1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar bor útja

A kezdetektől napjainkig

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: B. K. L. Kiadó
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 230 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN: 963-86193-9-2
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Összefoglaló bormonográfiánk a történelmi és a mai Magyarország sokszínű borkultúráját mutatja be majdnem háromszáz, a közelmúltban készült fotó segítségével. A magyar bor térbeli, időbeli, eszmei és lelki útjait ismerheti meg e könyvből az igényes szellemi kalandot kedvelő olvasó.

Tartalom

Dr. Csoma Zsigmond: A kárpát-medencei borászat mint Európa borászata kicsiben9
Keleti gyökerek, nyugati hatások11
Ambrus Lajos: A bor11
A szőlőhegy élete az évszázadok tükrében22
Kis szőlőhegy - nagy magyar romlások23
A közösségi lét keretei25
Helybeli és idegen birtokolás35
A borosgazda eszközei38
A vallási kegyesség és a bor. A szőlővédő szentek40
Hétköznapok és ünnepek48
A törökök szőlei, déli hatások53
Híres borok és borvidékek létrejötte55
A szüretről57
Európa közepén, Európa peremén75
"Térföldi remete"75
Hanyatlás77
Szakírók és szakkönyvek döntő hatása79
A borászati szakismeret jelentősége a 18-19. században84
Bor és poézis87
Egy elfelejtett magyar világnagyság: Preysz Móric88
Összegző mondatok88
A szőlőfajtákról93
Az olaszrizlingről93
Régi magyarnak vélt fajták, hungarikumok93
Az "új" (francia, német, alsó-ausztriai, stájer) fajták Magyarországon96
A modern magyar borászat kialakulása a 19. század végén103
Új viszonyok a szőlőhegyen103
A pest-budai szőlő- és borkultúra virágzása és pusztulása104
A magyar bor értékesülésének hagyományos és új útjai106
Szőlőlugas110
Egy borkereskedő családi mikrotörténete a 20. század elején113
Palackozás és hordós értékesítés a Seybold cégnél114
A magyar bor mélyrepülése a rendszerváltásig116
Borvidékeink119
Ászár-Neszmélyi borvidék120
Badacsonyi borvidék122
Balaton-felvidéki borvidék124
Balatonfüred-Csopaki borvidék126
Balaton-melléke borvidék128
Bükkaljai borvidék130
Csongrádi borvidék132
Dél-Balatoni borvidék134
Egri borvidék136
Etyeki borvidék138
Hajós-Bajai borvidék140
Kunsági borvidék142
Mátraaljai borvidék144
Mecsekaljai borvidék146
Móri borvidék148
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék150
Somlói borvidék152
Soproni borvidék154
Szekszárdi borvidék156
Tokaji borvidék158
Tolnai borvidék160
Villányi-Siklósi borvidék162
Bortermelés a Kárpát-medence magyar lakta peremterületein165
Az utolsó...165
Az erdélyi borvilág történelmi távlatában166
Dél-Magyarország szőlő- és borvidékei174
A rendszerváltozás- és a magyar bor177
A magyar bortermelők lelki alkata177
Előzmények177
A borszektor privatizációja178
A borászat jogi szabályozása180
Intézményrendszer182
Az EU-csatlakozás küszöbén184
A magyar bor művészei, az év bortermelői187
Egymás mellett (oxidatív és reduktív borkészítés)191
A pincében191
Különleges szőlő- és borkészítményeink201
A szőlőműves201
Aszúborféleségek Magyarországon201
Tokaj-Hegyalja borkülönlegességei202
A szalmabor, az aszalt szőlők bora206
A szőlő aszalása mazsolának206
Sűrített mustok készítése207
Ürmös és füves borok208
A kóser bor Magyarországon209
Csíger, ráspia, rámpás211
A törkölypálinka212
A borecet213
Ízek és borok215
A bor filozófiája215
Felhasznált irodalom226
Impresszum232
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv