kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 313 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-375-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| Az ecetgyártás története (Bátai Tibor, dr. Horváth György) | 7 |
| Ecetipari mikrobiológia (dr. Pándi Ferenc) | 23 |
| A mikroorganizmusok rendszerezése | 23 |
| A mikroorganizmusok anyag- és energiaforgalma | 28 |
| A mikroorganizmusok tápanyagigénye | 33 |
| A mikroorganizmusok tápanyagai | 34 |
| A víz | 35 |
| Az ásványi anyagok | 35 |
| A szénforrás | 36 |
| A bioszanyagok | 36 |
| A környezet hatása a mikroorganizmusok élettevékenységére | 37 |
| A hőmérséklet | 37 |
| Az oxigén | 38 |
| A hidrogénion-kocentráció hatása | 38 |
| A mikroorganizmusok szaporodási és termékképződési kinetikája | 39 |
| Szaporodási kinetika | 39 |
| Termékképződési kinetika | 43 |
| A mikroorganizmusok szaporítási folyamatainak matematikai modellezése | 44 |
| Az ecetsav-baktériumok rendszerezése | 48 |
| Az ecetsav-baktériumok alak- és rendszertana | 48 |
| Az ecetsav-baktériumok anyagforgalmának főbb sajátosságai | 53 |
| Az ecetsav-baktériumok energiaforgalma | 57 |
| Az ecetsav-baktériumok élettani sajátosságai | 58 |
| Az ecetgyártásra felhasznált etil-alkohol egyes szenneyző komponenseinek hatása | 62 |
| A környezet hatása az ecetsav-baktériumok élettevékenységére | 64 |
| Az ecetsav-baktériumok maghatározási módszerei | 67 |
| Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált tápközegek összetétele | 70 |
| Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált reagensek összetétele | 72 |
| Az ecetgyártás alapanyagai, tápanyagai, segédanyagai (Jenei Király Györgyné, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos) | 73 |
| Alapanyagok | 73 |
| Finomszesz | 73 |
| Szőlő- és gyümölcsbor | 79 |
| Víz | 80 |
| Levegő | 85 |
| Ecetsav (jégecet) | 87 |
| Tápanyagok | 91 |
| Szerves tápanyagok | 92 |
| Szervetlen tápanyagok | 93 |
| Segédanyagok | 95 |
| Színezőanyagok | 95 |
| Egyéb anyagok | 97 |
| Az ecetgyártás technológiái (Hyross Ferenc) | 98 |
| Nyugvócefrés eljárás | 99 |
| Orleánsi eljárás | 99 |
| PASTEUR-eljárás | 101 |
| Felületi csörgedező eljárás | 102 |
| Átmeneti eljárások | 103 |
| SCHÜTZENBACH-rendszerű eljárás | 103 |
| A FRINGS-féle hagyományos eljárás | 105 |
| FRINGS-féle óriás képzők | 106 |
| A forgácsos ecetképző technológiája | 110 |
| A szeszátvétel | 110 |
| A denaturálás | 111 |
| A cefrekészítés | 112 |
| A tápanyag-adagolás | 113 |
| A cefrefeladás | 114 |
| A cefrekeringtetés | 116 |
| A hőmérséklet-szabályozás | 116 |
| A levegőadagolás | 117 |
| A késztermékülepítés, -szűrés, -tárolás | 118 |
| A forgácsos ecetképzők üzembe helyezése és leállítása | 118 |
| A forgácsos ecetképzők üzemzavarai | 121 |
| A FRINGS-féle óriás ecetképzők automatikus szabályozása | 124 |
| A szubmerz (alámerített) eljárás | 128 |
| A denaturálás | 137 |
| A cefrekészítés | 137 |
| A cefrefeladás és fermentálás | 138 |
| Az automatikus hőfokszabályozás | 140 |
| A készterméklefejtés | 140 |
| A derítés | 141 |
| A szűrés | 142 |
| A kénezés | 145 |
| Az acetátor üzembe helyezése | 145 |
| Az acetátor leállítása | 147 |
| Az acetátor üzemzavarai | 147 |
| A tartalék áramforrás | 147 |
| A kombinált eljárás | 150 |
| A folytonos eljárás | 151 |
| Különleges termékek gyártása | 153 |
| Az ízesített ecet | 153 |
| A borecet | 153 |
| Az almaecet | 155 |
| Az ecet töményítésa | 156 |
| A kifagyasztás | 156 |
| Az azeotópos desztilláció | 159 |
| Az extrakció | 159 |
| A kombinált eljárás | 162 |
| Az ecetgyártás gépei, berendezései (Gottlasz Ottó, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos) | 167 |
| A szivattyúk | 167 |
| A szivattyúk működési elve és jellemzői | 167 |
| Az önfelszívó szivattyúk | 170 |
| A saválló csigaházas szivattyúk | 172 |
| A műanyag szivattyúk | 174 |
| A különleges szivattyúk | 176 |
| A hűtők | 1777 |
| A hűtőrendszerek | 177 |
| Hűtéstechnikai alapfogalmak | 178 |
| A forgácsos képzők hűtése | 179 |
| Az acetátor hűtése | 181 |
| A hűtő teljesítményének ellenőrzése | 181 |
| A szerelvények | 183 |
| A szűrők | 188 |
| Technológiai számítások (dr. Horváth György) | 195 |
| Az SI-mértékrendszer alkalmazása | 195 |
| Speciális mértékegységek | 196 |
| Hektoliterfok (hlf) | 196 |
| Hydrát (hy) | 197 |
| Liter 10%-os | 197 |
| Speciális térfogatszámítások | 198 |
| Fekvőhengeres tartályben levő folyadék mennyisége | 198 |
| Csonkakúp köbtartalma | 199 |
| Hordó köbtartalma | 199 |
| Hordóban levő folyadék mennyisége | 201 |
| A termelés számítása | 201 |
| Bruttó és nettó termelés | 201 |
| Relatív és abszolút termelés | 203 |
| A technológiai paraméterek számítása | 205 |
| A fajlagos anyagfelhasználás (F) | 205 |
| A kihasználási százalék (K%) | 205 |
| Az elméleti kihasználási százalék (K%e) | 207 |
| A veszteségek forrásai | 207 |
| Az 1m3 forgácson feldolgozható napi szeszmennyiség | 208 |
| A 1 m3 törzsecetre jutó szeszfelhasználás | 208 |
| A termelési kapacitás | 209 |
| A fajlagos levegőigény | 209 |
| A fajlagos hűtőigény | 210 |
| A technológiai berendezések jellemző adatai | 212 |
| A töltéses ecetképzők méretarányai | 212 |
| A forgács gyártása, méretarányai | 212 |
| A forgács ecetfelszívása | 213 |
| A termelés területigénye | 214 |
| Az oldatok hígításának és keverésének számítása | 214 |
| A hígítási egyenlet | 214 |
| A keverési egyenlet | 215 |
| A keverési szabály | 215 |
| Példák a technológiai számításokhoz | 216 |
| Hígítási példák | 216 |
| Keverési feladatok keverési egyenlettel | 217 |
| Keverési feladatok keverési szabállyal | 218 |
| Egyéb feladatok | 220 |
| Az ecet palackozása, forgalmazása (Almási Ferenc, Gottlasz Ottó, dr. Sólyom Lajos) | 223 |
| A csomagolóanyagok | 224 |
| A palackok | 224 |
| A címkék | 224 |
| A címkeragasztók | 226 |
| A záróelemek | 226 |
| A kartondobozok | 228 |
| A műanyag rekeszek | 229 |
| A palackozóüzem | 231 |
| A göngyölegraktár | 231 |
| A palack-előkészítő | 231 |
| A palackmosó | 231 |
| A palackozó | 232 |
| A palackok szállítása az egyes gépek között | 232 |
| A szűrőhelyiség | 233 |
| A palackozás gépei | 233 |
| A mosógép | 233 |
| A rekeszmosó | 237 |
| A töltőgép | 237 |
| A zárógép | 240 |
| A műanyag flakonok készítése, töltése, zárása | 241 |
| A címkézőgép | 244 |
| A kirakó- és berakógépek | 246 |
| A csomagolás, a raktározás és az anyagmozgatás | 246 |
| A tankautós ecetszállítás | 248 |
| Az ecetkészítmények (dr. Pándi Ferenc) | 250 |
| Minőségellenőrzés, vizsgálati módszerek (dr. Bikfalvi Istvánné, Jeney Király Györgyné, dr. Ludvig László) | 259 |
| Az alap- és segédanyagok minősítése | 262 |
| A gyártásközi ellenőrzés és a késztermékek minősítése | 263 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 264 |
| Az összes savtartalom meghatározása | 265 |
| Az etil-alkohol-tartalom meghatározása | 267 |
| A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása szeszfokolóval | 268 |
| A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása piknométerrel | 269 |
| Az ecetkészítmények etil-alkohol-tartalmának meghatározása merülő refrektométerrel | 271 |
| Az ecetdenaturátum és ecetcefre etil-alkohol-tartalmának meghatározása | 274 |
| A nyers ecet etil-alkohol-tartalmának meghatározása szín-összehasonlítással | 274 |
| A bor etil-alkohol-tartalmának meghatározása Malligand-rendszerű fokolóval | 275 |
| Gyümölcsborecet kénessavtartalmának meghatározása | 276 |
| Borok szorninsavtartalmának meghatározása | 277 |
| Hangyasvatartalom kimutatása | 279 |
| Bepárlási maradék (szárazanyag-tartalom) meghatározása | 279 |
| Hamutartalom meghatározása | 280 |
| Kloridtartalom kimutatása | 281 |
| Szabad klórtartalom meghatározása ivóvízből | 282 |
| Szulfáttartalom kimutatása | 282 |
| Metil-alkohol-tartalom meghatározása DENIGES-FELLENBERG szerint | 283 |
| Acetildehid-tartalom meghatározása | 285 |
| Acetontartalom kimutatása | 286 |
| Fluoreszcenciavizsgálat | 287 |
| Vastartalom meghatározása borban | 287 |
| Ecetféleségek megkülönböztetésére alkalmas módszerek | 290 |
| Az oxidációs értékek meghatározásához szükséges desztillátum előállítása | 290 |
| Oxidációs érték meghatározása | 290 |
| Lúgos oxidációs szám meghatározása | 291 |
| Jódérték meghatározása | 292 |
| Észterszám meghatározása | 292 |
| Formolszám meghatározása | 293 |
| Ásványi sav kimutatása | 294 |
| Színezőanyagok vizsgálata | 294 |
| Karamell savtűrő képességének vizsgálata | 295 |
| Karamell kimutatása a késztermékből | 295 |
| Szintetikus színezőanyagok kimutatása | 295 |
| A víz lúgosságának meghatározása | 296 |
| A víz keménységének meghatározása | 297 |
| Csomagolóanyagok vizsgálata | 299 |
| Hibaszámítás | 299 |
| Irodalom | 303 |
| Könyvek | 303 |
| Szakdolgozatok, különkiadványok | 304 |
| Szabványok | 306 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.