1.034.172

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Arany János dalai

Petőfi, Amadé és saját költeményeire

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Révai Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 76 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Énekre és önálló zongorára feldolgozta Bartalus István. Gyulay László fekete-fehér képeivel valamint kottákkal illusztrálva. Nyomtatta a Pesti Könyvnyomda-Részvény-Társaság Intézete. A fémedzetű képek Ellinger Illés Budapesti és Angerer és Göschl bécsi műintézetében, a fénynyomatok Kozmata Ferencz fényképészeti intézetében és a fénymetszet a bécsi cs. királyi katonai földrajzi intézetben készületek.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A halálnak kellett leleplezni a titkot, hogy Arany, a nagy szóköltő, zenedalok Írásával is foglalkozott. Erről a napisajtó már a gyásznapok alatt értesitette a közönséget; arról is, hogy az elhunyt... Tovább

Előszó

A halálnak kellett leleplezni a titkot, hogy Arany, a nagy szóköltő, zenedalok Írásával is foglalkozott. Erről a napisajtó már a gyásznapok alatt értesitette a közönséget; arról is, hogy az elhunyt a dalokat nekem adta - ha ugy tetszik - kidolgozás végett.
A hir, miután Aranyt e téren a közönség épen nem, sőt barátainak sem mindenike ismerte, nagy meglepetést keltvén, ezóta mindenki vágyik ismerni és birni a dalokat, a nagy szellem utolsó érzeményeit, melyeket életében nem akart nyilvánosságra hozni.
Ennek tudatában siettem részint az elhunyt megtisztelő bizalmának, részint a közohajtásnak eleget tenni s ezennel bemutatok tiz dalt, előrebocsátván néhány szót Arany zeneköltői tehetségéről s dalai keletkeztéről; egy pár szóval ismertetvén azok belértékét s kimutatván nemzeti zenészetünkben átért, hová sorozandók.
Először is legyen szabad megújitni emlékünkben a költői tehetség fogalmát.
Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy a tökélyes költői tehetség nagygyá fejlődhetik a költészet és művészétek bármely ágában; s ha mindenikben azzá nem fejlődik, ennek lekűzdhetlen oka a művészetek végtelenségében s az emberi élet rövidségében keresendő. Ezért azt a tökélyes költői tehetséget, mely minden irányban kifejlett volna, csak az örök istenség fogalmában képzelhetjük; ránk nézve pedig a tökélyestől a tökélytelenig igen sok fokozatot lehetne felállitni, a szerint, a mint a maga szakjában kifejlett szóköltő, zeneköltő, festő és szobrász a többi rokon műágak iránt több vagy kevesebb fogékonysággal hir, vagy - a mire szintén elég eset van - épen nem fogékony. A tökélyes költői tehetség főjellemvonása, hogy ámbár a maga szakján kivül a többi testvér-művészetekben nem eléggé fejlett, sőt egészen műveletlen, de e téreken tett kísérletei is költői becsűek, s mindenestre többre becsülendők olyanoknál, melyek létrehozásában nem Apolló, hanem egy Sisiphus fáradozott, oly műveknél, melyeken nem látszik meg a természet áldásos keze... Vissza

Tartalom

Előszó9
Petőfi: A toronyba delet harangoznak19
Arany: Zách Klára22
Petőfi: A tintás üveg30
Petőfi: Csokonai36
Arany: A tudós macskája42
Arany: A hegedű száraz fája50
Amadé: Toborzó59
Arany: Igyunk biz azt egy-egy kicsit66
Arany: Kondorosi csárda mellett70
Petőfi: Éji dal (Hozzám jösz-e?)74
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv