1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszer- és fagazdaság polgári védelme

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Polgári Védelem Országos Parancsnoksága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím: Amit a polgári védelemről tudni kell
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszer-gazdasági termelés és a korszerű háborúra történő védelmi felkészülés3
Az élelmiszer-gazdaság szerepe és jelentősége a korszerű háborúban5
Az élelmiszer-gazdasági termelés sajátosságai6
A környezeti tényezők változásainak kihatásai az élelmiszer-gazdasági termelésre9
A modern támadó fegyverek várható következményei az élelmiszer-gazdaságban14
Védelmi követelmények és az élelmiszer-gazdaság adottságai20
Az élelmiszer- és fagazdasági termelés és a várható támadás jellegéből adódó sajátosságok21
A termelés irányításának módja és a termelés fenntartásához nélkülözhetetlen védelmi követelmények23
Megelőző védelem26
Személyi, kollektív és egyéni védelem27
A betakarítás alatt álló és a betakarított növények védelme29
Az állatállomány védelme29
A feldolgozó üzemek védelme30
A csomagolás és a szállítás mint a védelem eszköze30
Az ellenőrzés31
A mérőállomások32
Az ellenőrző állomások32
A mentesítés33
Személy- és járműmentesítés33
Nyers- és alapanyagok, továbbá késztermékek mentesítése33
A rendelkezésre álló személyi és anyagi erőforrások34
Alkalmazási és működési alapelvek a polgári védelmi követelmények végrehajtására37
A polgári védelem mint a termelés biztosításának eszköze37
Az üzemi önvédelem szervezeti egységei40
A műszaki-mentő alegység40
Az óvóhely-alegység41
A vegyivédelem-alegység42
Az állat- és növényvédelem alegység43
Az egészségügyi alegység44
A MÉM Mérő- és Adatszolgáltató Hálózata44
Az önvédelmi szervezetek vezetése, a parancsnoki munka46
Az irányító munka szakaszai47
Az információk megszerzése48
A feldatok tisztázása49
Az elhatározás meghozatala50
A parancs végrehajtásának ellenőrzése51
Tevékenység a kárterületen51
Szervezési feladatok52
Az együttműködés biztosítása53
A mentesítés lehetőségei és módszerei az élelmiszer-gazdaságban57
Személymentesítés59
A részleg mentesítés59
A teljes személymentesítés61
Üzemi fürdők mint a teljes személyi mentesítés bázisai62
Szállítható, telepíthető fürdők alkalmazása64
Járműmentesítés68
Helyhez kötött járműmentesítők69
Hordozható járműmentesítők71
Terep- és építménymentesítés73
Önjáró típusok74
Az univerzális mentesítő gépkocsi (UMG)74
Haflinger önjáró mentesítő84
Egyéb önjáró mentesítő87
Erőgépvontatású mentesítők89
Folyadékos, kisnyomású, szórócsöves gépek89
Folyadékos, nagynyomású ívbeszóró gépek90
Nedves és száraz porozóberendezések91
Kézierő-vontatású mentesítők93
A Pázmány-Rödler-féle F-300-as típus93
Egyéb kézierő-vontatású mentesítők95
Kézi működtetésű mentesítők97
Az állatállomány, a technikai eszközök, berendezések mentesítése100
A mentesítéshez használható vegyszerek100
Klórtartalmú vegyületek101
Jódtartalmú anyagok103
Káliumpermanganát103
Szerves savak103
Lúgok104
Krezolátok105
Aldehidek105
Egyéb anyagok107
A termelés továbbfolytatásának, illetve újraindításának lehetőségei a rendkívüli időszakban108
Az élelmiszer- és fagazdaság termelési lehetőségei a modern támadó fegyverek alkalmazása esetén108
A támadás közvetlen hatásai az élelmiszeripari termelésre109
A támadás másodlagos hatásai az élelmiszeripari termelésre111
A gabona ipari feldolgozása114
Az állat, a hús és a zsír mentesítése a feldolgozás során116
A tej mentesítése a feldolgozás során119
Tartósított termékek gyártása mint mentesítési mód125
Az olajos magvak mentesítése a feldolgozás során127
A cukorrépa mentesítése a feldolgozás során129
A dohány mentesítése a feldolgozás során132
A mentesítés során keletkezett szennyvíz elvezetése, mentesítése132
A sugárzó anyag kémiai vegyületekkel történő kicsapása133
Ülepítés, szűrés134
A mezőgazdasági termelést befolyásoló tényzők134
A növények faja, a talaj típusa mint meghatározó tényező a növények Sr-90 felvételében139
A talajszennyezettség csökkentésére irányuló agrotechnikai eljárások141
Az állatok tartása és takarmányozása143
Függelék
Kivonat az élelmiszerek feldolgozásának higiéniai szabályaiból148
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv