| Bevezetés | 7 |
| Az állattenyésztés történeti áttekintése | 13 |
| Az állattenyésztés fejlődése a XVI. sz.-tól a második világháború befejezéséig | 13 |
| Állattenyésztésünk helyzete a felszabadulás után | 22 |
| Az állattenyésztés takarmányalapja | 27 |
| A takarmánytermesztés fejlődése | 27 |
| A szántóföldi takarmánytermesztés | 38 |
| Az abraktakarmányok termesztésének területi megoszlása | 38 |
| A szálas és lédús takarmányok termesztésének területi megoszlása | 46 |
| A rét-legelő területi alakulása | 64 |
| A tápérték-termelés területi megoszlása | 73 |
| A tápérték-termelés szerkezete | 78 |
| Az állatállomány takarmányellátottsága | 90 |
| A takarmánymérleg | 90 |
| A takarmányozás javításának lehetőségei | 98 |
| Szarvasmarha-tenyésztés | 105 |
| Az állomány fajtaösszetételének alakulása | 105 |
| Az állomány kor- és ivarösszetételének változása | 106 |
| A szarvasmarha részesedése az összes számosállatból | 108 |
| A szarvasmarha-sűrűség földrajzi alakulása | 111 |
| A tehénarány területi különbségei | 116 |
| A bruttó termelési érték területi különbségei | 120 |
| A szarvasmarha-termékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 124 |
| A hústermelés és felvásárlás területi különbségei | 124 |
| A tejtermelés és felvásárlás területi különbségei | 132 |
| A szarvasmarha-tenyésztés körzetei | 138 |
| Sertéstenyésztés | 143 |
| A sertéstenyésztés fejlődése | 143 |
| A sertés részesedése az összes számosállatból | 144 |
| A sertéssűrűség területi alakulása | 146 |
| A kocaarány területi különbségei | 148 |
| A bruttó termelési érték területi különbségei | 149 |
| A hústermelés és felvásárlás területi megoszlása | 153 |
| A sertéstenyésztés körzetei | 160 |
| Baromfitenyésztés | 163 |
| A baromitenyésztés fejlődése | 163 |
| A bruttó termelési érték területi különbségei | 166 |
| A baromfitermékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 170 |
| A baromfitenyésztés körzetei | 178 |
| Juhtenyésztés | 184 |
| A juhtenyésztés alakulása | 184 |
| A juh részesedése az összes számosállatból | 186 |
| A juhsűrűség területi alakulása | 187 |
| A bruttó termelési érték területi különbségei | 189 |
| A juhtermékek termelésének és felvásárlásának területi megoszlása | 193 |
| A juhtenyésztés körzetei | 200 |
| Lótenyésztés | 204 |
| A lótenyésztés alakulása | 204 |
| A ló részesedése az összes számosállatból | 205 |
| A lósűrűség területi alakulása | 207 |
| Az állattenyésztés egyéb ágai | 209 |
| Bivaly-, szamár- és összvértartás | 209 |
| Kecsketenyésztés | 209 |
| Méhészet | 212 |
| Selyemhernyó-tenyésztés | 215 |
| Halgazdálkodás | 215 |
| Vadgazdálkodás | 217 |
| Az állattenyésztés összefoglaló áttekintése | 219 |
| Az állattenyésztés területi elterjedése és gazdasági jelentősége | 219 |
| Az állattenyésztés területi típusai | 237 |
| Irodalom | 247 |