996.549

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Autós mindentudó 1985

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím: Autós mindentudó
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Az ember az autóval akar együtt élni, dacára minden veszélynek." Ez a kijelentés-bár éppen három évtizede hangzott el egy genfi nemzetközi konferencián-úgy érzem, ma is érvényes állapotot tükröz;... Tovább

Előszó

„Az ember az autóval akar együtt élni, dacára minden veszélynek." Ez a kijelentés-bár éppen három évtizede hangzott el egy genfi nemzetközi konferencián-úgy érzem, ma is érvényes állapotot tükröz; hasonló megfogalmazást napjaink bármely közlekedéssel foglalkozó szakembere bátran használhatna.
Amikor a szakemberek annak idején a veszélyekről beszéltek, elsősorban a balesetekre, a gázolásokra és egyéb szerencsétlenségekre gondoltak. Mindezen valós gondok ellenére reálisan számoltak, terveztek akkor, amikor valamennyi tudományos és közgazdasági probléma összeállításánál-figyelembe véve a bevezetőben idézett kijelentés igazságát-a motorizáció, a közúti közlekedés minden korábbinál gyorsabb előretörését „megjósolták".
Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy az autó iránti kereslet többek közt összefügg a nemzeti jövedelem alakulásával, egy-egy ország gazdasági fejlettségével is. A párhuzam nyilvánvaló, természetes, hogy azokban az időszakokban, melyekre általában az emberek megélhetési gondjai jellemzők, csak egy kis réteg engedheti meg magának, hogy gépkocsit vásároljon.
A jövedelmek emelkedésével párhuzamosan fokozódik az autó iránti érdeklődés, ez a tendencia elsősorban a fiatalabb korosztály körében regisztrálható. A helyzet hazánkban is hasonló, az utóbbi években több szociológiai vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy a fiatalok úgynevezett „ vágylistáján" az önálló otthont teremtést követően a második helyet az autó foglalja el.
Közismert tény, hogy a magyarországi motorizáció jelentős múltra tekinthet vissza, hiszen több mint nyolc évtizeddel ezelőtt már közlekedtek hazánkban személygépkocsik. Tudósaink, mérnökeink, technikusaink fontos találmányokkal járultak hozzá a korabeli konstrukció fejlesztéséhez. Tény azonban az is, hogy az autóvásárlás igazi fellendülése alig másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött. A fejlődést legjobban talán a számarányok szemléltetik, míg 1960-ban mintegy 16000 db személygépkocsi volt magántulajdonban, ez a szám 1984 végére 1300000-re növekedett. Ezt a gyors és kedvező változást két alapvető tényező módosulásával magyarázhatjuk, az egyik a szocialista országok autóiparának fejlődése, a másik a hazai életszínvonal kedvező alakulása.
Mint emlékezetes, annak idején sokáig vitatták a hazai autógyártás lehetőségeit, azonban gazdasági számítások egész sora igazolta, hogy számunkra ez nem lehetne kifizetődő. Megoldást a nemzetközi munkamegosztás jelentett, ennek értelmében mi elsősorban az autóbusz-, a speciális gépkocsi- és alkatrészgyártásunkat fejlesztettük, míg a személygépkocsi-gyártás feladata más, hazánkénál jelentősebb hagyományokkal rendelkező szocialista országoknak jutott.
A hetvenes évek elejétől kezdve szinte valamennyi szocialista autógyár milliárdokat fordított új üzemek építésére, illetve a régebbi létesítmények korszerűsítésére. Ebben az időben készült el Togliattiban az új korszerű autógyár, Csehszlovákia, Lengyelország, az NDK és Románia autóiparára is az intenzív fejlesztés volt a jellemző. így vált lehetővé, hogy az ötödik ötéves terv időszakában a tervezettnél is több, mintegy 450000 darab új személygépkocsit importáljunk, illetve adjunk el. Vissza

Tartalom

Merkur-program1
Típusválaszték5
Nemzetközi autójelzések44
Autógyárak tervei45
Fékúttáblázat48
Az új gépkocsik megrendelése49
Műszaki előkészítés53
A garancia55
A garanciális szervízek58
Használtautó-adásvétel65
A kiskereskedelmi hálózat71
Merkur-információk73
Segélykérő nyilvános telefonállomások75
Költségtáblázat76
Az ÁFOR81
Fontosabb ÁFOR-töltőállomások, benzinkutak96
Megyei rendőrkapitányságok97
Biztosítás97
Magyar Autóklub107
Közúti járművezetők képzéséről117
Vezetéstechnikai ABC121
Autóker129
Amit jó tudni a gumiabroncsokról145
A módosított KRESZ-ről151
Helyszíni bírságolás, szabálysértés159
FKBT165
A budapesti "trombózisokról"169
Utazni jó173
Budapest Tourist189
Magyar Posta197-207
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Autós mindentudó 1985 Autós mindentudó 1985 Autós mindentudó 1985

A borító kissé kopott.

Állapot:
840 ,-Ft
7 pont kapható
Kosárba