1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tű és szurony

Szovjet színpadi jelenetek

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Népművelési Propaganda Iroda és a Magyar Szovjet Baráti Társaság közös kiadásában megjelenő kötet a műkedvelő színjátszóknak nyújt anyagot az Októberi Forradalom 50. évfordulójának... Tovább

Előszó

A Népművelési Propaganda Iroda és a Magyar Szovjet Baráti Társaság közös kiadásában megjelenő kötet a műkedvelő színjátszóknak nyújt anyagot az Októberi Forradalom 50. évfordulójának megünnepléséhez. Valamennyi darab - szám szerint 6 - szovjet író műve.

A kötet élén Galijev címadó, egész estét betöltő forradalmi drámája áll. A darab kitűnően elegyíti a nagy idők pátoszát az emberközelség anekdotikus humorával. Főhőse Mitrohin, afféle ravasz "puskás ember", aki a katonai felszerelés mellett családi pereputtyát is végighordozza a polgárháborún, nem kevés kalamajkát okozva ezzel az éppen szerveződő Vöröshadseregnek. A tucatnyi szerep mind megannyi hálás karakterfigura. A darab két színen játszódik. Ugyancsak közvetlenül kapcsolódik az ünnep témájához, az immár szovjet klasszikus, Trenyov: Ljubov Jarovaja című darabjának részlete. A rövid, tízperces, háromszereplős jelenet különösen az ünnepi műsorok betétszámaként számíthat érdeklődésre.

A további darabok a mai szovjet hétköznapok szépségét-gondjait bemutató egyfelvonásosok. Valamennyi kamara-előadásra alkalmas: egy díszletes, kevés szereplőt igényel. Külön kiemelnénk a nálunk igen népszerű Rozov: Bohóc c. darabjából készült párjelenetet, amely két hajdani iskolatárs merőben ellentétes életútjának társadalmi-morális okait boncolja. Nagy sikerre számíthat még Mitrofanov: Majd elintézem című fergeteges-szellemes bohózata. Vissza

Tartalom

A. GALIJEV: Tű és szurony. Fordította Csorna Sándor 5
K. TRENYOV: Svángya, a matróz. Fordította Makkal Imre 65
V. ROZOV: A bohóc. Fordította Benedek Árpád 71
L. SZINYELNYIKOV: Hazatérés. Fordította Kassai Ferenc 101
L. SZINYELNYIKOV: Apák. Fordította Hernádi László 125
L. MITROFANOV: Majd én mindent elintézek. Fordította Hernádi László 151
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv