Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

963.078

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

Ásványtan és vegytan

Polgári fiúiskolák számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Franklin Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 130 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A VKM. e könyvet jelen kiadásában, 24.374/1927-III. a. sz. rendeletével, polgári fiúiskolák számára tankönyvül engedélyezte. Harmadik kiadás. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. Átdolgozta Ifj. Snasel Ferenc egyet. tanársegéd. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet
I. RÉSZ.
ÁSVÁNYTAN ÉS SZERVETLEN-VEGYTAN.
ELSŐ FEJEZET.
Ásványtani és vegytani alapfogalmak.
A konyhasó.
Napi eledelünk nélkülözhetetlen alkotórésze a konyhasó. Ételeink csak akkor... Tovább

Előszó

Részlet
I. RÉSZ.
ÁSVÁNYTAN ÉS SZERVETLEN-VEGYTAN.
ELSŐ FEJEZET.
Ásványtani és vegytani alapfogalmak.
A konyhasó.
Napi eledelünk nélkülözhetetlen alkotórésze a konyhasó. Ételeink csak akkor ízletesek és könnyen emészthetők, ha meg vannak sózva. Még a növényevő állatok is megkívánják a sót.
Kősó. A sót a föld mélyén gyakran 100 méternél is vastagabb rétegekben, ü. n. telepekben találják. Néhol a felszínre kibukkan és hatalmas sziklákat, hegyeket alkot [mint pl. Parajdon, Udvarhely megyében. (1. kép.)] Vissza

Tartalom

TARTALOM.
I. RESZ.
Ásványtan és szervetlen vegytan.
ELSŐ FEJEZET. Ásványtani és vegytani alapfogalmak.
Oldal
A konyhasó 3
Kősó 3
Főttsó 4
Tengeri só 4
A só tulajdonságai 5
A só oldhatósága 5
A só kristályai 6
A kősó ásványtani tulajdonságai 6
A só fontossága és használata 7
A levegő 7
Miből áll a levegő ? 8
A levegő vízgőze 9
A levegő egyéb alkotórészei 9
A nitrogén 9
Az oxigén 9
Az égés 12
A víz 13
A víz fontossága, talajvíz, forrás 13
A víz mint oldószer 13
A víz forralása 14
Kemény víz. Lágy víz 15
Ásványvíz 15
Tengervíz 15
Ivóvíz 15
Szűrés 17
Lepárlás, (desztilláció) 17
Jég, hó 17
A víz összetétele 18
Fizikai és kémiai változások 19
A hidrogén 19
Összetett és egyszerű anyagok 21
Az elemek jelölése 21
Az összetett anyagok csoportosítása 21
A vegyülés törvénye 22
Atom, molekula 22
Atomsúly 23
A fontosabb elemek jele és atomsúlya 23
A vegyületek kémiai jelzése 24
MÁSODIK FEJEZET.
Nem-fémes elemek.
A kén 24
A kén hevítése, tulajdonságai 25
A kén haszna 26
A kén vegyületei 26
A kéndioxid 26
A kénhidrogén 26
A kénsav 27
foszfor 28
gyújtó 28
foszfor szerepe a természetben 29
klór 30
sósav 32
bróm, jód és fluor 33
A nitrogén vegyületei 33
A szalmiák 33
Ammónia 34
Salétromsav 34
A szén 35
A kristályos szenek 36
Gyémánt 36
Grafit 37
Alaktalan (amorf) szenek 37
A korom 37
A faszén
A csontszén 39
A koksz
Az ásványszenek 39
Tüzelőszereink 40
A szén vegyületei 41
A széndioxid 41
A széndioxid a természetben 42
A szénoxid 43
Oxidáció, redukció 43
A kvarc és az opál 44
A kvarc 44
A kvarc fajtái 44
Az opál 46
Savak 47
HARMADIK FEJEZET.
Kristályalakok 47
Az ásványok keménysége 50
NEGYEDIK FEJEZET.
Fémek 51
Az ércek 51
A fémkohászat 51
A fémek csoportosítása 52
A) Közönséges vagy nem-nemes fémek.
1. Könnyű fémek.
A nátrium és vegyületei 52
Sók 54
A nátrium vegyületei 54
Nátriumklorid 54
Nátronlúg 54
Nátriumnitrát 54
A szóda 54
A bórax 55
Oldal
A kálium és vegyületei 55
Kálilúg 55
Kálisalétrom 55
Puskapor 56
Káliumklorát 56
A hamuzsír 56
A kálcium és vegyületei 56
Kalcit (mészpát, kettőző pát) 57
Márvány 57
Közönséges mészkő 57
A cseppkő 57
A mésztufa 59
A kréta 59
Aragonit 59
Egetett mész 60
Kálciumhidroxid 60
A gipsz 61
A magnézium és vegyületei 62
Magnéziumoxid 62
Keserűsó 62
Dolomit 62
Zsírkő 62
Tajték 63
Szerpentin 63
Az aluminium és vegyületei 63
Az aluminium fontosabb vegyületei és ásványai 63
A timsó 63
A földpátok 64
A korund 64
A drágakövek 65
A drágakövek feldolgozása 66
A drágakövek értéke 66
2. Nehéz fémek.
A vas és vegyületei 66
A vas kiolvasztása 68
A vasfajták , 69
A vas vegyületei 70
A réz és vegyületei 70
Rézércek 70
A réz alkalmazása 71
A réz vegyületei ' 1
Az ólom és vegyületei 71
Az ón (cin) és vegyületei 72
A cink (horgany) és vegyületei 72
A higany és vegyületei 73
Oldal
Egyéb nehéz fémek 73
Nikkel 73
Antimon 74
Arzén 74
B) A nemes fémek.
Az arany 74
Az arany tulajdonságai 74
Az aranyötvények 74
Az arany a természetben 75
Az arany ércei 76
Az ezüst 77
Az ezüst tulajdonságai 77
Ezüstötvények 78
Az ezüst előfordulása, ércei 78
Ezüstözés, aranyozás 78
Az ezüst vegyületei 79
Oldal
A platina 79
ÖTÖDIK FEJEZET.
Az üveg 79
A vízüveg 79
Az üveg : 79
Az üveggyártás 80
Az agyag 82
A kaolin 82
Az agyag 82
Az agyag fajtái 83
A porcellángyártás 83
Kőagyagárúk 83
Közönséges kőedény 84
A fazekas, vagy cserépárú 84
A majolika 84
A tégla 84
II. RESZ.
Szerves vegytan.
ELSŐ FEJEZET.
Szénhidrogének 85
A petróleum 85
Mocsárgáz 87
Acetilén 87
A fa száraz lepárlása 88
Világítógáz 8S
A fontosabb világítószerek
lángja 90
A petróleumlámpa 90
Gyertyaláng 90
Bunsen-lámpa 91
Auer-lámpa 91
A kőszénkátrány részletes desztillációjánalc termékei 91
MÁSODIK FEJEZET.
A szénhidrátok
A cellulóza
A papiros
A robbanó-gyapot
A kollódium
A keményítő
Hankó—Snasel: Ásványtan és vegytan. Polg
92
93 93 95 95 95
Dextrin 96
Szőlőcukor 96
A nádcukor 97
A cukorgyártás 97
HARMADIK FEJEZET.
A borszesz és használata 98
A szeszes erjedés 98
Az élesztő 98
A szeszes italok 99
A bor 99
A sör 100
A pálinka ' 100
Szeszgyártás 100
A denaturált szesz 101
Az éter és a kloroform 101
NEGYEDIK FEJEZET.
A szerves savak 102
Az ecetsav 102
Ecetgyártás 102
Egyéb szeszes savak 103
Gubacs-cserzősav 104
fiuisk.
9
Oldal
ÖTÖDIK FEJEZET.
A zsírok 105
A szappan 106
Gyertyagyártás 107
Glicerin 107
Nitroglicerin 108
HATODIK FEJEZET.
Illanó olajok 108
Gyanták
A kaucsuk ^109
HETEDIK FEJEZET.
Alkaloidok 110
Koffein 110
Teobromin 110
Nikotin 110
Morfin 110
Kinin 110
Kokain 110
NYOLCADIK FEJEZET. Ciánvegyületek lll
Ciánhidrogén 111
Oldal
Ciankálium 111
Sárga-vérlúgkő 111
Vörös-vérlúgkő 111
KILENCEDIK FEJEZET.
Festőanyagok 112
Mesterséges festőanyagok 113
TIZEDIK FEJEZET. Fehérjék 113
Albumín 114
A kazein 114
A fibrin 114
A sikér 115
Kenyérsütés ' 115
Az enyv ' 116
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
Az élelmiszerek eltartása 116
A hús besózása 116
A levegőtől való elzárás 116
Tej konzerválása 117
Gyümölcs konzerválása 117
Főzelékfélék konzerválása 117
III. RESZ. Földtan (geológia).
118 Kövületek,
118 A föld őskora
118 A föld ókora 122
119 A föld középkora 123
120 A föld újkora 124
120 Az ember a történetelőtti
120 időkben . 125

Dr. Hankó Vilmos

Dr. Hankó Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hankó Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem