| Előszó | 13 |
| Az élelmiszeripar helye és szerepe a nemzetgazdaságban | 15 |
| Alapfogalmak | 15 |
| Élelmiszeripar | 15 |
| Élelmiszer-gazdaság | 15 |
| Agribiznisz (agráripari komplexum) | 16 |
| Az élelmiszeripar nemzetgazdasági szerepe | 17 |
| Az élelmiszeripar a belföldi ellátásban | 17 |
| Az élelmiszeripar szerepe a nemzetgazdaság külpiaci egyensúlyának kialakításában | 18 |
| Az élelmiszeripar a mezőgazdasági termékek legfőbb piaca | 19 |
| Az élelmiszeripar szakágazati (iparági) rendszere és szerkezete | 24 |
| Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái és magyarországi jellemzői | 27 |
| Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái | 27 |
| A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődése | 34 |
| A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődési szakaszainak áttekintése | 34 |
| A magyar élelmiszeripar fejlődése a kiegyezéstől a II. világháborúig | 34 |
| A magyar agrárgazdaság átalakulása a II. világháború végétől a rendszerváltásig (Balogh Sándor) | 36 |
| Az élelmiszeripar átalakulása 1945-1968 között (Balogh Sándor) | 39 |
| Az élelmiszer-ipari fejlődés 1968-1990 között (Balogh Sándor) | 40 |
| A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a kilencvenes évek első felében (Balogh Sándor) | 41 |
| Az élelmiszeripar privatizációja | 46 |
| A privatizáció célja és elvei | 46 |
| A privatizáció gyakorlata és technikája | 47 |
| A privatizáció (magánosítás) hatásai (Balogh Sándor) | 50 |
| A mezőgazdasági termék-előállítók és az élelmiszer-ipari feldolgozók kapcsolatrendszere | 53 |
| Tulajdoni modellek | 53 |
| A vállalkozások közötti együttműködési formák az élelmiszertermelésben | 54 |
| A horizontális integráció | 55 |
| A vertikális integráció | 55 |
| Az agrárpiac szabályozása | 56 |
| Az agrárpiac szabályozás célrendszere | 56 |
| Az agrárpiacok szabályozásának alapkérdései | 57 |
| A szabályozás eszközei | 58 |
| Az agrárolló | 60 |
| A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-ipari feldolgozás kapcsolatrendszerének gyakorlata | 64 |
| A mezőgazdasági termékek értékesítésének jogi szabályozása | 66 |
| A termékértékesítési szerződés fogalma | 66 |
| A termékértékesítési szerződés megkötése és teljesítése | 67 |
| A szerződésszegés esetei és jogkövetkezményei | 67 |
| A több évre szóló termékértékesítési szerződés | 70 |
| Az élelmiszer-ipari termékek belföldi értékesítése | 71 |
| Az élelmiszer-ipari termékek piacát befolyásoló főbb tényezők rendszere | 71 |
| A magyar lakosság élelmiszer-fogyasztását befolyásoló objektív tényezők | 72 |
| A fizetőképes kereslet hatása az élelmiszer-fogyasztásra | 78 |
| A fogyasztók élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos véleményét befolyásoló tényezők | 83 |
| Az élelmezési politika (Balogh Sándor) | 86 |
| Az élelmiszer-kereskedelem | 86 |
| Piaci szereplők az élelmiszer-kereskedelemben | 86 |
| Az élelmiszer-kereskedelem fejlődésének nemzetközi tendenciái | 89 |
| A magyar élelmiszer-kereskedelem fejlődése és helyzete | 94 |
| Az élelmiszeripar külgazdasági kapcsolatai | 100 |
| A külkereskedelem fogalma és állami szabályozásának eszközei (Kartali János) | 100 |
| Az élelmiszerek kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmények (Kartali János) | 103 |
| Multilaterális szabályozórendszerek | 103 |
| A külkereskedelem-technika alapjai | 111 |
| Szokványok a külkereskedelemben (Kartali János) | 111 |
| A koncentrált piacok (Kartali János) | 113 |
| A külkereskedelmi ügyletek | 116 |
| A világ élelmiszer-kereskedelmének általános jellemzése | 131 |
| Paradoxonok a világ élelmiszer-termelésében, a világélelmezésben és az élelmiszerek világkereskedelmében (Kartali János) | 133 |
| Az élelmiszer-gazdasági export szerepe a fejlett országok gazdaságban | 136 |
| Magyarország élelmiszer-gazdasági külkereskedelme | 138 |
| A magyar élelmiszer-kivitel szervezeti keretei | 147 |
| Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága | 150 |
| Az európai gazdasági integráció kialakulása | 150 |
| Az Európai Unió szervezete és gazdálkodása | 154 |
| Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága | 156 |
| Az Európai Unió élelmiszer-gazdaságának szabályozása | 161 |
| A Közös Agrárpolitika kialakulása és fejlődésének fő irányai | 161 |
| Az élelmiszer-gazdasági vertikumok szabályozásának főbb területei | 168 |
| A magyar élelmiszeripar versenyképessége | 183 |
| A versenyképesség fogalma | 183 |
| A versenyképességet meghatározó tényezők | 183 |
| Az erőforrások és azok kiaknázása | 183 |
| A belföldi piac és a fogyasztás szerkezete | 188 |
| A szakágazati struktúra | 189 |
| Kapcsolódó nemzetgazdasági területek | 190 |
| Az élelmiszer-ipar vállalkozás | 196 |
| A modern nemzetgazdaságok három főszereplője | 196 |
| A háztartások | 196 |
| Az állam a gazdaságban | 196 |
| Az iparpolitika | 198 |
| A vállalkozások | 199 |
| A vállalkozások célrendszere | 200 |
| A vállalkozások és környezete | 202 |
| A vállalkozások formái | 203 |
| Menedzsment az élelmiszeriparban | 213 |
| A menedzsment alapfogalmai | 213 |
| Vezetési koncepciók, vezetési iskolák | 214 |
| Az élelmiszer-ipari vállalat szervezetének kialakítása | 222 |
| Stratégiai tervezés, stratégiai menedzsment | 235 |
| A stratégiáról | 235 |
| Az élelmiszer-ipari vállalkozás stratégiai menedzsmentjének folyamata és összetevői | 236 |
| A válságmenedzsment | 241 |
| A válságmenedzsment eszközei | 241 |
| Csődeljárás és felszámolás | 243 |
| A gazdasági verseny szabályozása | 247 |
| A vállalatfinanszírozás és a költségelemzés alapjai | 256 |
| A tőkepiac szereplői | 256 |
| A vállalat tőkeszükségletének biztosítása | 258 |
| Likviditásmenedzsment | 260 |
| Költséggazdálkodás | 262 |
| A termelési költség fogalma, költségnemek | 262 |
| Önköltségszámítás | 264 |
| A számviteli fedezet | 273 |
| Dinamikus költségvizsgálat | 274 |
| A költségfüggvények | 274 |
| A költségváltozási tényező | 280 |
| A költségredukció | 281 |
| A fedezeti számítás elmélete | 282 |
| A fedezeti számítás alkalmazása | 286 |
| Az élelmiszer-ipari marketing | 292 |
| A marketing és az élelmiszer-gazdasági marketing alapösszefüggései (Lehota József) | 292 |
| A marketing kialakulása és fogalmi rendszere | 292 |
| A közösségi marketingtevékenység | 296 |
| A marketingfunkció és a marketingmix | 301 |
| A marketing fejlődéstörténete és irányzatai | 304 |
| A szükséglet, az igény és a kereslet | 304 |
| A fogyasztói és a szervezeti piaci magatartás (Lehota József) | 306 |
| A fogyasztói magatartás fogalma és meghatározó tényezői | 306 |
| A fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők | 306 |
| A vásárlási döntési folyamat | 311 |
| A vállalkozás célpiaca | 313 |
| Piackutatás az élelmiszer-marketingben | 317 |
| Marketingkutatás, piackutatás | 317 |
| Az ökoszkopikus (szekunder) piackutatás | 319 |
| A demoszkopikus piackutatás | 321 |
| A megkérdezéses piackutatás főbb lépései | 324 |
| A termékmix (Lehota József) | 335 |
| A termék szerepe az élelmiszer-marketingben | 335 |
| Az élelmiszer-ipari termék | 337 |
| A termékfejlesztés, elterjedés és termékéletciklus | 340 |
| A termék megkülönböztetői: az ipari minta, a védjegy és a földrajzi árujelző | 344 |
| Az ármix alkalmazása az élelmiszer-ipari vállalat gyakorlatában | 349 |
| Az árrugalmasság | 349 |
| Az ár és a fogyasztó | 355 |
| Vállalati árstratégia és -politika | 359 |
| A disztribúciós mix | 365 |
| Az élelmiszerek árupályái | 365 |
| A nagyvevő-kezelés | 369 |
| A marketingkommunikáció (Lehota József) | 370 |
| A kommunikáció elmélete | 370 |
| A kommunikációs folyamat működése | 373 |
| A marketingkommunikáció tervezése | 380 |
| A reklámtevékenység szabályozása | 383 |
| Élelmiszer-ipari logisztika | 391 |
| A logisztikai rendszer (Knoll Imre) | 391 |
| Az élelmiszer-ipari vállalkozások telephelyválasztása | 392 |
| A termelés anyagszükségletének biztosítása | 396 |
| A termeléshez felhasznált anyagok csoportosítása | 397 |
| Az anyaggazdálkodás | 398 |
| A készletgazdálkodás (Knoll Imre) | 402 |
| Raktározás (Knoll Imre) | 407 |
| A szállítás és szervezése | 412 |
| Az egyes szállítási módok jellemzői | 412 |
| A szállítási teljesítmény mutatószámai | 415 |
| A szállítási útvonal meghatározása | 416 |
| A kombinált szállítás és a logisztikai szolgáltató központok | 417 |
| A disztribúciós rendszer sajátosságai az élelmiszeriparban | 419 |
| Csomagolás az élelmiszeriparban | 420 |
| Az élelmiszer-ipari termelési folyamat | 423 |
| Az élelmiszer-ipari termelési folyamat sajátosságai | 423 |
| Az élelmiszeripar input oldali sajátosságai | 423 |
| Az élelmiszer-ipar termelés sajátosságai az output oldalon | 424 |
| A gyártási folyamat sajátosságai | 424 |
| A gyártási folyamat | 425 |
| A gyártási folyamat és összetevői | 425 |
| Gyártási rendszerek | 426 |
| Gyártási folyamatok | 428 |
| A termelési kapacitás | 432 |
| A termelési kapacitás meghatározása és sajátosságai az élelmiszeriparban | 432 |
| A kapacitás számítása | 433 |
| A termelési kapacitás kihasználása | 436 |
| A gyártási folyamat optimalizálása | 442 |
| Sorbanállási modellek alkalmazása a vonalszinkronizálásban | 442 |
| A szimuláció gyakorlata | 449 |
| Az emberi erőforrás (Husti István) | 451 |
| Az emberi erőforrás jelentősége | 451 |
| A humánerőforrás-menedzsment tartalma | 453 |
| A humán menedzsment alapvető folyamatai | 456 |
| A vállalkozás munkaerő-szükségletének meghatározása | 456 |
| Munkaerő-felvétel és elbocsátás | 459 |
| A munkaerő foglalkoztatása és fejlesztése | 461 |
| Az anyagi ösztönzés, bérezés és bérgazdálkodás | 463 |
| Érdekképviselet a munkahelyen | 469 |
| A munkaszervezés alapjai | 471 |
| A minőség szabályozása az élelmiszeriparban | 473 |
| A minőség fogalma és az élelmiszer-minőség sajátos kérdései (Husti István) | 473 |
| Az állam szerepe a minőségszabályozásban | 475 |
| Az állami minőségpolitika | 475 |
| Az élelmiszertörvény | 476 |
| Az élelmiszerek minőségének hatósági ellenőrzése | 477 |
| Az Élelmiszerkönyv | 480 |
| A szabványosítás | 481 |
| Az akkreditálás | 483 |
| Fogyasztóvédelem | 483 |
| A minőségtanúsítás | 485 |
| A vállalkozáson belüli minőségszabályozás | 485 |
| A minőség optimalizálása | 485 |
| A minőségirányítási rendszerek fejlődése: nemzetközi tendenciák, hazai tapasztalatok | 485 |
| A minőségszabályozás rendszerei | 487 |
| Az ISO minőségbiztosítási szabványsorozat-rendszere | 489 |
| Innovációs menedzsment | 492 |
| Az innováció (Hoffer Ilona) | 492 |
| Állami szerepvállalás az innovációs folyamatban (Hoffer Ilona) | 494 |
| A magyar kutató-fejlesztő intézményrendszer | 496 |
| A Magyar Tudományos Akadémia | 496 |
| A tudományos kutatás műhelyei | 497 |
| Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság | 500 |
| Az innováció jogi oltalma | 501 |
| A műszaki fejlődés és termékcserélődés általános törvényszerűségei | 505 |
| Az innovációs menedzsment feladatai (Hoffer Ilona) | 508 |
| A vállalati műszaki fejlesztési stratégia (Hoffer Ilona) | 510 |
| Az innovációs stratégia tervezése (Hoffer Ilona) | 511 |
| A beruházási politika (Hoffer Ilona) | 515 |
| A beruházások csoportosítása | 515 |
| A vállalati beruházási stratégia és politika | 516 |
| A beruházások kölcsönhatásai | 518 |
| A vállalati beruházási politika eszközei és módszerei | 518 |
| A beruházások gazdaságossági vizsgálata | 519 |
| Innováció és racionalizálás (Hoffer Ilona) | 523 |
| A racionalizálásról | 523 |
| Értékelemzés az élelmiszeriparban | 523 |
| Az élelmiszer-ipari termék-előállítás segédfolyamatai | 529 |
| Karbantartás az élelmiszeriparban | 529 |
| A karbantartás fogalma | 529 |
| A gép- és villamos karbantartás speciális feladatai | 530 |
| Karbantartási rendszerek | 531 |
| A karbantartás erőforrásigényének tervezése | 532 |
| A karbantartási szervezet kialakítása | 533 |
| Energiagazdálkodás az élelmiszeriparban | 534 |
| Az energiagazdálkodás fogalma | 534 |
| Az energiaforrások csoportosítása | 534 |
| Villamosenergia-gazdálkodás | 535 |
| Környezetgazdálkodás az élelmiszeriparban (Szabó Gábor) | 538 |
| Gazdasági növekedés és fenntartható fejlődés | 538 |
| A környezetvédelem tervezési, jogi és pénzügyi keretei | 539 |
| A Nemzeti Környezetvédelmi Program | 539 |
| Jogszabályi keretek | 540 |
| A környezetvédelem pénzügyi forrásai | 542 |
| A környezetvédelem szervezeti és intézményi rendszere | 543 |
| Vállalati környezeti menedzsment | 544 |
| A környezetközpontú irányítási rendszerek | 545 |
| Az ökológiai mérlegek | 547 |
| Az életciklus-elemzés | 548 |
| Környezeti marketing | 550 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 553 |
| Tárgymutató | 558 |