A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ember és kenyere

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Gondolat Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím: Gondolat Zsebkönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 11 cm
ISBN: 963-280-819-3
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A fejezetcím elárulja, hogy a későbbiekben nem az embernek és kenyerének mindennapi, szokványos gasztronómiai kapcsolatáról lesz szó. A könyv címe mégsem félrevezető. Röviden... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A fejezetcím elárulja, hogy a későbbiekben nem az embernek és kenyerének mindennapi, szokványos gasztronómiai kapcsolatáról lesz szó. A könyv címe mégsem félrevezető. Röviden ugyan, de pontosan azt fejezi ki, amit tárgyalni fogunk, csak mind a három tagját sokkal átfogóbban, szélesebben kell értelmezni. Az „ember" az egész emberiséget, illetve az emberi fajt jelenti, sőt bizonyos vonatkozásban fajunk fejlődését, az antropogenezist is. A „kenyér" fogalmán sem csak az a jól ismert sütőipari termék értendő, amely egy napon sem hiányozhat asztalunkról, hanem minden, szemterméses gabonából készülő emberi táplálék. Sőt még általánosabban ezzel fejezzük ki azokat a növényeket is, amelyek terméséből kenyeret készítenek. Az „és" kötőszó sem egyszerű mellérendelt kapcsolatot fejez ki, hanem mély élettani kölcsönhatást a kenyeret szolgáltató növényfajok, valamint az ember evolúciója között. Minthogy a későbbiekben az emberi faj és a kenyerét szolgáltató növények kapcsolatának fajfejlődéstani vonatkozásait vesszük szemügyre, elkerülhetetlen, hogy felidézzünk néhányat azokból az alapvető elméleti tudnivalókból, tudományos megállapításokból, amelyek ismerete nélkül a tárgyalandó élettani és örökléstani összefüggéseket aligha lehetne megmagyarázni. A fajfejlődésnek - szaknyelven: evolúciónak - előfeltétele, hogy a faj egyes egyedeiben időnként új, a már létezőktől eltérő, azoknál előnyösebb tulajdonságok alakuljanak ki. Új, jobb tulajdonságok nélkül nincs sem fejlődés, sem haladás. A folyamat örökléstani hátterét a genetikai kutatás már tisztázta. Vissza

Tartalom

Az evolúció és az emberré válás 7
A táplálékszerzés módja mint szelekciós tényező 17
Miért lett az ember húsevő? 22
A vadászattól az állattenyésztésig 29
A gyűjtögetőkből gabonatermesztők lettek 44
Az első termesztett növények 57
A kenyérevők kultúrája 77
Nem Elő-Ázsia volt az egyetlen 88
Az ember sorsa és a gabonákhoz fűződő kapcsolata 112
Meddig lesz elég kenyerünk? 121

Lelley János

Lelley János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lelley János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv