| Előszó | |
| Bevezetés | 1 |
| A téma meghatározása | 1 |
| Rövid tájékoztatás Átányról | 5 |
| Az átányi kutatás | 13 |
| A föld | 19 |
| A termőföld fajtái | 20 |
| A termőerő fenntartása | 24 |
| A föld megmunkálása | 26 |
| Kaszálók és legelők | 31 |
| - Kaszáló | 31 |
| - Legelő | 33 |
| Földbirtokok és üzemtípusok | 37 |
| Bérelt földek | 39 |
| A parcellák alakja. A föld mérése, beosztása | 40 |
| Vetésterv | 45 |
| Növények | 53 |
| Búza | 55 |
| Egyéb gabonák | 59 |
| - Rozs | 59 |
| - Kétszeres | 61 |
| - Árpa | 61 |
| - Zab | 63 |
| - Köles | 63 |
| A kukorica, valamint köztes- és szegélyveteményei | 64 |
| - Kukorica | 65 |
| - Takarmánytök | 70 |
| - Napraforgó | 71 |
| - Cirok | 72 |
| Szálastakarmányok | 72 |
| - Zabosbükköny | 73 |
| - Lucerna | 74 |
| - Vereshere | 77 |
| - Csalamádé | 78 |
| Apró parcellák és kertek veteményei | 79 |
| - Krumpli | 79 |
| - Takarmányrépa | 80 |
| - Cukorrépa | 81 |
| - Kender | 82 |
| - Dohány | 83 |
| - Zöldség- és főzelékfélék, hüvelyesek, fűszernövények | 85 |
| Szőlő, gyümölcs, dinnye | 88 |
| - Szőlő | 88 |
| - Gyümölcs | 90 |
| - Dinnye | 91 |
| Vadon növő hasznos növények | 92 |
| - Fa | 92 |
| - Vessző | 93 |
| - Nád | 94 |
| - Katlankóré | 95 |
| A termés. Számítások, becslések, tárolás | 95 |
| Az állatok értéke, haszna, gondja | 103 |
| Ló | 110 |
| Szarvasmarha | 120 |
| - Tehén | 122 |
| - Ökör | 125 |
| Juh és birka | 126 |
| Disznó | 131 |
| Szamár | 135 |
| Baromfi | 135 |
| - Tyúk, csirke | 136 |
| - Kacsa | 138 |
| - Lúd | 139 |
| - Pulyka | 141 |
| - Gyöngytyúk | 141 |
| - Galamb | 141 |
| Méh | 142 |
| Kutya, macska | 142 |
| Munka | 144 |
| Munkakörök nem és kor szerint | 146 |
| Elemi munkaszervezetek | 150 |
| - Fogattal végzett munkák. Szántás | 150 |
| - Hordás | 151 |
| - Nyomtatás | 151 |
| - Kézi munkák | 151 |
| - Aratás | 152 |
| - Kazalrakás | 152 |
| - A szem megtisztítása | 152 |
| - A jószág gondozása | 153 |
| Egy-egy gazdaság munkaerő-szükséglete | 153 |
| Gazdálkodás a fizikai erővel | 158 |
| A munka adagolása | 164 |
| Az idegen munkaerő biztosításának módjai | 169 |
| Munkavállalás | 172 |
| Munkacsere és segítségmunka | 179 |
| A családi munkaszervezet működése | 184 |
| Táplálkozás. Ételek és italok | 191 |
| Az étel-ital jelentősége | 191 |
| Ételek | 195 |
| - A kenyér | 195 |
| - Levesek | 200 |
| - Öregételek | 200 |
| - Tészták | 201 |
| - A hús | 204 |
| Italok | 205 |
| - Víz | 205 |
| - Szeszes italok | 208 |
| - Ünnepi ivás | 214 |
| - Ivási tilalmak | 217 |
| - Az ivás ártalmai | 218 |
| - Az alkohol mint gyógyszer | 220 |
| Nyersanyagok | 221 |
| - Liszt | 221 |
| - Kásák, darák | 223 |
| - Hús, zsír, szalonna | 225 |
| - Hüvelyesek, káposzta, krumpli | 231 |
| - Gyümölcs | 234 |
| - Zöldség, zöldfőzelék | 236 |
| - Fűszerek | 237 |
| - Tej- és tejtermékek | 244 |
| - Tojás | 247 |
| Tartósítás, erjesztés | 248 |
| Táplálkozás. Sütés-főzés, étkezések | 250 |
| Főzés-sütés | 250 |
| A konyhai felszerelés | 252 |
| Az edények életkora és a felszerelések alakulása | 258 |
| Konyhafelszerelés | 259 |
| - Előkészítő eszközök | 259 |
| - Főző-sütő edények | 263 |
| - Tálalóedények, evőeszközök | 266 |
| - Ételhordó edények | 271 |
| - Tejesedények | 273 |
| Az étrend | 275 |
| - Száraz étel - főtt étel | 275 |
| - Ízesítés, fűszerezés | 278 |
| - Mennyit főz? | 280 |
| - Kiemelkedő munkaalkalmak étkezései | 283 |
| Ellátás különleges alkalmakkor | 286 |
| - A segítségmunkások és napszámosok kosztja | 286 |
| - Cselédkoszt | 286 |
| - Csőszök, pásztorok kosztja | 287 |
| - Utasember kosztja | 287 |
| - Katonák csomagja | 287 |
| - Az eljáró emberek kosztja | 287 |
| - Csecsemő- és betegkoszt | 288 |
| Az ünnepi étrend | 288 |
| - Naptári ünnepek | 289 |
| - Családi ünnepek | 290 |
| - Megvendégelés | 293 |
| Ételajándékok | 295 |
| Az asztali illem | 299 |
| Öltözködés, öltözetek | 304 |
| Férfiöltözetek | 304 |
| - A fehér ruha | 304 |
| - Fejviselet | 306 |
| - Lábbeli | 308 |
| - Szűrposztó- és bőrruhák | 309 |
| - Posztóruhák | 311 |
| - Járulékos öltözetdarabok | 312 |
| - Ruhabeszerzés | 2312 |
| - A férfiember és ruhája | 313 |
| Gyermeköltözetek | 315 |
| Serdülő legény - eladó lány | 316 |
| Női öltözetek | 318 |
| - A fehér ruha | 319 |
| - Kötény | 320 |
| - A fej- és vállkendők | 321 |
| - Főkötő | 323 |
| - Lábbeli | 324 |
| - Ködmön | 324 |
| - Felsőruhák | 325 |
| - A nő és ruhája | 325 |
| A lakás öltözetei | 328 |
| A vászon megszövése, beosztása | 329 |
| A kelengye | 331 |
| A ruhanemű tisztán tartása, gondozása és a test ápolása | 332 |
| - A test ápolása | 334 |
| Az öltözet mondanivalója viselőjéről | 335 |
| Lakás. Az élet térbeli rendje a házban és az udvaron | 337 |
| A ház és a család | 338 |
| A lakóház | 343 |
| - A lakóházak elhelyezése | 345 |
| - A ház méretei és beosztása | 347 |
| Az egyes helyiségek szerepe és berendezése | 351 |
| - A szoba | 351 |
| - A konyha | 360 |
| - A kamra | 362 |
| - A padlás | 364 |
| Férőhelyek, tárolási lehetőségek | 366 |
| Lakás télen | 367 |
| - Fűtés | 368 |
| - Világítás | 370 |
| - Étkezés | 373 |
| - Alvás | 374 |
| - Téli munkák | 375 |
| - A téli udvar | 376 |
| Nyári életmód | 377 |
| A lakás átrendezése kiemelkedő és ünnepi alkalmakra | 380 |
| A ház és a lakás karbantartása | 382 |
| - Takarítás | 383 |
| - Díszítés | 384 |
| - Változtatás-alakítás | 386 |
| Egyéb lakóhelyek | 388 |
| "Tőke", értékesítés, beszerzés | 393 |
| A tőkés értékek | 393 |
| - A tőkés állat | 394 |
| - A tőkés termény | 395 |
| - Pénzbeli "tőke" | 395 |
| - A "tőke" rendeltetései | 397 |
| A költőpénz | 401 |
| Adás és vétel | 403 |
| Piac és vásár | 405 |
| Vándorárusok | 409 |
| Boltok-kocsmák a faluban | 410 |
| Szűkölködés és hitel | 410 |
| - Búzakölcsön | 411 |
| - Pénzkölcsön | 412 |
| Az évszakok és napszakok rendje | 414 |
| A nappal és az éjjel. Napszakok | 415 |
| A napszakok teendői | 419 |
| A hét. Köznapok | 423 |
| Vasárnap. Ünnep | 425 |
| Az évszakok: tél | 427 |
| - Téli napirend | 429 |
| - A tél szakaszai | 430 |
| Tavasz | 433 |
| - A tavasz szakaszai és munkái | 435 |
| - Tavaszi napirend | 439 |
| Nyár | 439 |
| - A nyár szakaszai | 440 |
| - Nyári napirend | 442 |
| - Aratás | 442 |
| - Hordás | 443 |
| Ősz | 446 |
| - Őszi napirend | 448 |
| Időjárás. Napsütés, eső | 450 |
| Összefoglalás | 456 |
| Készletek és szükségletek számontartása | 456 |
| Általános fogalmak a gazdasági gondolkodásban | 460 |
| Alternatívák: a hétköznapok döntései | 462 |
| Sorscsapások, balszerencse, felkészülés a kiszámíthatatlanra | 467 |
| A gazdasági emelkedés stratégiái | 469 |
| A paraszti életforma az átányiak szemével nézve | 473 |
| Jegyzetek | 477 |
| Statisztikai táblázatok | 515-528 |