1.035.008

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növénytermesztés kézikönyve 1-2.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. kötet
Előszó (Láng Géza)7
FAJTA ÉS VETŐMAG (Jónap Lajos - Kováts András - Penyigey Dénes)
A növényfajták a termesztésben13
A fajta jelentősége13
A fajta megválasztása13
A hazai fajtaminősítés kialakulása14
A fajtaminősítés fokozatai16
A termeléstechnikai eljárások minősítési fokozatai17
A vetőmag18
A szaporítóanyagok jellemzése18
A vetőmag termesztési értéke18
Fajtaazonosság és fajtatisztaság19
Származási érték19
A vetőmag minősége20
Tisztaság20
Csírázóképesség21
Csíraalvás23
Keményhéjúság23
Használati érték24
Egészségi állapot25
Nagyság, alak, teltség, súly26
Egyenletesség (osztályozottság)27
Érettség28
Szín, fény, szag28
Víztartalom29
Vegyi összetétel30
Mintavétel30
A vetőmag minősítése32
Életképesség és életrevalóság32
Életképesség32
Életrevalóság34
A vetőmag előkészítése37
A vetőmagtermesztés és ellátás rendszere (Kováts András)41
Irodalom43
GABONAFÉLÉK
A gabonafélék jelentősége47
A búza (Láng Géza)48
Jelentősége48
Termesztése világviszonylatban48
Termesztése Magyarországon51
Botanikai és élettani jellemzése53
Rendszertana53
Egyedfejlődés57
A fejlődés szakaszai (stádiumai)58
A fejlődés fázisai58
A fajtaválaszték kialakulása66
A fajták értékelése68
Az őszi búza69
Termesztett fajták69
A fajta megválasztása72
Éghajlatigény73
Talajigény74
Helye a vetésforgóban75
Elővetemény75
Talajelőkészítés78
A magágy előkészítése78
A talajelőkészítés általános irányelvei79
Trágyázás81
Vetés89
Ápolás93
Termésbecslés95
Betakarítás95
A termés kezelése és minősítése103
A tavaszi búza107
Jelentősége107
Termesztett fajta107
Kompolti szálkás tavaszi búza107
Agrotechnika 108
Irodalom109
A rozs (Bauer Ferenc)112
Jelentősége112
Termesztése világviszonylatban112
Termesztése Magyarországon113
Rendszertana114
Egyedfejlődés115
Fejlődési szakaszok115
Termesztett fajták119
A fajtaválaszték kialakulása119
A fajták értékelése120
Nemesített fajták120
Éghajlat- és talajigény122
Helye a vetésforgóban123
Talajelőkészítés124
Trágyázás125
Vetőmag előkészítés, vetés126
Ápolás127
Betakarítás128
A termés minősége128
Irodalom130
A takarmányrozs (Varga János)131
Jelentősége131
Termesztett fajták131
Éghajlat és talajigény132
Agrotechnika132
Az árpa (Láng Géza)133
Jelentősége133
Rendszertana134
Botanikai és élettani jellemzése136
Az őszi árpa138
Termesztett fajták138
Éghajlat- és talajigény140
Helye a vetésforgóban140
Talajelőkészítés és trágyázás141
Vetés, ápolás141
Betakarítás141
A tavaszi árpa142
Takarmány- és sörárpa142
Termesztett fajták143
Éghajlatigény144
Talajigény145
Helye a vetésforgóban145
Trágyázás146
Vetés147
Ápolás149
Betakarítás150
A termés minősége150
A zab (Láng Géza)155
Származása155
Jelentősége155
Termesztése világviszonylatban és hazánkban155
Rendszertana157
Botanikai és élettani jellemzése158
Termesztett fajták159
Éghajlatigény160
Talajigény160
Helye a vetésforgóban161
Talajelőkészítés161
Trágyázás161
Vetés162
Ápolás163
Betakarítás164
A termés minősége164
Irodalom164
A búza, a rozs, az árpa és a zab kártevői és betegségei (Láng Géza)166
Kártevők166
Betegségek170
Kisebb jelentőségű gabonafélék173
A pohánka (Varga János)173
Jelentősége173
Botanikai és élettani jellemzés174
Éghajlati- és talajigénye174
Helye a vetésforgóban174
Talajelőkészítés, trágyázás175
Vetés, ápolás175
Betakarítás, termés175
Betegségek és kártevők176
A mohar (Varga János)176
Jelentősége176
Botanikai és élettani jellemzés177
Termesztett fajta178
Éghajlat- és talajigény178
Agrotechnika178
Betegségek és kártevők179
A rövidszálkás vagy szálkátlan óriásmohar (csumiz) (Varga János)179
Jelentősége179
Botanikai és élettani jellemzés180
Éghajlat- és talajigény180
Agrotechnika180
A köles (Varga János)
Jelentősége181
Rendszertana182
Botanikai és élettani jellemzése182
Termesztett fajták183
Éghajlatigény184
Talajigény184
Helye a vetésforgóban184
Talajelőkészítés, trágyázás185
Vetés, ápolás185
Betakarítás, termés186
Betegségek és kártevők186
A kölesfű vagy japán köles (Varga János)
Jelentősége186
Botanikai és élettani jellemzés187
Éghajlat és talajigény187
Agrotechnika188
A kanáriköles (Varga János)188
Jelentősége188
Botanikai és élettani jellemzés189
Éghajlat- és talajigény189
Agrotechnika189
A kukorica (Győrffy Béla - I'só István)190
Jelentősége190
A kukoricatermelés helyzete190
A termésátlagok alakulása193
A kukorica a világkereskedelemben193
A kukorica felhasználása193
A kukorica termelése Magyarországon194
A kukorica önköltsége196
A kukorica rendszertana197
Származás197
A kukoricák csoportosítása197
Gazdasági csoportosítás200
Botanikai és élettani jellemzés. Egyedfejlődés202
Szervfejlődés202
Csírázás és kelés202
Gyökérrendszer205
Fattyasodás206
A főhajtás növekedése207
Virágzás, megtermékenyülés209
Érés210
A fajtahibrid megválasztása211
Maghibridek212
Éghajlatigény218
Talajigény219
Helye a vetésforgóban220
A kukoricsatermesztés hatása a talajra220
A kukorica-búza növényi sorrend problémái220
A kukorica termesztése monokultúrában221
Talajelőkészítés223
Trágyázás228
A kukorica ásványos táplálkozása228
Szervestrágyázás230
Műtrágyázás233
A trágyázás hatása a kukorica minőségére236
A kukoricatrágyázás irányelvei237
A vetőmag termesztése és előkészítése238
A vetés240
A vetés ideje240
A vetés mélysége242
A tenyészterület, a tőszám243
A vetés módja245
Ápolás249
Kapálás249
Vegyszeres gyomirtás250
Egyelés253
Fattyazás254
Öntözés255
Különböző növénytermesztési tényezők hatása257
Törés, betakarítás260
Kézi betakarítás260
Gépesített kukoricabetakarítás261
Tárolás264
A termés minősége, összetétele265
A csemegkukorica termesztése267
Éghajlat- és talajigény268
Fajták268
Agrotechnika269
Érés és törés270
A kukorica betegségei és kártevői271
Betegségek271
Állati kártevők273
Irodalom275
A cirok (Bajai Jenő)280
Jelentősége280
A cirok- (Sorghum) nemzetség rendszertana281
Gyakorlati jellemzés281
Élettani jellemzés. Egyedfejlődése284
Éghajlat- és talajigény285
Magtermesztés 289
Szárítás290
A seprűcirok290
Termesztett fajták290
Agrotechnika293
Betegségek és kártevők297
A cukorcirkok298
Termesztett fajták298
Agrotechnika301
Betegségek, kártevők303
A szemes cirok304
Jelentősége304
Termesztett fajták304
Éghajlat- és talajigény306
Agrotechnika307
Betegségek, kártevők310
Szudáni cirokfű311
Jelentősége311
Botanikai és élettani jellemzés312
Termesztett fajták313
Éghajlat- és talajigény313
Agrotechnika313
Betegségek és kártevők317
Irodalom317
A rizs (Petrasovits Imre)320
Jelentősége320
Elterjedése321
Botanikai és élettani jellemzés322
Termesztett fajták328
Éghajlatigény331
Talajigény331
Vízigény332
Helye a vetésforgóban334
Trágyázás336
Talajelőkészítés339
Vetőmag, vetés előkészítés341
Ápolás345
Betakarítás347
Termés349
Betegségek, kártevők349
A rizstermesztés műszaki feltételei353
Irodalom353
A HÜVELYESEK
Termesztésük jelentősége (Somorjai Ferenc)357
Közös tulajdonságaik357
A borsó (Somorjai Ferenc)360
Jelentősége360
Botanikai és élettani jellemzés361
Termesztett fajták362
Sima magvú, vagy kifejtő borsók362
Velőborsók364
Cukorborsók365
Takarmányborsók366
Zöldtakarmány termesztésére alkalmas borsófajták367
Éghajlatigény368
Talajigény368
Helye a vetésforgóban369
Trágyázás369
Talajelőkészítés370
Vetés370
Ápolás371
Betakarítás, tárolás372
Mezei borsó374
Őszi mezei borsó374
Homoki borsó374
A borsóbetegségek és kártevők375
Irodalom376
A bab (Csatári Szűts Kálmán - Komjáti István)377
Jelentősége377
Botanikai és élettani jellemzés378
Fehér babfajták378
Gyöngybabok378
Középbabok379
Cukorbabok379
Hosszú és lapos babok380
Nagy szemű fehér babok380
Színes babfajták380
Fürjbabok380
Barna babok381
Zöldbabfajták382
Éghajlatigény383
Talajigény383
Helye a vetésforgóban383
Trágyázás384
Talajelőkészítés, vetés384
Ápolás386
Betakarítás386
Termés387
Betegségek, kártevők387
Irodalom389
A lencse (Somorjai Ferenc)390
Jelentősége390
Botanikai és élettani jellemzés391
Termesztett fajták391
Kis magvú lencsék391
Közepes magvú lencsék391
Nagy magvú lencsék392
Éghajlat- és talajigény393
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás 393
Vetés393
Ápolás, betakarítás, termés393
Betegségek, kártevők394
Irodalom394
A szója (Somorjai Ferenc)395
Jelentősége395
Botanikai és élettani jellemzés397
Termesztett fajták398
Éghajlatigény400
Talajigény401
Vetésforgó, trágyázás401
Talajelőkészítés402
Vetés 402
Ápolás404
Öntözés404
Betakarítás, tárolás405
A szója mint szálas takarmány406
Betegségek, kártevők406
Irodalom407
A homoki bab (Antal József)407
Jelentősége407
Botanikai és élettani jellemzés408
Termesztett fajták409
Éghajlatigény, Talajigény409
Agrotechnika409
Betegségek, kártevők410
Irodalom410
A lóbab (Somorjai Ferenc)410
Jelentősége410
Botanikai és élettani jellemzés411
Termesztett fajták411
Éghajlat- és talajigény412
Agrotechnika412
Betegségek, kártevők413
Irodalom413
A szegletes lednek (Somorjai Ferenc - Vezekényi Enikő)413
Jelentősége413
Botanikai és élettani jellemzés414
Termesztett fajták414
Éghajlat- és talajigény415
Agrotechnika415
Betegségeki, kártevők417
Irodalom417
Csicseri borsó (Antal József - Schormann Károly)417
Jelentősége417
Botanikai és élettani jellemzés418
Termesztett fajták418
Éghajlat- és talajigény418
Agrotechnika419
Betegségek, kártevők420
Irodalom420
A csillagfürt (Antal József - Németh György)421
Jelentősége421
Botanikai és élettani jellemzés423
Termesztett fajok és fajták424
Sárga virágú csillagfürt424
Fehér virágú csillagfürt426
Egyéb fajok426
Keskeny levelű csillagfürt426
Évelő csillagfürt426
Éghajlatigény427
Talajigény427
Vetésforgó, trágyázás427
Talajelőkészítés428
Vetőmag-előkészítés, vetés, ápolás428
Betakarítás, tárolás, termés430
Betegségek, kártevők430
Betegségek430
Kártevők431
Irodalom431
A földimogyoró (Somorjai Ferenc)433
Jelentősége433
Botanikai és élettani jellemzés433
Éghajlat- és talajigény434
Agrotechnika434
Kártevők és betegségek435
Irodalom436
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK
A burgonya (Csák Zoltán)439
Jelentősége439
Származása és elterjedése439
A burgonyatermesztés alakulása441
A burgonya hasznosítása444
Botanikai és élettani jellemzés450
Növénytani leírás450
A burgonya tápanyagai451
A hő és fényviszonyok hatása453
Termesztett fajták453
Éghajlatigény471
Talajigény472
Helye a vetésforgóban473
Trágyázás475
Istállótrágyázás475
Zöldtrágyázás475
Műtrágyázás477
Talajelőkészítés479
Vetőgumó-előkészítés480
Ültetés482
Ápolás484
Betakarítás486
Tárolás488
A vetőburgonya termesztése492
Szártalanított vetőburgonya termesztése494
A burgonya nyári ültetése495
Előhajtatott korai burgonya496
Fojtott vagy tarlóburgonya497
Betegségek (Hinfner Kálmán)497
Kelési betegségek498
Kelés után jelentkező betegségek499
Kifejlett növények betegségei: leromlás, vírusos betegségek499
Levélbetegségek501
Fertőző hervadások502
Gumóbetegségek502
A gumó külsején felismerhető betegségek503
A gumú átmetszetében megállapítható betegségek505
Kártevők506
Irodalom508
A csicsóka (I'só István)509
Jelentősége509
Botanikai és élettani jellemzés510
Termesztett fajták
Éghajlat- és talajigény510
Agrotechnika510
Betegségek, kártevők511
Irodalom512
Répafélék513
Botanikai és élettani jellemzés (Magassy Lajos)513
Külső alaktan513
Belső alaktan516
Egyedfejlődés517
Kémiai összetétel518
A cukorrépa (Szemző Béla)520
Jelentősége520
Termesztésének története523
Termesztett fajták525
Diploid fajták526
Poliploid fajták526
Éghajlatigény527
Fény és hő528
Nedvesség528
Talajigény530
Helye a vetésforgóban531
Trágyázás532
Tápanyagok533
Szervestrágyák533
Zöldtrágyázás534
Műtrágyák535
Permetező trágyázás538
Talajelőkészítés539
Vetés541
Ápolás544
Öntözés548
Betakarítás550
Szedés550
Kézi szedés551
Gépi betakarítás552
Elszállítás, tárolás553
A termés felhasználása554
Répamag-termesztés554
Betegségek557
Állati kártevők559
A takarmányrépa (Csitkovics Antal)562
Jelentősége562
Termesztett fajták563
Diploid fajták564
Poliploid fajta565
Éghajlat- és talajigény565
Helye a vetésforgóban565
Trágyázás565
Talajelőkészítés, vetés566
Ápolás566
Betakarítás566
Magtermesztés567
Betegségek, kártevők567
Egyéb gyökérnövények568
A murokrépa (Dobrovszky István)568
Jelentősége568
Botanikai és élettani jellemzés569
Termesztett fajták569
Agrotechnika570
Betegségek, kártevők571
A tarlórépa (Dobrovszky István)571
Jelentősége571
Botanikai és élettani jellemzés572
Termesztett fajták573
Éghajlat- és talajigény573
Agrotechnika574
Magtermesztés574
Betegségek, kártevők575
A cikória (Csitkovics Antal)
Jelentősége575
Botanikai és élettani jellemzés576
Termesztett fajta576
Éghajlat- és talajigény576
Agrotechnika577
Betegségek, kártevők578
Irodalom578
2. kötet
A KOBAKOSOK (Penyigey Dénes)
Jelentőségük601
A takarmánytök602
Jelentősége602
Származása604
Botanikai és élettani jellemzése605
Termesztett fajok606
Termesztett fajták607
Éghajlatigény609
Talajigény610
Helye a vetésforgóban610
Trágyázás611
Talajelőkészítés611
Vetés612
Ápolás613
Öntözés613
Betakarítás, tárolás614
Vetőmagtermesztés614
Betegségek, kártevők615
A takarmány-görögdinnye616
Jelentősége616
Elterjedése617
Botanikai és élettani jellemzés618
Termesztett fajták619
Éghajlati- és talajigény620
Helye a vetésforgóban620
Vetés620
Ápolás621
Betakarítás, a termés tárolása, hasznosítása621
Magszedés622
Betegségek, kártevők622
Irodalom623
OLAJNÖVÉNYEK
Jelentősége627
A napraforgó (Kurnik Ernő)631
Jelentősége631
Botanikai és élettani jellemzés632
Faji sajátosságok632
Származása és rendszertana633
Termesztett fajták634
Éghajlat- és talajigény, trágyázás637
Helye a vetésforgóban638
Talajelőkészítés638
Vetés 639
Ápolás640
Betakarítás641
A termés és kezelése641
A napraforgó egyéb hasznosítása642
Betegségek, kártevők644
Betegségek644
Állati kártevők645
Növényi kártevők646
A repce (Beke Ferenc)647
Jelentősége647
Botanikai és élettani jellemzés648
Éghajlatigény650
Talajigény, trágyázás650
Termesztett fajta651
Helye a vetésforgóban652
Talajelőkészítés, vetés652
Ápolás652
Betakarítás653
Betegségek, kártevők655
Az olajlen (Mohácsi Tivadar)656
Jelentősége656
Botanikai és élettani jellemzés658
Termesztett fajták659
Éghajlatigény660
Talajigény661
Helye a vetésforgóban661
Trágyázás661
Talajelőkészítés662
A vetőmag előkészítése662
Vetés663
Növényápolás664
Aratás665
A termés minősítése666
Betegségek, kártevők666
A ricinus (Kurnik Ernő)669
Jelentősége669
Botanikai és élettani jellemzés669
Termesztett fajták670
Éghajlat- és talajigény671
Trágyázás, talajelőkészítés671
Vetésforgó, vetés671
Ápolás672
Betakarítás, a termés kezelése672
Egyéb olajnövények673
A gomborka (Kurnik Ernő)673
Jelentősége673
Botanikai és élettani jellemzés673
Éghajlat- és talajigény673
Agrotechnika674
A sáfrányszeklice (Kurnik Ernő)674
Jelentősége674
A lallemancia (Kurnik Ernő)674
Jelentősége674
Botanikai és élettani jellemzés675
Agrotechnika675
A perilla (Kurnik Ernő)675
Jelentősége675
Botanikai és élettani jellemzése676
Éghajlat- és talajigény676
Agrotechnika676
Betakarítás, tárolás676
A szezám (Kurnik Ernő)677
Jelentősége677
Botanikai és élettani jellemzés678
Agrotechnika678
A tátorján (Krambe)678
Irodalom679
ROSTNÖVÉNYEK
A rostnövények jelentősége683
A kender (Bócsa Iván)684
Jelentősége684
Termesztésének története685
Botanikai és élettani jellemzés686
Termesztett fajták687
Éghajlatigény689
Talajigény689
Helye a vetésforgóban690
Trágyázás691
Talajelőkészítés692
Vetőmag, vetés693
Ápolás694
Betakarítás695
A termés minősítése695
Betegségek, kártevők701
Irodalom702
A rostlen (Botos Lajos)703
Jelentősége703
Botanikai és élettani jellemzés703
Termesztett fajta704
Éghajlatigény705
Talajigény705
Helye a vetésforgóban705
Talajelőkészítés706
Trágyázás706
A vetőmag előkészítése, vetés707
Ápolás707
Betakarítás708
A termés minősítése709
Öntözés711
Betegségek, kártevők711
A gyapot (Kovács Gábor)714
Jelentősége714
Botanikai és élettani jellemzés715
Éghajlat- és talajigény715
Agrotechnika716
Betegségek, kártevők717
Irodalom717
Egyéb textilnövények (Kovács Gábor)718
A kenaf718
A rami718
A csalán719
Trópusi rostnövények719
FŰSZERNÖVÉNYEK
A fűszernövények jelentősége (Bruder János)723
A vöröshagyma (Bruder János)724
Jelentősége724
Botanikai és élettani jellemzés725
Éghajlat- és talajigény726
Termesztett fajták727
Helye a vetésforgóban729
Trágyázás730
Talajelőkészítés730
A vetőmag előkészítése vetésre730
A dughagyma előkészítése ültetésre7303
A dughagyma növekedését és magszárbaindulását befolyásoló tényezők731
A hőkezelés fontossága734
A vöröshagyma-termesztés hároméves módja734
Dughagyma-termesztés (1 év)734
Magvetés734
Étkezési hagymatermesztés (2 év)736
A vöröshagyma-termesztés kétéves módja741
A hagymatermesztés gépesítése741
A metélőhagyma (Bruder János)743
Jelentősége, jellemzése743
Agrotechnika744
A póréhagyma (Bruder János)744
Jelentősége, jellemzése744
Agrotechnika744
A fokhagyma (Bruder János)745
Jelentősége, jellemzése745
Éghajlat- és talajigény745
Termesztett fajták745
Agrotechnika745
Betegségek, kártevők746
Betegségek746
Állati kártevők747
Fűszerpaprika (Wisnyovszky András)749
Jelentősége749
Botanikai és élettani jellemzés750
Termesztett fajták751
Nemcsípős fajták751
Csípős fajták752
Éghajlat- és talajigény753
Helye a vetésforgóban753
Trágyázás - Talajelőkészítés753
Vetés754
Ápolás754
Szedés, betakarítás, tárolás755
Öntözés755
Betegségek, kártevők755
A komló (Mészáros Ferenc)757
Jelentősége 757
Botanikai és élettani jellemzés757
Termesztett fajták759
Éghajlat- és talajigény760
Telepítés761
Trágyázás761
Ápolás762
Betakarítás764
Betegségek, kártevők765
Betegségek765
Kártevők766
Irodalom766
GYÓGY- ÉS ILLÓOLAJ-NÖVÉNYEK
Jelentőségeük (Szathmáry Géza)769
A hasznosítás általános módszerei770
Szárítás770
Illóolaj-feldolgozás771
Az anyarozs (Békésy Miklós)772
Jelentősége772
Botanikai és élettani jellemzés773
Éghajlat- és talajigény773
Anyarozs-termesztés771
A termés kezelése776
Betegségek, kártevők776
A mák (Balogha Sándor)778
Jelentősége778
Botanikai és élettani jellemzés779
Termesztett fajták779
Éghajlat- és talajigény781
Vetésforgó, trágyázás781
Talajelőkészítés, vetés781
Ápolás782
Betakarítás783
Termés784
Betegségek, kártevők785
Egyéb gyógy- és illóolaj-növények787
A mustár (Szathmáry Géza)787
Jelentősége787
Botanikai és élettani jellemzés787
Agrotechnika787
Az ánizs (Szathmáry Géza)789
Jelentősége789
Botanikai és élettani jellemzés790
Éghajlat- és talajigény790
Agrotechnika791
A koriander (Szathmáry Géza)792
Jelentősége792
Botanikai és élettani jellemzés792
Éghajlat- és talajigény793
Agrotechnika793
A konyhakömény (Szathmáry Géza)794
Jelentősége794
Botanikai és élettani jellemzés795
Éghajlat- és talajigény795
Agrotechnika795
Betegségek, kártevők797
Az édeskömény (Szathmáry Géza)797
Jelentősége799
Botanikai és élettani jellemzés798
Éghajlat- és talajigény798
Agrotechnika798
A kapor (Szathmáry Géza)799
Jelentősége799
Botanikai és élettani jellemzés800
Éghajlat- és talajigény800
Agrotechnika800
Az orvosi lestyán (Szathmáry Géza)801
Jelentősége801
Botanikai és élettani jellemzése803
Talajigény804
Agrotechnika804
A levendula (Szathmáry Géza)805
Jelentősége805
Botanikai és élettani jellemhzése806
Talajigény806
Trágyázás806
Talajelőkészítés806
Szaporítűs, ápolás807
Betakarítás, termés809
A muskotályzsálya (Szathmáry Géza)810
Jelentősége, jellemzése810
Agrotechnika811
A bazsalikom (Szathmáry Géza)811
Jelentősége, jellemzése811
Agrotechnika812
A borsfű (Szathmáry Géza)813
Jelentősége, jellemzése813
Agrotechnika813
A majoranna (Szathmáry Géza)814
Jelentősége, jellemzése814
Talajigény, trágyázás814
Agrotechnika815
A borsosmenta (Balogh Sándor)816
Jelentősége816
Botanikai és élettani jellemzése817
Talajigény, trágyázás817
Szaporítás, ápolás818
Öntözés819
Betakarítás819
Betegségek, kártevők820
A fodormenta (Szathmáry Géza)821
Jelentősége, jellemzése821
Agrotechnika821
A metelmaszlag (Szathmáry Géza)822
Jelentősége, jellemzése822
Agrotechnika822
Betakarítás823
Az orvosi csucsor (Földesi Dezső)824
Jelentősége824
Botanikai és élettani jellemzés825
Talajigény, trágyázás825
Talajelőkészítés, szaporítás826
Ápolás827
Betakarítás827
Magtermesztés828
Betegségek, kártevők828
A gyapjas gyűszűvirág (Szathmáry Géza)829
Jelentősége, jellemzése829
Talajigény, trágyázás830
Vetés, ápolás830
Betegségek, kártevők831
A piros gyűszűvirág (Szathmáry Géza)831
Jelentősége, jellemzése831
Agrotechnika832
A benedekfű (Szathmáry Géza)832
Jelentősége, jellemzése832
Agrotechnika835
A tárkányüröm (Szathmáry Géza)835
Jelentősége, jellemzése835
Agrotechnika836
A rovarporvirág (piretrum) (Szathmáry Géza)837
Jelentősége, jellemzése837
A körömvirág (Szathmáry Géza)838
Irodalom839
A dohány (Penyigey Dénes)841
Jelentősége841
A dohány és a dohányzás története842
Termesztése világviszonylatban845
Termesztése hazánkban845
Botanikai és élettani jellemzés848
Rendszertani helye848
Növénytani leírása849
Élettani jellemzése851
A dohánylevél vegyi összetétele852
Termesztett fajok és fajták856
Éghajlatigény861
Talajigény863
Helye a vetésforgóban863
Trágyázás864
Talajelőkészítés867
Palántanevelés868
Ültetés875
Ápolás878
Betakarítás880
Szárítás, kezelés884
A termés előkészítése és átadása889
A dohánytermesztés különleges ágai891
A dohány további kezelése, fermentálása896
A dohány pótlása898
Betegségek, kártevők898
Károsító környezeti tényezők899
Palántakori betegségek és kártevők900
Szántóföldi betegségek902
Betakarítás után fellépő betegségek904
Állati kártevők905
Gyomnövények906
Irodalom906
TAKARMÁNYNÖVÉNYEK
A lucerna (Böjtös Zoltán)911
Jelentősége911
Hasznosítása912
Származása és elterjedése913
A lucerna rendszertana919
A lucerna egyedfejlődése922
Fejlődés- és táplálkozás-élettani vonatkozások928
Termesztett fajták937
Éghajlatigény941
Talajigény942
Helye a vetésforgóban945
Trágyázás946
Talajelőkészítés949
A vetőmag előkészítése949
Vetés951
Ápolás953
Öntözés954
Vetőmagtermesztés956
Betegségek, kártevők965
Betegségek965
Állati kártevők968
Irodalom973
Herefélék (Jánossy Andor)976
Származás, elterjedés976
A vöröshere (Jánossy Andor)978
Jelentősége978
Származás, elterjedés979
Rendszertani megoszlás981
Botanikai és élettani jellemzés981
Termesztett fajták984
Elismert fajták985
Tájfajták985
Éghajlat- és talajigény987
Trágyázás989
Helye a vetésforgóban991
Talajelőkészítés993
Vetés994
Ápolás és betakarítás995
A termés tartósítása995
A termés tartósítása998
Öntözés999
Magtermesztés1000
Betegségek, kártevők1002
Gombabetegségek1002
Vírusbetegségek1003
Élősködők1003
Állati kártevők1003
A fehérhere (Jánossy Andor)1005
Jelentősége1005
Rendszertani formák1006
Botanikai és élettani jellemzés1006
Termesztett fajta1007
Lovászpatonai fehérhere1007
Éghajlat- és talajigény1008
Vetésforgó, trágyázás1008
Agrotechnika1008
Betegségek, kártevők1009
A korcshere (Jánossy Andor)1010
Jelentősége1010
Rendszertani változatok1010
Botanikai és élettani jellemzés1011
Termesztett fajták1011
Éghajlat- és talajigény1011
Agrotechnika1011
A baltacím (Varga János)1013
Jelentősége1013
Termesztése világviszonylatban1013
Termesztése Magyarországon1014
Botanikai és élettani jellemzés1014
Rendszertana1014
Faji sajátosságok1015
Termesztett fajták1016
Éghajlatigény1016
Talajigény1016
Helye a vetésforgóban1017
Talajelőkészítés1017
Trágyázás1018
Vetés1018
Ápolás1019
Betakarítás, termés1020
Vetőmagtermesztés1020
Betegségek, kártevők1022
A szarvaskerep (Sárközy Péter)1023
Jelentősége1023
Botanikai és élettani jellemzés1024
Termesztett változatok1024
Éghajlat- és talajigény1025
Vetésforgó, trágyázás1025
Agrotechnika1025
Betegségek, kártevők1027
A fehér virágú somkóró (Varga János)1028
Jelentősége1028
Termesztése világviszonylatban1029
Termesztése Magyarországon1029
Botanikai és élettani jellemzés1029
Rendszertana1029
Faji sajátosságok1030
Éghajlatigény1030
Talajigény1031
Helye a vetésforgóban1031
Talajelőkészítés1031
Trágyázás1031
Vetés1032
Ápolás1032
Betakarítás1033
Beiktatása a kettős termesztésbe1034
A várható termés és minősége1034
Vetőmagtermesztés1034
Betegségek, kártevők1035
A nyúlszapuka (Varga János)1036
Jelentősége1036
Botanikai és élettani jellemzés1037
Éghajlat- és talajigény1037
Helye a vetésforgóban1037
Agrotechnika1038
Magtermesztése1038
Betegségek, kártevők1039
A bíborhere (Jánossy Andor)1040
Jelentősége1040
Rendszertani változatai és formái1041
Botanikai és élettani jellemzés1041
Termesztett fajták1041
Éghajlat- és talajigénye1042
Vetésforgó, trágyázás1042
Talajelőkészítés, vetés1043
Ápolás, betakarítás1044
Betegségek, kártevők1045
Egyéb pillangósvirágú takarmánynövények1046
Az alexandriai here (Jánossy Andor)1046
Jelentősége1046
Botanikai és élettani jellemzés1047
Agrotechnika1047
A perzsahere (Jánossy Andor)1048
Jelentősége1048
Botanikai és élettani jellemzés1049
Éghajlat- és talajigény1049
Agrotechnika1050
A földbentermő here (Jánossy Andor)1050
Jelentősége1050
Botanikai és élettani jellemzés1051
Termesztett fajták1051
Agrotechnika1051
A szeradella (Varga János)1052
Jelentősége1052
Botanikai és élettani jellemzés1053
Éghajlat- és talajigény1053
Agrotechnika1053
Betegségek, kártevők1054
A görögszéna (Varga János)1055
A japánhere (Varga János)1055
A villongó silbige (Varga János)1056
A kudzu (Varga János)1056
Irodalom1057
A keveréktakarmányok (Totth Jenő)1059
Jelentőségük1059
Őszi keveréktakarmányok1060
Keszthelyi keverék1060
Szöszös bükköny1061
Rozsos szöszös bükköny1062
Őszi árpás szöszös bükköny1063
Őszi búzás szöszös bükköny1063
Pannonbükköny1063
Őszi borsós keverék1064
Legány-féle keverék1064
Rozsos bíborhere1065
Tavaszi keveréktakarmányok1065
Tavaszi bükköny1065
Zabos borsós napraforgó1067
Borsós, bükkönyös napraforgó1067
Borsós csalamádé1067
Szójás csalamádé1068
Termesztett bükkönyfajták1068
Őszi bükköny1068
Tavaszi bükköny1070
Nem pillangósvirágú takarmánynövények
A kukoricacsalamádé (Győrffy Béla és I'só István)1071
Jelentősége1072
Éghajlat- és talajigénye1072
Helye a vetésforgóban1072
Trágyázás - talajelőkészítés1072
A termesztendő fajta megválasztása1073
Vetés - ápolás1074
Betakarítás1074
Irodalom1075
A silókukorica (Győrffy Béla és I'só István)1075
Termesztett hibridek1075
A fehér mustár (Varga János)1080
Jelentősége1080
Agrotechnika1080
A csibehúr (Varga János)1081
Jelentősége1081
Botanikai és élettani jellemzés1081
Éghajlati- és talajigény1081
Agrotechnika1082
Betegségek, kártevők1083
A takarmánykáposzta (Varga János)1083
Jelentősége1083
Botanikai és élettani jellemzés1084
Termesztett fajta1085
Óvári takarmánykáposzta1085
Éghajlat- és talajigény1085
Helye a vetésforgóban1086
Talajelőkészítés - trágyázás1086
Vetés - ápolás1086
Betakarítás1087
Vetőmagtermesztés1087
Betegségek, kártevők1088
Betegségek 1088
Kártevők1088
A takarmány-kelkáposzta (Varga János)1089
Jelentősége1089
Botanikai és élettani jellemzés1089
Termesztett fajta1089
Éghajlat- és talajigény1090
Agrotechnika1090
A sima- és fodros levelű takarmánymályva (Varga János)1091
Jelentősége1091
Botanikai és élettani jellemzés1091
Éghajlat- és talajigény1091
Agrotechnika1092
Betegségek, kártevők1093
Az érdes levelű nadálytő (Varga János)1093
Irodalom1093
A TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA
A takarmányok tartósítása szárítással (Vámosi Jenő)1099
Általános tudnivalók1099
Szénakészítés renden1100
Folyamata, technológiája és munkaerő igénye1100
A szénabetakarítási veszteségek1102
A széna tárolása1110
Állványos szénaszárítás1114
Hagyományos módszerek1114
A bólyi állványos szárítás1115
Nagyállványos szénaszárítás1118
Szellőztetéses szénaszárítás1119
Általános irányelvek1119
A szellőztetéses szárítás története1120
A szellőztetéses szárítás módszerei1120
A szellőztetéses kazalszárító elhelyezése1129
A szellőztetéses szárítás folyamata1129
A száraz takarmány súlyának kiszámítása1134
A szellőztetéses szárítás időjárási feltételeli1136
A szellőztetéses szénaszárítás végrehajtása1137
Szecskázott és bálázott széna szellőztetése és szárítása1147
A szálas takarmány pogácsázása1148
Üzemelési adatok1148
Tápanyag-, karotintartalom és terméseredmények1148
A szellőztetéses szárítás további lehetőségei1149
Szárítás előmelegített levegővel1150
Mesterséges vagy forrólevegős szárítás1150
A forrólevegő eljárás1150
A forrólevegős szárítóberendezések1152
A zöldtakarmány-liszt készítése1153
Mesterségesen szárított takarmányok tárolása és felhasználása1154
Irodalom1155
A takarmányok tartósítása silózással1159
A silózás jelentősége1159
A silózással kapcsolatos biológiai folyamatok1161
Az önmelegés szakasza1162
A szilázs minősége1167
A fontosabb takarmánysiló-típusok1171
A hazai gyakorlatban elterjedt silótípusok1171
Régebbi silótípusok1175
Egyéb silótípusok1176
A siló típusa és a szilázs minősége1178
Silózásra alkalmas növények1179
A silózás gyakorlati végrehajtása1180
A gazdaságosság növelése a silózásban1191
Nehezen és közepesen erjeszthető növények silózása1193
A takarmányok silózás előtti fonnyasztása1193
Biztosítóanyagok1195
Nehezen és könnyen erjeszthető növények kevert silózása1199
Mérgező gázok a silóban1199
Irodalom1200
Kiegészítő irodalom1202
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv