1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Politika

Szerző
Fordító
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 260 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok nem beazonosíthatók. Nyomtatta a Magyar Tudományos Társulatok Sajtóvállalata Rt.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn a Magyar Filozófiai Társaság elhatározta, hogy Aristoteles Politikáját újabb magyar fordításban kiadja, nemcsak az lebegett szeme előtt, hogy a világirodalom ezen páratlan alkotását a... Tovább

Előszó

Midőn a Magyar Filozófiai Társaság elhatározta, hogy Aristoteles Politikáját újabb magyar fordításban kiadja, nemcsak az lebegett szeme előtt, hogy a világirodalom ezen páratlan alkotását a szorosan vett tudományos köröknek könnyebben hozzáférhetővé tegye, hanem mérlegelte azt a jelentős nevelő hatást is, mely a Politika eszméinek a magyar társadalom széles rétegeiben való elterjedéséről várható. Nincs a politikai, társadalmi, sőt a nemzetgazdasági életnek olyan problémája, amely Aristoteles bölcsességéből irányító vagy elmélyítő szempontokat ne meríthetne. Ami azonban a modern társadalomra különösen fölemelően hat, az a közösség jogainak az egyénnel, és az erkölcs törvényének a nyers erővel szemben való erőteljes hangsúlyozása. Ennek a bölcseleti felfogásnak talaján állva kifejti Aristoteles a királyság lényegét, visszautasítja a demokratia túlzásait, megbélyegzi a politikai demagógiát, vizsgálja a forradalmak keletkezésének, lefolyásának és következményeinek kérdését, hirdeti a törvénytisztelet és a konzervetív politika elvét; másfelől kérhetetlen kritikával rombolja szét a kommunismus légvárát, rámutat a magántulajdon-rendszer természetes és szükségszerű alapjaira s behatóan foglalkozik a földbirtok elosztásának kérdésével. Mindezen fejtegetéseket rendkívül gazdag és tarka tapasztalati anyaggal egészíti ki, s így az olvasó elé tárja a történelem tanulságait is.
Hogy a Magyar Filozófiai Társaság ezt a tervét megvalósíthatta, elsősorban gróf Klebelsberg Kuno m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak köszöni, akinek anyagi támogatása nélkül a mai viszonyok közt ilyen, erejét meghaladó feladatra nem vállalkozhatott volna.

Budapest, 1923. június 15-én. Vissza

Aristoteles

Aristoteles műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Aristoteles könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv