| Bevezetés | 7 |
| Általános áruismeret | 9 |
| Az áru minősége | 9 |
| Az áru minőségére ható tényezők | 10 |
| A kereskedelem szerepe az áruminőség megőrzésében | 11 |
| Minőségjellemzők | 12 |
| A minőségjellemzők kapcsolata | 16 |
| A minőségértékelés | 17 |
| A minőségtanúsítás | 18 |
| A minőségvédelem | 20 |
| A fogyasztói tájékoztatás | 21 |
| Összehasonlító áruteszt | 22 |
| Tájékoztató címkézési rendszer | 22 |
| Az áruk megkülönböztető minősítő jele | 23 |
| Tájékoztatási formák összehasonlítása | 24 |
| A szavatosság és a jótállás | 25 |
| A szabványosítás és a szabvány | 27 |
| A szabványosítás célja és tárgya | 27 |
| A szabványok csoportosítása | 29 |
| A szabványosítás funkciói | 33 |
| A vonalkód szerepe a kereskedelemben | 34 |
| Katalógus típusú árurendszerek | 34 |
| Kód típusú árunyilvántartás | 36 |
| Csomagolás | 39 |
| Alapfogalmak | 39 |
| Csomagolási formák | 41 |
| Csomagolószerek | 43 |
| Papír, mint csomagolóanyag és papírból készült csomagolóeszközök | 43 |
| A műanyag, mint csomagolóanyag és műanyagból készült csomagolóeszközök | 44 |
| A fém, mint csomagolóanyag és fémből készült csomagolóeszközök | 46 |
| Az üveg, mint csomagolóanyag és üvegből készült csomagolóeszközök | 47 |
| Egyéb csomagolóanyagok | 48 |
| Csomagolási segédanyagok | 48 |
| A társított csomagolás | 50 |
| Áruvédelem a raktározás és a szállítás során | 51 |
| Az igénybevételek és csoportosírásuk | 51 |
| Az árukárosodások és az ellenük való védekezési lehetőségek | 54 |
| Válogatott fejezetek a vegyesiparcikk áruismeret köréből | 56 |
| Papír és papíráruk | 56 |
| A papír fogalma | 56 |
| A papíráruk csoportosítása | 57 |
| Üveg- és kerámiaáruk | 58 |
| Kerámiaáruk | 59 |
| A kerámia áruk fogalma | 59 |
| Finom kerámia áruk | 60 |
| Durva kerámia áruk | 61 |
| Az üveg | 62 |
| Az üvegáruk csoportosítása | 62 |
| Az üvegáruk minőségét meghatározó tényezők | 64 |
| Szappanok és szintetikus mosószerek | 65 |
| A mosás folyamata | 65 |
| A szappan | 67 |
| A szintetikus mosószerek | 68 |
| Válogatott fejezetek az élelmiszeráruismeret köréből | 71 |
| Alapfogalmak | 71 |
| Az élelmiszerek összetétele és táplálkozásélettani jelentősége | 72 |
| Az élelmiszerek romlása, tartósítás | 76 |
| Az élelmiszerek minőségi jelölése | 81 |
| Cereáliák | 83 |
| Gabonafélék | 84 |
| Malomipari termékek | 85 |
| Száraztészták | 89 |
| Sütőipari termékek | 91 |
| A tej és a tejtermékek | 95 |
| Pasztőrözött tejféleségek, tej- és tejszínkészítmények | 97 |
| A vaj és vajkészítmények | 102 |
| A sajtok | 104 |
| Egyéb tejtermékek | 107 |
| Húsok és húskészítmények | 108 |
| A hús | 108 |
| A húsok általános jellemzése | 108 |
| A húsok választéka | 112 |
| A húskészítmények | 116 |
| A húskészítmények általános jellemzése | 116 |
| A húskészítmények választéka | 117 |
| Alkoholtartalmú italok | 124 |
| A bor | 125 |
| A sör | 131 |
| A pálinkák és likőrök | 135 |
| A pálinkák | 135 |
| A likőrök | 136 |
| Felhasznált irodalom | 138 |
| Áruismeret a műszaki cikkek köréből | |
| A fémek | 141 |
| A fémek általános jellemzése | 141 |
| Az ötvözetek | 143 |
| A vas és az acél | 144 |
| A korrózió és az ellene való védekezés | 146 |
| Fémáruk csoportosítása | 149 |
| Háztartási eszközök és készülékek | 149 |
| Az edényáruk | 150 |
| Evő- és tálalóeszközök | 153 |
| Kisgépek | 154 |
| Elektromos háztartási készülékek | 155 |
| Kávéfőzők és darálók | 155 |
| Főző- és sütőkészülékek | 156 |
| Hűtő- és fagyasztókészülékek | 160 |
| Mosó- és mosogatógépek | 162 |
| Fűtőkészülékek és vízmelegítők | 166 |
| Egyéb háztartási készülékek | 168 |
| Kéziszerszámok | 172 |
| Elektromos szerelési anyagok | 175 |
| Híradástechnikai készülékek és tartozékaik | 180 |
| Rádió vevő készülékek | 180 |
| Magnetofonok | 184 |
| Lemezjátszók | 186 |
| Televízió vevő készülékek | 187 |
| Videotechnika | 189 |
| Válogatott fejezetek | 191 |
| Ipari tömegcikkek | 191 |
| Az épület berendezés és felszerelés eszközei | 197 |
| Autóalkatrészek | 199 |
| Festékek, lakkok és autó ápolási cikkek | 202 |
| Norinbergi áruk | 205 |
| Felhasznált irodalom | 207 |