| Előszó | 9 |
| Hazánk és az Alföld időjárásáról | 11 |
| Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a gyümölcstermesztésben | 15 |
| Lakatos Tamás: A gyümölcstermő növények vízforgalma, vízigénye és a befolyásoló tényezők | 18 |
| A növények vízforgalmának szakaszai | 18 |
| Gonda István: Az aszály tünetei a gyümölcstermő növényeken | 28 |
| Az aszálykár mérséklésének biológiai és ültetvényszerkezeti alapjai | 30 |
| Hrotkó Károly: A gyümölcsfaalanyok szerepe a szárazságtűrésben és az aszályos környezethez való alkalmazkodásban | 30 |
| G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat aszálykörülmények között | 44 |
| Az aszálykár mérséklésének termesztéstecnológiai lehetőségei | 63 |
| Talaművelés | 63 |
| Talajtakarás | 64 |
| Tápanyaggazdálkodás | 67 |
| Növényvédelem | 71 |
| Növényápolási műveletek | 73 |
| Összefoglalás | 84 |
| Irodalom | 88 |
| Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a szőlőtermesztésben | 89 |
| Botos Ernő Péter: Az Alföld szőlő- és borgazdaságának szerkezete, környezeti és közgazdasági adottságai | 90 |
| Meteorológiai tényezők értékelése az alföldi szőlőtermesztés szempontjából | 94 |
| A szőlőtermesztés és bortermelés szerkezete | 101 |
| A fajtaszerkezet és fajtaérték meghatározásának szempontjai az Alföldön | 104 |
| Integrációs központok és borfeldolgozó kapacitások | 110 |
| A szőlő- és borgazdaság mikrokörzetei, regionális fejlesztések | 114 |
| Szőke Lajos: A szőlőtermő területek környezeti állapotában beállt változások és hatásai | 121 |
| A szőlőnövény biológiai jellemzői | 127 |
| A szőlő vízigénye | 131 |
| A szőlő tápanyagigénye, a tápanyagok szerepe | 133 |
| Az alföldi szőlőtermesztés technológiai sajátosságai | 141 |
| Összefoglaló megállapítások | 152 |
| Az integrált és a biotermesztés irányelvei | 152 |
| Az integrált (bio) szőlőtermesztés általános technológiai lehetőségei | 159 |
| A szüreti időpont szerepe az alföldi szőlőtermesztésben | 170 |
| Tecnológiai ajánlások az alföldi szőlőtermesztő tájakra | 173 |
| Alföldi borvidékekre megfogalmazható ajánlások | 178 |
| A fajtaértékelés szempontjai az alföldi borvidéken | 178 |
| Az Alföldi termőtájon telepítésre ajánlott szőlőfajták | 182 |
| Botos Ernő Péter: Az alföldi borvidékek gazdasági stratégiája | 187 |
| Irodalom | 194 |
| Takácsné Hájas Mária: A szárazság, az aszály mérséklésének lehetőségei a zöldségtermesztésben | 199 |
| A zöldségtermesztés szerkezete és területi elhelyezkedése az Alföldön | 201 |
| Az Alföldön termesztett legfontosabb zöldségfélék víz-, hő- és talajigénye | 213 |
| Hodossi Sándor: A hosszú tenyészidejű, nagy hőigényű zöldségnövények palántaneveléssel történő termesztésének lehetőségei az Alföldön | 222 |
| Az őszi-téli tárolt csapadékot hasznosító, öntözést nem igénylő zöldborsótermesztés | 230 |
| Öntözést nem igénylő dughagymás vöröshagyma-termesztés | 231 |
| Fehér (etiolált) spárgatermesztés | 233 |
| Párologtatást csökkentő vegyi anyagok | 235 |
| A talajvázas (síkfóliás), fóliaalagutas és a fóliával takart vetőárkos korai zöldségtermesztés | 240 |
| Sor- és sorköztakaró anyagok (mulcs) alkalmazása | 249 |
| A termesztés közgazdasági feltételei, piacfeltárás és áruforgalmazás | 252 |
| Összefoglalás | 256 |
| Irodalom | 259 |