | 211 |
| Gyöngytyúktenyésztés és -tartás | 212 |
| Szalay István: A gyöngytyúk | 212 |
| A gyöngytyúk származása és háziasítása | 212 |
| A gyöngytyúk és színváltozatai részletes ismertetése | 214 |
| Barta Ildikó: Hagyományos gyöngytyúktenyésztés | 215 |
| Történeti áttekintés | 215 |
| Külterjes gyöngytyúktartás | 216 |
| A gyöngytyúk telephelyének kiválasztása és berendezése | 217 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 218 |
| Szalay István: Alternatív gyöngytyúktartás | 219 |
| A gyöngytyúk természetes szaporítása és nevelése | 219 |
| Félintenzív típusú gyöngytyúknevelés (a Baromfi-Coop hagyományos szabadtartású gyöngytyúknevelési előírásai szerint) | 222 |
| A KÁTKI gyöngytyúk génbanki állományában végzett fajtateszt fontosabb eredményei | 225 |
| Barna Judit: Gyöngytyúkbetegségek, védekezés, megelőzés | 230 |
| Baktériumok okozta betegségek | 230 |
| Mikoplazmózisok | 234 |
| Vírusos betegségek | 235 |
| Gombák okozta gyakoribb megbetegedések | 237 |
| Parazitás megbetegedések | 238 |
| Kacsatenyésztés és -tartás | 244 |
| Szalay István: Kacsafajták | 244 |
| Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése | 244 |
| A magyar kacsa részletes ismertetése és fajtaleírása | 245 |
| Szarvasi kacsafajták | 246 |
| Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos kacsatartás | 247 |
| A magyar kacsatenyésztés hagyományai | 247 |
| A kacsák elhelyezése és tartása | 249 |
| A közelmúlt pecsenyekacsa-termelése és a hagyományos kacsatartás | 255 |
| Kiss László: Halastavi pecsenyekacsa-nevelés | 256 |
| A halastavi pecsenyekacsa-nevelés kialakulása és módjai | 256 |
| Integrált hal-kacsa tartás | 260 |
| Félintenzív (natúr) kacsanevelés | 266 |
| Barna Judit: Kacsabetegségek, védekezés és megelőzés | 269 |
| Baktériumos betegségek | 269 |
| Vírusos betegségek | 273 |
| Gombás megbetegedések | 275 |
| Parazitózisok | 275 |
| Mérgezések | 278 |
| Lúdtenyésztés és -tartás | 280 |
| Szalay István: Lúdfajták | 280 |
| A lúd származása és háziasítása | 280 |
| A magyar lúd és a fodrostollú magyar lúd fajtaleírása | 282 |
| Egyéb hazai lúdfajták és hibridek | 284 |
| Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos lúdtartás | 287 |
| A hazai lúdtartás történeti áttekintése | 287 |
| A ludak elhelyezése és tartása | 289 |
| Pecsenyeliba-előállítás | 295 |
| A ludak tolltermelése | 297 |
| Bódi László: A lúd alternatív tartása | 298 |
| Az alternatív lúdtartás környezet- és természetvédelmi szempontjai | 298 |
| Lúdárutermelés | 300 |
| Lúdtolltermelés | 309 |
| Lúdtartó épületek, felszerelési tárgyak | 310 |
| Barna Judit, Janan Janbaz: Lúdbetegségek, védekezés és megelőzés | 311 |
| Baktériumok okozta megbetegedések | 311 |
| Vírusok okozta megbetegedések | 317 |
| Egyéb megbetegedések | 319 |
| Fontosabb felhasznált és ajánlott irodalom | 323 |