1.035.086

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő a homokon

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-234-028-0
Megjegyzés: 140 ábrával, 28 táblázattal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az Olvasóhoz5
A szerkesztő előszava7
A homoki szőlőtermesztés múltja és jelene (dr. Bognár Károly)
A régmúlt9
Harc az elhomokosodás ellen10
A filoxéravész hatása a homoki szőlőtermesztésben12
A szőlőtermesztést serkentő tényezők12
A homok ősei13
A Mathiász János szőlőnemesítő munkásságának hazai és nemzetközi jelentősége17
A közelmúlt28
A mezőgazdasági kamarák, gazdakörök, hegyközségek szerepe28
A jelen30
Tanulságok34
Az alföldi szőlőtermesztés termőhelyi adottságai a termőhely-minősítés tükrében (dr. Botos Ernő)
A szőlőtermőhely katasztere és minősítő rendszere Magyaroszágon35
A termőhely minősítésének menete és módszere36
A felvételezés és a minősítés tényezői36
A tényezők súlya37
A szőlőtermőhely "kettős" értékelése38
Termőhelykataszter38
A kataszter használata40
Az alföldi termőhelyek sajátosságai40
A szőlő termőhelyi kataszterének alföldi eredményei41
A meteorológiai tényezők szerepe az alföldi szőlőtermesztésben (Csapó Piroska - dr. Kozma Ferenc)
Bevezetés44
Éghajlati körzetek hazánkban45
A hőmérséklet46
A vegetációs és a nyugalmi időszak hőmérséklete46
A vegetációs időszak aktív hőösszegei47
A vegetációs időszak hőmérsékleti szélsőségei48
A késő tavaszi és a kora őszi fagyok49
A nyugalmi időszak hőmérsékleti szélsőségei51
A szélsőségesen alacsony hőmérsékletek52
A téli fagykárok (rügykárok) elemzése hőmérsékleti adatok alapján53
A napfény57
A csapadék59
A hőmérséklet-, sugárzás- és csapadékellátottság együttes értékelése60
A hőmérséklet- és a sugárzásellátottság60
A hőmérséklet- és a csapadékellátottság62
Összefoglalás64
A szőlőnövény leírása (dr. Zilai János)
Morfológiai jellemzői66
A magról kelt növény alaktana66
A vegetatív úton szaporított növény66
A földbeni részek67
A gyökér67
A gyökérrendszert befolyásoló tényezők67
A föld feletti részek69
A szárrendszer alkata69
A zöld részek69
A szőlő fás részei71
A szőlő életszakaszai72
Az évi biológiai ciklus73
A könnyezés73
A rügyfakadás74
A hajtásnövekedés75
A virágzás75
A virágnyílást meghatározó tényezők76
A megtermékenyülés76
A kóros virághullás (elrúgás)77
A zöld bogyók növekedése77
A termés érése78
A hajtások beérése79
A nyugalmi idő79
Az Alföld fontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáinak értékelése (dr. Zilai János)
A bor- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok81
A termesztett szőlőfajták83
Fehérborszőlő-fajták83
Vörösborszőlő-fajták92
Csemegeszőlő-fajták94
Homoki szőlőtelepítési rendszerek, tőkeművelés- és metszésmódok (dr. Bognár Károly - dr. Elek Gyula)
Hagyományos szőlőtelepítési eljárások98
A történelmi múlt telepítési rendszerei (dr. Bognár Károly)98
Az 1960-as évek telepítési rendszerei99
Napjaink telepítési eljárásai (dr. Elek Gyula)100
A metszés elméleti alapjai, metszésmódok101
Tőkeművelési eljárások a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly)108
Sűrű térállású alacsonyművelések108
Fejművelés108
Gyalogművelésű fejművelés109
Kostka-féle művelésmód110
Guyot-művelés111
Vízszintes alacsonykordon-művelés111
Legyező alakú fejművelés112
Új művelési és metszési eljárások a homoki szőlőtermesztésben (dr. Elek Gyula)113
Széles sorközű alacsonyművelések113
Szőlőtelepítés homokon (dr. Elek Gyula)
A telepítést előkészítő eljárások123
A terület kiválasztása123
A telepítési terv készítése124
Telkesítés (tereprendezés)124
Talajjavítás124
Mélyforgatás (rigolírozás)125
A telepítés126
A telepítéshez használt szaporítóanyag126
Sima vesszős telepítés126
Gyökeres dugvánnyal való telepítés126
Gyökeres oltvánnyal való telepítés126
Nagyüzemi szőlőtelepítés127
Tapasztalatok és intézkedések néhány homoki szőlőgazdaságban
Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinát (Novák István)130
Előzmények130
A fagykáros évek hatására kialakult helyzet értékelése131
Intézkedések a károk elhárítására, a biztonságos szőlőtermesztés megvalósítására132
Érdekeltségi rendszerek134
Keceli Szőlőfürt Mezőgazdasági Szakszövetkezet (Bakacsi László)134
A Szakszövetkezet rövid ismertetése134
A nagyüzemi szőlőtermesztés135
Művelésmód, fajtaszerkezet136
Üzemeltetési formák136
Az 1985-1987-es évek fagykára és a kialakult helyzet137
A szőlőágazat megújulásának tervei137
A "takarásos, magas rögzítésű szálvesszős fejművelés" leírása138
Kiskunhalasi Állami Gazdaság (Kampós Jenő)140
A szőlőtermesztés kialakulása Kiskunhalas térségében140
A termesztéstechnológia fejlődése140
Nagy tőkeszámú, keskeny soros szőlőtermesztés140
Rendszerszermléletű, gépesített szőlőtermesztés141
Az egyéni érdekeltségen alapuló nagyüzemi szőlőtermesztés141
Az egyéni érdekeltségű szőlőtermesztés szerepe a Kiskunhalasi Á. G-ban142
A szőlőrekonstrukciós program az 1985-1987. évi fagykárok hatására143
A rekonstrukciós program fontosabb elemei144
Intézkedések a termésbiztonság növelésére145
Homoktalaj (André János)
A homoktalajok felosztása, jellemzése148
A homoktalajok immunitása152
A szőlő tápanyag-gazdálkodása homokon152
A szőlő tápanyagigénye152
A szőlő táplálóanyagai152
A szőlő elemi összetétele157
A szőlő tápanyagfelvétele158
A szőlő tápanyagszükségletének meghatározása160
Tápanyag-visszapótlás161
A tápanyag-visszapótlás mennyiségének meghatározása161
A tápanyag-visszapótlás anyagai162
Istálló- és egyéb szerves trágyák162
Természetes állapotú nyers szerves anyagok165
Műtrágyák166
Lombtrágyák167
A homoki szőlők tápanyag-visszapótlási technológiája171
Istálló- és egyéb szerves trágyák bedolgozása telepítés előtt171
Telepítés után171
Talajjavítás172
A szőlő szaporítása (dr. Elek Gyula)
Szaporítási eljárások a homoki szőlőtermesztésben174
Dugványozás174
Vesszőbegyűjtés175
Tárolás175
Iskolázás - gyökeres dugvány készítése176
Új irányzatok és lehetőségek a szaporításban176
Konténeres szaporítóanyag készítése176
Magas törzsű szaporítóanyag előállítása177
Mikroszaporítás-szövettenyésztés177
Egyéb dugványozási és szaporítási eljárások178
Egy- és kétrügyes fásdugványozás178
Zölddugványozás178
Döntés (homlítás)178
Bujtás178
Zöldoltás179
Oltás gyökérnyakhoz181
A homoki szőlők éves ápolása (Bányai Antal)
Talajmunkák182
Fedés182
Nyitás183
Kapálás183
Tavaszi középmély kapálás183
Nyári sekély kapálások184
Érés alá kapálás185
A téli sorközmélyítés185
Öntözés185
A szőlő vízszükséglete185
A szőlő öntözésének módjai186
Zöldmunkák a homoki szőlőkben186
Hajtásválogatás186
Kötözés186
Csonkázás187
A gyalogművelésű szőlők csonkázása188
A karós támaszú szőlők csonkázása189
A huzalos támaszú szőlőültetvények csonkázása189
Hónaljazás190
Különleges zöldmunkák191
A gyűrűzés191
Lelevelezés192
Elhanyagolt, öreg szőlők rendbe hozása (dr. Bognár Károly)
A természetes elöregedés193
A tőkehiányok pótlása193
A talaj termőerejének helyreállítása194
A tőkék termőképességének helyreállítása194
A tőkefej rendbe hozása és megfiatalítása194
Új tőkefej nevelése195
Tőkesüllyesztés196
A rendbe hozott tőkék további ápolása197
A szőlő kivágás előtti letermelése197
Homoki szőlők növényvédelme (dr. Mikulás József)
A szőlővédelem jelentősége198
Élettani betegségek199
Légköri hatások199
Talajhatások199
Fürtkocsánybénulás200
Szőlővírusok és vírushoz hasonló betegségek200
Baktériumos golyvásodás202
Gombás betegségek203
Peronoszpóra203
Lisztharmat204
Szürkerothadás205
Korai tőkeelhalás206
Kártevő állatok207
Fonálférgek207
Szőlőtripsz207
Cserebogárfélék208
Kendermagkóró208
Firkálóbogár208
Szőlőeszelény209
Púposszú209
Redősszárnyú darazsak209
Szőlőilonca210
Tarka szőlőmoly210
Nyerges szőlőmoly210
Szőlőaraszoló 210
Amerikai bivalykabóca211
Szőlősgyökértetű211
Akácpajzstetű211
Gyapjas pajzstetű212
Takácsatkák212
Szőlőgubacsatka212
Szőlőlevélatka213
Seregély213
Őz, mezei nyúl213
A szőlő gyomnövényei és azok irtása214
Vegyszeres gyomirtás214
Mechanikai gyomirtás218
Védekezési program218
A homoki szőlőtermesztés gépesítése (dr. Varga Sándor)
A homokterületen alkalmazott traktorok219
A telepítés gépesítése220
Támrendszerépítés, -karbantartás és -megszüntetés gépesítése221
Támasztó- nevelőkarók kihelyezése221
Támoszlopok gépesített kihelyezése221
Támberendezések huzalkihelyezése221
Támrendszerhorgonyzó elem kihelyezése223
Támrendszer megszüntetésének gépesítése223
A talajművelés gépesítése223
A tápanyag-visszapótlás gépesítése224
Traktorvontatású markoló-rakodó gépek225
Önjáró rakodógépek225
Szerves trágya szállítása, kiszórása225
A műtrágyázás gépesítése226
A növényvédelem és a vegyszeres gyomirtás gépei227
Kis teljesítményű növényvédő gépek228
Nagy teljesítményű növényvédő gépek228
A vegyszeres gyomirtás gépei231
A tőkepótás gépesítése232
A zöldmunkák gépesítése232
A metszés gépesítése233
A betakarítás gépesítése233
A homoki szőlőtermesztés üzemszervezési és gazdaságossági jellemzői (dr. Frigyesy Ferenc - Váczi István)
A vizsgálat köre (dr. Frigyesy Ferenc)235
Az elemzés módszere236
A termelési célok és a termelést befolyásoló tényezők237
A termelői jövedelem maximuma237
Népgazdasági érdek és elvárások238
A hatékonyság maximuma239
Optimális kapacitáshasznosítás240
A termőföld241
A járulékos beruházások244
A munkaerő244
Szociális és környezetvédelmi feladatok246
A homoki szőlőtermesztés előnyei247
Egyéni érdekeltségű szőlőtermesztés az Alföldön (Váczi István)248
Az egyéni szőlőtermesztés jelentősége249
Az egyéni érdekeltség és termelés jellemzése, ökonómiai értékelése251
Borkészítés, borkezelés a homoki nagyüzemekben és kisgazdaságokban
A bor minőségét meghatározó tényezők (Kerényi Zoltán)254
A környzetei tényezők hatása254
Az éghajlat hatása254
A talaj hatása255
A fajta szerepe255
A művelésmód és az agrotechnika hatása a borok minőségére256
A szőlők érettségi állapotának hatása257
A borászati technológia szerepe258
A szőlőbetakarítás és - feldolgozás szerepe258
Az erjesztés szerepe a borok minőségében259
A borkezelés és -érlelés hatása260
A borászati üzem (dr. Bíró Ernő - dr. Urbán András)261
Az üzem elhelyezése, méretezése261
A borászati üzem részei261
Homoki borok készítése262
A fehérbor készítése263
A szőlőszállítás berendezései és gépei263
A zúzás, a kocsányelválasztás és a cefreszállítás gépei264
A cefrekészítés és -kezelés gépei266
A mustelválasztás berendezései és gépei266
A vörösbor készítése269
A must erjesztése270
A homoki bor kezelése274
A borok öntisztulása, természetes stabilizációja274
A borok tisztítása274
A fejtés274
A szeparálás275
A derítés275
A szűrés276
A bor harmóniájának kialakítása277
A bor érésének szabályozása278
A bor stabilizálása279
A borpalackozás technológiája280
Egyéb szőlőalapú borgazdasági termékek előállítása (Kerényi Zoltán)282
Pezsgőgyártás (Kerényi Zoltán)282
Csemegeborok és vermutok284
Üdítőital-gyártás285
Üdítőborok285
Szőlészeti és borászati melléktermékek hasznosítása285
Irodalomjegyzék287
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv