1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az általános mikológia alapjai

Kézirat/Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 122 példányban. 62 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi száma: J 3-1410
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Az általános mikológia alapjai" című jegyzet hézagpótló jellegű. Az eukariota mikroorganizmusok ill. ezen túlmenően a nagy gombák biológiáját is tárgyaló hazai szakirodalom - beleértve a... Tovább

Előszó

"Az általános mikológia alapjai" című jegyzet hézagpótló jellegű. Az eukariota mikroorganizmusok ill. ezen túlmenően a nagy gombák biológiáját is tárgyaló hazai szakirodalom - beleértve a tankönyveket, jegyzeteket és egyéb oktatási segédanyagokat is - tudomásom szerint hasonló tematikájú anyagot eddig még nem jelentetett meg. A korábbi könyvek és jegyzetek általában csak egy esetleg több, mikológiái vonatkozású fejezetet tartalmaztak következésképpen a mikológiából, különösen annak alkalmazott ismeretanyagából csak egy-egy részterületet öleltek fel. Az utóbbi évtized tudományos és gyakorlati eredményei a mikológia egyes területeinek korábban nem látott ütemű fejlődését jelzik. Legújabban a gomba-kémia, -biokémia és -élettan fejlődése gyorsult meg, és napjainkban a mikro- és makrogombák nagyon különböző célú biotechnológiai eljárásoknak váltak perspektivikus objektumaivá. Az élelmiszer- és gyógyszeripar egyre több célra alkalmaz gombákat. A gombatermesztés gyorsan fejlődik, újabb gombafajok és fajták célirányos mesterséges termesztése várható. A mezőgazdasági hulladékok és melléktermékek hasznosítása azokból gombák révén termelt és tisztított fehérje (élelmiszer), avagy nyers takarmány stb. előállítása révén ma még inkább csak lehetőségnek számít de éveken belül valósággá válhat. Sajnos ennek ellenére az átfogó, általános mikológiái ismeretek széles körű hiánya nemcsak a biológiai és agrároktatásunk kerékkötője, hanem a tervszerű kutatómunka és az alkalmazott területek gyakorlati problémája is. Azok a biológiai tudományágak, melyek eddig egy-egy szakterület ismeretanyagának teljessé tétele végett mikológiái tananyagot is oktattak, nem vállalták, és nem is vállalhatták, hogy a biológus vagy agrár szakember képzésben egyre fontosabb általános mikológia valamiféle összegezésével is megpróbálkozzanak. Hazai oktatási gyakorlatunk szerint a gombákról morfológiai ismereteket a növényszervezettan nyújt, a fajismeret oktatása a növényrendszertanra hárul, míg az élettani és biokémiai tananyag előadása a mikrobiológia és az általános biokémia szaktárgyakra hárulna. Végül a speciális, különösen a gyakorlat számára fontos mikológiái ismeretanyag a növénykórtan, az orvosi mikológia, az állatorvosi mikológia, -toxikológia, az erdő-, fa- és faanyagvédelem stb. diszciplínák keretein belül kap helyet. Vissza

Tartalom

A mikológia történetéről 9
A mikológia diszciplínái 12
1. A gombák sajátságai és helyük az élővilágban 15
2. A gombák összetétele és felépítése 17
2.1. Gombakémia 17
2.1.1. Szervetlen alkotók, a víz 17
Ásványi anyagok: makro- és mikroelemek 18
2.1.2. Szerves alkotórészek 24
2.1.2.1. Fehérjék és aminosavak 24
2.1.2.2. Egyéb nitrogéntartalmú vegyületek 31
2.1.2.3. Lipidek 32
2.1.2.4. Szénhidrátok 33
2.1.2.5. Illó és nem illó savak 35
2.2. A gombasejt és alkotói 37
2.2.1 . A sejtfal 37
A kitin 39
A cellulóz 43
Glukánok 44
2.2.2. Citoplazma membránok 48
2.2.3. Endoplazmás hálózat 49
2.2.4. Mitokondriumok 50
2.2.5. Golgi készülék 50
2.2.6. A sejtmag 51
2.2.7. Centriólum 54
2.2.8. Vakuólumok 54
2.2.9. Sejtmagosztódás 55
2.3. A hifa, a micélium, a termőtest és a spóra 57
2.3.1. A hifa 57
2.3.2. Micélium - telep 64
2.3.3. Termőtestek 70
2.3.4. A spórák 76
3. A gombák szaporodása 81
3.1. Ivartalan szaporodás 81
3.2. Ivaros szaporodás 84
3.2.1. Chytridiomycetes 84
3.2.2. Oomycetes 84
3.2.3. Zygomycetes 85
3.2.4. Tömlősgombák (Ascomycetes) 86
3«2.5. Bazidiumos gombák (Basidiomycetes) 89
3.2.6. Az ivaros folyamatok és a termőtestkepzés szabályozása 92
4. A gombák rendszerezése 97
4.1. A gombák rendszerének áttekintése 97
4.2. A gombák törzsfejlődése 100
4.3. Kemotaxonómiai szemlélet a mikológiában 102
5. Gombaélettan 109
5.1. Permeabilitás, anyagfelvétel és transzlokáció 109
5.2. A gombák tápanyagai 121
5.2.1. Szénforrások 121
5.2.2. Nitrogénforrások 124
5.2.3. Ásványi tápanyagok 126
5.2.4. Vitaminok 128
5.2.5. A gombák tápközegei 129
5.3. A gombák anyagcseréje 131
5.3.1. A légzés és fermentáció 132
5.3.2. Nukleinsav- és fehérjeszintézis 140
5.3.3. Enzimek 144
5.3.3.1. Hidrolázok 145
5.3.3.2. Fehérjebontó enzimek 149
5.3.3.3. Oxidázok 151
5.3.4. A másodlagos anyagcsere és termékei 153
5.3.4.1. Mikotoxinok 158
5.3.4.2. Antibiotikumok 166
5.3.4.3. A magasabbrendű gombák antibiotikus sajátságai 167
5.3.4.4. Vitaminok 169
5.3.4.5. Serkentő anyagok 170
5.4. Növekedés és fejlődés 171
5.4.1. A spórák csírázása 171
5.4.2. A micélium növekedése 173
5.4.2.1. A micélium növekedésére ható tényezők 174
5.4.3. A termőtestképzés szabályozása 176
6. A gombák elterjedése, életmód- és ökológiai típusai
6.1. Talajgombák 181
6.2. A levegő gombái 182
b. 3 . A vízigombák 183
6.4. Szimbióta gombák 183
6.5. Farontó gombák 194
7. A gombák gyakorlati hasznosításának lehetőségei, perspektívái 197
7.1. Mikrobiológiai és biokémiai hasznosítás 197
7.2. A makrogombák hasznosítása 199
7.2.1. Gombagyűjtés- és fogyasztás 199
7.2.2. A gombák termesztése 201
7.2.3. Biotechnológiai hasznosítás 203
7.2.3.1. A micéliumnövekedés törvényszerűségei szubmerz kultúrában 204
7.2.3.2. Mikotakarmányok 208
7.2.3.3. A gombaprotoplasztok alkalmazása 210

Vetter János

Vetter János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vetter János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv