kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 217 oldal |
| Sorozatcím: | Magyar Mezőgazdaság Szakkönyvtára |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 5 |
| A mezőgazdaság árumegóvási és tárolási feladatai | 7 |
| A nagyüzemi gazdálkodással új mezőgazdasági raktárigények keletkeztek | 7 |
| A felszabadulás utáni fejlesztés | 8 |
| A mezőgazdaság raktárral való jelenlegi ellátottsága | 9 |
| A termények raktározásának sajátos feladatai | 11 |
| A mezőgazdasági raktárak csoportosítása | 12 |
| A mezőgazdasági termelés távlati fejlesztésének raktárigénye | 13 |
| A szabadtéri tárolás | 14 |
| A szükségraktárak | 15 |
| A tárolási veszteségek és költségek csökkentése | 16 |
| Exportlehetőségeink és a tárolási helyzet | 17 |
| A központi raktárgazdálkodás rendszere | 19 |
| A raktárgazdálkodás alapelvei | 19 |
| A raktárak kötelező nyilvántartása | 21 |
| A raktárgazdálkodó hatóságok és hatáskörük | 21 |
| A raktárgazdálkodási határozatok és azok végrehajtása | 23 |
| Raktár felhasználása más célra | 24 |
| Milyen haszonnal jár a mezőgazdaság részére a raktárférőhely-koordinálás munkája | 25 |
| Hogyan hat a tárolt készletekre a levegő hőmérséklete és nedvességtartalma? | 27 |
| Milyen legyen a raktár hőmérséklete? | 27 |
| A levegő páratartalma | 28 |
| Telítettség, harmatpont | 29 |
| Miért fontos tényező a raktár levegőjének relatív nedvességtartalma? | 30 |
| A relatív páratartalom meghatározása | 30 |
| A légköri nedvesség és hőmérséklet káros hatásai | 32 |
| A nedvességtartalom csökkentése szellőzéssel és szárító anyagokkal | 38 |
| A légnedvesség csökkentése hűtéssel | 39 |
| Korszerű fűtés a raktárakban | 40 |
| A klimatizált raktárak | 41 |
| A levegő hőmérsékletének és nedvességtartalmának ellenőrzése és szabályozása a tárolóhelyiségekben | 43 |
| A nedvességmérő hőmérők leírása | 48 |
| A hajszálas nedvességmérő | 52 |
| "Thermohigrograf" hő- és nedvességíró | 53 |
| Mikor és hogyan szellőztessünk? | 59 |
| A jó szellőztetés szabályai | 60 |
| A tárolt termékeket veszélyeztető fény- és illathatásokról | 63 |
| Tudnivalók a napfénybesugárzásről | 63 |
| A láthatatlan infravörös és ultraibolya sugarak | 64 |
| Az anyagok fényérzékenysége | 65 |
| A fény és hőhatások elleni védekezés a raktárépület megfelelő kialakításával kezdődik | 66 |
| Az ablakfelületek csökkentése, majd elhagyása | 67 |
| A fénytől védett raktár olcsóbban üzemel | 69 |
| Fényhatások elleni védekezés régi építésű raktárakban | 70 |
| A nemkívánatos illatok (szagok) hatása a raktárban | 71 |
| Az illathatások következményei | 72 |
| Honnan származnak a nemkívánatos szagok? | 73 |
| Hogyan védekezzünk a káros illathatások ellen? | 74 |
| A szemestermények raktározása | 79 |
| Mire ügyeljünk a gabona tárolása közben? | 79 |
| Gabonaraktárainkról általában | 80 |
| A földszintes raktárak | 81 |
| Az emeletes-padozatos raktárak | 83 |
| A siló rendszerű raktárak | 86 |
| A rizs tárolása | 89 |
| A kukorica raktározása | 90 |
| A napraforgó és egyéb olajosmagvak tárolása | 93 |
| Milyen raktárban és hogyan tároljanak a termelőszövetkezetek? | 95 |
| Raktárberuházási és üzemelési költségek | 96 |
| Kisebb raktárak létesítése | 96 |
| Egy termelőszövetkezet raktározási feladatai | 98 |
| A betakarított termények raktárszükséglete | 100 |
| A szemestermények megóvásának fontos teendője: a szárítás | 103 |
| A korszerű agrotechnika és anyagmozgatás fokozottabb mérvű gabonaszárítást igényel | 104 |
| A természetes úton végzett szárítás | 107 |
| A szellőző-berendezéssel végzett szárítás | 108 |
| A szárítógépekkel történő szárítás | 112 |
| Burgonya, zöldség- és gyümölcsfélék, hüvelyesek tárolása | 117 |
| A burgonya raktározása | 117 |
| A vöröshagyma tárolása | 120 |
| A fokhagyma tárolása | 122 |
| A zöldségfélék raktározása | 122 |
| A korszerű, légkezeléses (burgonya, hagyma, zöldség) tárolók | 123 |
| A korszerű raktározás mellett csökken a tárolási veszteség | 124 |
| Elmarad a kiszedés utáni tisztogatás, szárítás és válogatás munkája | 125 |
| A technológia alapvető eszköze az intenzív szellőzés | 126 |
| Fő feladat a hőmérséklet +4 C-on tartása | 128 |
| Hűteni is, melegíteni is csak fokozatosan szabad! | 129 |
| A gyümölcsfélék raktározása | 130 |
| A hüvelyesek raktározása | 131 |
| Egyéb mezőgazdasági termékek raktározása | 133 |
| A cukorrépa tárolása | 133 |
| A leveles dohány raktározása, megóvása | 134 |
| A bor tárolása, érlelése, megóvása | 136 |
| Ipari növények (kender, len) tárolása | 138 |
| A szálastakarmányok és szalmafélék tárolása | 139 |
| Egyéb termények | 140 |
| A terménytárolás gépi berendezései | 143 |
| A serleges felvonók, géplapátok, elosztócsövek, ejtőcsövek | 146 |
| A szállítóvályúk (rédlerek) | 147 |
| A terményszállító csiga | 148 |
| A hevederes szállítószalagok | 150 |
| A csúszdák | 152 |
| A zsákfelvonó | 153 |
| A pneumatikus szállítóberendezések | 155 |
| Felszedő-, fúvó-szállító, tisztító-, válogató- és szelelőgépek | 156 |
| Egyéb anyagmozgató eszközök a terményraktárakban | 157 |
| A zöldség-gyümölcs tárolás áru- és anyagmozgató eszközei | 167 |
| A kézi rakodóeszközök és szállítási segédeszközök | 173 |
| A raktári kártevők és károkozók elleni védekezés feladatai | 175 |
| Rovarok által okozott károk | 176 |
| A zsizsikek (gabona-, rizs-, borsó- és babzsizsik) kártevései | 177 |
| Egyéb bogárfajták kártevései | 179 |
| Lepkék és molyok okozta károk | 183 |
| Atkák által okozott károk | 184 |
| Károsodások a húsos-leves termények tárolása közben | 186 |
| A kártevő rovarok elleni védekezés leggyakoribb módszerei | 188 |
| A behatolás meggátlása | 189 |
| Tisztántartás, fertőtlenítés | 189 |
| A tárolt készletek megvédése | 191 |
| A borsó és babzsizsik elleni védekezés | 192 |
| A fertőtlenítéskor betartandó óvórendszabályok | 193 |
| Rágcsálók a raktárban | 194 |
| Egyéb védekezési módok | 196 |
| Újabb módszerek a kártevő rovarok elleni küzdelemben | 196 |
| A mikroorganizmusok hatása a tárolt termékekre | 198 |
| Balesetelhárítás és tűzvédelem a mezőgazdasági raktárakban | 203 |
| Raktár-üzemelés | 203 |
| Szállítás, rakodás | 204 |
| A dolgozók terhelése | 205 |
| Tűzvédelem | 207 |
| Magtárak, raktárak | 208 |
| Górék | 209 |
| Tűzrendészeti utasítás | 209 |
| Idegen szavak jegyzéke | 211 |
| Irodalomjegyzék | 213 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.