| Kiadó: | Franklin Társulat Kiadása |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 151 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezetés | |
| Az áru fogalma | 3 |
| Az áruismeret fogalma | 4 |
| Termény, termék, cikk | 4 |
| Mechanikai és kémiai technológia | 4 |
| Az áruk beosztása | 5 |
| Az áruvizsgálat módszerei | 5 |
| Drágakövek | |
| Fizikai módszerek | 5 |
| Kémiai vizsgálatok | 7 |
| A drágakő fogalma és előfordulása | 7 |
| A drágakövek alkotása és osztályozása | 7 |
| A drágakövek megmunkálása | 8 |
| A drágakövek keretelése | 9 |
| A drágakövek hibái | 9 |
| A drágakövek hamisítása és utánzása | 9 |
| A drágakő valódiságának megállapítása | 9 |
| A drágakövek értéke | 10 |
| Szerveseredetű drágakövek | 10 |
| Alumíniumtartalmú drágakövek | 11 |
| Szilíciumdioxidtartalmú drágakövek | 13 |
| Építőkövek | |
| Az építőkövek osztályozása | 14 |
| Az építőkövek vizsgálása | 14 |
| A gránit | 15 |
| A trachit | 15 |
| A bazalt | 15 |
| A szienit | 15 |
| A diorit | 15 |
| A mészkő | 15 |
| A homokkő | 16 |
| A szerpentin | 16 |
| Keramika | |
| Agyagipar | 16 |
| Agyag keletkezése | 16 |
| Az agyag osztályozása | 17 |
| Az agyag fizikai tulajdonsága | 17 |
| Az agyagáruk beosztása | 17 |
| Téglagyártás | 18 |
| Samott | 20 |
| Cserépedény és terrakotta | 20 |
| Selmeci pipa, simított korsó | 20 |
| Fazekasáru | 21 |
| Majolika | 21 |
| Fayence | 22 |
| Kőedény | 22 |
| Porcellán | 22 |
| Üvegipar | 26 |
| Üvegfajták | 26 |
| Az üveg nyersanyagai | 26 |
| Az üveg gyártása | 27 |
| Üvegfúvás | 29 |
| Üvegöntés | 29 |
| Üvegsajtolás | 30 |
| Palackkészítés Owen-féle géppel | 30 |
| Üvegdíszítés | 30 |
| Gabonaneműek | |
| A jó termés feltételei | 31 |
| A gabonatermelésről általában | 32 |
| Búza | 34 |
| Rozs | 36 |
| Az árpa | 37 |
| A zab | 37 |
| A rizs | 38 |
| A tengeri | 40 |
| A köles | 41 |
| A tatárka | 42 |
| A mezőgazdasági többtermelés | 42 |
| A gabona hektolitersúlyának meghatározása | 43 |
| A gabonakereskedelem | 44 |
| A gabonaraktárak | 45 |
| Malomipar | |
| Malom | 46 |
| Hengerszék | 48 |
| Liszt | 49 |
| A liszt számozása | 49 |
| A liszt raktározása | 50 |
| Sütőipar | |
| Száraztészta készítése | 51 |
| A kenyér készítése | 51 |
| Hüvelyesek | |
| Hüvelyes | 52 |
| Hüvelyes konzervek | 53 |
| Keményítőipar | |
| Burgonyakeményítő gyártása | 53 |
| Búzakeményítő gyártása | 54 |
| Tengerikeményítő gyártása | 55 |
| Rizskeményítő gyártása | 55 |
| A keményítő felhasználása | 55 |
| A cukoripar | |
| A nádcukor gyártása | 55 |
| A répacukor gyártása | 56 |
| A kereskedelemben előforduló cukrok | 57 |
| A melasz | 57 |
| Saccharimetria | 58 |
| Magyarország cukoripara | 59 |
| Gyümölcsök | |
| A gyümölcsszedés | 60 |
| A gyümölcsök összetétele | 60 |
| A gyümölcs osztályozása és csomagolása | 60 |
| A gyümölcs raktározása | 61 |
| A gyümölcsaszalás | 62 |
| A gyümölcsbefőtt | 62 |
| Kandírozott gyümölcs | 63 |
| Gyümölcskocsonya | 63 |
| Gyümölcspaszta | 63 |
| Gyümölcsíz és lekvár | 63 |
| Gyümölcsszirup | 64 |
| Szeszes italok | |
| A bor | 64 |
| Az erjedés | 65 |
| Az erjedés feltételei | 65 |
| A pezsgőgyártás | 67 |
| Sörfőzés | 68 |
| A malátakészítés | 69 |
| Csíráztatás feladata | 70 |
| Cefrekészítés | 70 |
| Az erjesztés | 71 |
| A sör összetétele | 71 |
| A sörfajták | 72 |
| A sörszállítás | 72 |
| Szeszgyártás | 73 |
| Szesz mint áru | 73 |
| Szesz denaturálása | 74 |
| Pálinkák | 75 |
| Hús | |
| A hús és összetétele | 76 |
| A hús konzerválása | 78 |
| Tej és tejtermékek | |
| A tej | 80 |
| A tej pasztőrizálása | 81 |
| A tej összetétele | 81 |
| A tejvizsgálat | 81 |
| A tejszín | 82 |
| A kondenzált tej | 82 |
| A yoghurt | 82 |
| A vaj | 83 |
| A sajt | 84 |
| A liptói túró | 85 |
| A túró | 86 |
| Magyarország tejipara | 86 |
| Tojás | |
| A tojás | 87 |
| Dohány | |
| Dohány | 88 |
| A szivar | 90 |
| Cigaretta | 91 |
| A pipadohány | 91 |
| Gyarmatáru | |
| A kávé | 91 |
| Pótkávé | 92 |
| A tea | 93 |
| A kakaó | 95 |
| Fűszerek | |
| A gyömbér | 97 |
| A fahéj | 97 |
| A majoranna | 98 |
| A babér | 98 |
| A sáfrány | 98 |
| A szegfűszeg | 98 |
| A kápri | 98 |
| A komló | 99 |
| A vanília | 99 |
| A bors | 99 |
| A szegfűbors | 100 |
| A paprika | 100 |
| A köménymag | 101 |
| A szerecsendió | 101 |
| A mustármag | 102 |
| Kaucsuk és guttapercsa | |
| A kaucsuk | 102 |
| A guttapercsa | 103 |
| Mézga | |
| Gumiarabicum | 104 |
| Tragantgumi | 104 |
| Balzsamok | |
| Perubalzsam | 105 |
| A gyanta | 105 |
| A mastix | 105 |
| A benzoegyanta | 106 |
| A kopálgyanta | 106 |
| A sandarakgyanta | 106 |
| A dammárgyanta | 106 |
| Gumigutti | 106 |
| A sellak | 106 |
| Az illóolajok | |
| Az illóolajok gyártása | 107 |
| Az illóolajok | 108 |
| Zsírok | |
| Állati zsírok | 109 |
| Növényi zsírok | 111 |
| A szappan | 115 |
| A gyertyagyártás | 117 |
| A stearingyártás | 117 |
| Fák | |
| A fa szerkezete | 119 |
| A fa tulajdonsága | 119 |
| A fa hibái | 120 |
| A fák beosztása | 120 |
| A fadöntés ideje | 121 |
| Az erdei fa kidolgozása | 121 |
| A fa feldolgozása fűrészeléssel | 121 |
| A donga | 121 |
| A talpfa | 121 |
| A hajlított fa | 122 |
| Festés | |
| A textilanyagok tisztítása | 122 |
| Festés | 123 |
| Színnyomás | 124 |
| Bőrgyártás | |
| A bőr szerkezete | 124 |
| A nyersbőrök | 124 |
| Különböző bőrfajták | 125 |
| Cserzővargaság | 126 |
| Fehértímárság | 126 |
| Szőrmék | |
| Szőrmék | 127 |
| Szőrmék összegyűjtése | 129 |
| Szőrmék kikészítése | 129 |
| Szőrmekereskedelem | 130 |
| Toll | |
| A toll szerkezete | 130 |
| Madarak kopasztása | 131 |
| A tollak minősége | 131 |
| A tollak osztályozása | 131 |
| Textilanyagok | |
| A len | 132 |
| A kender | 132 |
| A len és kender feldolgozása | 133 |
| A pamut | 135 |
| A juta | 137 |
| A ramié | 137 |
| A kapok | 137 |
| A műselyem | 138 |
| A gyapjú | 138 |
| A selyem | 142 |
| A vadselyem | 144 |
| Papírgyártás | |
| A papír nyersanyagai | 145 |
| A rongypapír | 145 |
| A merített papír | 146 |
| Csomagoló papír | 146 |
| Itatós papír | 146 |
| A papíros vízjegyei | 146 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.