1.031.362

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerkert

22 fűszer, 60 recept

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 223 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-94-6156-7
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mindenkit kísért valamilyen régi illat, ami a gyerekkort, a nagymama főztjét idézi. A füvek tanulmányozása érdekes néprajzi, élettani adatokkal szolgál. Egy nép történelme elképzelhetetlen a gyógy- és fűszernövények ismerete nélkül A fűszer életünk sava-borsa. Hol ételeinket fűszerezték, hol gyógyítottak, de mindig segítettek az elveszett harmónia visszaszerzésében. Az is ismert tény, hogy ha több hasonló fűszert összekeverünk, hatásuk intenzívebb, izgalmasabb lesz. Fűszereink többségét nagyanyáink nemcsak ismerték, de termesztették is, nekünk sokszor csak a balkonláda jut. De a fűszerek oly sok örömöt szereznek már az illatukkal is! A fűszerezés a mindennapok művészete. Ne legyünk tanácstalanok a piacok, fűszerboltok roskadozó polcai előtt, tanuljunk meg mindent a fűszerekről, jellemző tulajdonságaikról, felhasználási módjukról, de akár termesztésükről is. Készítsünk pácokat, mártásokat, ízesítőket, fűszeres eceteket, teákat, italokat. A só-bors-paprika unalmas egyeduralmának vége.... Tovább

Fülszöveg

Mindenkit kísért valamilyen régi illat, ami a gyerekkort, a nagymama főztjét idézi. A füvek tanulmányozása érdekes néprajzi, élettani adatokkal szolgál. Egy nép történelme elképzelhetetlen a gyógy- és fűszernövények ismerete nélkül A fűszer életünk sava-borsa. Hol ételeinket fűszerezték, hol gyógyítottak, de mindig segítettek az elveszett harmónia visszaszerzésében. Az is ismert tény, hogy ha több hasonló fűszert összekeverünk, hatásuk intenzívebb, izgalmasabb lesz. Fűszereink többségét nagyanyáink nemcsak ismerték, de termesztették is, nekünk sokszor csak a balkonláda jut. De a fűszerek oly sok örömöt szereznek már az illatukkal is! A fűszerezés a mindennapok művészete. Ne legyünk tanácstalanok a piacok, fűszerboltok roskadozó polcai előtt, tanuljunk meg mindent a fűszerekről, jellemző tulajdonságaikról, felhasználási módjukról, de akár termesztésükről is. Készítsünk pácokat, mártásokat, ízesítőket, fűszeres eceteket, teákat, italokat. A só-bors-paprika unalmas egyeduralmának vége. Ezt bizonyítja a Magyar Konyha folyóirat második kötete is. Az Ambrus Lajos-Gyurik Gábor szerzőpáros és a fotós Burger Barna a jó szagú kert és konyha csábító illatát akarták felidézni. A könyv nem száraz lexikon és nem is hétköznapi receptgyűjtemény: a három szerző a fűszerek tulajdonságait, a modern főzés praktikáit és az ételek vizuális megjelenését egyszerre vette figyelembe. Lapozzák tehát bátran, és kísérletezzenek kedvükre!
A kert, így a gyógynövény- és fűszerkert a keresztény szerzetes számára a gyógyulás, az üdvösség helye. Hite diktálja, hogy isten mindenütt: imádságában, házában, kertjében, azaz a teremtésben jelen van. A gyógy-és fűszernövény eszmei és gyakorlati értéke miatt közelebb van hozzá, a monostor belső kertjeiben, védett helyen termesztik. A monostoron kívüli tágabbi terület a gabona, zöldség és gyümölcs termelési helye. Mindkettő, a belső kert kínálata és a külső kert termése egységet képezett, az embert, a közösséget, a szerzetesközösséget szolgálta. A kettő egysége szerencsés történeti időkben a test és a lélek „mintagazdaságaként" hatott a környezetre. Ezt az ősi hagyományt szeretnénk új életre hívni ma, a Pannonhalmára látogató vendégek és zarándokok örömére és gazdagodására. Érzékenyek és befogadók vagyunk a jó ételre, az ételt zamattal átjáró fűszerre, az illatos gyümölcs és a gyümölcsös bor ízlelésére - mindegyik tapasztalat közelebb visz a jóhoz, az örömtelihez. Az ételben és italban megtapasztalt jó elvezethet a Jóhoz, a Teljességhez is. A monostorok jelenléte mindig nevelő jelenlét volt, példa a sikeres együttlétre, az eredményes munkára, sokak szolgálatára. Ezt a „gyógyító jelenlétet", örömteli tapasztalatot kívánom a Kedves Olvasóknak, akik remélhetőleg előbb-utóbb látogatóink is lesznek.
Lévai Anikó,
a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv