| Az élelmiszer-termelés vállalatainak rendszere | |
| A vállalatok jellemzői | 9 |
| A vállalat általános fogalma és jellemzői | 9 |
| A szocialista vállalatok ismérvei | 10 |
| A magyar élelmiszer-termelés vállalatainak jellemző vonásai | 11 |
| Az élelmiszer-termelés vállalatai Magyarországon | 13 |
| A mezőgazdasági vállalatok | 19 |
| Az állami gazdaságok | 19 |
| A termelőszövetkezeti közös és háztáji gazdaságok | 22 |
| Az egyszerűbb szövetkezetek és a halászati szövetkezetek | 27 |
| A kisegítő, az egyéni és az egyéb kistermelő gazdaságok | 28 |
| Az élelmiszeripari vállalatok | 29 |
| Az ellátó és a szolgáltató vállalatok | 32 |
| Az élelmiszer-termelés vállalatközi szervezeteinek fejlődése | 35 |
| A gazdasági társulások | 35 |
| Az iparszerű termelési rendszerek, a kombinátok és az agráripari egyesülések | 38 |
| A specializáció és a koncentráció alakulása | 42 |
| A specializáció és a szervezeti keretek változása | 42 |
| A koncentráció, a centralizáció és a specializáció összefüggései a mezőgazdasági vállalatokban | 43 |
| Koncentráció az élelmiszeriparban | 49 |
| A területi munkamegosztás fejlesztése | 51 |
| A vállalatok erőforrásai | |
| A munkaerő helyzete az élelmiszer-termelés vállalataiban | 59 |
| A munkaerő foglalkoztatásának és hatékony felhasználásának sajátosságai | 60 |
| A munkaerő létszámának és összetételének változása | 62 |
| A munkaerő-gazdálkodás feladatai | 68 |
| A termőföld és a termőhelyi tényezők szerepe | 69 |
| A természeti tényezők komplex hatásai | 70 |
| A termőföld hasznosítása | 72 |
| Eszközfelhasználás és élelmiszer-termelés vállalataiban | 76 |
| Az állóeszközök | 77 |
| A forgóeszközök | 79 |
| Az eszközellátottság fejlesztése | 80 |
| Az élelmiszer-termelés vállalatainak gazdasági környezete | 85 |
| A gazdasági szabályozók egyes kérdései | 86 |
| Az érdekazonosság közelítése | 88 |
| A vállalatok gazdálkodása | |
| A vállalati döntések | 94 |
| A vállalati döntések folyamata és alapelvei | 94 |
| A döntés és az információk kapcsolata | 100 |
| A döntések megvalósításának folyamata és szervezése | 105 |
| A gazdálkodási tevékenység elemzése | 107 |
| Az elemzés tartalma, célja és köre | 108 |
| Az elemzés módszerei, technikai feltételei és adatigénye | 109 |
| Az adatok feldolgozása és a következtetések megfogalmazása | 113 |
| A gazdálkodás eredményessége | 114 |
| A vállalati gazdálkodás célrendszere és a vállalati magatartás összefüggései | 115 |
| A ráfordítások hatékonysága | 117 |
| Tervezés az élelmiszer-termelés vállalataiban | 119 |
| A vállalati tervek típusai és tartalmuk | 121 |
| A vállalati tervkészítés folyamata és módszerei | 124 |
| A továbbhaladás lehetőségei és feltételei a vállalati tervezésben | 127 |
| Forrásmunkák jegyzéke | 132 |