kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Pilis-Vet Bt. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Pilisvörösvár |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 222 oldal |
| Sorozatcím: | Tudomány és életmód |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-212-801-x |
| Megjegyzés: | 2. kiadás. |
| Bevezetés | 11 |
| A kulisszák mögött | |
| Ingatag alapok | 13 |
| Döntő változások | 14 |
| Az értékesítés művészei | 16 |
| Minden rossznak gyökere | 17 |
| A szabadság látszata | 18 |
| Veszélyes eszközök | 20 |
| Kettőn áll a vásár | 23 |
| Alapvető összefüggések | 24 |
| Bizonytalan mérték | 26 |
| Felborított egyensúly | 30 |
| Gyémánt vagy grafit? | 31 |
| Egy új helyszín: a laboratúrium | 32 |
| Hazug étkek | 33 |
| Élelmiszereink kozmetikumai | |
| Megnyerő ideológia | 35 |
| A sminkelés eszközei | 38 |
| Egy kis történelem | 41 |
| E-számok labirintusában | 43 |
| Titkok tudói | 45 |
| Hivatalos álláspont | 47 |
| Megrázó kísérletek | 48 |
| Szomorú valóság | 51 |
| Eltompult ízvilág | 51 |
| Üres ételek | 53 |
| Egészségügyi kockázatok | 53 |
| Kételyek és kérdések | 55 |
| Nincs pardon | 61 |
| A kémia vasszabályai | 62 |
| Előny a gyártónál | 65 |
| Fogyasztói tájékoztatás mint utópia | 67 |
| A másik véglet: alaptalan vádak | 70 |
| A befolyásolás mesterei | |
| Aromák | 73 |
| Felfokozott ízek | 80 |
| Nátrium-glutamát | 80 |
| Az élet illúziója: színezékek | 83 |
| Természetes színezék | 85 |
| Mesterséges színezék | 92 |
| A tárolhatóság ára: a tartósítószerek | 98 |
| A szalicil fölemelkedése és bukása | 101 |
| A két favorit: benzoesav és szorbinsav | 103 |
| Daganat vagy kolbászmérgezés? A nitrát és a nitrit | 106 |
| Egyéb tartósítószerek | 110 |
| A tartósítószer-mentes befőzés alapszabályai | 114 |
| Antioxidánsok | 118 |
| Természetes antioxidánsok | 118 |
| Mesterséges antioxidánsok | 119 |
| Étkezési savak | 122 |
| Elkeserítő vegyületek: az édesítőszerek | 125 |
| Kezdeti nehézségek | 127 |
| Az édesítőszerek csoportosítása | 127 |
| A titokzatos szacharin | 128 |
| Hírek a ciklamátról | 130 |
| Az elhíresült aszpartám | 132 |
| Egy újabb lehetőség: K-aceszulfam | 134 |
| A narancs és a kémikus esete: E 959 | 135 |
| Tényleg fogyókúrás a "light" termék? | 136 |
| Cukorszármazékok vagy polialkoholok | 138 |
| Természes édesítőszerek | 141 |
| Az édes íz várható jövője | 144 |
| Keserű ízű anyagok | 144 |
| Az adalékok krémje: állománymódosítók | 145 |
| Algakivonatok (tengeri moszatok) | 146 |
| Maglisztek | 148 |
| Növénykivonatok | 150 |
| Gyümölcskivonat | 150 |
| Erjesztési termékek | 152 |
| Cellulózszármazékok | 153 |
| Keményítószármazékok | 155 |
| A tejfehérje (kazein) mint adalék | 157 |
| Szójafehérjék | 159 |
| A csodazselé | 160 |
| Az emulgeátorok | 162 |
| Egyéb állományjavítók | 164 |
| A levegőért is fizetünk? Térfogatnövelők | 165 |
| Sütőipari adalékanyagok | 167 |
| A búza tragédiája | 169 |
| Egyéb adalékanyagok | 172 |
| A csecsemők és kisgyermekek kilátásai | 172 |
| Az élelmiszer-feldolgozás problémás kérdései | 175 |
| Élelmiszer-technológiai segédanyagok | 175 |
| Tisztító- és fehérítőszerek | 177 |
| Egyéb kockázatok | 178 |
| Út a megoldás felé | 179 |
| Táblázatok | |
| Az élelmiszer-adalékanyagok E-számai és feltételezett hatásaik | 185 |
| Az egészséges, hat hónaposnál fiatalabb csecsemők tápszereiben engedélyezett adalékanyagok | 202 |
| Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási élelmiszereiben engedélyezett adalékanyagok | 203 |
| Gyermekeknek kifejezett nem ajánlott adalékanyagok | 204 |
| Felhasznált irodalom | 205 |
| Tárgymutató | 209 |
| Könyvajánló | 217 |
| Kazettaajánló | 220 |