kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 415 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészet és szőlészet zsebkönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 17 cm x 13 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Kihajtható melléklettel. |
| Előszó | 3 |
| Naptár | 4 |
| A szőlő-, gyümölcs és borgazdálkodásról szóló 1959. évi 23. sz. törvényerejű rendelet ismertetése | 29 |
| A szőlő és gyümölcsgazdálkodás | 30 |
| Telepítés | 30 |
| Szőlőátoltási kötelezettség | 39 |
| Kivágás | 40 |
| Szaporítóanyagok, szőlő- és gyümölcsfaiskolák | 42 |
| A szőlő- és gyümölcsgazdálkodást elősegítő egyéb rendelkezések | 51 |
| A bor előállítása és forgalombahozatala | 52 |
| Előállítás és kezelés | 52 |
| Forgalombahozatal | 64 |
| Italmérési jogosítvány | 70 |
| A tokaji borra vonatkozó külön rendelkezések | 70 |
| Gyógyborok | 74 |
| Párlatkészítés | 74 |
| Eljárási rendelkezések | 75 |
| Zárórendelkezések | 79 |
| Hatálybalépés | 82 |
| Borvidékek, borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek | 83 |
| Borvidékek | 83 |
| Borvidékbe nem sorolt jó termőhelyek | 89 |
| Bortermőhelyek | 92 |
| Csemegeszőlő-termesztési körzetek | 93 |
| Termesztésre javasolt csemegeszőlőfajták | 94 |
| Termesztésre javasolt egyéb minőségi borszőlőfajták | 95 |
| Termesztésre felhasználható szőlőalanyfajták | 95 |
| A gyümölcstermőtájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták | 96 |
| A helyi ellátásra árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták | 102 |
| Szőlőkben és gyümölcsösökben kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák | 103 |
| Kötelező növényápolási munkák valamennyi gyümölcsfánál és gyümölcsbokornál | 103 |
| Kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák szőlőben és gyümölcsösben | 104 |
| A fokozott növényvédelmi rendszabályok hatálya alá tartozó területek | 107 |
| Az Országos Borvizsgáló Szakértő Bizottság szervezti szabályzata és ügyrendje | 114 |
| Mezőgazdasági termelőszövetkezetek szőlő- és gyümölcsös telepítéseinek támogatása | 116 |
| Gyümölcstermesztés | |
| Házikerti (háztáji) gyümölcsös | 117 |
| Gyümölcsfák éghajlati- és talajigénye, gyakrabban használt gyümölcsfaalanyok | 119 |
| Házikerti (háztáji) gyümölcsös létesítésének szempontjai | 134 |
| Árugyümölcsös | 138 |
| A termőtájat kialakító alapvető tényezők | 138 |
| Fejlesztési bizottságok | 139 |
| Telepítési rendszerek | 140 |
| Gyümölcsfák területegységre eső darabszáma | 141 |
| Az árugyümölcsösök kialakításának irányelvei | 144 |
| Üzemtípusok | 145 |
| Gyümölcsnemek érési ideje és átlagtermései | 148 |
| A szüret és manipuláció munkanap-igénye (gépesítés nélkül) | 149 |
| Árugyümölcstermesztő üzem szervezése | 149 |
| Szőlőtermesztés | |
| A világ szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai | 155 |
| A világ összes szőlőterülete és bortermése | 155 |
| A különböző országok szőlőterülete és bortermése | 156 |
| A különböző országok csemegeszőlő termése | 158 |
| A különböző országok szárított szőlő termelése | 159 |
| Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása | 160 |
| A fejenkénti borfogyasztás alakulása az utóbbi években | 161 |
| A telepítésre javasolt és megengedett szőlőfajták jellemzése | 162 |
| Szőlőfajtáink alaktani (morfológiai) bélyegei | 162 |
| Szőlőfajtáink termesztési értékét meghatározó fontosabb tulajdonságok | 170 |
| Néhány fontos tudnivaló a szőlő szaporításáról | 180 |
| Az egy kat. hold területen eliskolázható vesszők vagy oltványok száma | 180 |
| A szaporításra alkalmas vesszők jellemzői | 180 |
| A szőlő szaporítóanyag szabványai | 182 |
| A vesszőgyökereztetés legfontosabb szabályai | 184 |
| Hasznos tanácsok a szőlő zöldmunkáihoz | 185 |
| Régi, rendszertelenül telepített homoki szőlők átállítása üzemi kezelésre | 187 |
| Munkaszervezési és jövedelemelosztási módok az újonnan alakult szőlészeti termelőszövetkezetekben | 190 |
| A különböző művelésű szőlők kézimunkaerő igénye | 193 |
| Szervestrágya pótló anyagok a szőlőben | 196 |
| Borgazdaság | |
| Boroshordók, bortartályok | 199 |
| Fahordók előkészítése, ápolása és kezelése | 199 |
| Cementhordók gondozása | 204 |
| Elterjedtebb fa-, és ászokhordó méretek | 204 |
| A bor fejlődése | 205 |
| A jó pince kellékei | 206 |
| A bor kezelése, pinceműveletek | 209 |
| Egyszerű pinceműveletek | 209 |
| Öntözés | |
| Öntözőtelepek létesítése | 217 |
| Termelőszövetkezetek öntözőtelepeinek létesítése | 217 |
| Állami gazdaságok öntözőtelepeinek létesítése | 224 |
| Öntözővíznormák | 225 |
| Vízdíjak, vízszolgáltatási díjak | 226 |
| Öntözési eljárások | 227 |
| A különböző öntözési eljárások beruházási költségei | 228 |
| Területkiesés a különböző öntözőberendezések alkalmazása esetében | 229 |
| Öntözési módok | 229 |
| Zöldségtermesztés | |
| A kormány segítsége a zöldségtermesztő tsz-eknek | 233 |
| Zöldségfogyasztás, tápanyagtartalom | 236 |
| A zöldségtermesztés gépei | 238 |
| Erőgépek | 238 |
| Munkagépek | 240 |
| Szabadföldi korai termesztésre alkalmas zöldségfajták | 243 |
| Adatok a szabadföldi korai termesztéshez | 248 |
| Palántanevelés időbeosztása | 248 |
| Egy szaporítóládába vetendő magmennyiség | 250 |
| Egy országos méretű melegágyi ablak alá tűzdelhető palánták | 251 |
| Egy szaporítóládába tűzdelhető palánták | 251 |
| 1 kh növényhez szükséges melegágyi ablak mennyiség | 252 |
| Tudnivalók a zöldséghajtatáshoz | 253 |
| A hajtásban leggyakrabban szereplő zöldségfélék hőigénye | 253 |
| 1000 m2 hajtatáshoz szükséges szaporítófelület | 254 |
| Zöldséghajtató ill. palántanevelő telepek elhelyezése, berendezése | 255 |
| Idomacélok, ablakok, takarók | 257 |
| Teljesítmények a palántanevelési munkákban | 260 |
| Melegyágyi telepek nagyüzemi és kisüzemi munkamódszereinek összehasonlítása | 261 |
| Útmutató a zöldségmagtermesztéshez | 262 |
| A dugványok átteleltetése | 262 |
| Dugványszükséglet | 264 |
| Vetőmagszükséglet és a kat. holdankénti növényszám | 266 |
| Termésbecslés | 269 |
| Borsó és bab cséplése | 276 |
| Termesztőberendezések | 278 |
| Termesztőberendezések kihasználása | 278 |
| Központi fűtés kazánjainak és fűtőcsöveinek fontosabb adatai | 283 |
| A fűtőberendezések méretezése a fűtéshez szükséges hőmennyiség alapján | 306 |
| A fűtési költségek kiszámítása és elosztása az egyes kultúrákra | 313 |
| Dísznövénytermesztés | |
| Ne feledkezzék meg | 321 |
| Dísznövények hőigénye | 324 |
| Vágott zöld termeszése | 325 |
| Szabadföldi vágott zöldek | 325 |
| Üvegházi vágott zöldek | 328 |
| Szalmavirágok, száraz virágdíszek | 329 |
| Munkahelyek, lakások díszítésére alkalmas cserepes növények | 333 |
| Napos helyiségbe valók | 333 |
| Árnyékos helyiségbe valók | 335 |
| Díszfákról röviden | 338 |
| Növényvédelem | |
| Raktározott termények betegségei és kártevői | 351 |
| Burgonya | 351 |
| Hagymafélék | 355 |
| Gyökérzöldségek | 357 |
| Káposztafélék | 359 |
| Hüvelyesek (bab, borsó) | 360 |
| Aszalványok (szárított gyümölcs, zöldségfélék) | 362 |
| Alma | 364 |
| Szakirodalmi tájékoztató | |
| Gyümölcstermesztés | 369 |
| Szőlőtermesztés | 373 |
| Borászat | 375 |
| Zöldségtermesztés | 376 |
| Dísznövénytermesztés és kertművészet | 379 |
| Növényvédelem | 381 |
| Általános kertészeti szakkönyvek | 383 |
| Termelőszövetkezeti szakirodalmi tájékoztató | 387 |
| A kertészettel kapcsolatos fontosabb intézmények | |
| Szakigazgatás | 389 |
| Szakoktatás | 389 |
| Kutatás - kísérletügy | 390 |
| Egyéb intézetek és intézmények | 392 |
| Nevezetesebb kertészeti árutermelő állami gazdaságaink | 393 |
| Általános tudnivalók | |
| Postai díjszabások | 401 |
| Mértékegységek | 402 |
| Területszámítás | 404 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.