| Előszó a magyar kiadáshoz | 13 |
| A kiadó előszava | 14 |
| Bevezetés | 17 |
| Kisvállalkozások Kanadában: helyzetkép | 19 |
| Mit tekintünk kisvállalkozásnak? | 20 |
| Átvegyük, avagy átalakítsuk a vezetési alapelveket? | 23 |
| A kormány és a kisvállalat | 23 |
| Összefoglalás | 25 |
| Az önálló kisvállalkozás: előnyei, jutalma és a siker feltételei | 26 |
| A kisvállalatok előnyei | 26 |
| A kisvállalatok vélt és valódi hátrányai | 28 |
| Felkészülés a kisvállalat-tulajdonos szerepére | 29 |
| A sikres kistulajdonos jutalma | 29 |
| A kisvállalatok sikeres irányításának követelményei | 30 |
| Összefoglalás | 32 |
| A vezetői szempontból alapvetően fontos pénzügyi műveletek megértése | 34 |
| A mérleg | 34 |
| A jövedelemkimutatás | 35 |
| A mérlegen belüli érvényes összefüggések | 37 |
| Arányszámok elemzése | 37 |
| Az alaptőke megosztása | 38 |
| A jövedelemkimutatás vizsgálata | 40 |
| A tervezés lényeges elemei | |
| Egy új vállalkozás megtervezésének lépései: az átfogó üzleti terv | 47 |
| Az átfogó üzleti terv 14 fő lépése | 47 |
| Egyéb megfontolások | 52 |
| Az elvárt jövedelem szempontjának érvényesítése a vállalkozás tervezésénél: a tervezett jövedelem számítása | 53 |
| A tervezéshez szükséges statisztikák és forrásaik | 53 |
| A tervezett jövedelem kimutatásának folyamata | 55 |
| A szolgáltató vállalatok tervezésének sajátos szempontjai | 57 |
| A feldolgozóipari vállalatok tervezésének sajátos szempontjai | 59 |
| Az ellátandó piac vizsgálata; korlátainak, természetének és felvevőképességének feltárása | 62 |
| A piackutatás céljai | 63 |
| Mi a piac? | 63 |
| A piacfelmérés folyamata | 64 |
| Emberek kikérdezése a piaci információk összegyűjtéséhez | 67 |
| A piaci tanulmányok készítésénél felhasznált egyéb adatforrások | 68 |
| A tervezett jövedelemkimutatás módosítása a piackutatás eredményei alapján | 69 |
| A működési költségek részletezése | 70 |
| Az új vállalkozás finanszírozása | |
| A szervezeti forma kiválasztása | 75 |
| Az egyszemélyi tulajdonú vállalkozás | 76 |
| A társulás | 79 |
| A társulás lehetséges típusai | 81 |
| A részvénytársaság | 82 |
| A szükséges eszközök listája | 90 |
| Az eszközigény meghatározásának módszere | 90 |
| A nyitó mérleg elkészítése | 96 |
| A mérleg készítésének menete | 97 |
| A nyitó mérleg összeállítása | 98 |
| Mérlegváltozatok egyszemélyi tulajdonú vállalkozás, társulás és részvénytársaság esetén | 102 |
| Az új kisvállalkozások finanszírozásának forrásai | 103 |
| A kisvállalatok által igénybey vehető alapok forrásai | 104 |
| Telepítés, berendezés, értékesítés | |
| A vállalat telephelyének megválasztása | 115 |
| A település kiválasztása kereskedelmi vállalatok esetén | 116 |
| A helyszín kiválasztása kereskedelmi vállalatok esetén | 118 |
| A kedvező helyszín | 120 |
| A település kiválasztása feldolgozóipari vállalatok esetén | 121 |
| A település kiválasztása nagykereskedelmi vállalat esetén | 122 |
| A település kiválasztása szolgáltató vállalatok esetén | 123 |
| Belső elrendezés | 124 |
| Egy kereskedelmi cég belső elrendezése | 124 |
| A célszerű elrendezés szempontjai kiskereskedőknél | 124 |
| Elrendezés, az áru kirakása és a bolti lopások | 127 |
| A célszerű elrendezés szempontjai nagykereskedőknél | 129 |
| A célszerű elrendezés szempontjai egy gyárban | 129 |
| A célszerű elrendezés szempontjai egy szolgáltatásokat nyújtó cégnél | 130 |
| Hirdetés és propaganda | 132 |
| A kereslet természete | 132 |
| Közvetlen reklámozási módszerek | 133 |
| Árpolitika | 141 |
| Az egyedi árak alakulására ható tényezők | 141 |
| Az átlagos haszonkulcs és az egyedi ár | 143 |
| A haszonkulcs természete és kiszámítása | 144 |
| Az árak meghatározásánál felhasználható táblázatok | 145 |
| Az induló ár megállapítása | 145 |
| Az indulási ár felépítése: alulról fölfelé vagy átlagos haszonkulcs alapján | 146 |
| Az árkalkuláció | 147 |
| Az értékesített áruk csoportosítása és az egyes árufajták eladásánál figyelmebe vehető tapasztalatok | 148 |
| A fogyasztási cikkek osztályozása | 148 |
| Gyakorlati tanácsok az egyes fogasztásicikk-típusok értékesítéséhez | 150 |
| A termelő fogyasztásra kerülő javak | 150 |
| Az elosztás költsége | 152 |
| Szezonális hullámzások az értékesítésben: kulcs a jobb vezetői döntésekhez | 154 |
| Az értékesítés szezonális ingadozásának ábrázolása (esettanulmány) | 155 |
| Beszerzési készletpolitika | 158 |
| Az áru beszerzése | 158 |
| A nagykereskedők típusai | 159 |
| Mennyi árut rendeljünk és mikor? | 160 |
| A gazdaságosan rendelhető mennyiség: az ipari beszerzéseket meghatározó négyzetgyökös formula | 161 |
| A kiskereskedők készletgazdálkodásának szempontjai | 163 |
| A kiskereskedők készletgazdálkodásának módszerei | 164 |
| Kedvezményes beszerzések | 165 |
| A lassan forgó készletek problémája | 166 |
| Az árukészlet forgása | 167 |
| Kereskedés és az értékesítés növelése | |
| Az állandó és a változó költségek elemzése: a fedezeti diagram | 171 |
| Az állandó költségek | 171 |
| A változó költségek | 172 |
| A fedezeti diagram | 173 |
| Értékesítés hitelre: a hitelnyújtási tevékenység irányítása | 183 |
| A hitelre történő eladás növeli az értékesítést | 183 |
| Kereskedelmi hitel vagy fogyasztói hitel | 183 |
| Az üzleti világ - szükségképpen - a hitel talaján áll | 184 |
| Nyílt folyószámlahitel | 184 |
| A hitelezési tevékenység irányítása, nyilvántartása | 186 |
| A számlakövetelések korosztályokba sorolása | 189 |
| A hátralékba került számlák kezelése | 191 |
| A hitelnyújtás egy másik módja: a személyi vagy vállalati csekkel történő fizetés | 192 |
| Hitelkártyahitel | 193 |
| Összefoglalás | 198 |
| A kockázat: hogyan birkózzunk meg vele? | 199 |
| A kisvállalat életére ható kockázati tényezők | 200 |
| A kockázati tényezők kezelése | 201 |
| A kockázat kezelésének módszerei | 202 |
| A kisvállalat személyi állománya és szervezeti felépítése | 205 |
| A személyzeti politika váza | 206 |
| Mit várnak el a dolgozók munkahelyüktől? | 206 |
| A kisvállalati munkaviszony előnyei | 208 |
| Javaslatok a személyzeti politika kialakításához | 208 |
| A kisvállalat szervezeti felépítése | 212 |
| Készletértékelési és leírási módszerek | 214 |
| A raktárkészletek értékelésének módszerei | 214 |
| Melyik értékelési módszert használjuk? | 218 |
| Az állóeszközök leírásának módszerei | 219 |
| Melyik leírási módszert használjuk? | 223 |
| A kisvállalatok irányításának egyéb kérdései | |
| Koncessziók | 227 |
| A kisvállalati tulajdonosi jog megszerzésének három fő útja | 227 |
| A koncesszió módszere | 228 |
| Egy működő cég felvétele | 2320 |
| Egy működő cég megvétele avagy egy új vállalkozás beindítása | 233 |
| Egy működő cég megvételének előnyös oldalai | 233 |
| Egy működő cég megvételének hátrányos oldalai | 234 |
| Egy vásárlási lehetőség értékelése | 234 |
| Mennyit ér egy vállalat? | 234 |
| Számítógépek és elektronikus adatfeldolgozás a kisvállalatoknál | 240 |
| Egy számítógép vagy egy elektronikus adatfeldolgozási rendszer kiválasztása | 241 |
| A három választható alaprendszer | 243 |
| Szolgáltató irodák | 243 |
| Időbeosztásos rendszer | 245 |
| Saját számítógép használata | 247 |
| Munkalap, hivatalos elszámolások és a pénzáramlás elszámolása | 249 |
| A munkalap kitöltése | 251 |
| A módosítótételek | 251 |
| A jövedelemszámítás és a mérlegoszlop | 253 |
| A pénzáramlások elszámolása | 254 |
| A működő kisvállalkozás mindennapi irányítása | 256 |
| Időszükséglet és az ellenőrzési feladatok ellátása | 258 |
| A folyamatos, hatékony ellenőrzéshez szükséges adatok | 258 |
| Az adatok felhasználása | 259 |
| Naponta, hetente vagy havonta értékelt adatok | 260 |
| Alkalomszerűen ellenőrizendő adatok | 262 |
| Összefoglalás | 265 |
| Esettanulmányok | |
| Kapcsolat a fogyasztóval | 269 |
| Megpecsételődött volna az önálló kis élelmiszerbolt sorsa? | 270 |
| Vezetési gondok - a munkaerő irányítása | 271 |
| A működési költségek elemzése | 273 |
| Egy üzem telepítése | 275 |
| Gazdálkodás a készletekkel | 276 |
| A túl rámenős eladó | 278 |
| A hitelezési tevékenység vezetőjének nehéz pillanatai | 279 |
| Ha valaki nagyon akar, akkor talál módot az üzem beindítására | 279 |
| A kapacitások ismeretlen mértékű kihasználása | 280 |
| Átfogó személyzeti politika | 281 |
| A készletek értékelése | 283 |
| Működő cég átvétele vagy új cég létesítése | 284 |
| Tiszta erkölcsök és piszkos gyakorlat | 284 |
| Függelék | |
| A vezetőket ellenőrző kérdések listái | |
| A piaci helyzet kiértékeléséhez | 286 |
| Az eszközök megfelelő voltának értékeléséhez | 286 |
| A könyvelési feljegyzések kielégítő voltának ellenőrzéséhez | 287 |
| A pénzügyi helyzet értékeléséhez | 287 |
| A könyvek értékeléséhez | 288 |
| Kiskereskedők esetén | 288 |
| Nagykereskedők esetén | 288 |
| Gyárak esetén | 289 |
| Szolgáltató cégek esetén | 289 |
| A belső elrendezés vizsgálatához | 289 |
| Kiskereskedőknél | 289 |
| Nagykereskedőknél | 290 |
| Gyáraknál | 290 |
| A cég szervezeti formájának értékeléséhez | 291 |
| Az árbevétel növekedésének vizsgálata | 291 |
| Az árpolitika elemzése | 291 |
| A kereskedelmi módszerek értékeléséhez | 292 |
| A szezonális változások elemzéséhez | 292 |
| A beszerzések és a készletek alakulásának ellenőrzése | 293 |
| A költségek vizsgálata és a fedezeti diagram | 293 |
| A hitelpolitika értékeléséhez | 294 |
| A kockázat elleni védekezés elemzéséhez | 294 |
| A személyzeti politika jellemzéséhez | 295 |