Előszó
Több évtizedes tudományos eredmények és hazai termelési tapasztalatok szerint a burgonya betegségek és kártevők által okozott terméskiesés nagysága az országos burgonyatermésnek mintegy 20-30%-ára becsülhető. A jelenlegi burgonya területet alapul véve a terméskiesés éveként 200-300 ezer tonnára tehető, ami tetemes kárt okoz a termelőknek és rontja a burgonyatermesztés eredményességét.
Annak érdekében, hogy az ország burgonya szükségletének kielégítését biztonsággal hazai termelésre alapozzuk, elengedhetetlen feltétele a termelési színvonal növelése, a termésátlagok emelése és a minőség javítása. E cél elérésének leghatásosabb módja a különböző felhasználási céloknak megfelelő fajtaválaszték kialakítása, azok széles körű elterjesztése, biológia értékük és fajtatisztaságuk megőrzése a termelési ciklus folyamán. Ehhez pedig magas színvonalú vetőburgonya előállítása, szigorú állami ellenőrzésre és a fémzárolt vetőburgonya használat fokozására, az ezt elősegítő forgalmazási rendszer kialakítására kell törekedni.
Folyamatosan el kell érnünk azt a célt, hogy az áruburgonya területeket a termelők a vírusbetegségekre érzékeny fajtákból legalább két évenként, az ellenállóbb fajtákból viszont legalább három évenként fajtatiszta, államilag ellenőrzött, fémzárolt vetőburgonyával ültessék be. A fémzárolt vetőburgonya viszonylagos magasabb költsége bőven megtérül a magasabb hozamokban és a jobb minőségben.
Érdemes tehát minden termelőnek gondoskodnia a gyakori vetőgumócseréről, az egészséges, magas biológiai értékű vetőgumó használatáról.
A kiadvány szerzői ehhez kívánnak segítséget nyújtani azzal a szándékkal, hogy a termelők, különösképpen pedig a burgonyatermeléssel újonnan foglalkozó gazdálkodók számára megfelelő ismereteket nyújtsanak a legújabb tudományos és gyakorlati eredményekről, a burgonya fajtaellátottságáról, a vetőburgonya szaporításáról és a vetőburgonya felújítási időszerűségéről.
A kiadvány bővítésére és megismétlésére az adott alkalmat hogy a magyar és a holland mezőgazdasági minisztérium között egy három éves megállapodás jött létre, melynek keretében négy hazai mintagazdaságban bemutatókert létesült. Korszerűsítik a termesztési és tárolási gépparkot, valamint szakmai összejövetelekkel, továbbképzéssel segítik a burgonyatermelők felkészültségét.
A bővítést a ma Magyarországon termeszthető fajták leírása, bemutatása, a konyhai felhasználáshoz néhány egyszerűen elkészíthető étel elkészítésére segítséget nyújtó recept, valamint a főbb kártevők és kórokozók elleni védekezés fejezete jelenti.
A fajtaajánlás és a korszerű növényvédelem jelentős mértékben hozzájárulnak a jelenlegi ellentmondásos burgonyatermesztés néhány problémájának megoldásához.
Budapest, 1997. június
A szerkesztők
Vissza