1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei

Szerző

Kiadó: Élelmezési Minisztériumi Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 472 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szerző előszava3
Bevezetés5
Az üzemszervezés tárgya, vállalatok, élelmiszerüzemek
A szocialista üzemszervezés lényege és feladatai21
Az üzemszervezés tudományának tárgya és mószere21
A szocialista üzemszervezés elvi sajátosságai24
Tudományos üzemszervezés26
Az újító és eszszerűsítő javaslatok felhasználása28
Az élelmiszeripari termelés megszervezésének útjai29
Az ipari üzemekről általában31
Az ipari üzemek és osztályozásuk31
Az élelmiszeripari üzemek szervezeti felépítése32
Az üzemek gazdasági kiszolgálása34
Az üzemigazgatás elvei35
Az élelmiszergyártásról általában38
Az élelmiszergyártás feladatai38
Élelmiszeripari üzemek gyártmányai39
A nyersanyag melléktermékeinek és hulladékainak felhasználása41
Nyersanyagveszteségek és ellenintézkedések43
A termelési folyamatok szervezésének alapjai
A termelési folyamatokról általában49
A termelési folyamat és alkotórészei49
Üzemtípusok50
A folyamatok osztályozása a munkatárgyakra gyakorolt behatás módja és jellege szerint51
Az üzemek osztályozása a gyártás folyamatossága szerint52
A folyamatok jellemzése, a naptári idő kihasználása és a munkatárgyak mozgatása alapján55
Folyamszerű munka56
A termelési folyamatok közös tulajdonságai az élelmiszeripari vállalatoknál57
A gyártás technikai eszközei59
A gyártási folyamatok gépesítése és automatizálása59
A gépesítés és automatizálás az élelmiszeriparban60
Kis gépesítés62
Az élelmiszerüzemek technikai újraszerelésének útjai64
A gyártás térfogati indexei68
Általános fogalmak68
A termékkiszámítás céljai és módszerei70
Hozzávetőleges termékkiszámítás a szárított burgonya gyártásánál71
Hozzávetőleges termékkiszámítás napraforgóolaj gyártásánál sajtolással73
Termékkiszámítás a sörgyártásban75
A répacukorgyártás mennyiségi termékkiszámítása80
A technológiai folyamat megszervezésének útjai86
A technológiai folyamat megszervezésének feladatai86
A technológiai folyamat időbeli megszervezése89
A technológiai folyamat kinematikája90
A folyamszerű gyártási folyamat megszervezése91
A technológiai folyamat szabályozása93
A gyártási rendszer
Szabványosítás és tipizálás97
A szabványok, azok szerepe és jelentősége97
Szabványok, technikai feltételek és normáliák, típus-sémák98
Szabványosítás, normamegállapítás és tipizálás az élelmiszeriparban100
Ipari egészségügy és higiéne102
Az egészségügy és higiéne jelentősége az élelmiszeriparban102
Az élelmiszeripari termékek szennyeződésének és megromlásának jellege és forrásai103
Alapvető üzemegészségügyi rendszabályok105
A munkatermek rendbentartása105
Egyészségügyi követelmények az áruk szállításánál106
A rovarok és rágcsálók elleni intézkedések107
A dolgozók személyes higiénéje107
Rendszabályok az idegen szennyeződések ellen108
A takarítás megszervezése109
Az egészségügyi felügyelet megszervezése112
A termelési folyamat ellenőrzése (Minőségi ellenőrzés)113
Az ellenőrzés jelentősége és feladatai113
Az ellenőrzés fajtái és a vizsgálati módszerek114
A vizsgálatok érzékszervi módszerei115
A vizsgálatok mikrobiológiai módszerei117
A vizsgálatok technokémiai módszerei117
Az ellenőrzés tárgya, szempontja, helye és ideje118
A laboratórium megszervezése és berendezése119
A fontosabb ellenőrző dolgozók tevékenysége120
A mintavétel és annak előkészítése122
Ellenőrzési eszközök123
Automatikus ellenőrzés124
Mutatóval ellátott készülékek125
Jelzőrendszerű készülékek és azok alkalmazási módja126
Regisztráló készülékek135
Szabályozó készülékek139
Dispatcherszerű (távolbaható) ellenőrzés143
Fotoelektromos automata berendezés 148
A munka és a munkabér
A munka szervezése és szocialista formái153
A munka termelékenysége és ennek jelentősége153
A szocialista munkaverseny154
A sztahánov-mozgalom és élelmiszeripari vállalatokban157
A termelés újítói158
Több gép kezelése és a szakmák egyesítése160
A munka megszervezésének feladatai és útjai161
Kooperáció, a munka felosztása és specializálása162
A munkahely megszervezése163
A káderek képzése és szakképzettségük emelése166
A munkanap rendje167
A munkaidő kihasználása170
Munkafegyelem172
Munkavédelem és balesetelhárítás173
A munkások üzemi kioktatása176
Műszaki normakészítés179
A műszaki normakészítés jelentősége és feladatai179
A műszaki normák és a műszaki normakészítés180
A normamegállapítás módja181
A munkafolyamatok elemzése182
A munkaidő elemzése183
A munkaidő felosztásának rendszerezése185
A műszaki időnormák összetétele187
A munkafolyamatok vizsgálatának módszerei és technikája188
A munkaidőfényképezés189
A munkaidőfényképezés végrehajtása190
Az időelemzés végrehajtása191
Az időelemző megfigyelés kiértékelése193
A kézi és a részben kézi, részben gépi munkák normájának megállapítása196
A gépi berendezések időbeni kihasználásának vizsgálata197
A gépek és készülékek kihasználási időinek az időegységre, vagy annak egy ciklusára vonatkoztatott vizsgálata201
A gépek és a gépi munkák időnormájának megállapítása205
A többgépes és többszakmás rendszerű munka normájának elkészítése208
A műszaki normakészítés és a sztahánovista iskolák211
A munkanormák elkészítésének, bevezetésének és felülvizsgálatának rendje217
A teljesítménynorma teljesítési százalékának kiszámítása220
A munka bérezése223
A munkabér és a munka díjazásának alapelvei a szocializmusban223
A díjmegállapítás és a munkabér224
A tarifális rendszer225
A munkabér megállapítása az élelmiszeriparban226
A fizetési rendszer228
Időbér229
Teljesítménybér230
A progresszív teljesítménybér lényege és formái232
A progresszív teljesítménybérezés alkalmazása232
A munkabér különböző eltérések mellett236
Prémiumos bérrendszer239
A munkások premizálása241
A vezetők, mérnökök és technikusok premizálása243
A munkaszervezés apparátusának felépítése és feladatai246
A munkával és a munkabérrel kapcsolatos szervezési teendők246
A munkaszervezés apparátusának felépítése247
A munkaügyi osztály, ill. csoport vezetőjének (a munkaszervezés vezető mérnökének) feladatai248
A munkaszervezéssel és a munkanormák megállapításával foglalkozó mérnök (technikus) feladatai250
A gyártástechnikai szolgálat
Energiagazdálkodás255
Energiagazdálkodás és energiafelhasználás255
Az energetikai berendezés, a berendezés állapotának és kihasználásának mutatói257
A tüzelőanyag és kihasználásának mutatói259
Az észszerű energiagazdálkodás260
Az energiagazdálkodás dolgozóinak ösztönző munkabérrendszerei263
Az üzemenbelüli szállítás (Belső anyagmozgatás)266
Az üzemenbelüli szállítás jelentősége. A szállítás osztályozása266
A szállítóeszközök kiválasztása268
Kézi eszközök és kézikocsik269
Gravitációs berendezések270
Tehetetlenségi erő alapján működő berendezések270
Transzportőrök273
Elevátorok és felvonók275
Csigaszállítók és szállítócsövek276
Függő szállítás278
Hidraulikus, pneumatikus és vegyes szállítás279
Sínen közlekedő vagonok280
Javítások281
A javítások és a felszerelések és berendezések karbantartásának jelentősége281
A javítások nemei és a javításközi időszak283
A javítószolgálat munkájának szervezése285
A tervszerű megelőző javítás feladatai287
A tervszerű megelőző javítás módszerei287
A tervszerű megelőző javítás előkészítése és végrehajtása289
A javítások megtervezése291
Az időszaki javítás tervének elkészítése292
Javítóbrigádok szervezése az időszaki javításoknál296
A javítóműhelyek298
A javítási munkák határidejének és minőségének ellenőrzése300
A javítómunkások bérezése301
A tervteljesítés operatív számvitele302
A műszaki kezelőszemélyzet szervezete304
A személyzet összeállítása304
A főgépész feladatai305
A hőtechnikus-mérnök feladatai307
Az elektromérnök feladatai308
A tervező mérnök (technikus) feladatai308
Az építkezési részleg309
Anyagbeszerzés, értékesítés, raktározás és szállítás
Nyersanyagbázis és nyersanyagbegyűjtés313
A mezőgazdasági nyersanyag szerepe az élelmiszeriparban313
A szocialista élelmiszeripar hatása a nyersanyagbázisra314
A vetés és a terméshozam tervezésének rendje317
Alapvető rendszabályok a terméshozam fokozására318
A mezőgazdasági munkák gépesítése320
A mezei munkák és a terménybetakarítás megszervezése322
Vadontermő nyersanyagforrások322
A mezőgazdasági termékek begyűjtésének és felvásárlásának rendszere324
A kötelező beszolgáltatás normáinak és határidejének megállapítása326
A terménybegyűjtési szervek és hálózat feladatai330
A nyersanyag átvételének és tárolásának megszervezése330
A terménybegyűjtési szervek szervezeti formái332
Az üzemi nyersanyagellátási szervek dolgozóinak alapvető feladatai333
Anyaggazdálkodás és eladás336
Az anyaggazdálkodás megszervezése a Szovjetunióban336
A dologi ellátás általános jellemzése338
Csomagolás338
Tervszerű anyagellátás és anyagbeszerzés340
Általános intézkedések az anyagellátás költségeinek csökkentésére342
A csomagolási költésgek csökkentésének útja343
Az anyagellátási szervek összetétele és feladatköre346
Az áruk eladása, az eladási osztály szervezete és feladatköre349
Raktári gazdálkodás352
A raktári gazdálkodás alapfeladatai352
A raktárfajták és rendeltetésük353
A raktárhelyiségekkel szemben támasztott követelmények354
A helyiség befogadóképességének és a tér nagyságának meghatározása355
Az áruk tárolásának alapvető feltételei356
Az árufogyás a szállításnál és tárolásnál 357
A készítmények és anyagok megőrzésének technikája358
Anyagi értékek átvétele és nyilvántartása360
A raktárfőnök teendői361
Üzemenkívüli szállítás és a ki- és berakodási munkák363
Az üzemenkívüli szállítás jelentősége363
Villamos és motoros targoncák364
A gépkocsi- és traktorvontatású szállítás365
Igás fuvar366
Vasúti szállítás367
A vagonok megközelítésének gépesítése368
A ki- és berakodási műveletek gépesítése369
Az üzemenkívüli szállítás vezetése371
Az üzemvezetés szervezete és módszerei
Az élelmiszeripari üzemek vezetésének szervezete377
Az üzemvezetés rendszerei377
A vezetés egyvonalú rendszere377
A funkcionális (szakmai) vezetés rendszere379
A vezetés termelés-területi rendszere379
Az élelmiszeripari vállalatok vezetőségének szervezete382
A szervezetben dolgozók kölcsönös viszonyának, függőségének, kötelezettségének rendje és felelősségük384
Az igazgató alapvető teendői388
A főmérnök alapvető teendői390
A műhelyfőnök alapvető teendői391
A szakmánymester (műszakvezető mérnöki) alapvető teendői393
A brigádvezető alapvető teendői394
Műszaki-gazdasági tervezés395
A terv szerepe és feladatai a szocialista gazdaságban395
A műszaki-termelési pénzügyi terv és tartalma397
Termelési előirányzat és mutatószámai400
Az üzemi berendezés és a termelési területek kapacitás-kihasználásának számítása404
Nyersanyag és anyagtervezés406
A munkaerő és a munkabértervezés előfeltételei409
A dolgozók létszámának kiszámítása és a munkaerőszükséglet fedezésének terve411
A munka termelékenysége414
A munkabéralapok és a munkabérszint tervezése416
Az önköltség, annak alkotórészei és a számítás elvei418
A műhelyköltségek és az általános üzemi költségek felépítése és tervezése420
A tervkalkuláció összeállítása422
A termelési költségelőirányzat és összeállítási módszerei424
Az önköltségcsökkentés elemzése430
Pénzügyi terv433
A tervező szervek felépítése és a tervezők feladatai436
A számvitel alapjai439
A számvitel és a beszámolójelentések a szocialista vállalatnál439
A számvitel nemei440
A számvitel tárgya és mutatószámai442
Elsődleges számvitel443
Az elsődleges számvitel technikája444
Számolási technika446
A számviteli munka tervezése447
A számviteli és beszámoló munka megszervezése és a vezető számviteli dolgozók teendői449
A gazdasági tevékenység elemzésének és ellenőrzésének módjai453
Az elemzés és ellenőrzés formái és feladatai453
A tervteljesítés operatív ellenőrzésének lényege454
A tervteljesítés időszakos ellenőrzésének módszerei458
Az időszakos ellenőrzés tartalma458
A közösségi ellenőrzés460
Irodalom463

G. G. Gilelysz

G. G. Gilelysz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: G. G. Gilelysz könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei Az élelmiszeripar szervezésének alapelvei

A borító elszíneződött, enyhén kopott. Néhány lap és a lapélek kissé foltosak, a kötés javított.

Állapot:
2.480 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv