1.042.558

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Aquincumi költőverseny

Szerkesztő

Kiadó: Aquincumi Múzeum és Aranypajzs Pannónia Kht.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Könnyed kis nyári magyarázat a nehéz időmértékes antik formákról
Költőversenyt hirdetni az aquincumi nyári játékokra, az ókori díszletek, kulisszák, romok közé csakis az antik formák... Tovább

Előszó

Részlet:
"Könnyed kis nyári magyarázat a nehéz időmértékes antik formákról
Költőversenyt hirdetni az aquincumi nyári játékokra, az ókori díszletek, kulisszák, romok közé csakis az antik formák felidézésével lehet, hiszen ha a tárgyi emlékek romosak is, a költészet folyama - ha időnként más irányban, más tempóban áradt is -, többször és mindig megújítva visszatért az ősi mederbe, a régi tempóba, és vissza-visszahozta a régi antik ritmusokat. Mai korunk éppen egy ilyen újklasszikus virágkor kezdete, amikor - megunván a formátlanságot, kötetlenséget - a költők ismét szívesen béklyózzák magukat az antik ritmusok kötelmeivel, felismerve bennünk nemcsak a szépséget, hanem azt a fegyelemre szoktató erőt is, amit a szabályok betartása jelent.
A választható tíz antik versforma közül a döntőbe került művek csupán öt formával éltek, a III-as számú pályázó megajándékozott minket egy meg nem hirdetettel is, így a kötetbe került versformák száma hat. (Az alkaioszi strófa esetében az egyik pályázó sajátos szerkezetet hozott létre, ez az ismertetendő hetedik, a XXII. számú költemény.)" Vissza

Fülszöveg

Részlet a versenykiírásból:
A Magyar Írószövetség költő szakosztálya, az Aquincumi Múzeum és az Aranypajzs Pannónia Kht. ezennel meghirdeti az Aquincumi Költőversenyt!
Kétféle pályaművet várunk, az egyiknél a tárgy kötött, a forma viszonylag kötetlen - alkaioszi, szapphói, anakreóni, aszklepiadészi, hexameter, disztichon, leoninus, trocheikus szimultán, ambroziánus, avagy hippónaxi (sánta jambus) formában kell megénekelni az aquincumi vízorgonát.
A másiknál a tárgy kötetlen, a forma viszont kötött: alkaioszi sorokban kell a verset írni.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Aquincumi költőverseny Aquincumi költőverseny

Néhány oldal enyhén foltos.

Állapot:
880 Ft
440 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba