1.034.855

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az egészségtani vizsgálatok módszerei

Orvosok, orvosnövendékek és gyógyszerészek számára, úgyszintén kézikönyvül a tiszti- és iskola-orvosi vizsgálatra készülőknek

Szerző

Kiadó: Eggenberger-féle Könyvkereskedés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 372 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 70 fekete-fehér, 18 színes ábrával illusztrált. Nyomtatta Hornyánszky Viktor könyvnyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Munkám megírásánál az a czél lebegett szemem előtt, hogy az egészségtan gyakorlati részével, vagyis az egészségtani vizsgálatokkal foglalkozóknak lehetőleg rövid, de mégis használható kézikönyvet... Tovább

Előszó

Munkám megírásánál az a czél lebegett szemem előtt, hogy az egészségtan gyakorlati részével, vagyis az egészségtani vizsgálatokkal foglalkozóknak lehetőleg rövid, de mégis használható kézikönyvet adjak.
Sokféle igénynek kell megfelelni, mert nemcsak az orvosnak és gyógyszerésznek kell manapság majd mindennap egy vagy más egészségtani kérdést gyakorlatilag megoldania, hanem ugyancsak így áll a dolog az iskola-orvosi és közegészségtan-tanári, valamint legújabban a szakvizsgálathoz kötött tiszti-orvosi képesítésnél is. Belátható tehát, hogy mindezen esetekben fölmerülő kívánalmaknak megfelelő és mégis rövid, vagyis a kézikönyv terjedelmében tartott munkát megírni nem csekély feladat.
És ha mindennek daczára e feladat megfejtéséhez fogtam, úgy azt csakis azon ismeretek alapján tehettem, melyeket első sorban mélyen tisztelt főnököm, dr. Fodor József egyetemi tanár úr előadásain, mellette és vezetése alatt végzett tanulmányaim, vizsgálataim közben szereztem, melyeken kívül az ide vágó hazai és külföldi szakirodalmat is felhasználtam. A tárgyalandó anyag megválasztásánál pedig azon tapasztalatok voltak segítségemre, melyeket az egészségtani vizsgálatokkal foglalkozó cursusaimon szereztem. Vissza

Tartalom

ELSŐ FEJEZET.
A physikai vizsgálatok módszerei 1 - 16
A mérés 1
1. Hosszúság mérése 1
2. Terület mérése 3
3. Köbtartalom mérése 4
4. Súly mérése 5
5. Fajsúly mérése 8
6. A hő mérése 10
MÁSODIK FEJEZET.
A chemiai vizsgálatok módszerei 17-29
1. A melegítés 17
2. Kiszárítás 19
3. Lehűtés 19
4. Lepárolás 20
5. Porrátörés 20
6. Oldás 21
7. Kicsapás 21
8. Leöntés, szűrés 21
9. Minőleges vegyi vizsgálat 21
10. Mennyileges vegyi vizsgálat 22
HARMADIK FEJEZET.
A bakteriológiai vizsgálatok módszerei 30- 80
1. A baktériumokról átalában 30
2. A baktériumok alakbeli tulajdonságai 31
3. A mikroskop 33
4. A bakterium-készítmények előállítása 37
5. A baktériumok mérése 49
6. Baktériumok kimutatása szövetekben 50
7. A baktériumok tenyésztése 54.
8. Tenyésztő-anyagok 54
9. Sterilisálás 60
10. Költő-kemenczék 64
11. A baktériumok tenyésztésének módjai, s azok alkalmazása 67
12. A baktériumok minőségének vizsgálata 75
13. A baktériumok mennyiségének vizsgálata 76
14. Állatkisérletek baktériumokkal 77
NEGYEDIK FEJEZET.
Közegészségtani fontossággal bíró baktériumok 81-101
A) Kokkusok 81
1. Staphylokokkus pyogenes aureus 81
2. Staphylokokkus pyogenes citreus 82
3. Staphylokokkus pyogenes albus 82
4. Streptokokkus pyogenes 82
5. Gonokokkus 83
6. Diplokokkus pneumoniae 83
7. Pneumokokkus 84
B) Bacillusok 85
1. Bacillus anthracis 85
2. Bacillus diphtheritidis 86
3. Bacillus mailei 87
4. Bacillus tetani 87
5. Bacillus tuberculosis 88
6. Bacillus typhi abdominalis 89
7. Bakterium coli commune 90
8. Serczegő üszök bacillusa 91
9. Bacillus oedematis maligni 92
10. Bacillus erysipelatis suum 92
11. Sertésvész bacillusa 93
12. Bacillus acidi lactici 94
13. Bacillus cyanogenus 94
14. Bacillus subtilis 95
15. Bacillus prodigiosus 95
16. Bacillus butyricus 96
C) Spirilliumok 96
1. Bacillus seu spirillium cholerae asiaticae 96
2. Bacillus seu spirillium Finkler-Prior 99
3. Spirillium tyrogenum 99
4. Recurrens spirillium 100
D) Fonálalakú baktériumok 100
Függelék 101
ÖTÖDIK FEJEZET.
A víz vizsgálata és bírálata 102-141
A) A víz physikai vizsgálata 103
A víz színe 103
A víz átlátszósága 104
2. A víz szaga 104
3. A víz íze 104
4. A víz hőmérséke 104
B) A víz vegyi vizsgálata 104
1. Keménységének meghatározása 105
2. Összes szilárd anyagának meghatározása 108
3. Chlor- tartalmának 112
4. Salétromsav-tartalmának 114
5. Salétromossav-tartalmának 117
6. Ammoniak-tartalmának 119
7. Szerves anyagainak 120
8. Mész- és magnesia-tartalmának 125
9. Kénsav-tartalmának 126
10. Vas-tartalmának 127
11. Jód-tartalmának 128
12. Ólom-, réz-, zink-, zink-tartalmának meghatározása 129
13. Szénsav-tartalmának 129
G) A víz mikroskopiai vizsgálata 129
D) A víz bakteriológiai vizsgálata 130
A víz megbírálása 134
Szénsavtartalmú vizek vizsgálata és bírálata 139
A jég vizsgálata és bírálata 140
Vízszűrők vizsgálata és bírálata 140
HATODIK FEJEZET.
A talaj vizsgálata 142-154
A) A talaj physikai vizsgálata 142
1. Rétegzettség 142
2. Talajpróba vétele 143
3. Szemcsenagyság vizsgálata 143
4. Porositás 144
5. Vízmegkötőképesség 145
6. Hőmérsék 146
7. Talajvíz-magasság 146
B) A talaj chemiai vizsgálata 147
1. Víztartalom meghatározása 147
2. Oldható szilárd részek meghatározása 148
3. Ammóniák tartalmának 148
4. Salétromsav és salétromossav tartalmának meghatározása 149
5. Szervi nitrogénjének meghatározása 149
6. Szervi szénjének 150
7. Talajlég szénsavtartalmának meghatározása 151
C) A talaj bakteriológiai vizsgálata 151
1. Talajpróba vétele 151
2. A vizsgálat megejtése 152
A talaj bírálata 154
HETEDIK FEJEZET.
A levegő vizsgálata 155-175
A) A levegő physikai vizsgálata 156
1. Hőfokának meghatározása 156
2. Légnyomás vizsgálata 157
3. Mozgásának 159
4. Víztartalmának 163
5. Csapadék és felhőzet vizsgálata 166
6. Portartalmának 167
B) A levegő chemiai vizsgálata 167
1. Az ozon meghatározása 167
2. A szénsav 168
3. A szénoxyd 172
4. A kénhydrogen 173
5. Kénessav 174
6. Chlor 174
7. Sósav 174
8. Ammoniak 174
C) A levegő bakteriológiai vizsgálata 174
A levegő bírálata 175
NYOLCZADIK FEJEZET.
Az élelmiszerek vizsgálatáról általában 176-182
Az élelmiszerek legfontosabb alkatrészei 176
A víztartalom meghatározása 176
A hamu 177
A fehérnyetartalom meghatározása 177
A zsír 179
A szénhydratok 180
KILENCZEDIK FEJEZET.
A hús és húskészítmények vizsgálata 183-202
A hús 184
A hús vizsgálata 184
I. Megvan-e a húsban a kellő tápérték ? 184
II. Ártalmas-e a hús vagy nem? 185
1. Friss-e a hús vagy bomlásban van 185
2. Ha friss a hús, egészséges vagy beteg állattól származott-e ? 186
a) Állati élősdiek ? 187
b) Növényi élődő szervezetek 191
A hús megbírálása 195
Kolbászfélék vizsgálata 197
Kolbászfélék bírálata 200
Húskészítmények 200
TIZEDIK FEJEZET.
Tej és tejkészítmények vizsgálata 203-236
Normális tej vegyi összetétele 204
Tejfajok 205
A tej vizsgálata 205
Physikalis vizsgálata 205
Zsírtartalom meghatározása 207
Fehérnyetartalom meghatározása 214
Száraz anyagok 214
Hamu 214
Tejczukor mennyileges 214
Kémhatás és savtartalom meghatározása 215
Mikroskopiai vizsgálat 215
Bakteriológiai 216
Leggyakoribb hamisítások felismerése 216
Tejhibák 221
Frisseség és tisztaság vizsgálata 222
A tej bírálata 223
Aludt-tej vizsgálata és bírálata 224
A tejszín és tejfel vizsgálata és birálata 224
A tejkészítmények vizsgálata 224
A vaj 227
A vaj vegyi összetétele 227
A vaj vizsgálata 228
Physikalis vizsgálat 228
Vegyi vizsgálat 229
1. Víztartalom meghatározása 229
2. Zsírtartalom 229
3. Hamu 229
A vaj hamisításainak felismerése 229
Conserváló anyagok kimutatása 233
Festőanyagok kimutatása 233
Fémek 234
Bakteriologiai vizsgálat 234
A vaj bírálata 234
A sajt 235
A sajt vizsgálata 235
A sajt bírálata 235
Zsiradékok 236
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
Liszt és kenyér vizsgálata 237-256
A liszt 237
A liszt alkatrészei 238
A búzaliszt vizsgálata 239
Hamisítások felismerése 240
1. Hamisítás súlyszaporítás czéljából 240
2. Conserválás czéljából 242
3. Olcsóbb gabonafajok lisztjével 243
Mérges gyomok felismerése 246
A romlott liszt megismerése 248
A liszt megbírálása 249
Ritkább lisztfajok 249
A kenyér 251
A kenyér vegyi összetétele 252
A kenyér vizsgálata 253
1. Physikalis vizsgálat 253
2. Vegyi vizsgálat 253
3. Mikroskopi és bakteriológiai vizsgálat 254
Hamisítások felismerése 254
Gyomok a kenyérben 255
A kenyér bírálata 256
TIZENKETTEDIK FEJEZET.
Alkohol tartalmú italok vizsgálata 257-282
A bor 258
A bor vegyi összetétele 258
Borfajok és azok alkoholtartalma 259
A bor vizsgálata 259
Physikalis vizsgálat 259
Vegyi vizsgálat 260
1. Alkoholtartalom meghatározása 260
2. Kivonatanyagok meghatározása 264
3. Savtartalom meghatározása 265
Hamisítások felismerése 267
a) Hígítás és alkoholozás felismerése 26S
b) Festés felismerése 270
c) Conserváló anyagok felismerése 270
d) Czukrozás felismerése 271
e) Saccharinozás felismerése 272
Egyéb borhamisítások felismerése 273
A bor megbírálása 274
A sör 275
A sör vegyi összetétele 275
A sör vizsgálata 276
Physikalis vizsgálat 276
Vegyi vizsgálat 276
Hamisítások felismerése 276
A sör bírálata 278
A pálinka és liqueur vizsgálása 279
A pálinka és liqueur vizsgálata 279
A pálinka és liqueur bírálata 281
Az eczet 281
Az eczet vizsgálata 281
Eczetsav kimutatása 281
Kivonatanyagok és hamu 281
Hamisítások felismerése 281
Az eczet bírálata 282
TIZENHARMADIK FEJEZET.
Alkaloid tartalmú anyagok vizsgálata 283-299
A kávé 283
A kávé alkatrészei 283
A kávé mikroskopiai vizsgálata 284
Vegyi vizsgálat 284
Physikalis vizsgálat 285
Nyers kávészemek hamisításai 286
Pörkölt kávészemek hamisításai 286
Pörkölt-darált kávé hamisítása 287
Gyökerek 289
Magvak 289
Ásványi anyagok 290
Kávé bírálata 290
A tea 291
A tea alkatrészei 292
A tea vizsgálata 292
Physikalis vizsgálat 292
Vegyi vizsgálat 294
Hamisítások felismerése 294
A tea bírálata 296
Kakaó és csokoládé 296
Vegyi összetétel 297
A kakaobab szöveti szerkezete 298
Hamisítások felismerése 298
Csokoládé vizsgálata 298
Hamisítás felismerése 299
A kakaó és csokoládé bírálata 299
TIZENNEGYEDIK FEJEZET.
Só, czukor és fűszerek vizsgálata és bírálata 300-311
A só 300
A só vizsgálata 300
Physikalis tulajdonságok 300
Vegyi vizsgálat 301
A czukor 302
A czukor vizsgálata 302
Hamisítások felismerése 303
A méz 303
Fűszerek. 304
A fűszerek vizsgálata 304
1. Fahéj 304
2. Szegfűszeg 305
3. Sáfrány 306
4. Kapor 307
5. Bors 307
6. Szegfűbors 307
7. Paprika 308
8. Vanilia 308
9. Szerecsendió 309
10. Anis, kömény 309
11. Mustár 309
12. Babér 309
A fűszerek bírálata 309
Főzelék, gyümölcsök, gombák 309
TIZENÖTÖDIK FEJEZET.
A lakás vizsgálata és bírálata 312-332
I. Az építendő ház 312
1. A házterv 312
2. Az épületanyagok 313
II. A kész ház 315
1. A fal vizsgálata. 315
a) A falnedvesség vizsgálata 315
b) Falfestékek és tapéták 317
2. A padozat vizsgálata 319
3. A világítás vizsgálata 320
4. A fűtés vizsgálata 323
5. A szellőzés vizsgálata 324
A lakás bírálata 331
TIZENHATODIK FEJEZET.
A ruházat, konyhaedények, festő és fertőtlenítő anyagok vizsgálata és birálata; fémek kimutatása 333-344
A ruházat 333
A ruházat anyaga 333
A ruhaszövetek mikroskopiai vizsgálata 334
A ruhaszövetek chemiai 335
A szövetek hőtani tulajdonságainak vizsgálata 336
A szövetek vízszívó képességének 337
A szövetek légátbocsátó képességének 338
A ruházat bakteriológiai vizsgálata 338
A ruházat bírálata 339
A konyha-edények 339
Festékek vizsgálata 341
Fertőtlenítő szerek vizsgálata és bírálata 341
Fémek kimutatása 543
FÜGGELÉK.
Táblázatok 345

Dr. Rigler Gusztáv

Dr. Rigler Gusztáv műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigler Gusztáv könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv