| Előszó a magyar kiadáshoz | 9 |
| Beköszöntő | 11 |
| Az IFOAM ajánlása | 13 |
| ZÖLD ÚT NÉMETORSZÁGTÓL KÖZÉP-KELET-EURÓPÁIG | 15 |
| Pirruszi győzelem (Sárközy Péter) | 17 |
| Fogalmak és irányzatok | 17 |
| Kemizálás és ökológia | 18 |
| Mennyiség és minőség | 22 |
| Az integrált termelés | 25 |
| A "fejlődő" mezőgazdaság és a környezet (Onno Poppinga) | 27 |
| A kémiai pestis (Ferdinánd Biselli) | 30 |
| A növényvédő szerek csoportosítása | 30 |
| Hosszú élettartam, tartósság | 30 |
| Mindenütt jelenlévő mérgek | 31 |
| A növényvédő szerek hihetetlen mennyisége | 32 |
| Nemzetközi nagyipar | 32 |
| Halál óránként | 32 |
| Mi is az ökogazdálkodás? (Armin Bechmann) | 33 |
| A 20. század gyermeke | 33 |
| Egységes gondolkodás és cselekvés | 36 |
| Az ökológiai gazdálkodás helyzete az NSZK-ban | 38 |
| Csökkenne a piaci túltermelés? | 40 |
| Ökoszervezetek az NSZK-ban | 44 |
| Az élelmiszerek minősége (Franz Binder) | 47 |
| Lehet, hogy mégsem a legjobbak? | 47 |
| A minőség összetevői | 47 |
| Teljesértékűség | 48 |
| Természetes állapotban való tartás | 48 |
| Frissesség | 48 |
| Egészségterhelés | 49 |
| Mitől függ a minőség? | 49 |
| Óvjuk a jót! | 49 |
| A natúrkonyha különleges minősége | 50 |
| Egyre kedveltebbek | 51 |
| Mi a natúr vagy biotermék? | 51 |
| Integrált növénytermesztés - Óhaj vagy valóság? (Christian Schüler) | 55 |
| Távol a gyakorlattól | 56 |
| Az integrált gazdálkodás eséylei | 58 |
| A talajhasználat formái | 58 |
| A környezetterhelést csökkenti | 59 |
| IFOAM irányelvek az organikus gazdálkodáshoz és élelmiszer-feldolgozáshoz | 61 |
| A biogazdálkodás közös piaci szabályozása | 77 |
| Ökológiai mezőgazdasági szervezetek Közép- és Kelet-Európában | 81 |
| Alternatív mezőgazdaság a Cseh Köztársaságban | 81 |
| Ekoland - Lengyelországi Országos Ökológiai Szövetség (Urszula Soltysiak) | 83 |
| Szlovák Köztársaság (Marta Klimeková) | 84 |
| Litvánia | 84 |
| Felhasznált és ajánlott szakirodalom | 86 |
| BIOGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON | 89 |
| Hogy kerül a csizma az asztalra? (Takács Mónika) | 91 |
| Környezeti ártalmak | 91 |
| Forradalom kell! | 91 |
| Tiszta levegő? | 92 |
| Vízkincs nincs? | 94 |
| Savanyú a talaj | 96 |
| Kincs a talaj | 99 |
| Nemzeti vagyonunk egyötöde (Solti Gábor) | 99 |
| Talajjavítás | 99 |
| Szerves trágyák, istállótrágyák, vizeletek, hígtrágyák | 102 |
| Ásványi anyagok, salakok, hamuk | 103 |
| Földkeverékek, komposztok, melléktermékek | 105 |
| Mintavétel | 106 |
| Hol lehet biogazdálkodni? (Győrffy Sándor) | 109 |
| Talajművelésről (Sárközy Péter) | 113 |
| Talajművelési fogások (Győrffy Sándor) | 115 |
| Biodinamikus gazdálkodás (Mezei Ottóné) | 117 |
| A preparátumok haszna | 117 |
| Miért dinamikus? | 118 |
| Természeti ritmus | 118 |
| Komposztáló preparátumok | 120 |
| A komposztálandó anyag és annak helye | 121 |
| Talajpermetezés | 123 |
| Dinamikus talajművelés | 124 |
| Vetésforgó, zöldtrágyázás | 125 |
| Vetésforgó, növénytársítás (Kolláth Péter) | 125 |
| Kertészeti növények vetésváltása (Győrffy Sándor) | 127 |
| Zöldtrágyázás (Roszik Péter) | 137 |
| Hatás az utónövényre, vetésforgóra | 139 |
| Változatosság, ellenállóság (Kalmár Gergely) | 141 |
| Faj és fajtaválasztás, nemesítés | 141 |
| A genetikai készlet bővítése | 141 |
| Rezisztens fajok és fajták | 142 |
| Megoldási lehetőségek | 143 |
| Biotechnológia és géntechnológia | 143 |
| A géntechnológiát ki kell zárni | 145 |
| Növényápolás, gépesítés | 146 |
| Növényápolás (Roszik Péter) | 146 |
| Öntözés | 146 |
| Gyomirtás, gyomszabályozás | 146 |
| Szelíd növényvédelem | 149 |
| Megelőzés | 149 |
| Védekezés | 151 |
| Gépesítési alapelvek és energiaracionálás (Kalmár Gergely) | 155 |
| Erőforrások, gazdaságosság | 159 |
| A biotermelés gazdaságossága (Kolláth Péter) | 159 |
| Mikroökonómiai kérdések | 159 |
| Az energiacsapda (Sárközy Péter) | 165 |
| Energia-átszámítási kulcsok | 165 |
| Műszaki fejlesztés és rendszerelmélet | 166 |
| Természetes erőforrásaink | 167 |
| Céltámogatás és ökológiai adó (Kolláth Péter) | 168 |
| A gazdálkodás folyamata | 171 |
| Átállás és beállás (Kolláth Péter) | 171 |
| Az átállás időtartama | 171 |
| Típusok | 173 |
| A sikert meghatározó tényezők | 173 |
| Gyakorlati problémák | 175 |
| Az átállási terv | 175 |
| Egészben való gondolkodás és cselekvés (Győrffy Sándor) | 178 |
| Átállási tapasztalatok (Mészáros Ferenc) | 181 |
| Nagyüzemtől a magángazdaságig | 182 |
| Példa az egyszerű vetésváltásra | 184 |
| Az átállás gyakorlata magyar gazdaságokban (Győrffy Sándor) | 184 |
| Gond az istállótrágyázás | 187 |
| A feldolgozásnál sem hibázhatunk | 189 |
| Ellenőrzés és minősítés | 191 |
| Hogyan alakult ki? (Frühwald Ferenc) | 191 |
| Végeredmény: a tanúsítvány | 191 |
| A Biokultúra Egyesület gyakorlata (Győrffy Sándor) | 193 |
| Üzemi kérdőív és térkép | 195 |
| Nyilatkozat a termelőtől | 202 |
| Üzemlátogatási jelentés | 202 |
| Biokereskedelem (Frühwld Ferenc) | 207 |
| A biotermékek forgalmazása, elosztása, kereskedelme | 207 |
| Sokszínű értékesítési formák | 207 |
| Fejlődő termelés, nehézkes értékesítés | 209 |
| Biotermékek nemzetközi kereskedelme | 210 |
| Kereskedelem Magyarországon | 210 |
| Tanulunk és tanítunk (Márai Géza) | 213 |
| Kis hazai körkép (Seléndy Szabolcs) | 215 |
| Egy évtized munkája | 215 |
| Egyesület a biokultúráért | 216 |
| Ajánlott és felhasznált irodalom | 221 |
| Biotermékek termesztési és minősítési feltételei (Biokultúra Egyesület) | 225 |