1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Kultúra 1913. február 20.

Társadalmi és Tudományos Szemle - I. évf. 4. szám

Szerző

Kiadó: Apostol Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Magyar Kultúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelenik havonként 5-én és 20-án. További kapcsolódó személyek a tartalomban. Apostol-nyomda részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Olyan tárgy ez, amelyre, mint a gyakorlati politika problémájára vonatkozólag a katholikus egyház tanítása kötelező irányítást nem ad. De egy katholikus folyóirat, amely olvasóit a... Tovább

Előszó

Részlet:
"Olyan tárgy ez, amelyre, mint a gyakorlati politika problémájára vonatkozólag a katholikus egyház tanítása kötelező irányítást nem ad. De egy katholikus folyóirat, amely olvasóit a közérdeklődés központjában álló kulturális és társadalmi jelenségek iránt tájékoztatni kívánja, még sem térhet ki annak megvilágítása elől. Nem szükséges, sőt talán nem is tanácsos, hogy a maga részéről állást foglaljon; hanem inkább engedjen tért az egyéni felfogások szabad nyilvánulásának, amivel az eszmék tisztázását és az elmék egészséges irányítását kétségtelenül szolgálni fogja. Ha pedig én lépek elsőnek ezzel a problémával a „Magyar Kultúra" olvasóközönsége elé, teszem ezt nem azért, hanem annak dacára, hogy mint politikusnak is kell azzal foglalkoznom. Itt mellőzni akarom az elvi állásfoglalásnak azt az aprópénzre váltását, mely a gyakorlati politika feladata; itt csak magának az elvi állásfoglalásnak megalapozását kívánom feltárni. Hogy az nem állhat ellentétben azzal, amit a politika terén megvalósítani kívánok, az igen természetes. Ha máskép volna, akkor vagy itt vagy ott nem volnék őszinte. De azért jelen soroktól távol áll minden politikai célzat; csupán a tárgyi igazság földerítését akarom elősegíteni.
Messzi vezetne és fölösleges elvi vitatkozásokat idézhetne elő, ha a dolgot a népképviseleti alkotmányok eredetének és bölcselet-ethikai indokolásának kifejtésén kezdeném. Vegyük tehát kiinduló pontul egyszerűen a tényt; azt a tényt, hogy manapság nincs polgárosult nemzet, amelynek kormányzása a kormányzottak befolyása nélkül eszközöltetnék és eszközölhető volna. Az államhatalom tevékenysége sokkal mélyebben belenyúl minden egyes ember magán-érdekeibe, sőt létföltételeibe (vegyük csak a modern népek roppant adóterheit és védkötelezettségét), feladatai sokkal szövevényesebbek és változatosabbak, semhogy képzelhető volna olyan állapot, melyben azok elvégzése egy vagy kevés ember önkényére bízatnék. A sokaság közreműködése lélektani követelmény és gyakorlati szükség egyaránt. Tulajdonkép így volt ez a kezdettől fogva..."

Vissza

Tartalom


TANULMÁNYOK : A választói jog. Dr gróf Apponyl Albert.
A balkán protektorátus. Dr Köszeghy Mihály.
A monizmus mint világnézet. II, Dr Bangha Béla S. J.
TÁRCA : Bontják a templomot. Andor József.
PAJZS ÉS KARD : Levélszekrény. 2. A francia egyház és a köztársaság. Francois Berlier de Vauplane. — Renesszánsz. k. k. j. — Sajtóerkölcs és sajtótudatlanság, r. — A fővárosi könyvtár, r.
SZEMLÉK ÉS KRITIKÁK : Magyar művészet. Margltay Ernő. - Gróf Pálffy Pálné: Oslaky Ella. Dr Bán Aladár. - Kisbán (Bánffy) Miklós : A nagyúr.
Ar. — Válaszom Dr Platz Bonifácnak. Hudyma Emil. — Viszonválasz. Dr
Platz Bonifác.
NAPLÓ : Barcelonai levél. A katholikus Spanyolország inferioritása.
J. M. Guirao. — Prohászka Ottokár. — A Nyugatosok meg a politika. Burján Károly.— A világkönyvtár és Carlyle. k.

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv