| 1. kötet | |
| Előszó (Láng Géza) | 7 |
| FAJTA ÉS VETŐMAG (Jónap Lajos - Kováts András - Penyigey Dénes) | |
| A növényfajták a termesztésben | 11 |
| A fajta jelentősége | 11 |
| A fajta megválasztása | 11 |
| A hazai fajtaminősítés kialakulása | 12 |
| A vetőmag | 16 |
| A szaporítóanyagok jellemzése | 16 |
| A vetőmag termesztési értéke | 16 |
| Fajtaazonosság és fajtatisztaság | 16 |
| Származási érték | 17 |
| A vetőmag minősége | 18 |
| Tisztaság | 18 |
| Csírázóképesség | 19 |
| Csíraalvás | 21 |
| Keményhéjúság | 22 |
| Használati érték | 23 |
| Egészségi állapot | 23 |
| Nagyság, alak, teltség, súly | 24 |
| Egyenletesség (osztályozottság) | 26 |
| Érettség | 27 |
| Szín, fény, szag | 27 |
| Víztartalom | 28 |
| Vegyi összetétel | 29 |
| Mintavétel | 29 |
| A vetőmag minősítése | 31 |
| Életképesség és életrevalóság | 31 |
| Életképesség | 31 |
| Életrevalóság | 33 |
| A vetőmag előkészítése | 36 |
| A vetőmagtermesztés és ellátás rendszere (Kováts András) | 40 |
| A vetőmag mennyisége | 43 |
| A vetőmagmennyiség kiszámítása | 44 |
| Irodalom | 47 |
| GABONAFÉLÉK | |
| A gabonafélék jelentősége | 51 |
| A búza (Láng Géza) | 52 |
| Jelentősége | 52 |
| Termesztése világviszonylatban | 52 |
| Termesztése Magyarországon | 55 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 57 |
| Rendszertana | 57 |
| Egyedfejlődés | 62 |
| A fejlődés szakaszai (stádiumai) | 62 |
| A fejlődés fázisai | 62 |
| A fajtaválaszték kialakulása | 72 |
| A fajták értékelése | 75 |
| Az őszi búza | 75 |
| Termesztett fajták | 75 |
| A fajta megválasztása | 79 |
| Éghajlatigény | 80 |
| Talajigény | 81 |
| Helye a vetésforgóban | 82 |
| Talajelőkészítés | 85 |
| A magágy előkészítése | 85 |
| A talajelőkészítés általános irányelvei | 86 |
| Trágyázás | 88 |
| Vetés | 94 |
| Ápolás | 98 |
| Termésbecslés | 100 |
| Betakarítás | 104 |
| A termés kezelése és minősítése | 104 |
| A tavaszi búza | 108 |
| Jelentősége | 108 |
| Minősített fajta | 109 |
| Agrotechnika | 109 |
| Irodalom | 110 |
| A rozs (Bauer Ferenc) | 113 |
| Jelentősége | 113 |
| Termesztése világviszonylatban | 113 |
| Termesztése Magyarországon | 114 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 116 |
| Rendszertana | 116 |
| Egyedfejlődés | 116 |
| Fejlődési szakaszok | 117 |
| A fajtaválaszték kialakulása | 120 |
| A fajták értékelése | 121 |
| Minősített fajták | 122 |
| Éghajlat- és talajigény | 122 |
| Helye a vetésforgóban | 123 |
| Talajelőkészítés | 124 |
| Trágyázás | 125 |
| Vetőmag előkészítés, vetés | 126 |
| Ápolás | 127 |
| Betakarítás | 127 |
| A termés minősége | 128 |
| Irodalom | 129 |
| A takarmányrozs (Varga János) | 130 |
| Jelentősége | 130 |
| Termesztett fajták | 130 |
| Éghajlat és talajigény | 130 |
| Agrotechnika | 130 |
| A Triticale (Szabó Miklós) | 131 |
| Jelentősége | 131 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 131 |
| Származása | 131 |
| Egyedfejlődés | 132 |
| A fajták értékelése | 132 |
| Minősített fajták | 133 |
| Éghajlat- és talajigény | 134 |
| Agrotechnika | 134 |
| A termés mennyisége és minősége | 135 |
| Irodalom | 137 |
| Az árpa (Láng Géza) | 138 |
| Jelentősége | 138 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 140 |
| Az őszi árpa | 142 |
| Minősített fajták | 142 |
| Éghajlat- és talajigény | 143 |
| Helye a vetésforgóban | 144 |
| Talajelőkészítés és trágyázás | 144 |
| Vetés, ápolás | 144 |
| Betakarítás | 146 |
| A tavaszi árpa | 146 |
| Takarmány- és sörárpa | 146 |
| Minősített fajták | 147 |
| Éghajlatigény | 148 |
| Talajigény | 148 |
| Helye a vetésforgóban | 149 |
| Talajelőkészítés | 149 |
| Trágyázás | 149 |
| Vetés | 151 |
| Ápolás | 152 |
| Betakarítás | 152 |
| A termés minősége | 153 |
| Irodalom | 157 |
| A zab (Láng Géza) | 158 |
| Származása | 158 |
| Jelentősége | 158 |
| Termesztése világviszonylatban és hazánkban | 158 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 160 |
| Termesztett fajták | 162 |
| Minősített őszi zabfajták | 162 |
| Minősített tavaszi zabfajták | 163 |
| Éghajlatigény | 163 |
| Talajigény | 164 |
| Helye a vetésforgóban | 164 |
| Talajelőkészítés | 164 |
| Trágyázás | 165 |
| Vetés | 166 |
| Ápolás | 166 |
| Betakarítás | 166 |
| A termés minősége | 168 |
| Irodalom | 168 |
| A gabonafélék termesztésének géprendszer (Voit Imre) | 169 |
| A talajművelés gépesítése | 169 |
| Trágyázás gépesítése | 175 |
| Vetés gépesítése | 177 |
| Növényápolás gépesítése | 181 |
| Növényvédelem gépesítése | 181 |
| Aratás | 185 |
| Aratva-cséplés | 186 |
| Kétmenetes aratva cséplés | 190 |
| A kombájnszalma betakarításának gépesítése | 192 |
| A gabonafélék növényvédelme (Rainiss Lajos) | 194 |
| Kártevők | 194 |
| Kórokozók | 198 |
| Gyomirtás | 202 |
| Kisebb jelentőségű gabonafélék | 206 |
| A pohánka (Varga János) | 206 |
| Jelentősége | 206 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 206 |
| Éghajlati- és talajigénye | 207 |
| Agrotechnika | 207 |
| Betegségek és kártevők | 209 |
| A köles (Varga János) | 209 |
| Jelentősége | 209 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 210 |
| Minősített fajták | 211 |
| Éghajlat- és talajigény | 211 |
| Agrotechnika | 212 |
| Betegségek, kártevők | 213 |
| A mohar (Varga János) | 213 |
| Jelentősége | 213 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 214 |
| Minősített fajta | 215 |
| Éghajlat- és talajigény | 215 |
| Agrotechnika | 215 |
| Betegségek és kártevők | 216 |
| A rövidszálkás vagy szálkátlan óriásmohar (csumiz) (Varga János) | 216 |
| Jelentősége | 216 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 217 |
| Éghajlat- és talajigény | 217 |
| Agrotechnika | 217 |
| A kölesfű (japán köles) (Varga János) | 218 |
| Jelentősége | 218 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 219 |
| Éghajlat- és talajigény | 219 |
| Agortechnika | 220 |
| A kanáriköles (Varga János) | 220 |
| Jelentősége | 220 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 221 |
| Éghajlat- és talajigény | 221 |
| Agrotechnika | 221 |
| A kukorica (Győrffy Béla - I'só István) | 222 |
| Jelentősége | 222 |
| A kukoricatermelés helyzete | 222 |
| A termésátlagok alakulása | 224 |
| A kukorica a világkereskedelemben | 225 |
| A kukorica felhasználása | 225 |
| A kukorica termesztése Magyarországon | 226 |
| A kukorica rendszertana | 228 |
| Származás | 228 |
| A kukoricák csoportosítása | 228 |
| Faji sajátosságok | 232 |
| Szervfejlődés | 233 |
| Csírázás és kelés | 233 |
| Gyökérrendszer | 236 |
| Fattyasodás | 237 |
| A főhajtás növekedése | 238 |
| Virágzás, megtermékenyülés | 240 |
| Érés | 241 |
| A termés minősége, összetétele | 242 |
| A fajta (hibrid) megválasztása | 244 |
| Minősített hibridek | 246 |
| Éghajlatigény | 252 |
| Talajigény | 253 |
| Helye a vetésforgóban | 253 |
| A kukoricsatermesztés hatása a talajra | 253 |
| A kukorica-búza növényi sorrend problémái | 254 |
| A kukorica termesztése monokultúrában | 255 |
| Talajelőkészítés | 257 |
| Trágyázás | 259 |
| A vetőmag termesztése és előkészítése | 270 |
| A vetés | 273 |
| A vetés ideje | 273 |
| A vetés mélysége | 275 |
| A tenyészterület, a tőszám | 276 |
| A vetés módja | 279 |
| A vetés gépesítése | 283 |
| Ápolás | 285 |
| Kapálás | 285 |
| Vegyszeres gyomirtás | 286 |
| Egyelés | 289 |
| Fattyazás | 289 |
| Öntözés | 290 |
| A különböző növénytermesztési tényezők hatása | 292 |
| A talajmunkák gépesítése | 294 |
| A növényápolás, növényvédelem gépesítése | 298 |
| Betakarítás, tárolás | 300 |
| A csemegkukorica termesztése | 309 |
| Éghajlat- és talajigény | 310 |
| Fajták | 310 |
| Agrotechnika | 311 |
| Érés és törés | 311 |
| A silókukorica | 312 |
| Agrotechnika | 312 |
| A kukoricacsalamádé | 315 |
| Jelentősége | 315 |
| Éghajlat- és talajigény | 316 |
| Helye a vetésforgóban | 316 |
| Trágyázás, talajelőkészítés | 317 |
| A termesztendő fajta megválasztása | 317 |
| Vetés | 317 |
| Ápolás | 318 |
| Betakarítás | 318 |
| A kukorica betegségei és kártevői | 319 |
| Betegségek | 319 |
| Állati kártevők | 324 |
| Irodalom | 326 |
| A cirok (Bajai Jenő) | 331 |
| Jelentősége | 331 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 332 |
| Gyakorlati jellemzés | 332 |
| Éghajlatigény | 336 |
| Talajigény | 338 |
| Talajelőkészítés | 338 |
| Trágyázás | 339 |
| Helye a vetésforgóban | 339 |
| Magtermesztés | 340 |
| Szárítás | 341 |
| A seprűcirok | 342 |
| Minősített fajták | 342 |
| Éghajlat- és talajigény | 343 |
| Talajelőkészítés | 344 |
| Trágyázás | 344 |
| Vetésforgó | 345 |
| Vetőmag-előkészítés, vetés | 345 |
| Ápolás | 347 |
| Betakarítás | 347 |
| Cséplés | 348 |
| Termés | 349 |
| Betegségek és kártevők | 349 |
| A cukorcirkok | 350 |
| Termesztett fajták | 350 |
| Vetésforgó | 352 |
| Vetés | 352 |
| Ápolás | 353 |
| Betakarítás | 353 |
| Termés | 354 |
| Betegségek, kártevők | 355 |
| A szemes cirok | 355 |
| Jelentősége | 355 |
| Termesztett fajták | 356 |
| Éghajlat- és talajigény | 357 |
| Helye a vetésforgóban | 357 |
| Trágyázás | 358 |
| Vetés | 358 |
| Ápolás | 359 |
| Betakarítás | 360 |
| Termés | 360 |
| Szudáni fű | 361 |
| Jelentősége | 361 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 362 |
| Minősített fajta | 363 |
| Éghajlat- és talajigény | 363 |
| Helye a vetésforgóban | 363 |
| Talajelőkészítés, trágyázás | 364 |
| Vetés | 365 |
| Ápolás | 366 |
| A zöldtakarmány letakarítása | 366 |
| Magtermesztés | 366 |
| Termés | 367 |
| Betegségek és kártevők | 367 |
| Irodalom | 367 |
| A rizs (Petrasovits Imre) | 370 |
| Jelentősége | 370 |
| Elterjedése | 371 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 373 |
| A fajtákkal szemben támasztott igények | 378 |
| Minősített fajták | 379 |
| Éghajlatigény | 381 |
| Talajigény | 381 |
| Vízigény | 382 |
| Helye a vetésforgóban | 384 |
| Trágyázás | 386 |
| Talajelőkészítés | 389 |
| Vetés | 390 |
| Ápolás-Gyomirtás | 394 |
| Védekezés a betegségek ellen | 395 |
| Védekezés a kártevők ellen | 396 |
| Betakarítás | 397 |
| Termés | 398 |
| Irodalom | 399 |
| Pillangósvirágú szálastakarmányok | |
| A lucerna (Böjtös Zoltán) | 403 |
| Jelentősége | 403 |
| Hasznosítása | 404 |
| Származásai és elterjedése | 405 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 412 |
| A fajta megválasztása | 429 |
| Minősített fajták | 433 |
| Éghajlatigény | 435 |
| Talajigény | 436 |
| Helye a vetésforgóban | 439 |
| Trágyázás | 440 |
| Talajelőkészítés | 443 |
| A vetőmag előkészítése | 445 |
| Vetés | 446 |
| Ápolás | 448 |
| Öntözés | 453 |
| Vetőmagtermesztés | 454 |
| Irodalom | 468 |
| Herefélék (Jánossy Andor) | 473 |
| Származás, elterjedés | 473 |
| A vöröshere (Jánossy Andor) | 475 |
| Jelentősége | 475 |
| Származás, elterjedés | 475 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 477 |
| Minősített fajták | 481 |
| Éghajlat- és talajigény | 482 |
| Trágyázás | 484 |
| Helye a vetésforgóban | 487 |
| Talajelőkészítés | 488 |
| Vetés | 490 |
| Ápolás és betakarítás | 492 |
| A termés tartósítása | 494 |
| Öntözés | 496 |
| Magtermesztés | 497 |
| A fehérhere (Jánossy Andor) | 500 |
| Jelentősége | 500 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 501 |
| Minősített fajták | 502 |
| Éghajlat- és talajigény | 503 |
| Vetés, trágyázás | 503 |
| Agrotechnika | 504 |
| A korcshere (Jánossy Andor) | 506 |
| Jelentősége | 506 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 506 |
| Éghajlat- és talajigény | 507 |
| Agrotechnika | 507 |
| A baltacim (Jánossy Andor) | 509 |
| Jelentősége | 509 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 511 |
| Minősített fajták | 513 |
| Helye a vetésforgóban | 513 |
| Talajelőkészítés és trágyázás | 514 |
| Vetés és ápolás | 514 |
| A szarvaskerep (Sárközy Péter) | 518 |
| Jelentősége | 518 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 519 |
| Minősített fajták | 519 |
| Éghajlat és talajigény | 520 |
| Vetésforgó, trágyázás | 520 |
| Agrotechnika | 520 |
| A fehérvirágú somkóró (Varga János) | 522 |
| Jelentősége | 522 |
| Termesztése világviszonylatban | 523 |
| Termesztése Magyarországon | 523 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 523 |
| Éghajlat- és talajigény | 525 |
| Helye a vetésforgóban | 525 |
| Talajelőkészítés, trágyázás | 526 |
| Vetés | 526 |
| Ápolás | 527 |
| Betakarítás | 528 |
| Beiktatása a kettős termesztésbe | 528 |
| Zöldtömeg-termés | 529 |
| Vetőmagtermesztés | 529 |
| Betegségek, kártevők | 530 |
| A nyúlszapuka (Varga János) | 531 |
| Jelentősége | 531 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 532 |
| Éghajlat- és talajigény | 532 |
| Helye a vetésforgóban | 532 |
| Agrotechnika | 533 |
| Magtermesztés | 534 |
| Betegségek, kártevők | 534 |
| A bíborhere (Jánossy Andor) | 535 |
| Jelentősége | 535 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 536 |
| Éghajlat- és talajigény | 537 |
| Minősített fajták | 537 |
| Vetésforgó, trágyázás | 537 |
| Talajelőkészítés, vetés | 538 |
| Ápolás betakarítás | 539 |
| Az alexandriai here (Jánossy Andor) | 541 |
| Jelentősége | 541 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 542 |
| Minősített fajta | 542 |
| Agrotechnika | 542 |
| A perzsahere (Jánossy Andor) | 544 |
| Jelentősége | 544 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 544 |
| Éghajlat- és talajigény | 545 |
| Agrotechnika | 545 |
| A földben termő here (Jánossy Andor) | 546 |
| Jelentősége | 546 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 546 |
| Agrotechnika | 547 |
| A szardella (Jánossy Andor) | 548 |
| Jelentősége | 548 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 549 |
| Éghajlat- és talajigény | 549 |
| Agrotechnika | 549 |
| Betegségek, kártevők | 550 |
| Egyéb pillangósvirágú takarmánynövények (Varga János) | 551 |
| A görögszéna | 551 |
| A japán here | 551 |
| A villogó sülbige | 552 |
| A kuzdu | 553 |
| Irodalom | 553 |
| Egyéb szálastakarmányok (Varga János) | 555 |
| A fehér mustár | 555 |
| Jelentősége | 555 |
| Agrotechnika | 555 |
| A csibehúr | 556 |
| Jelentősége | 556 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 557 |
| Éghajlat- és talajigény | 557 |
| Agrotechnika | 558 |
| Betegségek, kártevők | 559 |
| A takarmánykáposzta | 559 |
| Jelentősége | 559 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 560 |
| Termesztett fajta | 561 |
| Éghajlat- és talajigény | 561 |
| Helye a vetésforgóban | 561 |
| Talajelőkészítés, trágyázás | 562 |
| Vetés, ápolás | 562 |
| Betakarítás | 564 |
| Vetőmagtermesztés | 564 |
| A takarmánykelkáposzta | 565 |
| Jelentősége | 565 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 565 |
| Minősített fajta | 566 |
| Éghajlat- és talajigény | 566 |
| Agrotechnika | 566 |
| A sima és fodros levelű takarmánymályva | 567 |
| Jelentősége | 567 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 568 |
| Éghajlat- és talajigény | 568 |
| Agrotechnika | 569 |
| Betegségek, kártevők | 569 |
| Az érdes levelű nadálytő | 570 |
| Takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 571 |
| Jelentőségük | 571 |
| Őszi takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 573 |
| Keszthelyi keverék | 573 |
| Talajelőkészítés, trágyázás | 573 |
| Vetés, ápolás | 574 |
| Betakarítás, felhasználás | 574 |
| Rozsos szöszösbükkony | 574 |
| Vetés, ápolás | 574 |
| Betakarítás, felhasználás | 575 |
| Őszi árpás szöszösbükköny | 575 |
| Őszi búzás szöszösbükköny | 576 |
| Őszi gabonás pannonbükköny | 576 |
| Őszi borsós keverék | 576 |
| Legány-féle keverék | 577 |
| Rozsos bíborhere | 577 |
| Landsbergi keverék | 578 |
| Tavaszi takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 579 |
| Zabosbükköny | 579 |
| Zabos, borsós napraforgó | 580 |
| Borsós napraforgó | 580 |
| Borsós csalamádé | 581 |
| A takarmányok tartósítása | |
| Tartósítás szárítással (Vámosi Jenő) | 585 |
| Általános tudnivalók | 585 |
| Szénaszárítás renden | 586 |
| A szárítás folyamata | 586 |
| A szénaveszteségek | 588 |
| A széna tárolása | 594 |
| Állványos szénaszárítás | 598 |
| Szellőztetéses szénaszárítás | 600 |
| Jelentősége | 600 |
| Módszerei | 601 |
| Berendezései | 601 |
| A berendezések működése | 609 |
| A szénakészítés technológiája | 617 |
| Betakarítás | 617 |
| Kazalozás és szárítás | 622 |
| Szecskázott és bálázott szálástakarmány szárítása | 625 |
| Járvapogácsázás | 626 |
| Üzemelési adatok | 626 |
| A szellőztetéses szárítás további lehetőségei | 628 |
| Szárítás előmelegített levegővel | 632 |
| Előmelegített levegő alkalmazása | 632 |
| Forrólevegős szárítás | 632 |
| A zöldtakarmányliszt készítése | 635 |
| A mesterségesen szárított takarmány tárolása és felhasználása | 636 |
| Irodalom | 637 |
| Tartósítás silózással (Székely József) | 642 |
| A silózás jelentősége | 642 |
| Biológiai folyamatok | 644 |
| A szilázs minősítése | 652 |
| Tápanyagveszteségek | 656 |
| A fontosabb silótípusok | 659 |
| Átjáró silótípusok | 659 |
| Torony- és hengersilók | 662 |
| Egyéb silók | 666 |
| Silózásra alkalmas növények | 666 |
| A silózás gépesítése | 667 |
| A technológia fejlődése | 667 |
| Kisebb áteresztőképességű gépek | 669 |
| Nagyobb áteresztőképességű gépek | 671 |
| Szerelvények és különleges eljárások | 671 |
| A technológiai folyamat | 677 |
| A kaszálás ideje | 677 |
| A felaprítás módja | 678 |
| A behordás | 679 |
| A szállítóeszköz-szükséglet | 682 |
| A töltési idő és a szilázs minősége | 682 |
| A szilázs tömörítése | 683 |
| A siló takarása | 685 |
| A szilázs kiszedése | 686 |
| Dúsítás karbamiddal | 686 |
| Nehezen erjeszthető növények silózása | 687 |
| Fonnyasztás | 688 |
| Biztosítóanyagok | 689 |
| Kevert silózás | 692 |
| Mérgező gázok a silóban | 692 |
| Irodalom | 693 |
| 2. kötet | |
| A HÜVELYESEK | |
| Jelentőségük (Somorjai Ferenc) | 9 |
| Közös tulajdonságaik | 9 |
| A borsó (Csatári Szücs Kálmán - Komjáti István) | 11 |
| Jelentősége | 11 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 13 |
| Termesztett fajták | 13 |
| Éghajlatigény | 16 |
| Talajigény | 17 |
| Helye a vetésforgóban | 17 |
| Trágyázás | 18 |
| Talajelőkészítés | 19 |
| Vetés | 19 |
| Ápolás | 20 |
| Betakarítás, tárolás | 21 |
| A borsótermesztés gépesítése | 22 |
| Termés | 32 |
| Mezei borsó (Csatári Szücs Kálmán - Komjáti István - Somorjai Ferenc) | |
| Őszi mezei borsó | 33 |
| Homoki borsó | 33 |
| Irodalom | 34 |
| A bab (Unk János) | 35 |
| Jelentősége | 35 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 36 |
| Nemesítés és vetőmagtermesztés | 40 |
| Minősített fajták | 40 |
| Helye a vetésforgóban | 44 |
| Trágyázás | 44 |
| Talajelőkészítés | 45 |
| Vetés | 45 |
| Öntözés | 47 |
| Ápolás | 48 |
| Védekezés a betegségek és kártevők ellen | 50 |
| Betakarítás | 50 |
| Irodalom | 54 |
| A bökköny (Pósa Lajos) | 55 |
| Jelentősége | 55 |
| Közönséges bükköny | 55 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 56 |
| Minősített fajták | 57 |
| Beta 11 - Beta 14 | 58 |
| Éghajlat- és talajigény | 58 |
| Helye a vetésforgóban | 58 |
| Talajelőkészítés | 58 |
| Trágyázás | 58 |
| Vetés | 59 |
| Magfogás | 60 |
| Magtermesztés | 60 |
| Ápolás | 61 |
| Betakarítás | 61 |
| Szöszösbükköny | 62 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 62 |
| Minősített fajták | 63 |
| Éghajlat- és talajigény | 64 |
| Helye a vetésforgóban | 64 |
| Talajelőkészítés | 64 |
| Trágyázás | 64 |
| Vetés | 65 |
| Magfogás | 65 |
| Magtermesztés | 66 |
| Ápolás | 67 |
| Betakarítás | 67 |
| Pannonbükköny | 67 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 68 |
| Minősített fajta | 69 |
| Éghajlat- és talajigény | 69 |
| Helye a vetésforgóban | 69 |
| Talajelőkészítés | 69 |
| Trágyázás | 69 |
| Vetés | 70 |
| Magfogás | 70 |
| Magtermesztés | 70 |
| Ápolás | 71 |
| Betakarítás | 71 |
| Irodalom | 72 |
| A lencse (Somorjai Ferenc) | 73 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 74 |
| Termesztett fajták | 74 |
| Kis magvú lencsék | 74 |
| Közepes magvú lencsék | 74 |
| Nagy magvú lencsék | 74 |
| Minősített fajták | 74 |
| Éghajlat- és talajigény | 75 |
| Agrotechnika | 75 |
| Irodalom | 75 |
| A szója (Kurnik Ernő - Somorjai Ferenc) | 78 |
| Jelentősége | 78 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 80 |
| Termesztett fajták | 81 |
| Minősített fajták | 81 |
| Éghajlatigény | 83 |
| Talajigény | 83 |
| Vetésforgó, trágyázás | 84 |
| Talajelőkészítés | 85 |
| Vetés | 85 |
| Ápolás | 87 |
| Öntözés | 88 |
| Betakarítás, tárolás | 88 |
| A szója mint szálas takarmány | 89 |
| Irodalom | 90 |
| A homoki bab (Antal József) | 91 |
| Jelentősége | 91 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 92 |
| Termesztett fajták | 92 |
| Éghajlat- és talajigény | 92 |
| Agrotechnika | 93 |
| A termelés minősége | 93 |
| Betegségek, kártevők | 94 |
| Irodalom | 94 |
| A lóbab (Somorjai Ferenc) | 95 |
| Jelentősége | 95 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 96 |
| Termesztett fajták | 96 |
| Éghajlat- és talajigény | 96 |
| Agrotechnika | 96 |
| Termés | 97 |
| A szegletes lednek (Somorjai Ferenc - Vezekényi Ernő) | 98 |
| Jelentősége | 98 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 99 |
| Termesztett fajok, fajták | 99 |
| Éghajlat- és talajigény | 100 |
| Agrotechnika | 100 |
| Termés | 101 |
| Irodalom | 101 |
| Csicseriborsó (Antal József - Schormann Károly) | 102 |
| Jelentősége | 102 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 103 |
| Termesztett fajták | 103 |
| Éghajlat- és talajigény | 103 |
| Agrotechnika | 104 |
| Betegségek, kártevők | 105 |
| Irodalom | 105 |
| A csillagfürt (Antal József - Németh György) | 106 |
| Jelentősége | 106 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 107 |
| Termesztett fajok és fajták | 109 |
| Éghajlatigény | 110 |
| Talajigény | 111 |
| Vetésforgó, trágyázás | 111 |
| Talajelőkészítés | 112 |
| Vetőmag-előkészítés, vetés, ápolás | 112 |
| Betakarítás, tárolás, termés | 113 |
| Betegségek, kártevők | 114 |
| Irodalom | 115 |
| A földimogyoró (Somorjai Ferenc) | 117 |
| Jelentősége | 117 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 117 |
| Éghajlat- és talajigény | 118 |
| Agrotechnika | 118 |
| Irodalom | 120 |
| GUMÓS NÖVÉNYEK | |
| A burgonya (Csák Zoltán - Nyéki Jenő) | 123 |
| Jelentősége | 123 |
| Származása és elterjedése | 123 |
| A burgonyatermesztés alakulása | 125 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 129 |
| Termesztett fajták | 133 |
| Minősített fajták | 135 |
| Éghajlatigény | 139 |
| Talajigény | 140 |
| Helye a vetésforgóban | 141 |
| Trágyázás | 143 |
| Istállótrágyázás | 143 |
| Zöldtrágyázás | 144 |
| Műtrágyázás | 145 |
| Talajelőkészítés | 154 |
| Vetőgumó-előkészítés | 154 |
| Ültetés | 156 |
| Ápolás | 160 |
| Öntözés | 162 |
| Betakarítás | 164 |
| Tárolás | 172 |
| A vetőburgonya termesztése | 176 |
| Általános tudnivalók | 176 |
| Éghajlat- és talajigény | 177 |
| Vetésforgó | 179 |
| Növényápolás | 179 |
| A vetőburgonya tárolása | 179 |
| A vetőburgonya minőségét javító eljárások | 183 |
| Különleges termesztési eljárások | 188 |
| A bugonya nyári ültetése | 188 |
| Előhajtott korai bugonya | 189 |
| A burgonya betegségei | 190 |
| A burgonya kártevői | 197 |
| Vegyszeres gyomirtás | 199 |
| Irodalom | 199 |
| A csicsóka (I'só István) | 201 |
| Jelentősége | 201 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 202 |
| Termesztett fajták | 202 |
| Éghajlat- és talajigény | 202 |
| Agrotechnika | 202 |
| Betegségek, kártevők | 204 |
| Irodalom | 204 |
| Gyökérnövények | |
| A cukorrépa (Szemző Béla) | 207 |
| Jelentősége | 207 |
| Termesztésének története | 209 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 211 |
| Termesztett fajták | 216 |
| Minősített fajták | 217 |
| Éghajlatigény | 218 |
| Fény és hő | 218 |
| Nedvesség | 219 |
| Talajigény | 221 |
| Helye a vetésforgóban | 222 |
| Trágyázás | 223 |
| Tápanyagok | 224 |
| Szervestrágyák | 224 |
| Műtrágyák | 226 |
| Permetező trágyázás | 229 |
| A cukorrépatermesztés gépesítése (Voit Imre) | 230 |
| Talajelőkészítés | 231 |
| Vetés | 233 |
| Ápolás | 238 |
| Öntözés | 241 |
| Betakarítás - Szedés | 243 |
| Kézi szedés | 244 |
| Gépi betakarítás | 245 |
| A betakarítás technológiája | 251 |
| A termés felhasználása | 253 |
| Répamag-termesztés | 253 |
| Dugványtermő év | 254 |
| Magtermő év | 255 |
| Poliploid mag előállítása | 255 |
| A cukorrépa növényvédelme | 256 |
| Betegségek | 256 |
| Kártevők | 259 |
| Gyomírtás | 262 |
| A takarmányrépa (Csitkovics Antal) | 264 |
| Jelentősége | 264 |
| Termesztett fajták | 265 |
| Minősített fajták | 266 |
| Éghajlat- és talajigény | 266 |
| Helye a vetésforgóban | 267 |
| Trágyázás | 267 |
| Talajelőkészítés, vetés | 267 |
| Ápolás | 268 |
| Betakarítás, tárolás | 268 |
| Magtermesztés | 269 |
| Betegségek, kártevők | 269 |
| A murokrépa (Dobrovszky István) | 270 |
| Jelentősége | 270 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 271 |
| Termesztett fajták | 271 |
| Éghajlat- és talajigény | 271 |
| Agrotechnika | 272 |
| Betegségek, kártevők | 273 |
| A sárgarépa (Balázs Sándor) | 273 |
| Jelentősége, elterjedése | 273 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 274 |
| Termesztett fajták | 274 |
| Minősített fajták | 274 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 275 |
| Vetés | 277 |
| Szedés, előkészítés | 277 |
| Téli eltartás | 277 |
| Hajtatás | 277 |
| Magtermesztés | 277 |
| Betegségek, kártevők | 279 |
| A tarlórépa (Dobrovszky István) | 280 |
| Jelentősége | 280 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 281 |
| Termesztett fajták | 282 |
| Éghajlat- és talajigény | 282 |
| Agrotechnika | 282 |
| Magtermesztés | 283 |
| Betegségek, kártevők | 284 |
| A petrezselyem (Balázs Sándor) | 285 |
| Jelentősége, elterjedése | 285 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 285 |
| Minősített fajták | 286 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 286 |
| Vetés | 287 |
| Ápolás | 287 |
| Szedés | 287 |
| Hajtatás | 287 |
| Magtermesztés | 287 |
| A cékla (Balázs Sándor) | 290 |
| Jelentősége | 290 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 290 |
| Termesztett fajták | 291 |
| Minősített fajták | 291 |
| Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés | 291 |
| Vetés | 292 |
| Ápolás | 292 |
| Szedés | 292 |
| Magtermesztés | 292 |
| A cikória (Csitkovics Antal) | 295 |
| Jelentősége | 296 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 296 |
| Termesztett fajták | 296 |
| Éghajlat- és talajigény | 296 |
| Agrotechnika | 297 |
| Magtermesztés | 297 |
| Irodalom | 298 |
| OLAJNÖVÉNYEK | |
| Jelentőségük | 303 |
| A napraforgó (Kurnik Ernő) | 307 |
| Jelentősége | 307 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 308 |
| Minősített fajták | 310 |
| Éghajlat- és talajigény, trágyázás | 312 |
| Helye a vetésforgóban | 312 |
| Talajelőkészítés | 313 |
| Vetés | 314 |
| Ápolás | 314 |
| Betakarítás | 318 |
| A termés és kezelése | 319 |
| A napraforgó egyéb hasznosítása | 319 |
| A repce (Beke Ferenc) | 322 |
| Jelentősége | 322 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 323 |
| Éghajlatigény | 325 |
| Talajigény, trágyázás | 326 |
| Őszi káposztarepce | 327 |
| Minősített fajták | 327 |
| Helye a vetésforgóban | 328 |
| Talajelőkészítés, vetés | 328 |
| Ápolás | 329 |
| Növényvédelmi teendők | 330 |
| Betakarítás | 332 |
| Öntözés | 333 |
| Az olajlen (Mohácsi Tivadar) | 334 |
| Jelentősége | 334 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 336 |
| Minősített fajták | 338 |
| Éghajlatigény | 338 |
| Talajigény | 339 |
| Helye a vetésforgóban | 339 |
| Trágyázás | 339 |
| Talajelőkészítés | 340 |
| A vetőmagelőkészítés növényvédelmi tudnivalói | 341 |
| Vetés | 343 |
| Növényápolás | 343 |
| Betakarítás | 345 |
| A termés minősítése | 346 |
| A ricinus (Kurnik Ernő) | 347 |
| Jelentősége, származása | 347 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 347 |
| Minősített fajták | 348 |
| Éghajlat- és talajigény | 349 |
| Trágyázás, talajelőkészítés | 349 |
| Vetésforgó, vetés | 349 |
| Ápolás | 350 |
| Betakarítás, a termés kezelése | 350 |
| Egyéb olajnövények | 351 |
| A gomborka (Kurnik Ernő) | 351 |
| Jelentősége | 351 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 351 |
| Éghajlat- és talajigény | 351 |
| Agrotechnika | 352 |
| A sáfrányos szeklice (Kurnik Ernő) | 352 |
| A lallemancia (Kurnik Ernő) | 352 |
| Jelentősége | 352 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 353 |
| Agrotechnika | 353 |
| A perilla (Kurnik Ernő) | 353 |
| Jelentősége | 353 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 353 |
| Éghajlat- és talajigény | 354 |
| Agrotechnika | 354 |
| A szezám (Kurnik Ernő) | 355 |
| Jelentősége | 355 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 355 |
| Agrotechnika | 355 |
| A földi mandula (Kurnik Ernő) | 356 |
| Jelentősége | 356 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 356 |
| Agrotechnika | 356 |
| A tátorján (Varga János) | 356 |
| Irodalom | 357 |
| ROSTNÖVÉNYEK | |
| A rostnövények jelentősége | 361 |
| A kender (Bócsa Iván) | 362 |
| Jelentősége, elterjedése | 362 |
| Termesztésének története | 363 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 364 |
| Minősített fajták | 366 |
| Éghajlatigény | 366 |
| Talajigény | 367 |
| Helye a vetésforgóban | 368 |
| Trágyázás | 368 |
| Talajelőkészítés | 370 |
| Vetőmag, vetés | 370 |
| Ápolás | 373 |
| Betakarítás | 376 |
| A termés minősítése | 379 |
| Irodalom | 381 |
| A rostlen (Botos Lajos) | 382 |
| Jelentősége | 382 |
| Termesztésének története | 382 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 383 |
| Minősített fajták | 384 |
| Éghajlatigény | 385 |
| Talajigény | 385 |
| Helye a vetésforgóban | 386 |
| A vetőmag előkészítése, vetés | 386 |
| Ápolás | 387 |
| Betakarítás | 388 |
| A termés minősítése | 390 |
| Öntözés | 392 |
| A gyapot (Kovács Gábor) | 393 |
| Jelentősége | 393 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 394 |
| Éghajlat- és talajigény | 395 |
| Agrotechnika | 395 |
| Egyéb textilnövények (Kovács Gábor) | 397 |
| A kenaf | 397 |
| A rami | 397 |
| A csalán | 398 |
| Trópusi rostnövények | 398 |
| Irodalom | 398 |
| FŰSZERNÖVÉNYEK | |
| A fűszernövények jelentősége (Bruder János) | 401 |
| A vöröshagyma (Bruder János) | 402 |
| Jelentősége | 402 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 403 |
| Minősített fajták | 404 |
| Éghajlat- és talajigény | 406 |
| Helye a vetésforgóban | 407 |
| Trágyázás | 408 |
| Talajelőkészítés | 408 |
| A vetőmag előkészítése | 408 |
| Hagyományos dughagyma előkészítés | 409 |
| Korszerű dughagyma előkészítés | 409 |
| A dughagyma növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 409 |
| A vöröshagyma-termesztés hároméves módja | 412 |
| Dughagyma-termesztés (1 év) | 412 |
| Magvetés | 412 |
| Étkezési hagymatermesztés (2 év) | 413 |
| A vöröshagyma-termesztés kétéves módja | 419 |
| A hagymatermesztés gépesítése | 420 |
| A metélőhagyma (Bruder János) | 425 |
| Jelentősége, jellemzése | 425 |
| Agrotechnika | 425 |
| A póréhagyma (Bruder János) | 426 |
| Jelentősége, jellemzése | 426 |
| Agrotechnika | 426 |
| A fokhagyma (Bruder János) | 427 |
| Jelentősége, jellemzése | 427 |
| Éghajlat- és talajigény | 427 |
| Termesztett fajták | 427 |
| Agrotechnika | 427 |
| Fűszerpaprika (Wisnyovszky András) | 429 |
| Jelentősége | 429 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 430 |
| Termesztett fajták | 431 |
| Minősített fajták | 432 |
| Éghajlat- és talajigény | 434 |
| Helye a vetésforgóban | 434 |
| Trágyázás - Talajelőkészítés | 435 |
| Vetés | 435 |
| Ápolás | 437 |
| Szedés, betakarítás, tárolás | 437 |
| Öntözés | 437 |
| Betegségek, kártevők | 437 |
| A komló (Mészáros Ferenc) | 439 |
| Jelentősége | 439 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 440 |
| Termesztett fajták | 442 |
| Éghajlat- és talajigény | 443 |
| Telepítés | 444 |
| Ápolás | 446 |
| Növényvédelmi teendők | 450 |
| Betakarítás | 451 |
| Őszi teendők a komlóban | 453 |
| Irodalom | 453 |
| Zöldségfélék | |
| Jelentőségük | 457 |
| A csemegepaprika (Balázs Sándor) | 458 |
| A paradicsom (Balázs Sándor) | 460 |
| Jelentősége | 460 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 461 |
| Termesztett fajták | 464 |
| Talajigény | 467 |
| Vetésforgó | 467 |
| Talajelőkészítés | 468 |
| Trágyázás | 468 |
| Szaporítás | 469 |
| Ápolás | 470 |
| Betegségek | 470 |
| Kártevők | 471 |
| Növényvédelmi teendők | 471 |
| Rezisztencianemesítés | 472 |
| Betakarítás | 472 |
| Irodalom | 473 |
| A spenót (Balázs Sándor) | 474 |
| Jelentősége | 474 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 474 |
| Termesztett fajták | 475 |
| Minősített fajták | 475 |
| Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés | 476 |
| Vetés | 477 |
| Ápolás | 477 |
| Szedés | 477 |
| Magtermesztés | 478 |
| Irodalom | 478 |
| A fejessaláta (Balázs Sándor) | 479 |
| Jelentősége, elterjedése | 479 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 480 |
| Minősített fajták | 480 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 482 |
| Szaporítás | 482 |
| Ápolás | 483 |
| Szedés | 483 |
| Hajtatás | 484 |
| Magtermesztés | 485 |
| Irodalom | 488 |
| A fejeskáposzta (Balázs Sándor) | 489 |
| Jelentősége | 489 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 490 |
| Minősített fajták | 490 |
| Késői, hosszú tenyészidejű fajták | 491 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 492 |
| Szaporítás | 493 |
| Ápolás | 494 |
| Szedés | 494 |
| Tárolás | 495 |
| Magtermesztés | 495 |
| Irodalom | 496 |
| Az uborka (Balázs Sándor) | 497 |
| Jelentősége | 497 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 498 |
| Termesztett fajták | 498 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 501 |
| Szaporítás | 501 |
| Ápolás | 501 |
| Öntözés | 501 |
| Szedés | 502 |
| Hajtatás | 502 |
| Magtermesztés | 505 |
| A tök | 507 |
| Takarmánytök (Penyigey Dénes) | 507 |
| Jelentősége | 507 |
| Származása | 509 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 510 |
| Termesztett fajok | 511 |
| Minősített fajták | 513 |
| Éghajlatigény | 514 |
| Talajigény | 514 |
| Helye a vetésforgóban | 514 |
| Trágyázás | 515 |
| Talajelőkészítés | 515 |
| Vetés | 516 |
| Ápolás | 516 |
| Öntözés | 517 |
| Betakarítás, tárolás | 517 |
| Magtermesztés | 518 |
| Spárgatök (Balázs Sándor) | 518 |
| Jelentősége | 518 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 518 |
| Termesztett fajták | 519 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 519 |
| Szaporítás | 520 |
| Ápolás | 520 |
| Szedés | 520 |
| Hajtatás | 520 |
| Magtermesztés | 521 |
| Sütőtök (Balázs Sándor) | 521 |
| Jelentősége | 522 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 522 |
| Minősített fajta | 522 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 522 |
| Vetés | 522 |
| Ápolás | 524 |
| Szedés | 524 |
| Magtermesztés | 524 |
| Irodalom | 525 |
| A dinnye | 525 |
| Takarmánygörögdinnye (Penyigey Dénes) | 525 |
| Jelentősége | 525 |
| Elterjedése | 525 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 527 |
| Termesztett fajták | 529 |
| Éghajlat- és talajigény | 529 |
| Helye a vetésforgóban | 530 |
| Trágyázás, talajelőkészítés | 530 |
| Vetés | 530 |
| Ápolás | 531 |
| Betakarítás, tárolás | 531 |
| Magszedés | 533 |
| Betegségek, kártevők | 534 |
| Étkezési görögdinnye (Balázs Sándor) | 534 |
| Jelentősége | 534 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 534 |
| Termesztett fajták | 535 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 537 |
| Szaporítás | 537 |
| Ápolás | 538 |
| Szedés | 538 |
| Magtermesztés | 538 |
| Betegségek, kártevők | 538 |
| Sárgadinnye (Balázs Sándor) | 539 |
| Jelentősége | 539 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 539 |
| Minősített fajták | 540 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 543 |
| Szaporítás | 543 |
| Ápolás | 543 |
| Szedés | 544 |
| Hajtatás | 544 |
| Magtermesztés | 544 |
| Irodalom | 544 |
| Élvezeti növények | |
| A dohány (Penyigey Dénes) | 549 |
| Jelentősége | 549 |
| A dohány és a dohányzás története | 550 |
| Termesztése világviszonylatban | 553 |
| Termesztése hazánkban | 553 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 556 |
| A dohánylevél vegyi összetétele | 560 |
| Termesztett fajok és fajták | 564 |
| A Nicotiana tabacum fajhoz tartozó fajták | 565 |
| A Nicotiana rustica fajhoz tartozó fajták | 568 |
| Termőtájak | 569 |
| Éghajlatigény | 570 |
| Talajigény | 571 |
| Helye a vetésforgóban | 572 |
| Trágyázás | 573 |
| Talajelőkészítés | 575 |
| Palántanevelés | 576 |
| Ültetés | 584 |
| Ápolás | 588 |
| Betakarítás | 590 |
| Szárítás, kezelés | 593 |
| A termés előkészítése és átadása | 598 |
| A dohánytermesztés különleges ágai | 601 |
| Öntözéses dohánytermesztés | 601 |
| Sarjúdohány termesztése | 602 |
| Kacsdohány termesztése | 602 |
| Ipari dohánymag termesztése | 603 |
| Nikotindohány termesztése | 603 |
| Szivardohány termesztése | 604 |
| A dohányvetőmag termesztése | 604 |
| A dohány további kezelése, fermentálása | 606 |
| A dohány pótlása | 607 |
| Betegségek, kártevők | 608 |
| Irodalom | 617 |
| GYÓGYNÖVÉNYEK | |
| Jelentőségük (Szathmáry Géza) | 621 |
| A hasznosítás általános módszerei | 622 |
| Szárítás | 622 |
| Illóolaj-feldolgozás | 623 |
| Az anyarozs (Békésy Miklós) | 624 |
| Jelentősége | 624 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 624 |
| Éghajlat- és talajigény | 625 |
| Anyarozs-termesztés | 626 |
| A termés kezelése | 628 |
| Betegségek, kártevők | 629 |
| A mák (Balogh Sándor) | 630 |
| Jelentősége | 630 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 631 |
| Termesztett fajták | 631 |
| Minősített fajták | 631 |
| Éghajlat- és talajigény | 633 |
| Vetésforgó, trágyázás | 633 |
| Talajelőkészítés, vetés | 633 |
| Ápolás | 634 |
| Betakarítás | 635 |
| Termés | 636 |
| Betegségek, kártevők | 636 |
| Egyéb gyógynövények (Kerekes József) | 637 |
| A mustár | 637 |
| Jelentősége | 637 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 637 |
| Agrotechnika | 639 |
| Az ánizs | 640 |
| Jelentősége | 640 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 641 |
| Agrotechnika | 641 |
| Betegségek, kártevők | 642 |
| A koriander | 643 |
| Jelentősége | 643 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 643 |
| Éghajlat- és talajigény | 644 |
| Agrotechnika | 644 |
| Betakarítás, termés | 645 |
| Betegségek, kártevők | 645 |
| A konyhakömény | 646 |
| Jelentősége | 646 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 646 |
| Éghajlat- és talajigény | 647 |
| Agrotechnika | 647 |
| Betakarítás, termés | 648 |
| Betegségek, kártevők | 648 |
| Az édeskömény | 649 |
| Jelentősége | 649 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 650 |
| Éghajlat- és talajigény | 650 |
| Agrotechnika | 651 |
| Betakarítás, termés | 651 |
| Betegségek, kártevők | 652 |
| A kapor | 652 |
| Jelentősége | 652 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 653 |
| Éghajlat- és talajigény | 653 |
| Agrotechnika | 653 |
| Betakarítás, termés | 654 |
| Betegségek, kártevők | 654 |
| Az orvosi lestyán | 655 |
| Jelentősége | 655 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 655 |
| Agrotechnika | 655 |
| Betakarítás, temés | 656 |
| Betegségek, kártevők | 656 |
| Az orvosi angelika | 656 |
| Jelentősége | 656 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 657 |
| Talajigény | 657 |
| Agrotechnika | 657 |
| Betegségek, kártevők | 658 |
| A levendula | 658 |
| Jelentősége | 658 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 659 |
| Talaj- és éghajlatigény | 660 |
| Trágyázás | 660 |
| Talajelőkészítés | 660 |
| Szaporítás | 661 |
| Ápolás | 664 |
| Betakarítás, termés | 664 |
| Betegségek, kártevők | 665 |
| A muskotályzsálya | 665 |
| Jelentősége, jellemzése | 665 |
| Agrotechnika | 666 |
| Betakarítás, termés | 666 |
| Betegségek, kártevők | 666 |
| A bazsalikom | 667 |
| Jelentősége, jellemzése | 667 |
| Agrotechnika | 667 |
| A borsfű | 668 |
| Jelentősége, jellemzése | 668 |
| Agrotechnika | 669 |
| Betegségek, kártevők | 669 |
| A majoranna | 669 |
| Jelentősége, jellemzése | 669 |
| Talajigény, trágyázás | 670 |
| Agrotechnika | 671 |
| Betakarítás, termés | 671 |
| Betegségek, kártevők | 672 |
| A borsosmenta | 672 |
| Jelentősége | 673 |
| Botanikai és élettani jellemzése | 673 |
| Talajigény, trágyázás | 674 |
| Talajelőkészítés, szaporítás, ültetés | 674 |
| Ápolás | 675 |
| Öntözés | 676 |
| Betakarítás | 676 |
| Termés | 677 |
| Betegségek, kártevők | 677 |
| A fodormenta | 678 |
| Jelentősége, jellemzése | 678 |
| Agrotechnika | 678 |
| A metelmaszlag | 679 |
| Jelentősége, jellemzése | 679 |
| Agrotechnika | 680 |
| Betakarítás | 680 |
| Betegségek, kártevők | 681 |
| Az orvosi csucsor | 681 |
| Jelentősége | 681 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 682 |
| Talajigény, trágyázás | 682 |
| Talajelőkészítés, szaporítás | 683 |
| Ápolás | 684 |
| Betakarítás | 684 |
| Termés | 685 |
| Magtermesztés | 685 |
| Betegségek, kártevők | 685 |
| A gyapjas gyűszűvirág | 686 |
| Jelentősége, jellemzése | 686 |
| Talajigény, trágyázás | 686 |
| Vetés, ápolás | 687 |
| Betakarítás | 688 |
| Betegségek, kártevők | 688 |
| A piros gyűszűvirág | 689 |
| Jelentősége, jellemzése | 689 |
| Agrotechnika | 689 |
| Betegségek, kártevők | 690 |
| A benedekfű | 690 |
| Jelentősége, jellemzése | 690 |
| Agrotechnika | 690 |
| Betakarítás, termés | 691 |
| Betegségek, kártevők | 691 |
| A sáfrányos szeklice | 692 |
| Jelentősége, jellemzése | 692 |
| Agrotechnika | 692 |
| A tárkonyüröm | 693 |
| Jelentősége, jellemzése | 693 |
| Agrotechnika | 693 |
| Betakarítás, termés | 694 |
| Betegségek, kártevők | 695 |
| A rovarporvirág | 695 |
| Jelentősége, jellemzése | 695 |
| Agrotechnika | 695 |
| A körömvirág | 696 |
| A kis télizöld meténg | 697 |
| Jelentősége | 697 |
| Botanikai és élettani jellemzés | 698 |
| Agrotechnika | 698 |
| Betegségek, kártevők | 699 |
| A kerti izsóp | 699 |
| Jelentősége, jellemzése | 699 |
| Agrotechnika | 700 |
| A macskagyökér | 701 |
| Jelentősége, jellemzése | 701 |
| Agrotechnika | 701 |
| Betakarítás, termés | 703 |
| Betegségek, kártevők | 703 |
| Irodalom | 703 |